Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 13:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następna strona
 Czy za głoszenie herezji na forum grozi ekskomunika? 
Autor Wiadomość

Ale zasadami jakiej wiary? Powtórzę, bo chyba niejasno napisałam poprzednio: chrześcijaństwo i katolicyzm to nie jest to samo. A jeśli już wybierzesz jedno z nich, to dlaczego właśnie to?

Cytuj:
nie chcę być skłaniana do wypowiadania tez niezgodnych z nauką Kościoła

Proszę? A kto Cię skłania do czegoś takiego i gdzie?

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pn gru 25, 2006 17:19
(...) nie chcę być skłaniana do wypowiadania tez niezgodnych z nauką Kościoła, bo sprzeczne jest to z zasadami wiary (i chcę by w ten sposób równo był traktowany każdy)

Nie rozumiem :? Czy ktoś z Forum stoi nad Tobą i grozi Ci czymś, że pod wpływem tej groźby masz pisać coś niezgodnego z zasadami wiary ??

Pn gru 25, 2006 17:22

Zasadami wiary katolickiej (portal wiara w swej formie zakłada dialog ekumeniczno-międzyreligijny, ale trzonem stanowią katolicy)

Jeśli na forum dopuszczone jest głoszenie poglądów niezgodnych z nauką Kościoła, to mając konflikt odnośnie nauki Kościoła nie znajduję jego wyjasnienia jeśli na forum znajdują się poglądy niezgodne z nauką Kościoła ale ponieważ na forum czynią to też inni, to skłaniana jestem do tego samego.
Dlatego domagam się o ograniczenie jeśli chodzi o głoszenie poglądów niezgodnych z nauką Kościoła.

Pn gru 25, 2006 17:41

Zasadami wiary katolickiej (portal wiara w swej formie zakłada dialog ekumeniczno-międzyreligijny, ale trzonem stanowią katolicy)

Regulamin forum napisał(a):
1. Forum serwisu WIARA.PL jest miejscem spotkania ludzi pragnących pogłębić swoją wiarę, poszukujących Boga i zainteresowanych problemami religii, a chrześcijaństwa w szczególności. W sposób kulturalny mogą być zatem wyrażane również poglądy kontrowersyjne.

Po pierwsze mowa jest o chrześcijaństwie, a po drugie o ludziach "zainteresowanych chrześcijaństwem" a nie "zdeklarowanych chrześcijanach" na przykład.

akacja napisał(a):
Jeśli na forum dopuszczone jest głoszenie poglądów niezgodnych z nauką Kościoła, to mając konflikt odnośnie nauki Kościoła nie znajduję jego wyjasnienia jeśli na forum znajdują się poglądy niezgodne z nauką Kościoła ale ponieważ na forum czynią to też inni, to skłaniana jestem do tego samego.

Czytałam kilka razy i dalej nie rozumiem... Naprawdę.

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Pn gru 25, 2006 17:53
Ja też nie :) - To, co piszesz, lub nie- to Twoja decyzja.... przypuszczam, że zasady wiary znasz, więc pisz zgodnie z nimi... natomiast nie oczekuj że wszyscy będą szanować Twoją wrażliwość i unikać dyskusji ...

Pn gru 25, 2006 17:59

Nie rozumiem jakiegoś fragmentu nauczania KK i szukam jego wyjaśnienia.
Jeśli na forum są wypowiedzi niezgodne z nauką Kościoła, nie znajduję wyjaśnienia tego co nie rozumiem w nauce KK, a raczej ta sytuacja na forum skłania mnie do wypowiadania narosłego konfliktu na forum (bo widzę że są także tego typu wypowiedzi są na forum więc można to czynić). Więc do wypowiadania poglądów niezgodnych z nauką Kościoła skłania mnie to że na forum jest dopuszczalność na takie wypowiedzi. A potem przeżywam konflikt moralny, że jest to niewłaściwe.

Pn gru 25, 2006 18:07
Na zasadzie : inni piszą niezgodnie z nauką Kościoła, to ja też tak piszę ? :shock: Czy na tej samej zasadzie ktoś Cię nakłania np. do przeklinania , braku modlitwy itp. ? Bo gdyby tak było, to wszyscy już dawno pisalibyśmy tylko rzeczy niezgodne z nauką Kościoła ...

akacja- nieważne, co ktoś pisze. Ty odpowiadasz za siebie. I to Twoja decyzja, co napiszesz. Na pewno nie można tego nazwać przymusem. Ja jakoś nie czuję się przymuszona do przeklinania, a naczytałam się tego sporo ...

Pn gru 25, 2006 18:21

Z okazji Świat Bożego Natrodzenia, życze ci wyzwolenia sie ze skłonnosci masochistycznych :D

Bo tylko ktoś o takich skłonnosciach potrafi tyle czasu odchodzić i ciągle wracać po to by nadal sie "biczować" niezgodnymi z sumieniem wypowiedziami forum.

Pn gru 25, 2006 19:31

Baranku, ja stwierdziłam że dopuszczalność na forum w czasie dyskusji na poglądy niezgodne z nauką Kościoła skłania mnie do ich wypowiadania. Jak rozwiązać konflikt że szukając wyjaśnienia nauki Kościoła stykam się na forum z poglądami niezgodnymi z nauką KK? Zacząć przepisywać KKK? - to wtedy powiesz że nie jest to dyskusja. Wiesz, że czasem unikam dyskusji, a to dlatego że jeśli są w niej wypowiedzi niezgodne z nauką Kościoła to jeśli skłonić mnie do uczestnictwa w tej dyskusji to tym samym skłoniona bym została do czynnego lub biernego uczestnictwa w rozmowach przeciwnych wierze czyli grzechowi przeciwko I i II przykazaniu.

I jeszcze odniosę się do tego co napisała Angua:
angua napisał(a):
akacja napisał(a):

Regulamin forum napisał(a):
1. Forum serwisu WIARA.PL jest miejscem spotkania ludzi pragnących pogłębić swoją wiarę, poszukujących Boga i zainteresowanych problemami religii, a chrześcijaństwa w szczególności. W sposób kulturalny mogą być zatem wyrażane również poglądy kontrowersyjne.

Po pierwsze mowa jest o chrześcijaństwie, a po drugie o ludziach "zainteresowanych chrześcijaństwem" a nie "zdeklarowanych chrześcijanach" na przykład.

Widać kwestia katolickości forum budzi nadal niejasności i różne interpretacje bo choćby na początku tego tematu Spidy napisał

Spidy napisał(a):
Cytuj:
tolkien napisał:
To Forum nie jest stricte katolickie(...)

Nie zgadzam sie z Tobą. To jest katolickie forum. Katolicyzm nie może być nie stricte.

Na głównej stronie dowiaduję się o charakterze portalu:
Cytuj:
Portal www.wiara.pl istnieje od 3 lipca 2001 roku. Jest to jedyny w swoim rodzaju portal tematyczny o charakterze ekumeniczno-międzyreligijnym przeznaczony dla ludzi wierzących, poszukujących i niewierzących. Trzon redakcji stanowią katolicy , ale autorami wielu materiałów są członkowie innych wyznań chrześcijańskich lub wyznawcy innych religii.

Widząc charakter portalu, że przeważająca większość artykułów jest zgodna z wiarą katolicką i ją promująca, choć również są artykuły o innych wyznaniach chrześcijańskich. Czat wiara prowadzony jest przez księży katolickich i w duchu katolickim. Także w dziale zapytań można otrzymać odpowiedzi zgodne z nauką KK. Koło katedry katowickiej oraz redakcji Gościa Niedzielnego jest afisz portalu wiara.
Charakter portalu został określony w ten sposób, że gospodarzami i osobami prowadzącymi go są katolicy, choć jest on otwarty na osoby poszukujące i innych wyznań chrześcijańskich, jednak nie może prowadzić to do rozmycia wartości bo punktem odniesienia jest wiara w Chrystusa, nauczanie KK i Słowo Boże.
Z tego można wywnioskować że portal wiara jest katolickie, a skoro forum wiara znajduje się przy nim to również i ono ma katolicki charakter.

Pn gru 25, 2006 20:58

Wiesz, że czasem unikam dyskusji, a to dlatego że jeśli są w niej wypowiedzi niezgodne z nauką Kościoła to jeśli skłonić mnie do uczestnictwa w tej dyskusji to tym samym skłoniona bym została do czynnego lub biernego uczestnictwa w rozmowach przeciwnych wierze czyli grzechowi przeciwko I i II przykazaniu.
A nie biorąc w nich udziału dopuszczasz się zaniechania obrony prawd wiary.
Cokolwiek więc nie zrobisz, zrobisz źle.
Widzisz już, że tkwisz w mentalnym klinczu?
Najpierw musisz rozwiązać problem swojego widzenia rzeczywistości, ponieważ widzisz ją inaczej niż inni ludzie. Niekoniecznie gorzej, ale z pewnością inaczej...

Pn gru 25, 2006 22:18

A nie biorąc w nich udziału dopuszczasz się zaniechania obrony prawd wiary.

Uczestnictwo w dyskusjach nie jest obowiązkiem, tylko sposobem na spędzanie czasu wolnego. Każdy może określić sobie w jakich dyskusjach chce brać udział, a których nie, kiedy chce się od nich wstrzymać (np z powodów osobistych), a kiedy do nich wrócić, w jakich chce brać udział ponieważ jest zainteresowany tematem, a jakie go nie interesują. Nie ma obowiązku brać udziału we wszystkich dyskusjach.
Już nawet Jotka zasugerowała, że jeśli dla kogoś jakiś typ dyskusji jest przyczyną grzechu to powinien je omijać.
Nie mogę więc być zmuszana do dyskusji, w których obecność określam jako bierne i czynne uczestnictwo w rozmowach przeciwnych wierze, mam prawo od nich odejść skoro uczestnictwo w nich uważam za grzech.

Pn gru 25, 2006 22:48
Już długi czas zamęczach nas swoim wyobrażeniem forum. Zapewne już nie bywasz w dziale "Wierzyć" i to z czym teraz przyszło nam dyskutować to tylko Twoje własne wyobrażenie o forum. Jestem skłonny uznać, że jesteś już teraz sama w sobie przyczyną swego wyobrażenia.
Jeżeli chcesz przedstawić konkretne problemy w jakichś wątkach, to daj linki. Nie wyobrażam sobie dalszej dyskusji pozbawionej takich konkretów. Jeżeli istnieją tematy, które Ciebie interesują, które wzbudziły u Ciebie wątpliwości i chciałabyś poznać jak jest w rzeczywistości, to daj linka.

Natomiast nie sądzę byś już na tym etapie, tworzyła swoje wyobrażenie o forum w oparciu o stan rzeczywisty. No niestety zamknęłaś się chyba we własnym świecie.

Tak więc - daj linki do KONKRETNYCH sytuacji, albo daj spokój.

Wt gru 26, 2006 8:21

Ale istotne jest to, iż charakter forum budzi niejasność. Jeśli od każdego z moderatorów dowiaduję się czego innego, i słyszę rozbieżne zdania wśród samych moderatorów na ten temat to w końcu nie wiem jak jest rzeczywistości.
Spidy twierdzi że to forum jest katolickie, a Angua uważa że to forum nie jest katolickie, to w końcu mam zamęt jak jest w rzeczywistości i nie wiadomo jak jest słysząc tak rozbieżne zdania od samych moderatorów.
Z ogólnego charakteru portalu wiara można wywnioskować że jest ono katolickie, choć otwarte na poszukujących, ale charakter forum wiara budzi te niejasności i wątpliwości, dlatego nie wiadomo czy uczestnicząc w nim nie popełnia się grzechu i nie naraża się swojej wiary skoro charakter forum nie został jasno określony.
Dlatego chciałam jaśniejszego określenia charakteru forum, aby jeśli ktoś wie że nie może uczestniczyć w dyskusjach w których mogą znaleźć się wypowiedzi niezgodne z nauką Kościoła by w nich nie uczestniczył i by nie było zarzutów wobec redakcji serwisu że naraża forumowiczów na utratę wiary.

Wt gru 26, 2006 10:19

Cytuj:
Nie wiem co w tym niezrozumiałego. Na każdym forum katolickim, gdzie panują zasady wiary chrześcijańskiej zabronione jest występowanie przeciw nauce Kościoła (i jest to dla mnie rzeczą najbardziej normalną i oczywistą, coś odwrotnego byłoby właśnie niewłaściwe) a w skrajnych wypadkach, gdy do pewnych sytuacjach dochodzi moderacja reaguje. I to miałam na myśli.

Ja tak na marginesie pozwolę Sobie przypomnieć Chrześcijaństwo To 3 wielkie nurty Katolicyzm , Prawosławie i Protestantyzm . Czyli jeżeli forum katolickie . To mi się wydaje że zakazanie wypowiadania w duchu nauczania tych grup chrześcijańskim na tym forum byłoby wielkim nieporozumieniem
Cytat
Cytuj:
Ale w tej kwestii - skoro głoszenie poglądów sprzeciwiających się wierze jest grzechem - domagam się ograniczenia wolności wypowiedzi także dla siebie (i bezwględnego usuwania postów przez moderatorów jeśli w wyniku jakiegoś konfliktu wewnętrzego napiszę coś co jest sprzeczne z wiarą
Zapytam jakiej wierze .. i kto ma grzech .. Jeżeli ja piszę jako heretyk sprzecznie z nauczaniem KRK to jaki mam grzech..??
Buddyści mawiaja cytuję
Jeżeli jesteś mocna w swojej wierze to nikt inny nigdy Ciebie nie nawróci na inną religię Chyba że u Ciebie jest coś nie tak z mocą Twojej wiary . To faktycznie moze lepiej nie wdawać sie dyskusje na forum. A lepiej oddać sie dogłębnym poznawaniu tego w co wierzysz.!

Cytat
Cytuj:
A wszystkim życzę by te przez te święta odnaleźli Jezusa w swym sercu i by napełnił On serca swym miłością i pokojem.
Chrystus wbrew obyczajom żydowskim jadł z celnikami.. . I rozmawiał .. Forum to też forma rozmowy..

Cytat
Cytuj:
Uczestnictwo w dyskusjach nie jest obowiązkiem, tylko sposobem na spędzanie czasu wolnego. Każdy może określić sobie w jakich dyskusjach chce brać udział,
Tak to prawda. Ja swego czasu uczestniczyłem w dyskusjach na forum islamu.. . Tam jedynie mogłem zapytać o Islam w zasadzie nie wolno mi było odpowiadać w duch chrześcijańskim . Posty miały być zgodne z duchem Koranu..
Czy coś taką formę forum Tu proponujesz.. ??
Jeżeli tak to dla kogo by miało być takie forum.. ??

Wt gru 26, 2006 11:23
No więc ja również miałem przyjemność dyskutować na forum islamskim. Rzeczywiście - dokładnie tak jak godunow prawi - wypowiedzi nie mogły być niezgodne z duchem Koranu, bo mogłoby to doprowadzić do utraty wiary jakichś wahających się muzułmanów. I również mam wrażenie, że gdyby Akacja poprowadziła forum, to właśnie taki profil by ono przyjęło.

Wt gru 26, 2006 13:07
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 320 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 16, 17, 18, 19, 20, 21, 22  Następna strona