Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 22:34

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 423 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 29  Następna strona
 Masturbacja 
Autor Wiadomość

A jak do masturbacji podchodzą inne kościoły chrześcijańskie i pozostałe religie monoteistyczne?

Śr sty 17, 2007 9:30

Dawniej nie było takiego zakazu - jak masturbacja.
Pojawiło się to dopiero w związku z polowaniem na czarownice przez Kościół Katolicki.
W 1710 r. anonimowy duchowny wymyślił nowe pojęcie, które ustaysfakcjonowało papiestwo. Stworzył grzech zwany Onanizmem.
Słowo to nie występowało wcześniej w żadnej kulturze.
A oparł je na legendzie o Onanie - stąd pochodzenie.
Napisał książkę:
Onania or the Heinous Sin of Self-Pollution.
W ten sposób pojawiło się słowo Masturbacja, które trafiło do słowników dopiero w 1766 r.
Kościół Katolicki uważał, że masturbacja prowadzi do chorób umysłowych, i rzekome czarownice podejrzewane były właśnie o masturbowanie się.
Przed 1700 r. pojęcie nie istniało, obce było nawet papieżowi. Trudno mówić tutaj o grzechu :-)

Co do Onana, to jego historia była taka:

w Mateusz napisał(a):
AKT MAŁŻEŃSKI MA BYĆ PEŁNY -- ZGODNY Z NATURĄ

Rdz 38,9-10:
Onan wiedząc, że potomstwo nie będzie jego, ilekroć zbliżał się do żony swego brata, unikał zapłodnienia, aby nie dać potomstwa swemu bratu. Złe było w oczach Pana to, co on czynił i dlatego także zesłał na niego śmierć.

Jest bardzo ważne, aby dobrze zrozumieć istotę problemu. Otóż Onan miał spełnić prawo lewiratu -- wzbudzić potomstwo jakby "zamiast" zmarłego brata. Pozornie chciał tego dokonać, ale współżyjąc uprawiał coś, co dziś nazywa się stosunkiem przerywanym. Biblia Brytyjska tłumaczy to bardziej dosłownie: "niszczył nasienie swoje, wylewając na ziemię...".

Gdzie jest grzech zasługujący na śmierć? W niezgodnym z naturą uprawianiu współżycia! Onan mógł przecież po prostu odmówić ojcu, wtedy obowiązek ten przeszedłby na kolejnego krewnego. Ale on wolał skorzystać z przyjemności -- bo współżył, ale nie dać potomstwa -- bo wylewał nasienie. Tutaj jest istota grzechu: użycie seksualności w sposób niezgodny z wolą Bożą. W Bożym zamyśle akt płciowy dwojga osób ma się odbywać w małżeństwie i kończyć złożeniem nasienia w pochwie kobiety, zgodnie z naturą.

So sty 27, 2007 16:03

No tak, ale unikanie zapłodnienia to przecież nie konkretnie napisane, że pozbywał się nasienia czyż nie? Może po prostu tuż przed orgazmem kończył i przestawał? Wówczas żadnego nasienia nie marnował, a unikanie zapłodnienia to nadal było. Więc nijak to się ma do współczesnej interpretacji kościoła.

Poza tym masturbacja kobiet nie jest grzeszna bo tutaj już w ogóle żadne nasienie się nie marnuje chyba, że o czymś nie wiem.

Ogółem to wyraźnie widoczna jest chęć jak największego ograniczenia przyjemności wiernym KK. Podobnie jest z "nie cudzołóż" kiedy to masturbacja jest właśnie nazywana cudzołożeniem. No jasne, narząd płciowy nie jest obcą żoną, można to i tak rozumieć. Ale... czyż to nie jest śmieszne?

Jednak jeśli wiernym żyje się z tym dobrze to niechaj będą szczęśliwi! Nie rozumiem tylko wpajania tego np. na lekcjach religii gdzie uczęszczają tez osoby, które muszą bo im chociazby rodzice każą.

Cz mar 01, 2007 14:36

boże!! Trzeba być fundamentalista, żeby masturbację uznawać za grzech! Uważam że to jest indywidualna sprawa każdego człowieka i nic nikomu do tego, a zwłaszcza kościołowi... Nie czytałem poprzednich wpisów, ale trufno prowadzić na temat masturbacji filozoficzne rozwazania.

Wt mar 13, 2007 13:22

Tak, bo Kościół jest od tego żeby przyjmować zlecenia na śluby i pogrzeby...

Wt mar 13, 2007 13:38

Witam wszystkich. Mam jedno pytanie. Mianowicie czy jeśli chce się ucicec od tego grzechu i się z nim walczy ale mimo wszystko w końcu się mu ulega to można iść do komunii czy jest to grzech ciężki i nie wolno? Postanowiłem sobie że nie będę już tego robił i po 3 dniach uległem ale oczywiscie nie oznacza to ze bede robił to znowu. Od nowa podejmę walkę tylko chciałbym wiedzieć czy mogę się w walce umacniać poprzez komunie ( mam 17 lat )

So mar 24, 2007 9:49

Jeśli jesteś osobą już uzależnioną to możesz, bo fakt walki i uzależnienia zmniejsza winę moralną. Ale pogadaj o tym ze spowienikiem następnym razem, żeby on ustalił odpowienie dla twojej sytuacji granice.

So mar 24, 2007 19:41

Jeśli jesteś osobą już uzależnioną to możesz, bo fakt walki i uzależnienia zmniejsza winę moralną. Ale pogadaj o tym ze spowienikiem następnym razem, żeby on ustalił odpowienie dla twojej sytuacji granice.

Tylko że ja nie wiem czy jestem uzależniony...natomiast walczę z tym bardzo i to jest fakt.

So mar 24, 2007 20:00
eśli jesteś osobą już uzależnioną to możesz

Głębszej bzdury dawno nie czytałem :D
17-latek uzależniony od masturbacji :D :D :D
To jakaś nowa szkołą psychologiczna? Rektorem jest chyba Ojciec Dyrektor albo któryś z Ministrów Edukacji :D

So mar 24, 2007 23:13

N mar 25, 2007 9:28
W przypadku 17-latka nie można jednak mówić o żadnym uzależnieniu, gdyż w tym wieku jest to sprawa całkowicie naturalna szczególnie u chłopców. Co nie oznacza że nie można się od tego powstrzymać, chociaż jest to niezwykle trudna sprawa. Hormony grają i nic na to nie poradzisz, tak jesteśmy stworzeni.

N mar 25, 2007 9:53

N mar 25, 2007 10:13

N mar 25, 2007 10:56

A jeśli przystąpiłem z tym grzechem do komunii...? Myślałem że to nic złego, przecież komunia ma pomagać w walce... :-(

N mar 25, 2007 12:19

N mar 25, 2007 13:30
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 423 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 18, 19, 20, 21, 22, 23, 24 ... 29  Następna strona