| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Skad taka decyzja ?
Co sklonilo, przekonalo cie do wyboru takiej a nie innej religi ? Uzasadnij.
|
| Pn sty 01, 2007 18:20 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Moi rodzice  . Ale nie pytali mnie wtedy o zgodę 
|
| Pn sty 01, 2007 18:25 |
|
 |
|
Gimlas
|
te pytanie brzmi jak zadanie domowe z religii. Odrób je sam; więcej na tym skorzystasz.
|
| Pn sty 01, 2007 21:02 |
|
|
|
 |
|
Miłujący prawde
|
 Re: Skad taka decyzja ?
abs napisał(a): Co sklonilo, przekonalo cie do wyboru takiej a nie innej religi ? Uzasadnij.
To pytanie nie jest, wbrew pozorom, pozbawione sensu.
Bo tak naprawdę w Kosciele Katolickim chrzczony jest człowiek w wieku niemowlęcym.
Czy w takim stanie wiedzy niemowlę może cokolwiek wybrać?
Nie mialo tak być.
Jezus polecił swym uczniom:
"A Jezus podszedł i powiedział do nich, mówiąc: "Dano mi wszelką władzę w niebie i na ziemi. Idźcie więc i czyńcie uczniów z ludzi ze wszystkich narodów, chrzcząc ich w imię Ojca i Syna, i ducha świętego, ucząc ich przestrzegać wszystkiego, co wam nakazałem. A oto ja jestem z wami przez wszystkie dni aż do zakończenia systemu rzeczy"(Mateusza 28:18-20).
O swoim wyborze co do religii może powiedziec osoba w pełni dojrzała i mająca okreslony zasób wiedzy.
Religie nominalnego chrześcijaństwa tego nie przestrzegają.
Jest istne polowanie na wiernych.
Wyrwać sie z tego uścisku, to juz nie taka prosta sprawa.
|
| Pn sty 01, 2007 21:38 |
|
 |
|
Paschalis
|
Do przedmówcy: temat nie jest o tym jaką to KK jest Nierządnicą Babilońską, ale o przyczynach własnej wiary i przynależności religijnej.
_________________ www.onephoto.net
|
| Pn sty 01, 2007 21:47 |
|
|
|
 |
|
Miłujący prawde
|
Nic takiego nie pisałem, raczej o stanie wyboru większosci mieszkańców Polski - 95 % katolicy.
Czy napisałem coś nieprawdziwego i nie na temat?
|
| Pn sty 01, 2007 21:53 |
|
 |
|
Paschalis
|
Pytanie brzmi: "Co skłoniło, przekonało cie do wyboru takiej a nie innej religii?". Ciebie, a nie 95% pozostałych mieszkańców Polski, którzy mogą wypowiedzieć się we własnym imieniu. Biblijność bądź niebiblijność katolickiego chrztu to zupełnie inna sprawa i jest już wiele wątków na ten temat na tym forum. W tej sprawie możesz się wypowiedzieć chociażby tu:
http://forum.wiara.pl/viewtopic.php?t=6556&highlight=chrzest+niemowl%B1t
|
| Pn sty 01, 2007 22:17 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Widzę, że moje pytanie zadałem niezbyt przejrzyście.
Waham się nad wyborem swojej drogi życiowej, dlatego chciałem zapytać katolików:
Co przeważyło, co skłoniło Was do wyboru religii katolickiej ?
Jakie czynniki, jakie elementy zadecydowały o wyborze tej właśnie a nie innej religii ?
Jakie elementy "przeważyły szalę", że to właśnie ta a nie inna religia stała się waszym wyborem ?
Wolał bym uzyskać odpowiedzi od katolików wierzących a nie od jakichś tam ateistow. 
|
| Wt sty 02, 2007 9:36 |
|
 |
|
Piotr1
|
Czy pytanie dotyczy tylko katolików? Sa jeszcze inni chrzescijanie, i nie sa oni "jakimis ateistami"
|
| Wt sty 02, 2007 11:03 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Niekoniecznie, mogą odpowiedzieć inni chrześcijanie. Choc myślałem że to forum katolickie, dlatego skierowałem pytanie do katolików.
|
| Wt sty 02, 2007 11:52 |
|
 |
|
cathach
|
abs napisał(a): Co sklonilo, przekonalo cie do wyboru takiej a nie innej religi ? Uzasadnij.
Absolutnie tendencyjnie i wręcz podstępnie zadane pytanie. Pytanie twoje zrównuje religię ze szkołą/pracą/zawodem/miejscem-zamieszkania. Te rzeczy można sobie wybierać i uzasadniać wybory. Wiara (wynikająca z religii) jest sprawą bardziej fundamentalną, ostatecznym wyborem. W ten sposób zadane pytanie traktuje wiare powierzchownie.
W wierze należy być wiernym. Wiernym tradycji w jakiej nas wychowano, pamięci rodziców, przodków.
Wiarę należy pogłębiać, a nie traktować religie jak ofertę handlową, IMHO.
|
| Wt sty 02, 2007 12:15 |
|
 |
|
iduodu
|
cathach napisał(a): abs napisał(a): Co sklonilo, przekonalo cie do wyboru takiej a nie innej religi ? Uzasadnij. Absolutnie tendencyjnie i wręcz podstępnie zadane pytanie. Pytanie twoje zrównuje religię ze szkołą/pracą/zawodem/miejscem-zamieszkania. Te rzeczy można sobie wybierać i uzasadniać wybory. Wiara (wynikająca z religii) jest sprawą bardziej fundamentalną, ostatecznym wyborem. W ten sposób zadane pytanie traktuje wiare powierzchownie. W wierze należy być wiernym. Wiernym tradycji w jakiej nas wychowano, pamięci rodziców, przodków. Wiarę należy pogłębiać, a nie traktować religie jak ofertę handlową, IMHO.
Nie zgadzam się!
Jeśli myślimy w ten sposób, po co misjonarze? Po co mamy głosić Chrystusa i Jego Ewangelię?
Wiarą powinna być świadoma i świadomie wybrana.
Wiara przodków nie ma tu nic do rzeczy. To nie zwyczaj ludowy ani tradycja. Tu chodzi o coś znacznie więcej, o sens życia.
|
| Wt sty 02, 2007 12:44 |
|
 |
|
iduodu
|
Dużo różnorakich powodów/ przyczyn.
Bardzo ważnym była książka " Święty graal, święta krew".
|
| Wt sty 02, 2007 12:46 |
|
 |
|
Paschalis
|
Zgadzam się z iduodu. Wiara powinna być świadomym wyborem. Dla mnie wiara katolicka to przede wszytkim świadomość wierności apostołom, którzy doświadczyli życia z Jezusem Chrystusem i których świadectwo ewangelizacyjne jest dla mnie bardzo przekonywujące. A chrześcijaństwo jest dla mnie absolutnie wyjątkową religią bo nie ma drugiej takiej, w której Bóg byłby jednocześnie w pełni Absolutem i w pełni człowiekiem. Najdoskonalszy i jednocześnie samopoświęcający się na krzyżu. Wszebhmocny, a jednoceśnie pokorny, kochający i miłosierny. 
|
| Wt sty 02, 2007 14:27 |
|
 |
|
_Big_Mac_
|
iduodu nie zgodzę się z Tobą, że wiara przodków nie ma nic do rzeczy w przypadku wyboru religii. Gdyby tak było, to zagęszczenie wiernych każdej z religii byłoby mniej więcej równomierne na świecie, a tymczasem w krajach "od pokoleń" istniejących w kulturze chrześcijańskiej (Europa np.) jest większość chrześcijan, a w krajach tradycyjnie np. muzłumańskich (kraje arabskie przykładowo) większość wyznaje Islam.
To naturalne, że dzieci przejmują wiarę rodziców, wraz z innymi ich naukami.
Chyba, że nie o to Ci chodziło.
| Wt sty 02, 2007 15:23 |
|
|
|