Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz wrz 11, 2025 19:20

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4
 "Zrodzony, a nie stworzony" 
Autor Wiadomość

ziobro Adama napisał(a):
nie da się też ukryć, że skoro Jezus był także człowiekiem, to musiał posiadać 46 par chromosomów .. 23 wziął od matki .. od kogo wziął drigie 23 ?
Niestety nie zostało to objawione. Pytnie skieruj do Boga.

dzieki za dobra radę ... choć przypuszczam, ze nie jest do konca szczera ...
wspominałem juz o tym - nie chcesz, to nie bierz udziału w dyskusji i rozważaniach .. przecież nie ma przymusu, i nikt nie będzie miał ci tego za złe
goostaf napisał(a):
ziobro Adama napisał(a):
skąd się wzięły ludzkie dusze ? dlaczego nie założyć, że mają taką samą genezę jak duch Jezusa ? przecież to najprostsze wyjaśnienie pochodzenia ludzkiej duszy - została zrodzona przez Ojca ...
Opis stworzenia człowieka jest w Rdz 1-2. Cłowiek powstał od razu jako ciało i dusza.

tyle, że zanim powstał człowiek (ciało + dusza), mogły istnieć same dusze .. nic temu nie przeczy, a niektóre fragmenty Biblii zdają się to potwierdzać
goostaf napisał(a):
O Jezusie mamy jasno powiedziane że istniał przed wcieleniem.

nie jest to dowodem, ze inne dusze nie istniały
goostaf napisał(a):
ziobro Adama napisał(a):
nikt nie porównywałby Jezusa do "innych stworzeń", gdyby nie ich wspólne pochodzenie ... byłoby to po prostu nielogiczne
Mamy wspólne pochodzenie: od Boga Ojca.

i to traktuję jako argument ZA, potwierdzający to co piszę ...
skoro mamy to samo pochodzenie, logiczne jest, ze możemy mieć też wspólną naturę
goostaf napisał(a):
ziobro Adama napisał(a):
marcin_jarzębski napisał(a):
Boga nikt nigdy nie widział, Ten Jednorodzony Bóg, który jest w łonie Ojca, /o Nim/ pouczył

były osoby, które Boga Ojca oglądały i jest o tym w Biblii .. mam przytoczyć odpowiednie akapity ?
Piszesz to z takim wyrzutem jakby to była prywatna opinia marcina_jarzębskiego, a nie Słowo Boże, które jest dla Ciebie istotne. To nie sprzeczność stworzona przez Marcina.

to nie jest zarzut .. po prostu trzeba wiedzieć i chcieć przyznać, ze w biblii są fragmenty, które na pierwszy rzut oka zaprzeczają sobie

N sty 07, 2007 19:36

Cytuj:
jesli mówimy o człowieku fizycznym - tak .. a co z duszą ?

ja mówie o początku jakim był akt stworzenia, człowiek ma swój początek jako stworzenie

akt stworzenia traktuje o człowieku jako połączeniu ciała i duszy ... co mówi na temat duszy ?
Cytuj:
Jezus "fizyczny" też ma swój początek

Jezus to wcielony Logos, Jego ciało bierze początek od Maryi Dziewicy, lecz jako Logos jest niestworzonym Synem Boga zrodzonym z Ojca!

ok, ale czy to determinuje jakoś genezę ludzkiej duszy ? co stoi na przeszkodzie uznaniu, że wszyskie dusze są zrodzone z Ojca ?
Cytuj:
Jezus został "zrodzony" duchowo przez Ojca - z tym się chyba większość zgodzi

Duchowo? Używajmy ostrych pojęć, nie Jezus tylko Logos nie duchowo tylko w całości.

po 1/ "logos" jest pojeciem wieloznacznym, a nie "ostrym"
po 2/ Jezus posiada ciało, nie zapominajmy o tym
Cytuj:
w takim razie skąd się wzięły ludzkie dusze ? dlaczego nie założyć, że mają taką samą genezę jak duch Jezusa ?

Dusza to jest tknienie życia, sw oj początek bierze w akcie poczęcia. Dusza człowieka jest stworzona tak jak lego ciało.

mam wątpliwości, a to co piszesz wcale ich nie rozwiewa
"tchnienie życia" nie musi bowiem oznaczać "stworzenia duszy" ...
myślę, że miałbys problem ze wskazaniem momentu w jakim to się dzieje
Cytuj:
były osoby, które Boga Ojca oglądały i jest o tym w Biblii .. mam przytoczyć odpowiednie akapity ?

jesteś pewien że Boga Ojca a nie Syna. Ojca nikt nigdy nie widział, W ST mowa jest o Logosie bo tylko Go można było zobaczyć!!!

dlaczego tylko Logos (chodzi o duszę Jezusa ?) można było zobaczyć , a Ojca nie ?
Cytuj:
"Jednorodzony Bóg" oznacza to, że tylko Jezus narodził się na ziemi jako Bóg

"Bóg z Boga
światłość ze światłości
Bóg prawdziwy z Boga prawdziwego
Zrodzony a nie stworzony"

Zamiast pisać co ci się wydaje poczytaj nie tylko Pismo ale Ojców Koscioła.

daj spokój z tymi Ojcami koscioła .. mędrcy tego świata nie muszą być dla mnie autorytetem .. oni też pisali co im sie wydaje ... i wielokrotnie sie mylili
Na Ziemi wcielił się Logos przyjmując ludzką naturę z Maryi Dziewicy, Zrodzony Logos, to Jezus który posiada dwie pełne natury: Boga i ludzi, jest prawdziwym Bogiem i prawdziwym człowiekiem to jest w Piśmie.

no zgadzam się .. ale w jaki sposób to zaprzecza temu co napisałem ??
Jezus jest Bogiem, gdyż ma Boską Moc, którą obdarzył Go Ojciec

N sty 07, 2007 20:04

ziobro Adama napisał(a):
skoro nie masz zamiaru zastanawiać się, to życzę głębokich duchowych przeżyć podczas odmawiania różańca
papa 8)

No tak ziobro - prowadzenie czczych rozważań nad tym, co już dawno zostało powiedziane i bicie piany jest bardziej duchowo korzystne niż modlitwa. Brawo - z takim podejściem z pewnością dotrzesz do świętości.

dotarcie do prawdy jest cennym etapem uświęcania się - "prawda was wyswobodzi"

9. Bo owocem światłości jest wszelka dobroć i sprawiedliwość, i prawda.
10. Dochodźcie tego, co jest miłe Panu
11. I nie miejcie nic wspólnego z bezowocnymi uczynkami ciemności, ale je raczej karćcie,
12. Bo to nawet wstyd mówić, co się potajemnie wśród nich dzieje.
13. Wszystko to zaś dzięki światłu wychodzi na jaw jako potępienia godne;
14. Wszystko bowiem, co się ujawnia, jest światłem. Dlatego powiedziano: Obudź się, który śpisz, I powstań z martwych, A zajaśnieje ci Chrystus.
(Efez. 5:9-14 BW)

odmawianie Różańca nie zbliza w żaden sposób do poznania Prawdy ...
gdybym sie zastanawiał np nad tym jaki krawat założyć do opery, to byloby czcze rozważanie ...
nie nazywaj więc, proszę, religijnych rozważań "czczymi"
zefciu napisał(a):
Cytuj:
wyznawcy wiary katolickiej nazywają te koncepcje "herezjami", ale tylko dlatego, ze kiedyś wykorzystali wszelkie środki, by na soborach "przepchnąć" swoją wersję wiary

Heretycy też w środkach nie przebierali. I miewali swoich ludzi na stolcach cesarskich i patriarszych. Ale prawda jak wiemy broni się sama.

ja tez wierzę, że prawda kiedyś wyjdzie wreszcie na jaw, choć czasami potrzeba na to duzo czasu
zefciu napisał(a):
Cytuj:
to zrozumiałe, bo dla mnie np. nie ma znaczenia, czy Maria była dziewicą do końca życia, czy też Jezus miał rodzeństwo ... 8)

No cóż, skoro Stary Testament przewidział wieczyste dziewictwo Maryi, to i jakieś znaczenie to ma.

to nieprawda co piszesz, ale nie zamierzam sie na ten temat spierać

N sty 07, 2007 20:17
Dlaczego uważasz, że gadanie na forum jest korzystniejsze duchowo niż modlitwa? Różaniec to rozważanie Pisma Świętego. Podobnie jak dyskusje tutaj. Jednak różaniec jest ukierunkowany na Boga a nie na przepchnięcie osobistych opinii. Czyli jednak punkcik dla różańca. W wyniku tych dyskusji ludzkie serce się nie zmienia.

Natomiast jeśli chodzi o dochodzenie do prawdy, to ja się zgadzam. Ale nie ma sensu wałkować tego, co już zostało przez wszystkich chrześcijan potwierdzone.

N sty 07, 2007 20:41

Różaniec to rozważanie Pisma Świętego.

mam odmienne zdanie, ale to nie temat o różańcu
zefciu napisał(a):
Ale nie ma sensu wałkować tego, co już zostało przez wszystkich chrześcijan potwierdzone.

nie chcesz rozmawiać, to idź wałkować różaniec

Pn sty 08, 2007 9:47
mam odmienne zdanie

Wiesz, zdanie możesz sobie mieć jakie Ci się żywnie podoba. Nie zmieni to faktu, że wierni rzymskokatoliccy w czasie odmawiania różańca rozważają wydarzenia opisane w Piśmie Świętym.
ziobro Adama napisał(a):
nie chcesz rozmawiać, to idź wałkować różaniec

A od kiedy to ortodoksi modlą się na różańcu? Tym niemniej szacunek dla wiary nie pozwala mi nazywać szczerej, zanoszonej do Chrystusa modlitwy "wałkowaniem".

A rozmawiać mogę z miłą chęcią, tylko nie mam pojęcia, dlaczego mam wierzyć bardziej prywatnym poglądom ziobra niż Apostołom i Ojcom oraz całemu starożytnemu Kościołowi, który nieco inaczej jednak niż ziobro wierzył. Jeśli mi to wyjaśnisz, to chętnie popchnę dyskusję dalej.

Pn sty 08, 2007 10:25

Żaden Apostoł nie zanosił błagań, litań, modlitw, nie kłaniał się przed jakimkolwiek wizerunkiem człowieka a tym bardziej Maryji. Więc Zefciu trzymajmy się Biblii. ;)

Pn sty 08, 2007 15:05
Zobacz profil WWW

dlaczego tylko Logos (chodzi o duszę Jezusa ?) można było zobaczyć , a Ojca nie ?

Czy można patrzeć bezpośrednio w Słońce i nie oślepnąć? Czy można „zobaczyć” Boga twarzą w twarz i nie „spłonąć”, unicestwić siebie, (oczywiście pod warunkiem że jest to w ogóle możliwe)
Jakikolwiek „kontakt” z Bogiem jest możliwy włącznie przez „Coś” lub przez „Kogoś”, nigdy nie bezpośrednio.
Np. Mojżesz „widział Go w postaci gorejącego krzewu lub słup ognia. Inni prorocy słyszeli jedynie (wewnętrzny) głos lub poprzez kontakt z dziwnymi i zagadkowymi „osobami”(czasem zwane aniołami.) jak w przypadku Abrahama
No i oczywiście (jeśli chodzi o NT) poprzez wcielenie – Chrystusa, ale czy było to jednorazowe i wyjątkowe wcielenie to już dyskusja na inny temat

Moc Boga jest niewyobrażalnie wielka i nic co nie jest Mu równe nie może Go „zobaczyć” wprost, nawet Syn o ile wpierw całkowicie się z Nim nie zjednoczy, ale wtedy już nie ma Trójcy (żadnych podziałów - nie ma ciebie ani mnie, nie ma świata), jest tylko Absolutny Bóg. (Bóg kontempluje samego siebie).
To jest właśnie filozofia nad osobowa która (w pewnym sensie, częściowo) tłumaczy te wszystkie pozorne sprzeczności o których wcześniej wspominałeś.
W takim ujęciu Chrystus, inne byty duchowe, oraz my sami a nawet świat mają jedno wspólne pochodzenie - zostały „zrodzone” przez Boga, ale Boga rozumianego jako nad osobowy i absolutny Byt. Zauważ że przy takim rozumieniu rzeczywistości wszystko cokolwiek by wyszło (wyłoniło się) z Boga będzie w stosunku do Niego podrzędne, subiektywne, względne, czyli będzie tylko Jego małą cząstką, a cząstka z samej definicji nie może pojąć, „zobaczyć” całości. Z równym skutkiem mógłbyś próbować zobaczyć własne uszy bez lustra :). W stosunku do Boga zawsze i wszystko jest subiektywne i takie pewnie już pozostanie.

Pn sty 08, 2007 16:07
Żaden Apostoł nie zanosił błagań, litań, modlitw, nie kłaniał się przed jakimkolwiek wizerunkiem człowieka a tym bardziej Maryji. Więc Zefciu trzymajmy się Biblii. ;)

1. A co? Gadałeś z którymś na ten temat?
2. Mówimy o wspólistotowości Ojca i Syna a nie o mariodulii.

Pn sty 08, 2007 21:55

Post Re: "Zrodzony, a nie stworzony"
Cytuj:
co oznacza stwierdzenie, ze Jezus jest "zrodzony z Ojca" ?

Jezus Jest Zrodzony z Ojca znaczy - że z Boskiej NAtury ''zrodziła się '' Boska Natura. Natomiast Bóg nas stworzył - dlatego mamy ludzka nature.Gdyby Bóg nas zrodził to w świecie byłby Jeden Bog który Objawił się w ok przynajmniej 6 miliardach osobach :)

Jezus jest Prawdziwym Bogiem boma Boską nature , my jestesmy ludzmi bo mammmy ludzka nature. na tym polega roznica Ojcostwa Boga Ojca wzgledem Syna Bożego a wzgledem nas.

Cytuj:
«Tyś Synem moim, Ja Ciebie dziś zrodziłem

natura wiec to nie jest ciało... natura to inaczej istota - to co czyni Boga Bogiem.

"Każda z trzech Osób jest tą rzeczywistością, to znaczy substancją, istotą lub naturą Bożą" (Synod Toledański XI (675); (KKK 253)

Wt sty 23, 2007 13:43

Cytuj:
Żaden Apostoł nie zanosił błagań, litań, modlitw, nie kłaniał się przed jakimkolwiek wizerunkiem człowieka a tym bardziej Maryji. Więc Zefciu trzymajmy się Biblii.

jaaaaasne :)

Paweł Św zalecał odprawiania Modlitw i wspolnych blagan i dziekczynien, LItaniae powstały w St - w Księdze Św Daniela, a co do tego kłaniania to wydaje mis ie ze troche zle t rozumiesz - nie oddajemy Uwiekbienia MARYJI ale Część dla tej któa Jest Bogarodzicą i Króową Nieba

Wt sty 23, 2007 13:47
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 56 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4