Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 19:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Biskup Jerzy Dąbrowski agentem wywiadu PRL 
Autor Wiadomość
Post Biskup Jerzy Dąbrowski agentem wywiadu PRL
http://www.wprost.pl/ar/?O=98741

N sty 07, 2007 19:24

Bp Dąbrowski zginął w wypadku samochodowym w 1991 r. Bronić się nie może. Proponowałabym opracowania historyczne zamiast publikacji gazetowych.

Cytuj:
Wygląda na to, że największy kryzys mamy już za sobą. I jeżeli mądrze poprowadzimy leczenie, nie zaszkodzą mu kolejne publikacje o hierarchach uwikłanych w działania służby bezpieczeństwa. Nawet, jeżeli ukażą się już 8 stycznia.

Z komentarza ks Stopki.

Okazuje się, że 7 stycznia. Nie wiem, czy to potwierdza interpretację walki z Kościołem. Na pewno potwierdza, że sensacja jest skuteczną metodą na nakład. Ciekawe, jak długo...

N sty 07, 2007 19:57
Bp Dąbrowski zginął w wypadku samochodowym w 1991 r. Bronić się nie może. Proponowałabym opracowania historyczne zamiast publikacji gazetowych.

Cierpliwości. Będą. W każdym razie zapowiada się smakowicie. I szykuje się okazja na odbrązowienie różnych Michników, Bolków, Turowiczów, Magdalenek, Vaticanów-Secundów...

Żyjemy w ciekawych czasach!

N sty 07, 2007 20:00
Cytuj:
Wygląda na to, że największy kryzys mamy już za sobą.

Z komentarza ks Stopki.

Ech, z ks. Artura żartowniś, jakich mało...

N sty 07, 2007 20:05

Mam rozumieć, że już zacierasz ręce na smaczek?

W ramach działania dla dobra Kościoła tudzież szanowania dobrego imienia tych, którzy się bronić nie mogą?

Dla mnie w takich wypadkach szczególnie należy do treści akt podchodzić ostrożnie. Nie dlatego, by coś ukryć. Ale ze względu na godność człowieka.

N sty 07, 2007 20:07
Mam rozumieć, że już zacierasz ręce na smaczek?

Nie. Tylko obawiam się, że wyjdzie na to, że się nie myliłem co do tzw. oficjalnej wersji historii najnowszej. A tak bardzo chciałbym się mylić...

Módlmy się za polski Kościół, a szczególnie za "umoczonych" hierarchów, żeby się przyznali do faktu współpracy, niezależnie od tego czy istnieją jeszcze ich "kwity".

N sty 07, 2007 20:15

Bp Dąbrowski się nie przyzna. Chyba że ktoś zorganizuje seans spirytystyczny, ale wątpię :?

Dlatego takie publikacje uważam za szczególne krzywdzenie człowieka.

N sty 07, 2007 20:36
Karnawału ciąg dalszy...tylko czy należy się z tego cieszyć?
Jak na razie jest to tylko prasowe doniesienie. Problem jest tylko w takim przypadku, ze bp Dabrowski nie może się już bronić.
Na bp Skworca też były doniesienia i okazało się, ze bezpodstawne. Poczekajmy na jakies konkretne fakty

N sty 07, 2007 20:43
Na bp Skworca też były doniesienia i okazało się, ze bezpodstawne.

Nie przypominam sobie, aby Bp Skworc opublikował zawartość swojej teczki. A "komisjom" od wielu lat nie wierzę.

N sty 07, 2007 23:27
Bp Dąbrowski zginął w wypadku samochodowym w 1991 r.

W tym roku zginął również Ś+P prof. Walerian Pańko (ten, co to zbytnio się interesował aferą FOZZ). I to też ponoć był wypadek samochodowy. A przynajmniej taką wersję podano nam do wierzenia.

N sty 07, 2007 23:31

"komisjom" od wielu lat nie wierzę.

To komu wierzysz? Dziennikarzom "Wprost"? Patrząc po kompromitującej publikacji nt Herberta, za którą musieli przepraszać, ten tygodnik dla nikogo nie powinien być źródłem wiedzy o agentach SB. Dla mnie to właśnie analiza historyków powinna być wyznacznikiem prawdy o współpracy z PRL-owskimi organami bezpieczeństwa, a nie jedno czy drugie medium. I fajnie by było gdyby kierowano się tą zasadą również w sprawie bp. Dąbrowskiego, zwłaszcza że już nie żyje i nie może się bronić. I gdyby dziennikarze ujawniali swoje rewelacje w odniesieniu do dokumentów, tak jak to zrobił np. Tomasz Terlikowski w "Rzepie", a nie czekali 2 tygodnie jak "Gazeta Polska" czy teraz "Wprost".

A co do bpa Skworca to proponuję przeczytać ten tekst: http://serwisy.gazeta.pl/kraj/1,62266,3716257.html
Tak wiem, że to liberalna "Wyborcza", ale odnosi się do tekstu w "Gościu Niedzielnym"

Pn sty 08, 2007 0:08

A.Grajewski, ks. J. Myszor
bp Wiktor Skworc
abp Damian Zimoń

Pn sty 08, 2007 6:27
Dextimus napisał(a):
"komisjom" od wielu lat nie wierzę.

To komu wierzysz?

Przede wszystkim dokumentom źródłowym. A nie "opracowaniom komisyj". Dlaczego Bp Skworc po prostu nie opublikował na internecie zawartości swojej teczki, jak to zrobiło wiele innych osób w Polsce?

Jak mam poważnie traktować "pracę naukową" odwołującą się do jakiegoś źródła, które jest dla mnie niedostępne i której trafności ocen nie jestem w stanie nijak zweryfikować?

Pn sty 08, 2007 11:51
Dextimus - udowodniłeś jasno i wyraźnie, że Tobie na sercu nie leży dobro Kościoła w Polsce, ale mściwa chęć dowalenie Michnikowi, Bolkowi, Turowiczowi, udowodnienie, że wszystko zło to pokłosie SWII.
"Pokój ludziom dobrej woli"....gdy brak dobrej woli, pokój nigdy nie zagości w sercu.
Abp nie przyjął przestrogi, że "zapominając" o przeszłości zmuszony będzie przeżywać ją po raz wtóry...Ty zaś nie przyjmując Słowa Bożego warunkującego osiagnięcie pokoju w sercu, będziesz nieustannie przeżywał bunt, gorycz i chęć odwetu.

Pn sty 08, 2007 12:08

Cierpliwości. Będą. W każdym razie zapowiada się smakowicie. I szykuje się okazja na odbrązowienie różnych Michników, Bolków, Turowiczów, Magdalenek, Vaticanów-Secundów...
Żyjemy w ciekawych czasach!

A czego Ci jeszcze trzeba? To już się stało. Wydaje się, że po książce RAZa "Michnikowszczyzna" nawet najwięksi naiwni w końcu dostrzegli pewne zależności. To, że interpretują to często jako z kolei naiwność owych osób jest już sprawą wtórną. Przynajmniej dla mnie.

Pn sty 08, 2007 14:56
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 17 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona