Autor |
Wiadomość |
filippiarz
|
Augustinus napisał(a): Filippiarzu miałbyś rację,gdybyś sam się mógł zbawić,a nie możesz. Wiem, że nie mogę, nic takiego nie twierdziłem  Augustinus napisał(a): Osobiście myśle,że z każdej religi ludzie głęboko wierzący potrafią porozmawiać,mimo problemów i sprzeczek.Kłótnie zawsze będa jak i ludzie z nienawiścią w sercu. Oddajmy głos poprzedniemu papieżowi: http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WP ... 91998.htmlCytuj: "poprzez praktykowanie tego, co dobre w ich własnych tradycjach religijnych i postępując zgodnie z głosem sumienia, członkowie innych religii odpowiadają pozytywnie na Boże wezwanie i dostępują zbawienia w Jezusie Chrystusie, nawet jeżeli nie uznają Go za swego Zbawiciela (por. Ad gentes, 3, 9, 11)" (Papieska Rada ds. Dialogu Międzyreligijnego - Kongregacja ds. Ewangelizacji Narodów, Instrukcja Dialog i przepowiadanie, 19 maja 1991, n. 29: Enchiridion Vaticanum 13 [1991-1993], s. 203).
Kolega chyba dobrze się zna na meandrach dokumentów Krk, bo mam prośbę o pomoc...
Jaką "wagę prawną" ma ten cytat?
Widziałem bowiem wiele sytuacji gdy "tradycjonaliści" odrzucali słowa papieża, powołując się na niską "wagę" bądź "rangę" dokumentu który je zawierał, albo twierdzili, że jest to "prywatne zdanie papieża" bez mocy prawa kościelnego.
Z góry przepraszam za absolutną nieznajomość materii i ewentualne błędy rzeczowe jakich się dopuściłem
Mam nadzieję, że udało mi się przekazać sens mojej prośby.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
 "Inter faeces et urinam nascimur".
|
Pt sty 12, 2007 16:38 |
|
|
|
 |
White_Queen
|
White_Queen napisał(a): Macie jakis tekst do polecenia, na zasadzie "chrzescijanstwo w pigulce"?
Jak wyzej
|
Pt sty 12, 2007 19:32 |
|
 |
filippiarz
|
White_Queen napisał(a): White_Queen napisał(a): Macie jakis tekst do polecenia, na zasadzie "chrzescijanstwo w pigulce"? Jak wyzej Niecierpliwa istoto, ja już 15 lat szukam takiej pigułki
A ty chcesz już teraz, natychmiast
Proponuję założyć osobny wątek z tym zapytaniem.
_________________ "Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali"
|
Pt sty 12, 2007 19:49 |
|
|
|
 |
Saiida
|
sp napisał(a): koran to księga szatana
Czy kiedy kolwiek przeczytales Koran w calosci?
|
Pt sty 12, 2007 22:10 |
|
 |
Saiida
|
Poprawiam swoj blad "kiedykolwiek".
A i chce dodac, ze wyznawcy Islamu wierza w jedynego Boga, poza ktorym nie ma zadnych innych bostw.
|
Pt sty 12, 2007 22:13 |
|
|
|
 |
marcin_jarzębski
|
lektura Koranu nie należy ani do przyjemnych ani do łatwych a tym bardziej ani do budujących. Nazwanie Koranu księgą szatana to może i przesada ale na pewno nie nazwał bym jej ksiągą objawioną a tym bardziej księgą Boga.
_________________ zapraszam na blog Χριστιανος
|
So sty 13, 2007 9:58 |
|
 |
Augustinus
|
Filippiarzu o tyle,że mają szansce być zbawieni dlatego,że Kościół modli się za wszystkich ludzi,bo nie ma zbawienia poza Kościołem i jeśłi nie poznali Chrystusa.Tekst,który przytaczasz nie mówi o całości nauki,która jest spisana jak chcesz szukać m.in.w soborach,chcesz chrześcijaństwo w pigułce to masz: Pismo Święte,teksty Soborów oraz nauczanie papieży.Miłego czytania  .
Ja czytałem Koran i nie powiem,żeby był trudny.Po prostu inne podejście niż w Piśmie.
_________________ FIDES ET RATIO
"inquietum est cor nostrum, donec requiescat in te."-św.Augustyn,Doktor Łaski
|
So sty 13, 2007 12:50 |
|
 |
White_Queen
|
Polecam dzisiejszy artykul w Rzeczpospolitej, o stosowaniu przemocy w islamie i chrzescijanstwie. I mowie Wam, Mahomet wielkim morderca byl.
|
So sty 13, 2007 13:03 |
|
 |
filippiarz
|
Augustinus napisał(a): Filippiarzu o tyle,że mają szansce być zbawieni dlatego,że Kościół modli się za wszystkich ludzi,bo nie ma zbawienia poza Kościołem i jeśłi nie poznali Chrystusa.Tekst,który przytaczasz nie mówi o całości nauki,która jest spisana jak chcesz szukać m.in.w soborach Dziwna logika... I wydaje mi się niezgodna z posoborowym (SV2) nauczaniem Krk... Chciałbym dalej podyskutować ale tu nie jest miejsce na ogóle rozważania, zapraszam tutaj: viewtopic.php?p=221204#221204Augustinus napisał(a): chcesz chrześcijaństwo w pigułce to masz: Pismo Święte,teksty Soborów oraz nauczanie papieży.Miłego czytania  ;/
Wydaje mi się, że "chrześcijaństwo w pigułce" nie ma polegać na przeczytaniu tysięcy stron... Czyżby Prawda była aż tak niejasna i skomplikowana?
|
So sty 13, 2007 13:35 |
|
 |
Augustinus
|
Skąd!Chrześcijaństwo jest tak obszerne,nie ma pigułki. 
_________________ FIDES ET RATIO
"inquietum est cor nostrum, donec requiescat in te."-św.Augustyn,Doktor Łaski
|
So sty 13, 2007 14:25 |
|
 |
timi2000
|
"Przykazanie nowe daje wam, byście sie wzajemnie miłowali". "Miłujcie sie wzajemnie, jak ja was umiłowałem",
Oto pigułka chrześcijaństwa. Wiecej nie trzeba:)
Wszystko inne choćby największe bez miłości nada się tylko psu na bude:)
Nie potrzebna wielkiej wiedzy, przeczytanych tysięcy stron, wielogodzinnych dyskusji. Miłość jest najlepszą drogą do Nieba i najlepszym świadectwem dla innych.
|
Wt sty 16, 2007 8:17 |
|
 |
filippiarz
|
Skory jestem do przyznania racji "timi2000"...
"Nikomu nie bądźcie nic dłużni poza wzajemną miłością. Kto bowiem miłuje bliźniego, wypełnił Prawo. Albowiem przykazania: Nie cudzołóż, nie zabijaj, nie kradnij, nie pożądaj, i wszystkie inne - streszczają się w tym nakazie: Miłuj bliźniego swego jak siebie samego! Miłość nie wyrządza zła bliźniemu. Przeto miłość jest doskonałym wypełnieniem Prawa." (BT) Rz 13,8-10
"a jeden z nich, uczony w Prawie, zapytał Go, wystawiając Go na próbę: 'Nauczycielu, które przykazanie w Prawie jest największe?' On mu odpowiedział: 'Będziesz miłował Pana Boga swego całym swoim sercem, całą swoją duszą i całym swoim umysłem. To jest największe i pierwsze przykazanie. Drugie podobne jest do niego: Będziesz miłował swego bliźniego jak siebie samego. Na tych dwóch przykazaniach opiera się całe Prawo i Prorocy'." (BT) Mt 22,35-40
Oraz wiele innych fragmentów, gdzie intencja niesienia dobra i miłość stawiane są ponad literę prawa, często nawet uznawanego za boże prawo (szabat).
Ale tu nasuwa mi się refleksja, że jeśli faktycznie nauka Jezusa oparta jest na miłości to daleko odeszliśmy od jego nauk  ...
Ktoś się z nami zgadza? Jakaś polemika?
|
Wt sty 16, 2007 9:01 |
|
 |
Trawy
|
timi2000 napisał(a): "Przykazanie nowe daje wam, byście sie wzajemnie miłowali". "Miłujcie sie wzajemnie, jak ja was umiłowałem",
Oto pigułka chrześcijaństwa. Wiecej nie trzeba:).
Brzmi to jak nawiązanie do jednozdaniowego streszczenia Prawa "nie czyń drugiemu co tobie niemiłe" Hillela.
Nihil novi ale inaczej ujęte.
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
Wt sty 16, 2007 11:39 |
|
 |
timi2000
|
Prawdziwa miłość czyni dobro dla drugiej osoby. Czyli: czyń drugiemu co dla niego dobre. To bardziej pasuje do istoty chrześcijaństwa. To co dobre dla człowieka nie musi być dla niego miłe (często jest niemiłe:). Miłośc nie pozostaje bierna i nie ogranicza się do zaprzestania czynienia zła.
|
Wt sty 16, 2007 12:15 |
|
 |
Trawy
|
timi2000 napisał(a): To co dobre dla człowieka nie musi być dla niego miłe (często jest niemiłe:).
Weź - nie czepiaj się słów.
To tłumaczenie -- myślisz że czepiactwo tej konkretnej wersji stworzy ci pozory mędrca?
Doda głębi pustosłowiu?
W oryginale to zdanie brzmiało:
"Nie czyń drugiemu, czego nie chcesz, aby czyniono tobie". mądralo...
_________________ Polska jest jak twórczość Lucasa: 1980 Gwiezdne Wojny, 1981 Imperium Kontratakuje, 1989 Powrót Jedi, 1993 - 2005 Mroczne Widmo... A teraz mamy Atak Klonów... Strach myśleć o Zemście Sithów...
|
Wt sty 16, 2007 12:30 |
|
|
|