Kwestia nicka "SWD Dominika"
| Autor |
Wiadomość |
|
mirror
|
 Kwestia nicka "SWD Dominika"
Wielu użytkowników pisało w tej sprawie, ja będe kolejny.
Jest na forum użytkownik o nicku "SWD Dominika". Fakt posiadania skrótu "SWD" w połączeniu z popularnym imieniem zakonnym, i avatarem przedstawiającym zakonnicę daje 100% wrażenie, że Dominika jest siostrą.
Nie o awatar tu chodzi (Na wypadek gdyby jo_tka pisała, że nie jest kotem  ) ,ale o nick. Wprawdzie nie ma zakonu "SWD", jest jedynie SVD (księża werbiści), to wszyscy dyskutanci myśleli, że Dominika jest zakonnicą, a niektórzy zwracają się per "sister".
Wydaje mi się, że po dodaniu kontrowersyjnych w świetle wiary i moralności katolickiej poglądów n/t gen.Pinocheta taka działalność przynosi złą opinię zakonom żeńskim, a zatem i w pewnym stopniu - Kościołowi.
|
| Cz gru 28, 2006 15:09 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Też mam takie wrażenie. Siostrze Jednoosobowego Zakonu można by jednak konto zablokować. Niech sobie założy nowe.
|
| Cz gru 28, 2006 17:49 |
|
 |
|
akacja
|
Mając kontakt z rożnymi zakonami skrót "SWD" nie kojarzy mi się wcale z zakonem (raczej z armią wojska). Tak naprawdę nie wiem co ma oznaczać, ale z zakonem mi się nie kojarzy.
Po sposobie pisania nie widzę by cokolwiek łączyło ją z życiem zakonnym.
Nie wiem dlaczego więc ona chce stwarzać pozory zakonnicy.
|
| Cz gru 28, 2006 17:59 |
|
|
|
 |
|
mirror
|
SWD Dominika moze nie chciec stwarzac takiego wrazenia, nie neguje. Ale stwarza 
|
| Cz gru 28, 2006 18:08 |
|
 |
|
akacja
|
Dla mnie nie stwarza, bo nie widzę żadnego powiązania z życiem zakonnym.
Wpisz w google co wyświetla się pod hasłem "SWD"
jest choćby karabin SWD:
http://pl.wikipedia.org/wiki/Karabin_SWD
z zakonami nic nie znajdzie się pod tym skrótem.
|
| Cz gru 28, 2006 18:10 |
|
|
|
 |
|
mirror
|
Wiem, to Snajperskaja Wintowka Dragunowa, jest tez SWT (Samozariadnaja Wintowka Tokariewa). Ale powiedz mi, w takim razie, czemu tyle osob bierze Ja za siostre zakonna (zajrzyj do tematu o Pinochecie, i ktoregos innego)
|
| Cz gru 28, 2006 18:30 |
|
 |
|
akacja
|
Nie wiem dlaczego.
Ja po przeczytaniu paru jej wypowiedzi od razu wiedziałam, że to nie jest zakonnica. Zakonnice nie wypowiadają się w ten sposób.
Właściwie to nie wiedziałam co ma oznaczać skrót SWD.
Byłoby s_Dominika, jeśli chciałaby przedstawiać się jako zakonnica.
SWD nie jest skrótem żadnego zakonu.
|
| Cz gru 28, 2006 18:40 |
|
 |
|
mirror
|
A ja wiem dlaczego, i napisalem to w pierwszym poscie 
|
| Cz gru 28, 2006 18:50 |
|
 |
|
akacja
|
Ja nie miałam wrażenia że jest ona zakonnicą, bo SWD nie kojarzy mi się z zakonem, oraz z samego charakteru jej wypowiedzi.
Ale możliwe - co widać po wyborze avatara - że ona świadomie chciała takie wrażenie wywołać.
|
| Cz gru 28, 2006 18:56 |
|
 |
|
Mieszek
|
też wrażenie miałem takie, iż kobitka [jesli jest wogóle kobietą bo może sie okazać, że jest... chopem  ] pochodzi z jakiegoś zakonu
Zapewniam was jednak, ze chytrość niekŧórych osób nie chodzi jednak w parze z rozsądkiem i wyobraźnią drugiego człowieka
Takich trików używają w dzisiejszych czasach niepełnosprytni
Bardzo duże prawdopodobieństwo jest w kaprysie danej osoby będącej pod wpływem złych emocji lub "koleżeństwa" czego wynikiem jest brak delikatności tylko i wyłącznie...
A może ma Dominika problemy emocjonalne i chciałaby pójść do zakonu, ale jej tam nie chcą?
W każdym badź razie fakt jest taki, że wiele osób wolałoby usunięcia takiego nicka
Skolei znowu ak to wyraziła jo_tka jednak kiedys w pewnym temacie: "tutaj nie rządzi demokracja"  [ ja myslę, że rządzą baby  ] a to daje wielką różnicę między naszym "cemy" a imś mości "nie cemy" 
_________________ Niech żyje cywilizacja łacińska !!!
więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...
|
| Cz gru 28, 2006 19:09 |
|
 |
|
akacja
|
Powiem tak, że avatarek zakonnicy widziałam Dominiki już dawno może na początku roku.
Jest drugą osobą, jaką widziałam na forum która ma taki avatar. Został wprowadzony on na prośbę mniszki, która na forum cały czas pisała że ciągnie ją do zakonu.
Ale z wypowiedzi Dominiki nie widziałam niczego co by łączyło ją z zakonem, a też skrót SWD nie wiedziałam co oznacza, ale wiedziałam że nie jest skrótem zakonu. Od razu więc wiedziałam że Dominika nie jest siostrą.
Powiedzcie może, czy ja teraz stwarzam wrażenie zakonnicy?
|
| Cz gru 28, 2006 19:19 |
|
 |
|
rozalka
Moderator
|
Myślę, że nie ma co gdybać nad intencjami Dominiki. Możemy tylko pisać jak odbieramy jej nick i avatar. Mnie jak najbardziej kojarzy się z zakonem - nie roztrząsałam czy SWD to faktycznie skrót zakonu, ale tak mi się właśnie kojarzy.
A co do Twojego pytania akacjo, to dla mnie ten avatar w ogóle jest dziwny...
I jeszcze mam pytanie: jaki jest cel tego tematu?
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
| Cz gru 28, 2006 20:31 |
|
 |
|
akacja
|
Wydaje mi się, że wam tak się kojarzy, bo nie mieliście bliższego kontaktu z życiem zakonnym.
Ja przejrzałam chyba prawie wszystkie strony zgromadzeń żeńskich, dlatego dla mnie nie kojarzył się z zakonem, bo wiedziałam że takiego skrótu zakonu nie ma.
Właściwie zastanawiałam się co ma oznaczać (skoro nie jest to skrót zakonu), ale nie neguję tego, że wywołanie takiego wrażenia było intencją Dominiki.
|
| Cz gru 28, 2006 20:37 |
|
 |
|
rozalka
Moderator
|
akacjo, przypuszczam, że jesteś z nielicznych na tym forum, która zna skróty wszystkich zakonów, więc proponuję pomyśleć o innych, którzy zielonego pojęcia o tym nie mają, więc im się kojarzy 
_________________ Co dalej za zakrętem jest? Kamieni mnóstwo Pod kamieniami leży szkło Szło by się długo Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪
|
| Cz gru 28, 2006 20:40 |
|
 |
|
Kropka
|
A może taki awatar powinien być po prostu zastrzeżony dla osób duchownych? Sióstr zakonnych konkretnie.
_________________ Nie mam nic, co bym mogła Tobie dać, Nie mam sił by przed Tobą, Panie stać...
|
| Cz gru 28, 2006 20:52 |
|
|
|