Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 20, 2025 19:57

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następna strona
 Czy za głoszenie herezji na forum grozi ekskomunika? 
Autor Wiadomość
A to jest forum.wiara.pl. Poza tym akacja jmoże wypowiadać tutaj tylko swoją opinię, a forum kieruje redakcja. I przeczytaj sobie proszę opis forum tutaj, a dopiero potem wypisuj takie bzdury.

Crosis

Pn gru 11, 2006 21:50
Część z tu piszących dawno by została zbanowana na forach stricte katolickich.

Niewiele więc różnią się one od for stricte islamskich, gdzie banuja za każdą krytyke wobec tej wiary.
Eire, marzy ci sie fundamentalizm?
Ciekawe ile osób by tutaj zostało, gdyby to forum było w podobny sposób prowadzone.

Potrzebny ci fundamentalizm, zapisz sie do Koła Przyjaciół Radia Maryja. Tam znajdziesz to czego pragniesz...i jeszcze beret dostaniesz (jak zapłacisz)

Pn gru 11, 2006 21:56
Godunow, chodzi o to że forma jaką przyjęło forum dyskusyjne katolik.pl nie sprzyja i nie prowadzi do ewangelizacji. (...) Jak zasugerował DDV wzór można zaczerpnąć z forum ewangelizacyjnego Sulechów i forum Sancti.

Jest pewna niezgodność w wypowiedziach Twoich i ddv - ddv podaje również forum katolik.pl jako wzór ;) - a z tego wynika, że ocena roli Forum jest subiektywna. - Tak samo jest w przypadku naszego Forum. Ty uważasz, że nie sprzyja ewangelizacji, a ktoś inny odnajdzie tu wiarę.

Skoro powołujesz się cały czas na opinię ddv, bądź konsekwentna ;)

Pn gru 11, 2006 22:35

Wyciąg z regulaminu:

§ I: Zasady ogólne:

1. Forum serwisu WIARA.PL jest miejscem spotkania ludzi pragnących pogłębić swoją wiarę, poszukujących Boga i zainteresowanych problemami religii, a chrześcijaństwa w szczególności. W sposób kulturalny mogą być zatem wyrażane również poglądy kontrowersyjne.

Wt gru 12, 2006 8:17

Jest pewna niezgodność w wypowiedziach Twoich i ddv - ddv podaje również forum katolik.pl jako wzór ;) - a z tego wynika, że ocena roli Forum jest subiektywna. - Tak samo jest w przypadku naszego Forum. Ty uważasz, że nie sprzyja ewangelizacji, a ktoś inny odnajdzie tu wiarę.

Baranku, mówimy tu o dwóch różnych forach.
DDV podał za wzór forum apolegetyka, jako forum z fachową obsadą przeznaczone do rozmów na wysokim poziomie dla osób o zaawansowanej wierze.
A ja mówiłam o forum dyskusyjnym katolika, że to na nim ze względu na błędną formę dochodzi do różnych sytuacji i incydentów, z którymi moderacja nie może dać sobie rady i ogólna sytuacja na tym forum wytwarza się niekorzystna jeśli chodzi o rozwijanie wiary i z taką opinią negatywną o tym forum stykałam się dość często . Tak naprawdę to ja odeszłam z forum dyskusyjnego katolika na forum wiara mając nadzieję że tu jest lepiej niż tam, że na tym forum stworzone są warunki jeśli chodzi o rozwijanie wiary, ale widzę teraz że występuje tutaj podobny problem jak na forum dyskusyjnym katolika.

A tu pełna wypowiedź ddv na ten temat:
ddv163 napisał(a):
Proponowałbym wpierw zastanowić się nad tym, do kogo tak naprawdę skierowane jest to forum
Spośród najważniejszych w polskim necie for katolickich
1.Forum:
http://dyskusje.katolik.pl/ skierowane jest do dyskusji dla wszystkich i o wszystkim - tam pomimo ogromnych wysików moderacji niejednkorotnie trudno opanować sytuację..
2. Forum:
http://apologetyka.katolik.net.pl/forum/index.php posiada doskonałą "siłę fachową" moderacji i praktycznie każdy może uzyskać tam właściwą odpowiedź na swoje dylematy - forum skierowane jednak jest do osób o dość dobrze wyrobionych już poglądach - dyskusje na tym forum psą dyskusjami dość trudnymi i poważnymi.
3. Rozumiem, że "forum.wiara" skierowane jest do przeciętnego Użytkownika dlatego też - jak sądzę - skierowane jest do każdego Użytkownika tak by w przystępny sposób jednak na przyzwoitym poziomie móc wymieniać poglądy z osobami róznego rodzaju poglądach - jednak na wyższym poziomie niż na forum "dyskusje/katolik".
[/quote]

Wt gru 12, 2006 12:37
Ponawiam więc swoje dawne pytanie Akacjo.
Czy postulujesz, aby moderatorzy na tym forum wycinali wypowiedzi, które zawierają treści sprzeczne z nauką kościoła katolickiego?

Wt gru 12, 2006 17:08
Widzę, że kolejny raz zamierzasz Akacjo zbyć milczeniem pytanie wprost.

Śr gru 13, 2006 12:12

Czy postulujesz, aby moderatorzy na tym forum wycinali wypowiedzi, które zawierają treści sprzeczne z nauką kościoła katolickiego?

Odpowiadając wprost na Twoje pytanie PTR postuluję o to, by zostało wprowadzone ograniczenie jeśli chodzi o wypowiedzi sprzeczne z wiarą i nauką Kościoła.
Tzn aby nie było miejsca na takie wypowiedzi, które przybierają formę propagowania i szerzenia ateizmu, różnych herezji a będące w sprzeczności z rozwijaniem wiary, ale nie dotyczy to tych wypowiedzi, które w dyskusji mają na celu poszukiwanie Prawdy i szukanie zrozumienia nauki Kościoła.
PTRqwerty napisał(a):
Widzę, że kolejny raz zamierzasz Akacjo zbyć milczeniem pytanie wprost.

Jeszcze wyjaśniając, czasem nie odpowiadam od razu, gdy jestem zmęczona lub muszę zastanowić się nad odpowiedzią. A milczenie jest dobrym ćwiczeniem duchowym, jakiego nauczyłam się na rekolekcjach, czasem lepiej coś przemilczeć niż wywołać kolejną burzę na forum.

Śr gru 13, 2006 16:37
Akacjo, ale herezja to każde odstępstwo od doktryny Kościoła.
Jeżeli nie można by było pisać poglądów sprzecznych z nauczaniem Kościoła, to byłby to koniec dyskusji z niekatolikami.
Zrozum... jeżeli zakazujemy pisać herezji, to oznacza to automatycznie, że kasujemy wypowiedzi sprzeczne z nauczaniem kościoła, rozumiesz? Przychodzi protestant i chce podyskutować różnice między wyznaniami, a moderatorzy co? Bach! I nie ma wpisu zawierającego wypowiedzi niezgodne z nauką kościoła katolickiego.
Konkretnie o takie rozwiązanie Ci chodzi?? Ja nie wiem, czy dobrze Cię rozumiem. Na prawdę o to Tobie chodzi??

Ja mam wrażenie, że jednak nie o takie rozwiązanie Ci chodzi. Ty byś chciała, żeby można było zarówno dyskutować jak i żeby nie było na forum ani jednego zdania sprzecznego z nauką kościoła. Tego się zrobić nie da.

Śr gru 13, 2006 17:07
Czyli wyjaśniona kwestia herezji.Ale przynajmniej proszę o kasowanie wypowiedzi ośmieszających i obrażających użytkowników.To prośba do Asiennki.

Śr gru 13, 2006 18:31

Wcale nie chodzi o automatyczne usuwanie wypowiedzi niezgodnych z nauką Kościoła, tylko by przez głoszenie tez sprzecznych z nauką Kościoła nie wykształcała się taka ogólna sytuacja na forum sprzeciwiająca się zasadom wiary.
Trudno mi uwierzyć, aby było to świadomym i celowym działaniem redakcji serwisu. Raczej jest tak, że ze względu na to że jest to forum otwarte i pisać może na nim każdy, więc taki problem na nim wystąpił, a moderatorzy dopiero sami szukają co czynić w takim wypadku, by zaradzić temu problemowi.

Kwestia herezji jeszcze nie została wyjaśniona. Sytuacja idealna bylaby gdyby na forum były poglądy zgodne z nauką Kościoła, aby zabronione było głoszenie poglądów, będacych występowaniem przeciwko nauce Bożej i Kościoła ale dozwolone w czasie dyskusji wyrażanie niezrozumienia i szukanie wyjaśnienia nauki Kościoła. Nawet na forum Sulechów pewne wypowiedzi się pojawiają,ale sytuacja jest opanowywana bo takie osoby dostają ostrzeżenia i bo notorycznym czynieniu tego są wypraszani z forum.

So gru 23, 2006 17:20

Cytuj:
Kwestia herezji jeszcze nie została wyjaśniona
Obawiam sie ,że to nigdy nie zostanie wyjaśnone. Należy zapewne boleć z tego powodu ze chrześcijanie nie stanowią jedności.. uważają jednych za gorszych drugich za lepszych.. Z drugiej jednak strony nic nie dzieje sie bez wiedzy i zgody Chrystusa.. !
Może on sobie tak życzył aby były trzy nurty chrześcijaństwa.. Bo to może dlatego ,że są trzy nurty chrześcijaństwa . To Ewangelie ( Słowa Chrystusa i nauczanie ) przetrwały od I wieku po dzień dzisiejszy w niezmienionej formie..
Przeżywamy okres Bożego Narodzenie.. Czy pochodzenie tych świąt jest do końca chrześcijańskie.. Obawiam sie ze nie.. Droga Akacjo zapewne w domu masz choinkę A ją w chrześcijaństwie wprowadzili heretycy ( używając Twojej terminologii )a dokładniej Ewngelicy Czy katolicy mają z nimi nie wymieniać poglądów . To stawianie sprawy tak jak Ty to stawiasz kto nie jest z nami ten jest przeciwko nam rodziło w ludzkości coś najgorszego np. Faszyzm totalitaryzm wojny religijne etc

Cytat
Cytuj:
aby zabronione było głoszenie poglądów, będacych występowaniem przeciwko nauce Bożej i Kościoła ale dozwolone w czasie dyskusji wyrażanie niezrozumienia i szukanie wyjaśnienia nauki Kościoła
Droga Siostro w Chrystusie z wielkim bólem a i nie dowierzaniem czytam te słowa., bo dyskutowałem z wieloma katolikami na wielu forach to tylko w skrajnych przypadkach proponowano zamykanie ust innym wyznaniom. !! Bardzo dobrze jest jak ludzie dyskutują poznają siebie nawzajem poznają inne religie, poznają inne spojrzenie na Ewangelię.. To nas niejako zmusza do czytania Siłowa Bożego
Gdy by nie automat ( o powiadamianiu na ten temat pewnie bym nie odpowiedział na ten Twój post..
W Te dni przypominające nam zejście na Świat Jezusa Chrystusa Życzę Ci siostro abyś była otwarta na innych ludzi i nie zmykała im ust.. Życzę Ci wszystkiego dobrego Bogatego Dzieciątka w te dary duchowe. B o te materialne są bardzo ulotne.
Pozdrawiam Wszystkich pozostałych forowiczów życząc i przeżywania niniejszych świąt z Chrystusem Naszym Panem

Pn gru 25, 2006 13:33

Cytat
Cytuj:
aby zabronione było głoszenie poglądów, będacych występowaniem przeciwko nauce Bożej i Kościoła ale dozwolone w czasie dyskusji wyrażanie niezrozumienia i szukanie wyjaśnienia nauki Kościoła
Droga Siostro w Chrystusie z wielkim bólem a i nie dowierzaniem czytam te słowa., bo dyskutowałem z wieloma katolikami na wielu forach to tylko w skrajnych przypadkach proponowano zamykanie ust innym wyznaniom. !!

Nie wiem co w tym niezrozumiałego. Na każdym forum katolickim, gdzie panują zasady wiary chrześcijańskiej zabronione jest występowanie przeciw nauce Kościoła (i jest to dla mnie rzeczą najbardziej normalną i oczywistą, coś odwrotnego byłoby właśnie niewłaściwe) a w skrajnych wypadkach, gdy do pewnych sytuacjach dochodzi moderacja reaguje. I to miałam na myśli.
Dlatego z niedowierzaniem przyjęłabym wiadomość, jeśli okazałoby się że tutaj w imię fałszywie rozumianego liberalizmu jest dopuszczone głoszenie tez sprzecznych z nauką Kościoła bez żadnych ograniczeń.
Jednak jest na tym forum jakieś ograniczenie, moderacja reaguje w rażących sytuacjach obrażania wiary i KK oraz gdy jest taka potrzeba pisze komentarz wyjaśniający nauczanie KK.

Jest też różnica między niezrozumieniem nauczania Kościoła i szukaniem jego wyjaśniania, oraz występowaniem przeciwko nauce Kościoła.
Jest złem oraz wyrządzaniem mi krzywdy jeśli z powodu niezrozumienia jakiegoś fragmentu nauczania KK skłaniana jestem na forum do wypowiadania poglądów sprzeciwiających się nauczaniu KK. Mam nadzieję że do takiego konfliktu, jaki wystąpił w życiu duchowym już nie dojdzie. Ale w tej kwestii - skoro głoszenie poglądów sprzeciwiających się wierze jest grzechem - domagam się ograniczenia wolności wypowiedzi także dla siebie (i bezwględnego usuwania postów przez moderatorów jeśli w wyniku jakiegoś konfliktu wewnętrzego napiszę coś co jest sprzeczne z wiarą), oraz równego traktowania w tej sprawie wszystkich forumowiczów.

A wszystkim życzę by te przez te święta odnaleźli Jezusa w swym sercu i by napełnił On serca swym miłością i pokojem.

Pn gru 25, 2006 16:11

Nie wiem co w tym niezrozumiałego. Na każdym forum katolickim, gdzie panują zasady wiary chrześcijańskiej zabronione jest występowanie przeciw nauce Kościoła (i jest to dla mnie rzeczą najbardziej normalną i oczywistą, coś odwrotnego byłoby właśnie niewłaściwe) a w skrajnych wypadkach, gdy do pewnych sytuacjach dochodzi moderacja reaguje.

Już w tym Twoim zdaniu widać niewykonalność Twoich propozycji. To wybieramy katolicyzm czy chrześcijaństwo? Użyłaś tych pojęć zamiennie, a więc całkowicie błędnie - fragment "Na każdym forum katolickim, gdzie panują zasady wiary chrześcijańskiej zabronione jest występowanie przeciw nauce Kościoła" jest sprzeczny z prawdą i zdrowym rozsądkiem... Nic dziwnego, że potem nie jesteś zadowolona z kształtu forum...

I przypomnę jeszcze, że to nie jest forum "Ewangelizacja". Nie jest to też "Katolik". To jest Wiara.pl.

I niezależnie od nazwy - czy koniecznie musimy mieć w sieci ileś tam takich samych for? Przecież właśnie dzięki tej różnorodności każdy może znaleźć coś dla siebie! I naprawdę nie trzeba na siłę zmieniać wszystkiego i wszystkich...

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pn gru 25, 2006 16:45

Ja niczego nie zmierzam zmieniać na siłę. Mi chodzi tylko aby sytuacja na forum w sposób wyraźny i rażący nie sprzeciwiała się zasadom wiary.
Byłoby tak gdyby dopuszczone na forum było występowanie przeciwko nauce Kościoła.
Zabronienie na forum występowania przeciwko nauce Kościoła jest dla mnie jak najbardziej zgodne z prawdą i zdrowym rozsądkiem, bo zgodne z zasadami wyznawanej wiary i nie sprzeciwiające się jej.
Przeglądając forum, chcę znajdować odpowiedź zgodną z nauką Kościoła będącą wyjasnieniem wątpliwości i nie chcę być skłaniana do wypowiadania tez niezgodnych z nauką Kościoła, bo sprzeczne jest to z zasadami wiary (i chcę by w ten sposób równo był traktowany każdy)

Pn gru 25, 2006 17:14
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 15, 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następna strona