Był Kain i był Abel i.....?
Autor |
Wiadomość |
ewa.fortuna1
|
 Był Kain i był Abel i.....?
Mam pytanie.
Był Adam i Ewa.Ona urodziła Kaina i Abla,a kto urodził resztę ludzi?
Jeżeli Ewa dalej rodziła [tego nie wiem],to następne dzieci musiały wspóżyc ze sobą,czyli były ze związku kazirodczego!
Czy jest ktoś kto mi to wytłumaczy?
_________________ Dwie rzeczy nie maja granic;
wszechświat i ludzka glupta.
|
Wt gru 26, 2006 14:27 |
|
|
|
 |
Kamyk
|
 Re: Był Kain i był Abel i.....?
ewa.fortuna1 napisał(a): Mam pytanie. Był Adam i Ewa.Ona urodziła Kaina i Abla,a kto urodził resztę ludzi? Jeżeli Ewa dalej rodziła [tego nie wiem],to następne dzieci musiały wspóżyc ze sobą,czyli były ze związku kazirodczego! Czy jest ktoś kto mi to wytłumaczy?
Proste. Ten opis nie jest kroniką, ergo nie odczytujemy tego dosłownie
|
Wt gru 26, 2006 14:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Polecam korzystanie z wyszukiwarki .... : viewtopic.php?t=5166&highlight=kain
|
Wt gru 26, 2006 14:37 |
|
|
|
 |
No
|
To znaczy, że było wielu ludzi poza Adamem i Ewą o których Biblia nie wspomina?
Co w takim razie z „grzechem pierworodnym” bo o ile rozumiem traktujecie go zupełnie poważnie w przeciwiewie do reszty opisu...
|
Wt gru 26, 2006 14:40 |
|
 |
littleann
|
Nie. Grzechu pierworodnego też nie traktujemy dosłownie. Niby skąd natchniony Duchem skryba miałby wiedzieć co to był za grzech żeyjąc wiele lat po pierwszych ludziach 
_________________ "Nazywaj rzeczy po imieniu a zmienią się w oka mgnieniu"
3705707 - jakby ktoś chciał pogadać
|
Wt gru 26, 2006 17:17 |
|
|
|
 |
nymphetaminka
|
Biblii wogóle nie powinno się traktować dosłownie x)
Biblia to jedna wielka metafora...
_________________ "I don't like drugs, but drugs like my..." Marilyn Manson
|
Wt gru 26, 2006 17:24 |
|
 |
No
|
littleann napisał(a): Nie. Grzechu pierworodnego też nie traktujemy dosłownie. Niby skąd natchniony Duchem skryba miałby wiedzieć co to był za grzech żeyjąc wiele lat po pierwszych ludziach 
Może dzieki temu natchnieniu?
Jeśli nie było grzechu pierworodnego to skad na swiecie zlo?
|
Wt gru 26, 2006 18:03 |
|
 |
nymphetaminka
|
bo na świecie (naszym i nie naszym, materialnym i mentalnym) panuje równowaga... skoro jest dobro to i zlo musi być...
_________________ "I don't like drugs, but drugs like my..." Marilyn Manson
|
Wt gru 26, 2006 18:05 |
|
 |
jo_tka
|
Rozdziały 1-11 księgi rodzaju to opowieść z morałem. Taki gatunek literacki.
Od bajek Krasickiego nikt nie wymaga zgodności z rzeczywistymi faktami, prawda? To opis przekazujący prawdy teologiczne, nie kronika.
Więcej tutaj: http://zapytaj.wiara.pl/?grupa=6&dzi=11 ... 1124281666
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Wt gru 26, 2006 18:07 |
|
 |
Paschalis
|
No napisał(a): Może dzieki temu natchnieniu?
Jeśli nie było grzechu pierworodnego to skad na swiecie zlo?
Stąd, że ludzie są wolni i mogą decydować o sobie, a skoro tak to mogą również postępować wbrew woli Boga. Bóg mógłby ich zmusić by czynili dobro, ale wtedy nie byliby wolni, więc straciliby fundamentalną cechę ich człowieczeństwa. Zwalanie winy na Boga za wolne decyzje ludzi jest kompletnie bezpodstawne, zwłaszcza jeśli jednocześnie wychwala się dar ludzkiej wolności. Bo wolność charakteryzuje się tym, że decyzje podejmuje ten kto ją posiada, a nie ten kto mu ją dał, choćby był samym Bogiem.
_________________ www.onephoto.net
|
Wt gru 26, 2006 18:12 |
|
 |
No
|
Paschalis napisał(a): Stąd, że ludzie są wolni i mogą decydować o sobie, a skoro tak to mogą również postępować wbrew woli Boga. Bóg mógłby ich zmusić by czynili dobro, ale wtedy nie byliby wolni, więc straciliby fundamentalną cechę ich człowieczeństwa. Zwalanie winy na Boga za wolne decyzje ludzi jest kompletnie bezpodstawne, zwłaszcza jeśli jednocześnie wychwala się dar ludzkiej wolności. Bo wolność charakteryzuje się tym, że decyzje podejmuje ten kto ją posiada, a nie ten kto mu ją dał, choćby był samym Bogiem.
W takim razie skąd zło które nie pochodzi od człowieka trzęsienia ziemi,wybuchy wulkanów,choroby o ile pamiętam tłumaczono mi to właśnie skutkiem grzechu pierworodnego więc jeśli żadnego grzechu nie było...
|
Wt gru 26, 2006 20:21 |
|
 |
mirror
|
No napisał(a): Paschalis napisał(a): Stąd, że ludzie są wolni i mogą decydować o sobie, a skoro tak to mogą również postępować wbrew woli Boga. Bóg mógłby ich zmusić by czynili dobro, ale wtedy nie byliby wolni, więc straciliby fundamentalną cechę ich człowieczeństwa. Zwalanie winy na Boga za wolne decyzje ludzi jest kompletnie bezpodstawne, zwłaszcza jeśli jednocześnie wychwala się dar ludzkiej wolności. Bo wolność charakteryzuje się tym, że decyzje podejmuje ten kto ją posiada, a nie ten kto mu ją dał, choćby był samym Bogiem. W takim razie skąd zło które nie pochodzi od człowieka trzęsienia ziemi,wybuchy wulkanów,choroby o ile pamiętam tłumaczono mi to właśnie skutkiem grzechu pierworodnego więc jeśli żadnego grzechu nie było...
A to niby czemu nie było grzechu pierworodnego ?
|
Wt gru 26, 2006 21:30 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Był Kain, Abel, Set oraz inni "synowie i córki". Jak ktoś nie uważa przy czytaniu, to potem ma problemy.
|
Wt gru 26, 2006 22:22 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
jo_tka napisał(a): Rozdziały 1-11 księgi rodzaju to opowieść z morałem. Taki gatunek literacki.
Czy ta część biblii to jedyny tego typu gatunek ? Czy reszta biblii to już są fakty, czy istnieją może jeszcze w innych miejscach jakieś opowieści, które nieopatrznie można by wziąć za prawdę ?
|
Wt gru 26, 2006 22:41 |
|
 |
No
|
Cytuj: A to niby czemu nie było grzechu pierworodnego ?
Jeśli to wszystko tylko symbol grzech pierworodny też musi być chyba jakimś symbolem...
|
Wt gru 26, 2006 22:41 |
|
|
|