Autor |
Wiadomość |
ziobro Adama
|
baranek napisał(a): To nie moja prywatna uwaga, tylko byłych członków właśnie  wydaje mi się, że studiowanie nie przeszkadza w gloszeniu ewangelii i na odwrót ...
(i cytuj proszę do czego sie odnosisz, bo zdarza się, ze nie mam pewnosci komu odpowiadasz)
_________________ Always Look on the Bright Side of Life
|
Pt gru 29, 2006 16:44 |
|
|
|
 |
agawiki
|
Pan = Bóg Jezus = Pan
więc:
Jezus = Bóg
Ziobro Adama napisal
krowa = zwierzę zwierzę = koń
więc:
krowa = koń
[/quote]
Cos ci sie pokrecilo drogi Adamie, bo nawet jesli to wstawmy:
Za 1 przyjmijmy Pan (napisane przez goostafa) a uciebie krowa
Za 2 Bog - zwierze
Za 3 Jezus-wypadalo by kon( bo ty wstawiles tam zwierze)
czyli:
1 Pan, krowa-2 Bog, zwierze
3 Jezus,kon-1 Pan, krowa
wiec
3Jezus,kon- 2Bog,zwierze (czyli Jezus moze byc Bogiem a kon jest zwierzeciem) ty zwierze wstawiles za Boga i za Jezusa. na tym polega logika, ty wstawiles sobie jak ci pasowalo, a nie zgodnie z goostafem. Tak samo robia S.J interpretujac na swoj sposob lecz niezgodny z logika i pozmieniany.
|
Pt gru 29, 2006 16:51 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
Cytuj: 4και ταυτα τα δικαιωματα και τα κριματα οσα ενετειλατο κυριος τοις υιοις ισραηλ εν τη ερημω εξελθοντων αυτων εκ γης αιγυπτου ακουε ισραηλ κυριος ο θεος ημων κυριος εις εστιν to jest LXX zatem tłumaczenie używane przez Żydów w diasporze, czy oni tez usunęli mię Boga? Po hebrajsku jest tak Cytuj: 4שמע ישראל יהוה אלהינו יהוה אחד W Biblii Gdańskiej jest: Cytuj: 4Słuchajże Izraelu: Pan, Bóg nasz, Pan jeden jest. Kto więc urywa imię Boga skoro sami Żydzi tłumacząc na greke uzyli terminu KYRIOS? co do imienia to: Cytuj: 14εαν τι αιτησητε με εν τω ονοματι μου εγω ποιησω w Biblii Gdańskiej Cytuj: 14Jeźli o co będziecie prosić w imieniu mojem, ja uczynię także u Jana czytamy: Cytuj: 28και απεκριθη θωμας και ειπεν αυτω οκυριος μου και ο θεος μου w Biblii Gdańskiej czytamy: Cytuj: 28Tedy odpowiedział Tomasz i rzekł mu: Panie mój, i Boże mój!
Specjalnie użyłem Biblii Gdańskiej aby nie byc posądzony że to katolickie tłumaczenia fałszują Pismo, podawałem także oryginalne to jest dla ST hebrajski i grecki a dla NT grecki tekst Pisma.
Wcześniej napisałem dłuższy post ale mi światło mrygneło sie sie skasowało 
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
Pt gru 29, 2006 17:00 |
|
|
|
 |
agawiki
|
Ziobro Adama napisal:
analizuję co napisałaś i tak sie właśnie zastanawiam, czy jest jakiś sens ciągnąć tę dyskusję ... zapytałem cie o coś, a ty nawet nie raczysz się do tego ustosunkować, nie raczysz odpowiedzieć na pytanie ... ech ...
Moim zdaniem bardzo dokladnie ci napisalam odpowiedz na to, ze tylko sekty interpretuja Biblie na swoj uzytek. Takze dokladnie napisalam, ze katolicy to nie sekta. Uwazam to za zakonczone. Wyraznie podalam definicje.
Ziobro Adama napisal:
i przestań powtarzać plotki o ŚJ, bo bardzo nie ładnie ... chyba że sama byłaś ŚJ i doświadczyłaś tej nienawiści[/quote]
Ja nie powtarzam plotek, tylko sama wielokrotnie rozmawialam ze S.J i osobe z mojej rodziny probuja wciagnac w ich wiare. A ja nie bylam S.J i nie bede, bo umiem myslec logicznie i nikt mi tego niezabrania.
|
Pt gru 29, 2006 17:07 |
|
 |
ziobro Adama
|
adam111151 napisał(a): ale krwi nie wolno jesc dz ap 15 rozdział
jesli chodzi o tłuszcz. to dotyczy Izraelitów i tylko ich stary przymierze nas nie obowiazuje nas obowiazuja zasady nowego przymierza i zasad które sa zawarte w naukach jezus i apostołów
nie mogę się zgodzić niestety ...
zwłaszcza że Jezus powiedzial:
11. Nie to, co wchodzi do ust, kala człowieka, lecz to, co z ust wychodzi, to kala człowieka.
(Mat. 15:11 BW)
to co w dziejach napisał Paweł, a odnosi sie do nawróconych pogan
19. Dlatego sądzę, że nie należy czynić trudności tym spośród pogan, którzy nawracają się do Boga, 20. Ale polecić im, żeby się wstrzymywali od rzeczy splugawionych przez bałwany, od nierządu, od tego, co zadławione, i od krwi.
(Dz.Ap. 15:19-20 BW)
dotyczy tego, że nalezy chrzcić tych, którzy tego pragną, lecz nalezy im wyjaśnić, ze muszą wyrzec sie swoich starych bogów i swojej starej wiary ...
|
Pt gru 29, 2006 17:15 |
|
|
|
 |
agawiki
|
[quote=agawiki][quote=adam111151]
Chrzescijanstwo-religia, ktorej istota jest wiara w Jezusa Chrystusa, jego nauczania, czynow, zmartwychwstania, ktore od poczatku stanowilo gl. teze wiary chrzescijanstwa.
i myslisz ze ŚJ w to nie wierzą?[/quote]
Tak. Wlasnie dlatego napisalam o wiele dluzszy tekst w ktorym jest napisane w co wierza chrzescijanie. Ty przytoczyles tylko to, co tobie pasowalo. W Jezusa wierzycie, ale nie w Trojce sw., boskosc Jezusa, Matke Boska a to takze nalezy do wiary chrzescijanskiej.[/quote]
|
Pt gru 29, 2006 17:18 |
|
 |
adam111151
|
agawiki napisał(a): [ Tak. Wlasnie dlatego napisalam o wiele dluzszy tekst w ktorym jest napisane w co wierza chrzescijanie. Ty przytoczyles tylko to, co tobie pasowalo. W Jezusa wierzycie, ale nie w Trojce sw., boskosc Jezusa, Matke Boska a to takze nalezy do wiary chrzescijanskiej. [/quote]
według katolików
według innych wyznan nie nalezy to do wiary chrzesciajnskiej
dlatego to nalezy opierac się na Biblii a nie na jkichs wlasnych interpretacjach
boskosc Jezus a nigdzie nie jest potwierdzona w Biblii
a w Marie matke Jezusa kazdy wierzy kto opiera sie na Biblii
_________________ (32) I poznacie prawdę, a prawda was wyzwoli.Jan 8:32
|
Pt gru 29, 2006 17:23 |
|
 |
ziobro Adama
|
agawiki napisał(a): Cytuj: Ziobro Adama napisal: analizuję co napisałaś i tak sie właśnie zastanawiam, czy jest jakiś sens ciągnąć tę dyskusję ... zapytałem cie o coś, a ty nawet nie raczysz się do tego ustosunkować, nie raczysz odpowiedzieć na pytanie ... ech ... Moim zdaniem bardzo dokladnie ci napisalam odpowiedz na to, ze tylko sekty interpretuja Biblie na swoj uzytek. Takze dokladnie napisalam, ze katolicy to nie sekta. Uwazam to za zakonczone. Wyraznie podalam definicje.
ja także uważam nasza dyskusę za zakończona, chyba że odpowiesz na moje zapytanie ze str 28 tego wątku, które dotyczyło interpretowania Biblii tak, by KrK móg handlowac odpustami ...
skoro nie zamierzasz odpowiedzieć, to nie mamy o czym rozmawiać
papa
|
Pt gru 29, 2006 17:23 |
|
 |
adam111151
|
ziobro Adama napisał(a): ale krwi nie wolno jesc dz ap 15 rozdział
jesli chodzi o tłuszcz. to dotyczy Izraelitów i tylko ich stary przymierze nas nie obowiazuje nas obowiazuja zasady nowego przymierza i zasad które sa zawarte w naukach jezus i apostołów nie mogę się zgodzić niestety ... zwłaszcza że Jezus powiedzial:
11. Nie to, co wchodzi do ust, kala człowieka, lecz to, co z ust wychodzi, to kala człowieka. (Mat. 15:11 BW)
według tego zydzi tez powinni to wiedzieć i jesc wszystko. Cytuj: to co w dziejach napisał Paweł, a odnosi sie do nawróconych pogan
19. Dlatego sądzę, że nie należy czynić trudności tym spośród pogan, którzy nawracają się do Boga, 20. Ale polecić im, żeby się wstrzymywali od rzeczy splugawionych przez bałwany, od nierządu, od tego, co zadławione, i od krwi. (Dz.Ap. 15:19-20 BW)
dotyczy tego, że nalezy chrzcić tych, którzy tego pragną, lecz nalezy im wyjaśnić, ze muszą wyrzec sie swoich starych bogów i swojej starej wiary ...
i musza się wyrzec swoich starych sposobów życia i ....jedzenia
bo niby dlaczego tylko nawroceni poganie mieliby nie jesc mięsa z krwia a inni mogliby to robic?
|
Pt gru 29, 2006 17:29 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
ziobro Adama napisał(a): adam111151 napisał(a): ale krwi nie wolno jesc dz ap 15 rozdział
jesli chodzi o tłuszcz. to dotyczy Izraelitów i tylko ich stary przymierze nas nie obowiazuje nas obowiazuja zasady nowego przymierza i zasad które sa zawarte w naukach jezus i apostołów nie mogę się zgodzić niestety ... zwłaszcza że Jezus powiedzial: 11. Nie to, co wchodzi do ust, kala człowieka, lecz to, co z ust wychodzi, to kala człowieka.(Mat. 15:11 BW) to co w dziejach napisał Paweł, a odnosi sie do nawróconych pogan 19. Dlatego sądzę, że nie należy czynić trudności tym spośród pogan, którzy nawracają się do Boga, 20. Ale polecić im, żeby się wstrzymywali od rzeczy splugawionych przez bałwany, od nierządu, od tego, co zadławione, i od krwi.(Dz.Ap. 15:19-20 BW) dotyczy tego, że nalezy chrzcić tych, którzy tego pragną, lecz nalezy im wyjaśnić, ze muszą wyrzec sie swoich starych bogów i swojej starej wiary ...
No cieszę się, że przynajmniej nie zaprzeczacie, że obowiązuje NT
I polecam lekturę 1 Kor 10,27 ( "Jedzcie WSZYSTKO, co wam podzadzą" ) , 1 Tm 4,4 n. i Rz 14,17
A w przytoczonym fragmencie Dz.Ap 15,19-20 słowo "krwi" może oznaczać przemoc  Gdyby jednak traktować słowo "krew" dosłownie, w powiązaniu z jedzeniem, to wyjaśnienie jest proste.
Od czasu Nowego Przymierza zakaz ten nie obowiązywał, jednak apostołowie, nie chcąc gorszyć Żydów, którzy pozostali przy ST, w ICH OBECNOŚCI go przestrzegali. Mimo, iż nie musieli.
( 1 Kor 10,32, 1 Kor 9,20 ( " Dla Żydów stałem się jak Żyd, aby pozyskać Żydów" )
|
Pt gru 29, 2006 17:30 |
|
 |
marcin_jarzębski
|
W ST pojawia się termin אלהים i pochodne jak El, Eloah, jest ich ponad 2500!
no i nie wiem czemu jehowici używaja imienia JEHOWA skoro w tekstach masoreckich sa także takie zbitki jak:
JeHoWiH samogłoski z imienia Elohim (Bóg);
JeHWaH do tetragramu dodano samogłoski z terminu "Imię" (hebr. sema)
Robiono to po to aby wiedziec jak wpowiedzieć zastępcze imie dla JHWH(sic!)
JeHoWa jest podobna konstrukcją tyle że podstawiono samogłoski z terminu Adonai
a niżej wyjątkowo interesujące zestawienie jednegofragmentu po hebrajsku, grecku i polsku!
Cytuj: 8ειπεν δε δεσποτα κυριε κατα τι γνωσομαι οτι κληρονομησω αυτην zwróccie uwagęna zestawienie odok siebie DESPORA KYRIE a po hebrajsku Cytuj: ויאמר אדני יהוה במה אדע כי אירשנה jest obok siebie ADONAI JHWH po polsku Cytuj: 8Zatem rzekł Abram: Panie Boże, po czemże poznam, iż ją odziedziczę?
PANIE BOŻE -> czyli DESPOTA odpowiata polskiemu PAN (Władca) a KYRIOS BÓG - JHWH
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
Pt gru 29, 2006 17:33 |
|
 |
ziobro Adama
|
adam111151 napisał(a): ziobro Adama napisał(a): ale krwi nie wolno jesc dz ap 15 rozdział
jesli chodzi o tłuszcz. to dotyczy Izraelitów i tylko ich stary przymierze nas nie obowiazuje nas obowiazuja zasady nowego przymierza i zasad które sa zawarte w naukach jezus i apostołów nie mogę się zgodzić niestety ... zwłaszcza że Jezus powiedzial:
11. Nie to, co wchodzi do ust, kala człowieka, lecz to, co z ust wychodzi, to kala człowieka. (Mat. 15:11 BW)
według tego zydzi tez powinni to wiedzieć i jesc wszystko. tak, ale trudno żeby zydzi stosowali sie do tego co nauczał Jezus (lub Jego uczniowie), skoro Go odrzucili adam111151 napisał(a): Cytuj: to co w dziejach napisał Paweł, a odnosi sie do nawróconych pogan
19. Dlatego sądzę, że nie należy czynić trudności tym spośród pogan, którzy nawracają się do Boga, 20. Ale polecić im, żeby się wstrzymywali od rzeczy splugawionych przez bałwany, od nierządu, od tego, co zadławione, i od krwi. (Dz.Ap. 15:19-20 BW)
dotyczy tego, że nalezy chrzcić tych, którzy tego pragną, lecz nalezy im wyjaśnić, ze muszą wyrzec sie swoich starych bogów i swojej starej wiary ... i musza się wyrzec swoich starych sposobów życia i ....jedzenia bo niby dlaczego tylko nawroceni poganie mieliby nie jesc mięsa z krwia a inni mogliby to robic?
przeciez w tym co powiedział Paweł nie ma nic o powstrzymywania się od jedzenia, lecz od pogańskich obrzędów
tacy np. Rzymianie potrafili czcić wielu bogów .. potrafili składac ofiary bogom rzymskim i obcym kiedy mieli taki kaprys ...
tego nie moga akceptować chrzescijanie i o tym nalezało informowac nowonawróconych
|
Pt gru 29, 2006 17:38 |
|
 |
ziobro Adama
|
baranek napisał(a): No cieszę się, że przynajmniej nie zaprzeczacie, że obowiązuje NT
mozesz mi wytłumaczyć, dlaczego zwracasz sie do mnie w liczbie mnogiej ?
bedę wdzięczny
|
Pt gru 29, 2006 17:40 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Jak to nie ma  Pisze o powstrzymaniu się od tego, co zadławoione (uduszone) i od krwi ....
A to , jak już pisałam- ze względu na Zydów, a nie jako obowiązujące prawo.
|
Pt gru 29, 2006 17:40 |
|
 |
adam111151
|
baranek napisał(a): I polecam lekturę 1 Kor 10,27 ( "Jedzcie WSZYSTKO, co wam podzadzą" ) , 1 Tm 4,4 n. i Rz 14,17  gdyby w ten sposób czytac bez kontekstu i całosci Biblii to prosze oto taki werset 23) Wszystko wolno, ale nie wszystko przynosi korzyść. Wszystko wolno, ale nie wszystko buduje. (1 list do Koryntian 10:20-26, Biblia Tysiąclecia) otoż mimo ze ST nie obowiązuje to nie wolno zabijać, kraść, cudzołożyć, i jesc krwi. a więc wszystko wolno ale nie do końca wolno tylko to co nie jest zabronione Cytuj: A w przytoczonym fragmencie Dz.Ap 15,19-20 słowo "krwi" może oznaczać przemoc  Gdyby jednak traktować słowo "krew" dosłownie, w powiązaniu z jedzeniem, to wyjaśnienie jest proste. Od czasu Nowego Przymierza zakaz ten nie obowiązywał, jednak apostołowie, nie chcąc gorszyć Żydów, którzy pozostali przy ST, w ICH OBECNOŚCI go przestrzegali. Mimo, iż nie musieli.
a gdzie to jest napisane ze ten zakaz nie obowiazywał?
i nie była to mowa do zydów tylko do pogan
wiec zdecyduj sie czy nie chcieli gorszyc zydow czy pogan
i czemu poganom zabroniono jeść krwi skoro zydzi mogli ja jeść
|
Pt gru 29, 2006 17:55 |
|
|
|