Obsesja na punkcie dziewictwa
Obsesja na punkcie dziewictwa
Autor |
Wiadomość |
Stanisław Adam
|
filippiarz napisał(a): W związku z tym proszę Pana o link do tych odniesień. I proszę także aby powstrzymał się Pan od cynizmu.
Que hablan españoles: mañana.
Dla mnie zaczyna się weekend.
Pozdrawiam serdecznie.
Pt cze 16, 2006 19:50 |
|
|
|
 |
Tyrael
|
filippiarz napisał(a): Sens "szóstki" jest taki, że nie należy zdradzać małżonka, reszta to nadinterpretacja. PS nie czytal czy co  Cytuj: Słyszeliście, że powiedziano: Nie cudzołóż!10 28 A Ja wam powiadam: Każdy, kto pożądliwie patrzy na kobietę, już się w swoim sercu dopuścił z nią cudzołóstwa.
...
N lip 16, 2006 11:37 |
|
 |
filippiarz
|
Tyrael napisał(a): Słyszeliście, że powiedziano: Nie cudzołóż!10 28 A Ja wam powiadam: Każdy, kto pożądliwie patrzy na kobietę, już się w swoim sercu dopuścił z nią cudzołóstwa.
 Oczywiście obydwaj wiemy, że nie było wtedy kobiet 'wolnych', które mogły stanowić o swoim losie. Kobieta zawsze była czyjąś własnością - "nie cudzołóż" oznacza zakaz 'używania' kobiety będącej 'własnością' ojca czy męża...
Więc powyższy cytat nijak się ma do dzisiejszych czasów.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Pn lip 17, 2006 11:49 |
|
|
|
 |
Tyrael
|
filippiarz napisał(a):  Oczywiście obydwaj wiemy, że nie było wtedy kobiet 'wolnych', które mogły stanowić o swoim losie. Kobieta zawsze była czyjąś własnością - "nie cudzołóż" oznacza zakaz 'używania' kobiety będącej 'własnością' ojca czy męża... Więc powyższy cytat nijak się ma do dzisiejszych czasów.
To jzu jest nadinterpretacja ...
Zreszta nawet gdyby zalozyc ze byla "wlasonoscia " ojca to Twoja interpretacja tfu nadinterpretacja sie kupy nie trzyma 
Śr lip 19, 2006 12:03 |
|
 |
wiktor83
|
No cóż, po JPII płakali niemal wszyscy, jeszcze więcej mu klaskało. O kremówkach słyszał każdy, ale co z Jego nauką? Relatywizm moralny się szerzy, zresztą nie tylko moralny, w naszym społeczeństwie dochodzi do jakiejś swoistej schizofrenii!
Polecam książkę "Miłość i odpowiedzialność" Jana Pawła II, polecam też Jego homilie i nauki na temat seksualności. JPII to nie tylko "dobry wujek", on także WYMAGAŁ. Jednym z wymagań jakie stawiał przed młodymi to czystość, pamiętajmy o tym!
_________________ "(...) Wierzę w jeden, święty, powszechny, apostolski Kościół (...)"
|
Śr sie 09, 2006 19:40 |
|
|
|
 |
wsL
|
DLA MNIE CNOTA KOBIETY TO BARDZO WAZNY ELEMENT..I CHODZ JESTEM MLODY MYSLE TAK JAK NAKAZUJE MI MOJE SUMIENIE..BO GDY SZANUJE DRUGA OSOBE TO JEJ NIESKRZYWDZE..A GDY JESTEM PEWIEN ZE BEDE Z NIA DO KONCA ZYCIA TO SIE Z NIA OZENIE I WTEDY SPELNIMY NASZE MARZENIA..KTORE W NAS SIE ROZWIJALY..A DLACZEGO NIE PRZED..BO JA I WIELU INNYCH FACETOW MYSLACYCH O ZALOZENIU RODZINY DOBIJA FAKT IZ KTOS MOZE PODEJSC DO CIEBIE I POWIEDZIEC ZE TWOJA ZONA BYLA NIEZLA W ŁÓŻKU..WTEDY W GLOWIE ROBI SIE TAKIE MALE COS JAK BRAK SZACUNKU..I ZGRZYTY W MALZENSTWIE..HMM NIBY NIC TAKIEGO A MALZENSTWO SIE ROZPADA..TO JEST PRZYCZYNA ROZPADANIA SIE MALZENSTW..PROSTE CHCESZ MIEC FACETA NA CALE ZYCIE TO SIE Z NIM OZEN I WTEDY UPRAWIAJ SEKS..A JACY SA FACECI 3 RODZAJE WYSZALEC SIE I ZNALESC ZONE, TYLKO SZALEC I OSTATNI LICZNI CHCA MIEC KOCHANA ZONE I TROSZCZYC SIE O TEN KWIAT DO KONCA ICH WSPOLNYCH DNI..JEZELI TRAFISZ NA 1,2TYP TO BADZ PEWNA ZE TEN CIE ZOSTAWI, JEZELI NA DRUGIEGO A MIALAS JUZ INNEGO BADZ PEWNA ZE NIEBEDZIE CUDOWNIE W MALZENSTWIE.JEZELI MYSLISZ ZE TERAZ SOBIE POSZALEJESZ A POZNIEJ SIE OZENISZ I BEDZIE FAJNIE TO TAK NIEBEDZIE..WTEDY POJAWIA SIE TA WIELKAAA CHORA ZAZDROSC..MYSLICIE ZE CNOTA NIEMA ZNACZENIA DLA FACETA..NIEPRAWDA TO MA DUZE ZNACZENIE DLA KOGOS KTO CHCE MIEC RODZINE I MALE GDY KTOS TO ZLEWA..POKOJ DLA WSZYSTKICH LUDZI....
|
Pt lis 17, 2006 17:11 |
|
 |
Enson Flame
|
wsl - to temat rzeczywiście w sam raz dla ciebie. Patrząc na twoje posty dochodzę do wniosku że masz prawdziwą obsesję na punkcie dziewictwa  Jak dla mnie trochę przesadzasz (choć ja akurat miałem to szczęście żeby być dla mojej kobiety tym pierwszym tak samo jak ona była pierwsza - i ostatnia - dla mnie).
_________________ Słów parę o religii
|
Pt lis 17, 2006 17:41 |
|
 |
wsL
|
no coz to sie ciesze Twoim szczesciem..sprobuj zrozumiec druga osobe bracie..
|
Pt lis 17, 2006 18:02 |
|
 |
Kropka
|
wsL, a tak właściwie, to do czego zmierzasz?
Bo tak czytając Twoje posty, to kobieta może poczuć się, hmm traktowana podmiotowo...
_________________ Nie mam nic, co bym mogła Tobie dać, Nie mam sił by przed Tobą, Panie stać...
|
Pt lis 17, 2006 19:21 |
|
 |
Enson Flame
|
Cytuj: hmm traktowana podmiotowo...
chyba "przedmiotowo"
raczej każdy chce być traktowany podmiotowo 
_________________ Słów parę o religii
|
So lis 18, 2006 0:09 |
|
 |
filippiarz
|
Tyrael napisał(a): filippiarz napisał(a): :D Oczywiście obydwaj wiemy, że nie było wtedy kobiet 'wolnych', które mogły stanowić o swoim losie. Kobieta zawsze była czyjąś własnością - "nie cudzołóż" oznacza zakaz 'używania' kobiety będącej 'własnością' ojca czy męża... Więc powyższy cytat nijak się ma do dzisiejszych czasów. To jzu jest nadinterpretacja ...  Zreszta nawet gdyby zalozyc ze byla "wlasonoscia " ojca to Twoja interpretacja tfu nadinterpretacja sie kupy nie trzyma 
"wywołali Lota i rzekli do niego: 'Gdzie tu są ci ludzie, którzy przyszli do ciebie tego wieczoru? Wyprowadź ich do nas, abyśmy mogli z nimi poswawolić!' Lot, który wyszedł do nich do wejścia, zaryglowawszy za sobą drzwi, rzekł im: 'Bracia moi, proszę was, nie dopuszczajcie się tego występku! Mam dwie córki, które jeszcze nie żyły z mężczyzną, pozwólcie, że je wyprowadzę do was; postąpicie z nimi, jak się wam podoba, bylebyście tym ludziom niczego nie czynili, bo przecież są oni pod moim dachem!'" (BT) Rdz 19,5-8
Ten cytat z Biblii chyba wystarczy dla uświadomienia czym była kobieta dla mężczyzny któremu podlegała...
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Pt sty 05, 2007 10:00 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
filippiarz napisał(a): Tyrael napisał(a): [quote="filippiarzMam dwie córki, które jeszcze nie żyły z mężczyzną, pozwólcie, że je wyprowadzę do was; postąpicie z nimi, jak się wam podoba[/b], bylebyście tym ludziom niczego nie czynili, bo przecież są oni pod moim dachem!'"[/i] (BT) Rdz 19,5-8
Ten cytat z Biblii chyba wystarczy dla uświadomienia czym była kobieta dla mężczyzny któremu podlegała...
Niestety stwierze ze niewiele sie zmienilo dzis w tej kwestji.
Prosze popatrzec na Indie, kraje Afryki lub niektore polskie wsie, gdzie takie traktowanie jest na porzadku dziennym 
|
Pt sty 05, 2007 21:27 |
|
|
|