Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 15:41

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 538 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 36  Następna strona
 Świadkowie Jehowy 
Autor Wiadomość
Łk23,43 napisał(a):
Jezus mu odpowiedział: Zaprawdę, powiadam ci: Dziś ze Mną będziesz w raju. (BT)

dla porównania BG:

Łk23,43 napisał(a):
A Jezus mu rzekł: Zaprawdę powiadam tobie, dziś ze mną będziesz w raju. (BG)

To, co Ty prezentujesz, jest manipulacją ŚJ polegającą na zmianie interpunkcji:

Biblia ŚJ napisał(a):
A on rzekł do niego: "Zaprawdę mówię ci dzisiaj: Będziesz ze mną w Raju". (PNS)

Na tej samej zasadzie mógłbyś przestawić znaki interpunkcyjne w cytacie:
Cytuj:
Jezus mu rzekł: Zaprawdę, powiadam ci: Jeszcze tej nocy, zanim kogut zapieje, trzy razy się Mnie wyprzesz (Mt 26:34)

Skoro coś przestawiamy, róbmy to konsekwentnie ... ( chyba nie zaprzeczysz, że mówiąc o zaparciu się Piotra Jezus wskazywał konkretny czas)

Z interpretacją ŚJ nie można się zgodzić.

- Jezus często używał określenia typu: "zaprawdę mówię" (np. Mt 5:18; 6:2, 16; 23:36; 24:34, 47; 25:12; 26:21) czy "powiadam wam" (ok.140 razy w biblii), ale nigdy nie uzupełniał tego słowem "dzisiaj" tzn. "zaprawdę mówię dzisiaj"- skoro mówi, to coś dzieje się teraz ... nikt nie podkreśla, że mówi dzisiaj.... czy zwrócisz się do dziewczyny : "Mówię Ci dzisiaj: wrócę z pracy o szóstej" ? Czy raczej: Dzisiaj wrócę z pracy o szóstej ?

- Gdyby Jezus miał obiecać łotrowi w jakiejś dalekiej przyszłości raj, mógł powiedzieć tylko "zaprawdę powiadam ci, będziesz ze mną w raju".

- Słowa "dziś" używał Jezus kilka razy, ale zawsze z odniesieniem do działania swego już teraz np. "Począł więc mówić do nich: Dziś spełniły się te słowa Pisma..." (Łk 4:21), "Na to Jezus rzekł do niego: Dziś zbawienie stało się udziałem tego domu..." (Łk 19:9).

Pozwolę sobie zacytować wypowiedź z innego forum :
Cytuj:
Gdyby Chrystus umierał kilka dni, możnaby prędzej przyjąć, że chce podkreślić ten dzień, w którym wypowiada swoje słowa, choć nigdy za swego życia tego nie czynił. Jak wiemy, Chrystus zmarł w tym samym dniu, w którym wypowiedział te słowa. Łotr również zmarł tego samego dnia (J19:31-34). Dlatego też Jezus nie mógł powiedziec "dziś tobie mówię" - skoro wiedział, że jutro nie będzie mógł już powiedzieć.

I nie myl, proszę, dojeżdżania do Krakowa w celu załatwienia czegoś, z zamieszkaniem w tym mieście na stałe. Bo dokładnie taka jest różnica. Po Wniebowstąpieniu Jezus pozostaje u Ojca- aż do Dnia Sądu. - Nie jest obecny ciałem na Ziemi, ale zostawia nam Ducha- Pocieszyciela. ( "przeprowadził się" na stałe do Ojca w niebie) Natomiast wcześniej był w niebie na chwilę i wrócił ( przyjechał coś załatwić ).

To, co Ty robisz, jest typowym błędem logicznym.

adam111151 napisał(a):
baranek napisał(a):
Jeżeli byłam u koleżanki dzisiaj, czy to wykluxcza, że byłam u niej wczoraj ?

jesli leżałas w grobie to wyklucza

:o Gdybym wczoraj była w grobie, dziś też nie mogłabym być u koleżanki :D:D

Wniosek: skoro dziś byłam u koleżanki, to wczoraj nie byłam w grobie- byłam żywa i także mogłam ją odwiedzić. :D

Troszkę logiki, adamie :)

Tę kwestię uważam za zakończoną. Ty możesz przyjąć moje wyjaśnienie, lub odrzucić. Twój wybór. Dalsze teksty typu: nie, bo nie - Jezus tak mówił (nie mówił), ale to kłamstwo- będę traktować jak głoszenie i usuwać. Niestety, nie jesteś świadkiem słów Chrystusa, a ja wierzę Kościołowi. :) ( i logice ;) )

Żeby uporządkować trochę ten wątek, proponuję wrócić teraz do zagadnienia , gdzie jest raj ?

Pn gru 25, 2006 9:25

po prostu Jezus nie był "dzis " w raju.
był w grobie.

brednia.
Cytuj:
zanim sie Jezus ukazał był w ....lesie....na pustyni ...gdziekolwiek
nie ma to nic do tego że "dziś" leżał w grobie
Na pewno nie był w raju poniewaz do nieba poszedł dopiero kilkadziesiat dni po zmartwychwstaniu

Z kto zaprowadził duszę z Szeolu do Nieba? Przez czas w któym Jezus był złożony w grobie Jezus nie był unicestwiony. Mimo że ciało było martwe on jako Bóg żył!

Cytuj:
W Biblii prosze mi pokazac powyższe uzasadnienie
wszelkie inne prace "ojców" koscioła są warte tyle ile papier na którym je napisali

uzasadniasz swoją ignoracnję, Nic więcej, nie znasz patrystyki i patrologi wieć sobie tworzysz jakieś teorie!
Pisma Ojców mają nieocenioną wagę ponieważ ukazują jak wierzyli chrześcijanie, jeśli bowiem od początku wierzono tak a nie inaczej [...]
Sam w poprzednich postach obalałeś naukę że Ojciec i Syn to ta sama osoba i twierdziłeś że mają tą sama istotę - istotę Boga i ja to potwierdziłeś cytując Bazylego! Ty po prostu nie masz pojęcia o czym piszesz, podejrzewam że wertujesz jakieś jehowickie pisma jak Strażnica i usilnie szukasz jakichś cytatów bo nie potrafisz intelektualnie zmierzyć się z naszymi argumentami.

Wiec streszczę Ci co do tej pory Ci napisałęm.

Logos to niewcielony Jezus, II osoba Trójcy Świętej (nie Triady jak u pogan) jest odwiecznym Bogiem, zrodzonym z Ojca przed czasem (jeśli nie istniał czas nie można powiedzieć że "byl czas kiedy Go nie było jak mawiał Ariusz", Biblia określa Syna terminem prototokos czyli pierworodny, Adam z kolei jest protoplastos czyli pierwszy stworzony (zatem nie mogłbyś Logos stworzon bo wynikało by że albo Adam był pierwszym stworzeniem a Logos późniejszym albo już sam nie wiem co.
Wcielony Logos - Jezus jest Bogiem i człowiekiem. Zachodni tak zwane communicatio idiomatum, czyli wymiana przymiotów. Mówiąc o człowieku przypisjemy mu cechy Boga i odwrotnie.

Pn gru 25, 2006 12:57
Zobacz profil WWW

Tę kwestię uważam za zakończoną.

ach, te silne kobiety ... trudno sie im oprzeć :D
baranek napisał(a):
Żeby uporządkować trochę ten wątek, proponuję wrócić teraz do zagadnienia , gdzie jest raj ?

oraz - gdzie jest Niebo ?

Pn gru 25, 2006 13:03
czy świadkowie obchodzą Boże Narodzenie? wigilię...

Pn gru 25, 2006 15:33

nie bo nie wierzą że Bóg wcielił się w postać człowieka!

Pn gru 25, 2006 18:42
Zobacz profil WWW
czy świadkowie obchodzą Boże Narodzenie? wigilię...

Oni obchodza "Koniec Swiata" i to juz kilka razy im się ta wyjątkowo logiczna sztuczka udała :P

Pn gru 25, 2006 20:09

nie bo nie wierzą że Bóg wcielił się w postać człowieka!

1 a co ma boze narodzenie do wcielenie sie Boga w postac czlowieka?
2 Jezus wcielil sie w postac czlowieka .Bog pozostal w niebie
Biblia tak mówi

(32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32

Wt gru 26, 2006 12:16

1 a co ma boze narodzenie do wcielenie sie Boga w postac czlowieka?
2 Jezus wcielil sie w postac czlowieka .Bog pozostal w niebie
Biblia tak mówi

Cytuj:
On to dla nas, ludzi, i dla naszego zbawienia zstąpił z nieba. I za sprawą Ducha Świętego przyjął ciało z Maryi Dziewicy, i stał się człowiekiem.

Cytuj:
qui propter nos homines et propter nostram salutem, descendit de caelis, et incarnatus est de Spiritu Sancto ex Maria Virgine et homo factus est

To apropo Bożego Narodzenia.
Odnośnie drugiego pytania
Bóg jest wszechmogący, Jezus się nie wcielił, wcielił się Logos, Jezus to już wcielony Logos!

Wt gru 26, 2006 13:37
Zobacz profil WWW

Odnośnie drugiego pytania
Bóg jest wszechmogący, Jezus się nie wcielił, wcielił się Logos, Jezus to już wcielony Logos!

skoro Jezus to chyba też powinni być " Słowo".

z tym się zgadzam ale co to ma do Boga
Bóg pozostal w niebie a Słowo wcielił sie w człowieka

Wt gru 26, 2006 16:03

traktujesz Boga jak poganie, Bog to nie bożek z mitologii który ma postac człowieka i moze być albo na ziemi albo w niebie. Bog chrześcijan to Bóg transcendentny, to znaczy wszechobecny, nie panteizm ale transcendencja.

Wt gru 26, 2006 17:11
Zobacz profil WWW

chrześcijaństwo jest absurdalne ponieważ stawia swojego boga na najwyższym miejscu utożsamiajac ze Stwórcą.

nie rozumiem, dlaczego wyznawcy Jehowy mają być sektą? wytłumaczy mi ktoś?
to przecież też chrzescijanie, tyle że dośc fanatyczni.

Wt gru 26, 2006 17:28
chrześcijaństwo jest absurdalne ponieważ stawia swojego boga na najwyższym miejscu utożsamiajac ze Stwórcą

Tak jak islam i judaizm...To raczej logiczne, że dla wyznawców np. Baala-Baal jest największym bogiem...Jesli tak nie jest to po co w niego wierzyć?

Świadkowie nie są chrześcijanami gdyz nie wierzą w Trójcę Świętą, a są sektą gdyż stosują techniki psychomanipulacji podczas werbunku oraz spełniają inne kryteria definiujące sektę...

Wt gru 26, 2006 18:20

[
Świadkowie nie są chrześcijanami gdyz nie wierzą w Trójcę Świętą, a są sektą gdyż stosują techniki psychomanipulacji podczas werbunku oraz spełniają inne kryteria definiujące sektę...

niestety mylisz się
nazwa chrescijanin nie zalezy od tego czy ktos wierzy w trojcę
przezcytaj najpierw znaczenie słowa chrzescijanin

Wt gru 26, 2006 19:31

Dokładnie jehowici są antytrynitarnami, podobnie jak arianie czy bracia polscy. Nie są też chrześcijanami, gdyż chrześcijanie, nie tak jak jehowici, arianie czy bracia polscy, wierzą w Trójcę Przenajświętszą.

Wt gru 26, 2006 19:59

Dokładnie jehowici są antytrynitarnami, podobnie jak arianie czy bracia polscy. Nie są też chrześcijanami, gdyż chrześcijanie, nie tak jak jehowici, arianie czy bracia polscy, wierzą w Trójcę Przenajświętszą.

czy wy macie jakies słowniki?
przeczytaj co oznacza słowo chrzescijanin i od czego się wywodzi a potem dopiero pleć te banialuki

Wt gru 26, 2006 20:45
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 538 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 24, 25, 26, 27, 28, 29, 30 ... 36  Następna strona