Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 4:51

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 A CO Z PRZEZNACZENIEM BIBLIJNYM CZY MAMY NA NIE JAKIS WPLYW 
Autor Wiadomość
; NIE ODNOSLES SIE DO SPRAWY PRZEZNACZENIA I CHYBA NIE ZAMIERZASZ, NIE ZNASZ BIBLI? I.EW SW JANA 27-WSKAZANIE ZDRAJCY "RZEKL WIEC DO NIEGO JEZUS CZYN ZARAZ CO MASZ CZYNIC"POZA TYM JEZUS ZAPOWIADA ZAPARCIE PIOTRA,JEZUS ZAPOWIADA ZAPARCIE SIE UCZNIOW-EW SW MATEUSZA,ZAPOWIEDZI SMIERCI JEZUSA,WSZYSTKO TO OPIERA SIE NA PRZEZNACZENIU TAK ZRESZTA PISZE ABY PISMO MOGLO SIE WYPELNIC.JEZELI PRZECZYTAMY O OSTATNIEJ WIECZERZY TO TESZ SA ROZNIC W MOCZENI CHLEBA Z JEZUSEM PRZEZ JUDASZ W EW MAT I MARKA A W EW SW JANA JEZUS PODAJE CHLEB ZDRAJCY.A EW SW LUKASZ JEST REKA PRZY STOLE,CZYZBY KAZDY SLYSZAL CO INNEGO.TAKICH WZMIANEK JEST SPORO,ALE TO NIE WAZNE.MOWISZ O KODZIE DA VINCI,CO CHCESZ PODWAZYC,JAKIE MASZ ARGUMENTY?EWANGELI BYLO DUZO WIECEJ I TO.TY DECYDUJESZ KTORA JEST PRAWDZIWA,WIEC SIE ZASTANOW,PO CO CI TO.KIEDY KOSCIOL NIE ZNA ODPOWIEDZI TO UZNAJE CIE ZA HERETYKA,TAK BYLO Z GALILEUSZEM CZY KOPERNIKIEM KTOZY UWAZALI,ZE ZIEMIA KRECI SIE WOKOL SLONCA A NIE ODWROTNIE,A WIESZ CZEMU ,BO GODZILO TO I PODWAZALO STARY TESTAMENT W KTORYM TO BOG MIAL ZATRZYMAC SLONCE NA JEDNA DOBE,(MAM NADZIEJE ZE WIESZ O CZYM MOWIE)I TU BYLA SPRZECZNOSC BO JAK MOZNA ZATRZYMAC SLONCE SKORO ONO STOI CZYLI JAK WIDZISZ ODKRYWAJAC PRAWDE LATWO MOZNA ZOSTAC HERETYKIEM I ZGINAC W MECZARNIACH BEDAC SKAZANYM PRZEZ KOSCIOL(TO TAK JAK W BIBLI JEZUS NAUCZAL CO?)NIECH SIE BOG ZLITUJE NAD NAMI

PO DRUGIE;
NIE MAM ZWYCZAJOW ZARTOWAC Z RZECZY SWIETYCH I TAKIE MAM ZDANIE O INSTYTUCJI KOSCIELNEJ.NE JESTEM TAKIM OPTYMISTA JAK TY,ALE TEN KLECHA ZUCA ZLE SWIATLO NA WSZYSTKI NAUKI KOSCIOLA A ON TO TOLERUJE,I NIE TYLKO ON,SZEF PAPIERZ BENEDYKT GRATULUJE ROLEKSA I OKULAROW ZNANEJ MARKI ZA CIEZKIE PIENIADZE,DOBRZE MU Z TYM,NIE MYSLI O BIEDNYCH,UMIERAJACYCH Z GLODU,CZYZBY SIE NIE BAL A MOZE NIE WIERZYL W TO CO MOWI JEZUS (ODDAJCIE CO MACIE BIEDNYM BO BEDA ZAWSZE,A SKARBY GROMADZCIE W NIEBIE)CZLOWIEKU CO JA CI BEDE PISAL WSZYSCY WIDZIMY JAK SIE MAJA NAUKI JEZUSA DO TEGGO CO CZYNI KOSCIAL NA NAJWYZSZYM SZCZEBLU PO NAJNIZSZY,JAK MA WIEC ZYWICIEL ZLIKWIDOWAC SWOJEGO DAWCE(BENEDYKT JANKOWSKIEGO)SKORO OBAJ W GRZECHU TKWIA,SLEPY SLEPEGO NIEMOZE PROWADZIC BO OBAJ W PRZEPASC WPADNA.CZY TWOIM ZDANIEM MATERIALNY ASPEKT WIARY JEST WAZNY?CZY JEZUS NIEKAZAL WYZBYC SIE WLASNEGO EGO,CZY KOSCIOL SIE DO TEGO STOSUJE?JA MAM PRZYKRE DOSWIADCZENI Z KOSCIOLEM I WIELU BLISKICH MI OSOB ALE TO NIE DLATEGO TO PISZE.JA PISZE JAKIE SA REALIA.SZKODA ZE KSIEZOWIE KATOLITCY NIE ZENIA SIE BO ZAISTE BARDZIEJ BY NA TYM SKOZYSTALI,A NIE UDAWAJAC APOSTOLOW BYLI JAK (WILK W OWCZEJ SKORZE).(BO LEPIEJ JEST WEJSC Z RODZINA DO KROLESTWA JAK WOGULE NIE WEJSC)WOLE NIE MOWIC O SZCZEGOLACH BO KTOS BY SIE MOGL ZGORSZYC ,JAK DEWOTY PRZY LUSTRACJI W KOSCIELE.NIECH KAZDY SAM TO OCENI I NIECH CZYNI JAK CHCE.ALE CZESTO WIDZE ZE NAIWNOSC NIE MA GRANIC!POKOJ Z TOBA :x KTO MA USZY NIECHAJ SLUCHA...

Cz sty 11, 2007 2:50

Cały czas odnosze się do Twojego przeznaczenia. Daruj sobie teksty typu: nie znasz Biblii? To że ją czytasz i używasz fragmentów nie znaczy że jesteś alfą i omegą. Zresztą jak już pisałem, czego zresztą nie zauważasz i daltego ciągle będziesz tkwił w błędzie, żeby rozumieć Pismo Święte trzeba wiedzieć jak je czytać.
Ja te fragmenty jak najbardziej godze z wolną wolą człowieka. Człowiek decyduje, a Bóg jedynie zna to zanim człowiek to uczyni, bo Bóg jako istota doskonała jest w stanie być wszędzie w każdym czasie. Zna nasze uczynki, ale nie wpływa na nie. To że zna czyny Judasza wynika z tego, że widział je zanim Judasz je uczynił. Skoro Judasz powziął swój zamiar wcześniej, słowa Jezusa świadczą tylko o tym, że wie o wszystkim co Judasz zwłasnej woli uczyni i poprostu tak mówi: idz i zrób swoje, ja wiem. A on idzie i robi to co zrobił by tak czy tak.
Kod Da Vinci? Znasz pojęcie literackiej fikcji? Pozatym Ty dajesz teorie, Ty ją udowodnij.
Jak już napisałem, przeczytaj apokryfy i sam oceń, a nie jakąś książke sensacyjną.
Widocznie nie wiedzieli że Słońce jest jednak w ruchu, nie koniecznie po orbicie. Dziś już jednak wiemy że Pismo nie jest podręcznikiem astronomii. A Kopernik był księdzem, zatem ta teoria narodziła się w łonie Kościoła, a to że jej nie uznano... cóż był to błąd, Kościół przeprosił, bo na tym to polega, żeby umiec błędy naprawiać.

Widze że nie znasz Kościoła, skoro mówisz że jest zły od góry do dołu. Wiele grzechów możesz mu zarazucić (widze że sam jesteś bez grzechu), ale Twoja przesada obnaża fałszywość Twoich teorii. Nasłuchałeś się w telewizji i powtarzasz bezmyślnie, jakby Kościół to vył tylko ks. Jankowski. Nic na tym świecie nie jest doskonałe, jeśli jednak uważasz, że Kośćiół złożony z grzesznych ludzi mimo to powinien być doskonały, to współczuje, bo nigdzie nie znajdziesz nic doskonałego, nawet Ty taki ni jesteś, a oceniasz. Zresztą teraz modny jest o.Rydzyk. Powiedz mi jak uważasz, czy gdyby w Twojej rodzinie był jakiś wyjątkowo zły człowiek, to całą Twoja rodzina jest zła? Bo stosując Twoje metody wobec Kościoła, odpowiedz na moje pytanie jest twierdząca, jeden zły człowiek czyni złym całe zgromadzenie, czyż nie?

Cz sty 11, 2007 3:27

św. Piotr czy judasz poznali przyszłość i już nic nie mogli zrobić by sie stało inaczej

Cz sty 11, 2007 11:07

św. Piotr czy judasz poznali przyszłość i już nic nie mogli zrobić by sie stało inaczej

Czy poznali? Wiedzieli co prawda, że Syn Człowieczy ma umrzeć i zmartwychwstać, ale i tak tego nie rozumieli. Pozostało to bez znaczenia na ich życie. Człowiek ma w pełni wolną wolę, a przeznaczenie go nie determinuje. To jest w Biblii

Cz sty 11, 2007 13:51

R6, Wiedza niczego nie determinuje. Mogli wiedzieć, a starać się temu zapobiec. A św. Piotr nie uwierzył w prawdziwość słów Jezusa o jego 3-krotnym zaparciu aż do momentu gdy się spełniły więc nie można powiedzieć, że ta wiedza do czegokolwiek go zmuszała.

Cz sty 11, 2007 14:56

ALE TO TY PIERWSZY WIST OBALILASZ TEORIE KODU DAVINCI I TO TY UDOWODNIJ ZE TAK NIE MOGLO BYC.JA TWIERDZE ZE TEGO NIKT NIE WIE I MOZEMY TYLKO WIERZYC LUB NIE W TO LUB TAMTO.
PO DRUGIE;

SKORO PYTASZ GDZIE JEST CYTAT Z BIBLII TO MOGE WNIOSKOWAC ZE NIECZYTALES WSZYSTKIEGO,CZY TAK?INACZEJ BYS SIE NIE PYTAL GDZIE TO MAZNA ZNALEZC,TAK WIEC DARUJ SUBIE I WYLUZUJ,I PRZYZNAJ SIE ZE COS CI UMKNELO.ODNOSNIE.
TO BOG POWIEDZIAL LUDZIOM A NIE LUDZIE PROSILI BOGA ZE ZATRZYMA SLONCE,WIEC CZY OZNACZA TO, ZE NIEWIEDZIAL ZE ONO STOI?ITO NIE JEST TEORIA TYLKO FAKT STAREGO TESTAMENTU,W KTORYM MASZ WSZYSTKO NAPISANE.ZASTANOW SIE!

ODNOSNIE KOSCIOLA TO JA NIE OCENIAM TYLKO POKAZUJE FAKTY,BO WSZYSCY WIEMY ZE BOG NAS BEDZIE OCENIAL,I JEZUS PISAL ZE ON ICH OSADZI TAK SAMO JAK NAS A JA PISZE NIECH BOG IM WYBACZY I MODLE SIE ZA NICH.A CO RABIA ,TO WSZYSCY WIDZIMY,ZAPOMNIALEM JESZCZE O" SEKCIE RYDZYKA",ALE JEZELI KTOS MA POTRZEBE MODLIC SIE W KOSCIELE ,TO NIECH SIE MODLI,I JA TEGO NIE NEGUJE,JEZELI MU TO POMAGA TO DOBRZE ROBI,JESZCZE RAZ MOWIE ZE MODLIC MOZNA SIE WSZEDZIE ,NAJWAZNIEJSZE BY MIEC BOGA W SERCU .EMILY ROSSE MADRZE TO UJELA W SWOJEJ BIOGRAFI MOWIAC O KOSCIELE I JA MAM TAKIE SAMO ZDANIE.I NIE MOWIE ZE JESTEM WOLNY OD GRZECHU BO WSZYSCY WIEMY ZE NIKT NIE JEST WOLNY,ALE MOWISZ O DRZAZDZE W MOIM OKU,MOWISZ ZE JA OSADZAM,ZASTANOW SIE JAKA DRZAZGE A RACZEJ BELKE MAJA KSIEZA SKORO MOWIA CO INNEGO I ROBIA CO INNEGO, Z BARDZO MALYMI WYJATKAMI,JAK ONI NAS MOGA UCZYC SKORO NIEDAJA NAM PRZYKLADU.POKAZUJA NAM TYLKO I UTWIERDZAJA NAS ZE WIARA ZBAWIA,A NIE CZYNY,BO ONI DUZO MOWIA A MALO ROBIA-BENEDYKT,JANKOWSKI,RYDZYK I WIELU INNYCH,PRAWIE WSZYSCY.TO POWIEDZ MI WIST, CZY TOBIE SIE TO PODABA,ZABIEGANIE O DOBRA DOCZESNE,CZY TAK POWINIEN WYGLADAC KOSCIOL?.LUDZIE KTORZY GO TOLERUJA W SWOIM OTOCZENIU,UTWIERDZAJA GO TYLKO W PRZEKONANIU ZE DOBRZE CZYNI.SKORO LUDZIE DAJA TO CZEMU MAM NIE BRAC,KUPIC SOBIE MAYBACHA,CZY HELIKOPTER,ALBO ROLEKSA,A BIEDNI NIECH SOBIE UMIERAJA A CO TAM JA SIE MAM DOBRZE. A GDZIE MILOSC DO BLIZNICH I BOGA-"MILUJCIE SIE JAK JA WAS UMILOWALEM".ZASTANOWCIE SIE.KTO MA USZY NIECHAJ SLUCHA,OTWORZCIE SZERZEJ OCZY.I NAPISANE JEST,ZE DRZEWO POZNASZ PO OWOCACH JEGO!!!WIEDZ OBSERWUJMY I UWAZAJMY I MODLMY SIE O TO,BYSMY I MY TAK NIE POSTEPOWALI,NIE DAWALI ZLEGO PRZYKLADU,OTACZAJAC SIE OBLUDA.NIECH BOG SIE NAD NAMI ZMILUJE.
A Z PRZEZNACZENIEM JEST TO JAKIES WYTLUMACZENIE.POZDRAWIAM WSZYSTKICH.

Cz sty 11, 2007 15:25

luk, uwaga na boku - pisz do jasnej cholery tak, żeby inni cie mogli przeczytac!

Cz sty 11, 2007 15:49
TWOJA TEORIA JEST REALNA DO PEWNEGO PUNKTU.NIEZLA FILOZOFIA.WIEM O CO CI CHODZI.CO DO PRZEZNACZENIA WIST,TO NIE JEST TAK DO KONCA,BO TWIERDZISZ JAK NAPISALES,ZE SKORO BOG MA WGLAD W NASZA PRZYSZLOSC (JAKO BOG),CZEKAJAC AZ MY DO NIEJ DOTRZEMY,TO JEDNAK ZNA NASZA PRZYSZLOSC (BEZ WZGLEDU NA TO CO NAM SIE WYDAJE I WIE WSZYSTKO,CO SIE STANIE,CO ZROBIMY.WIE POPROSTU WSZYSTKO JAKO ISTOTA BOSKA.WIEC SKORO ZNA PRZESZLOSC,TO I WIE CO BEDZIE,ODPOWIEDZ JEST PROSTA,CZAS MUSI SIE WYPELNIC WEDLE PISMA.WIEC JAK SIE WAM WYDAJE,W CO BOG Z NAMI POGRYWA?A MOZE PRAWDA LEZY GDZIES INDZIEJ.PISZCIE CO O TYM MYSLICIE.
"ZNA NASZE UCZYNKI, CZYNIONE Z WLASNEJ WOLI,ALE NIE WPLYWA NA NIE"? SKORO WIE JUZ WSZYSTKO I WIE JAKI BEDZIE KONIEC,TO PO CO MU TA ZABAWA?PO CO TO WSZYSTKO? JAKI TU JEST SENS WEDLUG CIEBIE WIST?ZAPEWNE POWIESZ ,ZE NIEZBADANE SO WYROKI BOSKIE. PANIE ZLITUJ SIE NAD NAMI.

Cz sty 11, 2007 22:49
W tym dziale nie zamieszczamy "żartów" - zwłaszcza mało zabawnych. Wszystkie kolejne zostaną usunięte bez ostrzezenia

Cz sty 11, 2007 23:59

luk201 nie ja zaproponowałem sensacyjną książke jako dowód na nieprawdziwośc działań Kościoła. Jedyne co zrobiłeś to podałeś publikacje ogłaszając wszem i wobec że Kściół jest zły, bo tam jest tak napisane. Teraz pora abys to udowodnił, bo tego jeszcze nie zrobiłeś.

Nie wiem o jaki cytat Ci chodzi, chyba że pytasz o jakąs moją wcześniejszą wypowiedz, gdzie napisałem uwage techniczną, abyś podawał cytat, bo tak się robi, podaje się źródło cytatu. Sam moge to znaleźć i nie o to chodzi. Chodzi o pewien porządek. Pomijam że jesteś głuchy na prośby abyś zaczął pisać normalnie. To nie wymaga filozofii. Może nie rozumiesz co mam na myśli pisząc "pisz normalnie". To znaczy pisz gdy trzeba literami dużymi, gdy trzeba małymi i staraj się to tak sklecić aby było spójne. Ale pewnie następny post będzie taki sam, a Ty jabyś nawet nie zauważył mojej i innych uwagi. Napewno chcesz być traktowany w miare powaznie... zacznij od pisma, bo inaczej nie tylko ja, uznamy że coś z Tobą nie tak i to nie obraza, tylko stwierdzenie pewnego faktu.

Zatem wymieniłeś 3 znanych z telewizji ludzi, oraz jakichś paru innych i na tej podstawie twierdzisz że poza nielicznymi wyjątkami wszyscy są tacy sami? Nie znasz wszystkoch parafii, nie znasz wszystkich księży. Są zapewne kapłani źle czyniący, ale jedyny wniosek do jakiego możesz dojśc to taki że jest ich iluś, nie większość, bo w telewizji nie mówi się om tych dobrych, tylko o tych złych, trzeba miec dużą doże krytycyzmu aby przyjmowac informacje. Afera przyciąga, a pomoc humanitarna już nie. Zresztą gdyby miał potępiać Kościół za to że jest w nim zły ksiądz, jeden dwóch, połowa, to jak już pisałem, nigdzie w tym co tworzy człowiek nie ma tylko ludzi czystych od poważnych grzechów. Co do Kościoła jeszcze, na Mszy jest coś takiego jak Eucharystia i czytanie oraz wyjaśnianie Pisma. Pięknie to brzmi Boga trzeba mieć w sercu, modlić można się w domu itd. Czy ciało i krew Chrystusa też możesz przyjąc w domu? Czy Jezus nie uczęszczał do świątyni? Przynajmniej do tego drugiego odpowiedz jest jasna, zatem nie rozumiem jak to jest, czy ludzie tak piszący, że do kościoła nie trzeba chodzić, są mądrzejsi od Jezusa?

Przeczytaj uważnie to co tutaj napisze i staraj się przyjąć to tak jak jest napisane. Nie mówie że Rydzyk nie ma Maybacha, nie mówie że ma, ale dla mnie faktem jest że dużo się o tym mówi, a ja go w tym samochodzie jeszcze nie widziałem, przeciwnicy mówią że ma, inni bronią że nie ma. Daj mi namiary na jakieś dowody że go ma, ale nie że w telewizji mówili, tylko zdjęcie, albo wiarygodne informacje na ten temat.

Bóg jest inny niż wszystko co znamy. Dlaczego jednak narzucasz mu metode działania. On robi wszystko po trochu i nigdzie mu się nie śpieszy. Jaki sens miało by oddanie od razu do nieba tych co na nie zasługują, pomijając całe dzieje ludzkie, bo i tak wie jak sie to skończy? Bóg robi po swojemu. Wiedział i mógł od razu oddzielić dobrych i złych, od razu bez tworzenia ludzi dać jednym niebo, innym piekło. Mógł tak zrobić, ale przeciez nie musi. Możemy domniemywać o Jego moźliwościach, ale jak widać Bóg wybrał prostote i ma czas, nigdzie mu się nie śpieszy. Problem w tym, że próbujemy pojąć to co nie jest do pojęcia. Jaki sens ma pytanie dlaczego nie zrobił inaczej? Nasze pytania nie są godne Jego boskiej natury, bo Go ograniczają. Nie znam natury Boga, ale podważamy Jego decyzje i działanie... stawiamy pytania, bo uważamy że wiemy lepiej i mamy lepszy pomysł na świat niż miał go Bóg.

Pt sty 12, 2007 0:06
WIESZ CO WIST,DAJ SOBIE JUZ SPOKOJ,BO WIDZE ZE SKORO JESZCZE NIE WIDZIALES RYDZYKA W MAYBACHU,TO WNIOSKUJE,ZE CZESTO GO WIDUJESZ I ZE Z OCZYWISTYCH WZGLEDOW GO BRONISZ.WYBACZ,ZE ZRANILEM TWOJE SERCE I PROSZE POZWOL ,ZE TO INNI ZADECYDUJA CZY BEDA CZYTAC CO PISZE CZY NIE.TY MASZ WYBOR.A TAK NA BOKU TO STRASZNY NIEDOWIAREK Z CIEBIE:-D

CO DO INSTYTUCJI KOSCIELNEJ TO NIE BEDE SIE POWTARZAC,PRZECZYTAJ UWZANIE CO O TYM PISZE.ZAL MI TYLKO TYCH LUDZI KTORYM ODBIERASZ SZANSE NA ZBAWIENI BO NIE BIORA EUCHARYSTII I NIECHODZA DO KOSCIOLA (WSZYSTKI INNE RELIGIE):cry:ZADAJESZ SOBIE PYTANIA NA KTORE JUZ ODPOWIEDZIALEM! NIEWIEM PO CO.CZOLEM KOLEGO.A MOZE KTOS COS JESZCZE NAPISZE? :razz:

Pt sty 12, 2007 0:50

Szkoda że nie zrobiłeś jednak tak jak zasugerowałem. Skoro jednak nie umiesz/nie potrafisz/nie chcesz przekonać mnie do jednej ze swoich racji, szczególnie że tylko czekam aby dać się przekonać, bo nikogo nie broniłem, ale uważam że jak się coś mówi to można to poprzeć argumentami. Skoro widziałeś, to nie powinieneś mieć kłopotu, żeby to tutaj teraz napisać. Nie widziałem tego Maybacha, zatem Twoje słowa są w tej kwesti bez poparcia. Ale nie chodzi tutaj o osobe Rydzyka, jego samochodu, ale o to że pomimo jasnego opisu z mojej strony, nie umiesz zrozumieć tej jasno przedstawionej myśli. Ja nie widziałem, zatem poza tematem, podaj mi źródło Twojej wiedzy, źródło oczywiście obiektywne. Jak chcesz przekonywac innych, skoro tej prostej rzeczy nie umiesz zrobić i przekonać mnie?
Nie biorą Eucharystki=nie przyjmują Jezusa.
Ja przez swoją opinie pokazuje jak Ty wielką krzywde wyrządzasz innym, skoro pozwalasz im tkwić w fałszywym przeświadczeniu, że nic w swoim życiu zmieniać nie muszą, bo zbawieni będą w co by nie wierzyli.

Dodatkowo widze, że rozmowa z Tobą jest o tyle utrudniona że nie umiesz pisać. Kto chce ten będzie czytać... możesz powiedzieć... bardzo dziecinne podejscie, połączone z łamaniem regół, które przecież pisząc tutaj zobowiązałeś się przestrzegać, oraz brak szacunku dla rozmówców. Niewątpliwie żyjesz w błędzie.

Pt sty 12, 2007 1:40
MNIE TEZ WIST MOGLBY DRAZNIC BRAK PRZECINKA PRZED (ZE) POMYSL O TYM.AKCEPTUJMY SIE JAKIMI JESTESMY :)

CZY ZYJE W BLEDZIE: A TY?? POKOJ Z TOBA.POMODLMY SIE ZA SIEBIE,CO TY NA TO :)

ODNOSNIE KOSCIOLA,TO DAJMY JUZ TEMU SPOKOJ.JA NIE NAMAWIAM NIKOGO DO TEGO BY NIECHODZILI DO KOSCIOLA,WRECZ PRZECIWNIE,BO JEZELI TO KOMUS POMAGA TO NIECH CHODZI.ALE NIEMOW,ZE JESLI KTOS NIE BIERZE EUCHARYSTII, TO NIPRZYJMUJE JEZUSA.
ZASTANOW SIE CO MAJA ZROBIC LUDZIE WIERZACY KATOLICY,NP W AFRYCE,GDZIE JADA SIE NP RYZ.I NIE PIJA SIE WINA(APROPO WINA TO NIE WIEM DLACZEGO W KOSCIELE KAT NIE PIJA SIE WINA),I GDZIE NIE MA TAK PIEKNYCH BUDOWLI KOSCIELNYCH JAK U NAS.A SA JESZCZE INNI NA CALYM SWIECIE.
KOSCIOL TEN PRAWDZIWY POWINNISMY MIEC W SWOIM SERCU.I TO JEST NAJWAZNIEJSZE.
BO SA TEZ LUDZIE KTORZY Z ROZNYCH PRZYCZYN NIE MOGA WZIAC EUCHARYSTII,A ZYJA WEDLUG NAUK JEZUSA.
JESTEM ROWNIEZ ZA TYM ,ABY PRZYJAC CHRZEST KIEDY BEDE SWIADOMY I NA TO GOTOWY,JAK W CZASACH JEZUSA.

DUCHOWIENSTWO JUZ ZOSTAWIE W SPOKOJU,TYLKO CZASEM SERCE SIE KRAJE,JAK WIDZIMY I SLYSZYMY CO SIE DZIEJE Z"DUCHOWNYMI" W KOSCIELE. NIECH KAZDY SAM SOBIE ODPOWIE,CZY SIE MU TO PODOBA
OCZYWISCIE BYWA ROZNIE,TEZ ZNAM DOBRYCH MISJONARZY,KTOZY WYZBYLI SIE WLASNEGO JA,I USLUCHALI PANA.
MOJ WNIOSEK-NIECH KAZDY DAJE DOBRY PRZYKLAD SOBA,STOSUJAC SIE DO PISMA SWIETEGO,BO TO NIEWATPLIWIE JEST DOBRE I PIEKNE!
POZDRAWIAM WSZYSTKICH.POKOJ Z WAMI :)

Pt sty 12, 2007 23:41

luk201 problem w tym, że nie trafiają do Ciebie uwagi techniczne, nic czego wszyscy na tym formu przestrzegać nie mają. Czy pierwszy raz piszesz na jakimś forum? Nie zastanawia Cie czemu się "czepiamy"? To już sprawa dla moderatorów.

Pomodlić tak, zresztą już to robie w pewnym stopniu.

Jeśli chodzi o Afryke to słyszałem historie misjonarzy, którzy mówili że po jakimś dłuższym okresie czasu przybywali do jakichs osiedli, gdzie ludzie czekali na nich, czekali na Eucharystie i spowiedz. Zapewne nie było to łatwe, ale pokazuje jak jest istotna Eucharystia i inne sakramenty, że czeka się długo i w końcu przychodzi misjonarz.
Jeśli Eucharystia to żywy Chrystus to wniosek logiczny jest taki, iż przyjmowanie jej to przyjmowanie Chrystusa. Nie mówie, że przyjąc Chrystusa jako np. Pana i Zbawiciela nie można słowem i czynem, ale to nie wszystko.
Co do wina, to niech wypowie się ktoś kto to dobrze wytłumaczy, ale uznaje się że dla wiernego wystarcza za całe ciało i krew Chrystusa, przyjęcie jedynie opłatka czyli ciała. Zarazem jest dopuszczalne i stosuje się czasem przyjęcie Komunii pod dwiema postaciamia. Problem w tym, że często ludzie mówią że Jeuzsa trzeba mieć w sercu i to wystarczy, Jego ciała i krwii przyjmowac nie trzeba. Chodzić do Kościoła? Po co? Przecież tam są grzeszni księża... a Jezus jakoś nie unikał świątyni, nauczał w synagodze, nie trudno się domyślić że i w jednym i drugim miejscu byli ludzie grzeszni, faryzeusze i ci co krzyczeli na krzyz z nim... Jakoś o tym nikt nie pamięta, tylko ludzie mądrzejsi są swoją "mądrością", od Jezusa. Jeśli jednak ktoś uważa że Msza to czas dla kapłana, że to on jest głuwną postacią, to faktycznie niech nie przychodzi.
Co do Chrztu to jest to ciekawa propozycja, ale nie będe się wypowiadał ani za, ani przeciw.
Twój wniosek wydaje się szczytny, tylko w praktyce nie jednego prowadzi do błędów, bo czym są herezje, jak nie poważnymi błędami? Wedle mojej wiary, jeśli chcesz się stosować do Pisma Świętego m.in. przyjmuj Eucharystie, szczególnie że masz taką moźliwość. Ci którzy nie mają, są zapewne usprawiedliwieni, ale Ty masz... czy będziesz usprawiedliwiony?

So sty 13, 2007 0:45
luk201 - posty pisane CapsLockiem zostały usunięte.

So sty 13, 2007 8:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 31 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona