Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 13:59

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona
 Protestantyzm i sakramenty 
Autor Wiadomość

Cytuj:
Podaje już tylko imiona pisarzy wczesnochrzesicjanskich których nauka o sakramentach jest diametralnie rózna niz protestantów
Justyn Męczennik
AKlemens Aleksandryjski
Cyprian z Kartaginy
Cyryl Jerozolimski
Mam takie nieodparte wrażenie Panie Marcinie , że nie wiesz znowu o czym piszesz.. Pytam się co ci panowie sądzili o słowie sakrament.. pytanie czy wogóle używali takiego kreślenia.. Mnie się wydaję ,ż e nie. Mniejsza o słowa.. Nie bardzo mi sie chce wierzyć aby oni podchodzili inaczej do chrztu . Czy pamiątki Wieczerzy Pańskiej Zapewne uczestniczyli w agapach.. . Praktycznie modlitewne powtórzenie Wieczerzy. Z czasem tego zaniechano jak sam wiesz.. Kościół katolicki jako ( jedyny z chrześcijańskich wyznań) twierdzi ze podczas podniesienia następuje ponowna ofiara Jezusa ( ofiara krzyża) . Mam wątpliwości b a pewność ż e na..?pewno nie tak podchodzili do pamiątki ostatniej wieczerzy .
Nie bardzo rozumiem w czym by mieli sie tak diametralnie różnić od protestantów.
Co wiemy na pewno Ci znamienici ojcowie nie uznawali ..
1.Sakramentu kapłaństwa
2.Sakramentu chorych ( w rozumieniu dzisiejszym przez katolików
3.Nie uznawali obcowania świętych
4.Nie uważali pokuty ( odpuszczenia ) grzechów za sakrament
I można by tak wymieniać dalej..
Ja wiem ż eto tak dobrze na katolickim forum pisać w stylu..
Jak pisze Pan Jastrzębski
Kod:
po pierwsze trzeba miec tupet aby na katolickim forum obrazac Koscioł katolicki i
i dalej to wymienia Znamienitych Ojców kościoła , którzy wierzyli tak samo i w to samo jak w dzisiejszym kościołem katolickim , a prawda po analizie tego w co Ci panowie wierzyli jest dokładnie odwrotna..

Cytat
Cytuj:
To prawda, że dzięki Tradycji wiemy, które Księgi są natchnione.

Jeżeli ktos pisze takie totalne bzdury to co mu należy odpisać..??

Np. Ewangelie I Nowy Testament uznane zostały na Soborach powszechnych . Ustalili to Ojcowie kościoła! Nie żadna tradycja czyli mity w których to mitach sie operacie .. Co ksiąg Starego Testamentu my możemy jedynie przypuszczać , które księgi były uznawane za Kanoniczne przez ojców kościoła na tych Soborach..
T

N gru 17, 2006 8:23

jesli nie wiesz czym jest Tradycja to nie moj to problem.

nazywam się Jarzębski a nie Jastrzębski.

Cytuj:
Kościół katolicki jako ( jedyny z chrześcijańskich wyznań) twierdzi ze podczas podniesienia następuje ponowna ofiara Jezusa ( ofiara krzyża) .

hehe i co jeszcze? Może zamiast pisać bzdur przeczytasz co na temat Ofiary Eucharystycznej naucza Kościół Katolicki

Katechizm Kościoła Katolickiego napisał(a):
1365 Ponieważ Eucharystia jest pamiątką Paschy Chrystusa, jest ona także ofiarą. Charakter ofiarny ukazuje się już w słowach jej ustanowienia: "To jest Ciało moje, które za was będzie wydane" i "Ten kielich to Nowe Przymierze we Krwi mojej, która za was będzie wylana" (Łk 22, 19-20). W Eucharystii Chrystus daje to samo ciało, które wydał za nas na krzyżu, tę samą krew, którą wylał "za wielu... na odpuszczenie grzechów" (Mt 26, 28).
1366 Eucharystia jest więc ofiarą, ponieważ u-obecnia (czyni obecną) ofiarę krzyża, jest jej pamiątką i udziela jej owoców:
1367 Ofiara Chrystusa i ofiara Eucharystii są jedyną ofiarą. "Jedna i ta sama jest bowiem Hostia, ten sam ofiarujący - obecnie przez posługę kapłanów - który wówczas ofiarował siebie na krzyżu, a tylko sposób ofiarowania jest inny...". "W A skoro w tej Boskiej ofierze, dokonującej się we Mszy świętej, jest obecny i w sposób bezkrwawy ofiarowany ten sam Chrystus, który na ołtarzu krzyża ofiarował samego siebie w sposób krwawy, ofiara ta jest naprawdę przebłagalna" 175 .

boldowanie moje.

Poraz koleiny dopuszczasz się kłamstwa!

MODERATOR JAK DŁUGO BĘDĄ TOLEROWANE PARSZYWE OSZCZERSTWA KIEROWANE WOBEC KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO.

Nauka KK na tematch Eucharystii jest identyczna z nauką Kościoła prawosławnego i innych Kościołów ortodoksyjnych (ormianski, gruzioński, koptyjski, syriacki, jedynie są wątpliwości wobec kościoła assyryjskiego)

N gru 17, 2006 11:22
Zobacz profil WWW

N gru 17, 2006 11:23
Zobacz profil WWW

włos mi się jeży na głowie, gdy czytam, co tu sie tak wypisuje... :-X ...
Jakby się NIC nie zmieniło ani w "GŁOWACH" ani w OTOCZENIU, a raczej, jakby REDIVIVI stały sie UPIORNE DUCHY tamtych czasów... :czarodziej:

synek

ps.: Wybacz marcinie_, twój obrazek, zawsze zamiszczany (moment przeistoczenia mszy św.) obojętnie co się tu pisze, (pyskówki, uwłaczania, słusznie czy niesłusznie)...zakrawa mi na bluźnierstwo, nieposzanowanie itp...Nie wiem, jak to inni odbierają ??

N gru 17, 2006 12:11
Marcinie- moderator raczej powinien zareagować na nieustanne Twoje (i godunowa)odchodzenie od tematu. Czy naprawdę nie możesz spróbwać biblijnie uzasadnić katolickiego rozumienia sakramentów?

N gru 17, 2006 13:27

Cytuj:
nazywam się Jarzębski a nie Jastrzębski.

Sorry ostatnio chyba za dużo ogladałem programów politycznych kojarzyło mi sie z Siegiejem Jastrzębskim Ale jeszcze raz Sorry.

Piszesz Pan w zasadzie przytaczasz
Cytuj:
1367 Ofiara Chrystusa i ofiara Eucharystii są jedyną ofiarą. "Jedna i ta sama jest bowiem Hostia, ten sam ofiarujący - obecnie przez posługę kapłanów - który wówczas ofiarował siebie na krzyżu, a tylko sposób ofiarowania jest inny...". "W A skoro w tej Boskiej ofierze, dokonującej się we Mszy świętej, jest obecny i w sposób bezkrwawy ofiarowany ten sam Chrystus, który na ołtarzu krzyża ofiarował samego siebie w sposób krwawy, ofiara ta jest naprawdę przebłagalna" 175 .
Praktycznie nie widze większej róznicy w tym co przytoczyłeś a w tym co napisałeś.. Chyba jedynie tak , ze wy katolicy wierzycie że podczas ofiary cały czas jest krzyżowany Chrystus . Dla mnie taka interpretacja nie za bardzo jest do przyjęcia.. .
Cytat
Cytuj:
Poraz koleiny dopuszczasz się kłamstwa!

MODERATOR JAK DŁUGO BĘDĄ TOLEROWANE PARSZYWE OSZCZERSTWA KIEROWANE WOBEC KOŚCIOŁA KATOLICKIEGO.
Czy rozumowanie pamiątki Wieczerzy inaczej jak katolicy jest przepraszam za słowa jarzebskiego „[i]PARSZYWE OSZCZERSTWA[/b] są czymś takim..?????
cytat
Cytuj:
Nauka KK na tematch Eucharystii jest identyczna z nauką Kościoła prawosławnego i innych Kościołów ortodoksyjnych (ormianski, gruzioński, koptyjski, syriacki, jedynie są wątpliwości wobec kościoła assyryjskiego)

To nie jest tak do końca jak piszesz mijasz sie z prawdą i to celowo ..

Cytat
Cytuj:
ps.: Wybacz marcinie etc
( etc moje) Cyba Pan Jarzębski zażąda dla Ciebie bana na IP etc. . Ja sie juz przyzwyczaiłem do obrazka..
PS. co z tymi ojcami kościoła .
Wytłumacz Uczenie co to takiego ta tradycja.. Czekam

N gru 17, 2006 14:57

wy katolicy wierzycie że podczas ofiary cały czas jest krzyżowany Chrystus

My, katolicy w to nie wierzymy. Eucharystia to jest uobecnienie ofiary Chrystusa, a nie krzyżowanie Go po raz któryś tam.

N gru 17, 2006 15:32

godunov: Katolicy nie uważają, że Chrystus jest cały czas krzyżowany podczas Mszy, tylko że Ofiara, która dokonała się na Krzyżu w sposób krwawy, dokonuje się podczas Przeistoczenia w sposób bezkrwawy podobnie jak podczas Ostatniej Wieczerzy.

N gru 17, 2006 18:14

Cytuj:
Przeistoczenia w sposób bezkrwawy podobnie jak podczas Ostatniej Wieczerzy.

Hm jo to jednak inaczej rozgraniczyl co zresztą czyni Nowy Testament . Ofiara za ludzkość istota okupienie wszystkich ludzi. . odpuszczenie . Grzechów dokonanych i tych niedokonanych . Jest to ofiara krzyża i moja podstawa wiary jako chrześcijanina. Chrystus ofiarowuje swoją najcenniejszą ziemska rzecz życie Bez ofiary krzyża nie ma zbawienia . Potem mamy paruzje . Kolejny krok w wierze,
Wielki piątek ofiara krzyża nie łączyłbym tego z Wieczernikiem . Wieczernik to ofiara wiary ( mistycznego ciała) swoim wiernym. .

PS. Aby nie było nikogo ze tym postem postem szkaluję.. jak mi tu nieraz co poniektórzy insynuują.. !!
Warto o tym spokojnie rozmawiać bo rozumowanie sprawowania pamięci Wieczernika w chrześcijaństwie i i w historii chrześcijaństwa miało i ma różnorakie znaczenie ..

N gru 17, 2006 20:05

Wielki piątek ofiara krzyża nie łączyłbym tego z Wieczernikiem

Przypomnij sobie słowa Jezusa Chrystusa z Ewangelii o Krwi przelanej i Ciele wydanym na okup za wielu.
Chcesz uchodzić za specjalistę, a takie kardynalne błedy popełniasz.

N gru 17, 2006 20:18
My, katolicy w to nie wierzymy. Eucharystia to jest uobecnienie ofiary Chrystusa, a nie krzyżowanie Go po raz któryś tam.
Cytuj:
godunov: Katolicy nie uważają, że Chrystus jest cały czas krzyżowany podczas Mszy, tylko że Ofiara, która dokonała się na Krzyżu w sposób krwawy, dokonuje się podczas Przeistoczenia w sposób bezkrwawy podobnie jak podczas Ostatniej Wieczerzy.

O. To bardzo ciekawe. A możecie napisać jak to DOKŁADNIE rozumiecie? Bo fomułka brzmi ładnie :-)
Konkretnie chciałabym zrozumieć 1.jak coś się może uobecnić bez powtórenego zdarzenia 2.co łączy ofiarę spzred 2000 lat, która była ofiarą Chrystusa z ofiarą składaną przez lud?

N gru 17, 2006 20:37

Tu nie chodzi o jakieś doświadczenie chemiczne czy fizyczne. Znajdujesz się na gruncie wiary jedynego i wszechmocnego Boga. Tego, który dał początek kosmosowi i który nie przestaje nieustannie podtrzymywać go przy życiu. On panuje także nad prawami fizyki czy chemii, które sam stworzył.

N gru 17, 2006 20:48
Ooo Grocjusz by się z Tobą nie zgodził :razz:

N gru 17, 2006 22:30

Msza sw jest Mysterium, Tajemnicą, tak jak tajemnica bała Ofiara krzyżowa przez ktorą zostaliśmy odkupieni tak tajemnica jest Ofiara Mszy.
To wszystko jest w KKK, oraz w wyjasnianiu liturgii.
Mocą Ducha Śwętego cheb i wino przemieniaja sie w Ciało i Krew samego Chrystusa i stajemy się śwadkami bezkrwawej Ofiary Golgoty, czas się załamuje i przenosimy się do Jerozolimy na Golgote!
Jesli ktos chce to pojąć na rozum niech nie próbuje bo nie ma szansy tak jak nie zrozumie czemu Bóg wydał swego Pierworodnego na taką śmierć!

N gru 17, 2006 22:51
Zobacz profil WWW
A mi się wydaje, że to drugie to ja rozumiem....:)

Chociaż rzeczywiście nie rozumiem "załamywania się czasu":)

Pan Marcin analogicznie uważa pewnie, że gdy Chrystus dokonywał przeistoczenia w czasie Wieczerzy, to też pzrenosił uczniów mna Golgotę?

P.S. Bardzo proszę, czy mogę, jak niektórzy tuaj, pobawić sie w wykrzykniki?

!!!!
! ! !!!
!!!
I jeszcze tak!!! i tak!!
Ale jazda!!!
!!!!

N gru 17, 2006 22:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 130 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 9  Następna strona