Autor |
Wiadomość |
Asienkka
|
Posty nie na temat znalazly się w śmietniku, bardzo proszę o pisanie na temat...
_________________ Mądremu tłumaczyć nie trzeba, głupi i tak nie zrozumie.
|
N sty 14, 2007 12:52 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
pietrobus napisał(a): Pieszczoty jak najbardziej są dozwolone. Inaczej jeżeli dochodzi do penetracji. W końcu Bóg nas stworzył po to, by nie tylko się modlić, ale też dawać rozkosz sobie samymn. Nie jesteśmy ascetami.
Czy mozesz mi wytlumaczyc co masz na mysli jak piszesz "dawac rozkosz sobie samym"?
Dopiero teraz odkryles ze masturbacja jest przyjemna i pozyteczna?
|
N sty 14, 2007 20:52 |
|
 |
pietrobus
|
Ha. Drogi człowieku. Chyba żle przecytałeś i zinterpretowałeś moje slowa. Pieszczoty które miałem na myśli, to nie masturbacja. Po drugie jest przyjemna do czasu. Potem staje się wymuszona i sprawia przykrość. Jest jak uzależnienie z którym trzeba walczyć. Czy jest pożyteczna? Nie nie sądze. Może i daje upust emocjom, ale z czasem staje się przyczyną załamania i zakompleksienia. Bo przez czas długi się masturbując, nie przeżywasz tak zbliżenia z drugą osobą, gdy byś się nie masturbował. Pozdrawiam.
_________________ Wrocław moim miastem
|
Wt sty 16, 2007 22:47 |
|
|
|
 |
Garret78
|
Nooo, "masturbacja przyjemna i pożyteczna"?? Może jak ma się naście lat, to jest tylko "przyjemna", natomiast w małżeństwie? Cos Ci się Samotniku pozajączkowało:)
|
Wt sty 16, 2007 23:13 |
|
 |
marsjanin760
|
Pietrobus - wytłumacz mi jakim cudem masturbacja prowadzi do załamania i zakompleksienia  !!!!!! - jedyna szansa ze ktoś wmówi komuś że robi straszne rzeczy i ta osoba w to uwierzy  !!!
Przeciwnicy masturbacji twierdzą ze to straszna rzecz która powoduje spustoszenie emocjonalne, ale większośc w róznych formach to robi i są to normalni ludzie i maja normalne rodziny. Jakoś druzgocąco na nich nie wpływa. Kosciół mowi ze jest to złe - jedyny fragment na jaki sie powołuje to fragment w "wyciekach" ( jezeli mężczyzna ma wycieki to powinien .. itd ) i na tem fragment powołują się księza ( nie potrafie przytoczyć dosłownie całego z pamięci, ale gdyby bardzo był potrzebny to go odnajde) ale niestety zapominają przytoczyc kilku następnych linijek o wyciekach miesięcznych czyli o okresie - gdyby to tak dosłownie traktować to co miesiąc wszystkie panie do spowiedzi - grzech, miałam okres. Postęp cywilizacji zmienił to ale w niektórych środowiskach kobieta z okresem była traktowana jako nieczysta, z biegiem czasu się to zmieniło, więc podejscie do masturbacji obecnie jest dosyć rygorystyczne ale podejrzewam ze z czasem sie zmieni. Kościół musi być konserwatywny ale konserwatyzm tez się zmienia.
Na marginesie kiedyś prezerwatywy kościół nie uznawał pod zadnym pozorem teraz jezeli jeden z małżonków na Aids to mozna współzyc z prezerwatywą bez grzechu - kiedyś nie do pomyślenia.
|
Cz sty 18, 2007 11:02 |
|
|
|
 |
Krzysztof_J
|
marsjanin760 napisał(a): ...Kosciół mowi ze jest to złe - jedyny fragment na jaki sie powołuje to fragment w "wyciekach" ( jezeli mężczyzna ma wycieki to powinien .. itd ) i na tem fragment powołują się księza
Coś nie doczytałeś albo kręcisz celowo. Dokumenty (KKK, HV, PH), które o tym traktują bazują chyba na czymś innym. marsjanin760 napisał(a): ...teraz jezeli jeden z małżonków na Aids to mozna współzyc z prezerwatywą bez grzechu...
Aleś wypalił 
|
Cz sty 18, 2007 11:17 |
|
 |
angua
|
Przypominam, że tematem tego wątku jest "Co wolno w małżeństwie?". Jeśli chcecie rozmawiać ogólnie o masturbacji, to zapraszam na przykład tu: viewtopic.php?t=2099
Posty, które powinny być tam, a znajdą się tu, będę usuwała, a nie przenosiła, więc prosiłabym o przemyślane ich umieszczanie 
Pozdrawiam.
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Cz sty 18, 2007 11:18 |
|
 |
Emil
|
Krzysztof_J napisał(a): Coś nie doczytałeś albo kręcisz celowo. Dokumenty (KKK, HV, PH), które o tym traktują bazują chyba na czymś innym.
No to ja chyba też nie doczytałem. Może było małym drukiem ?
Mógłbyś nas Krzysztofie_J oświecić ?
Aha, historię o Onanie sobie daruj - brak związku z tematem.
|
Cz sty 18, 2007 11:30 |
|
 |
marsjanin760
|
Krzysztof_J - zorirntuj sie i dopiero wtedy mów  !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
|
Cz sty 18, 2007 11:31 |
|
 |
marsjanin760
|
to niech będzie nie onanizm tylko wzajemne pieszczoty ( onaniz może być z udziałem partnera- wzajemny onanizm ) przyznaje rację zle się wyraziłem
|
Cz sty 18, 2007 11:42 |
|
 |
Krzysztof_J
|
Fragment z PH
Chociażby nie dało się ustalić, że Pismo Święte wyraźnie potępia ten grzech, to słusznie jednak Tradycja Kościoła przyjęła, że w Nowym Testamencie odrzuca się go tam, gdzie jest mowa o "nieczystości" lub "niewstydliwości",
Nie spotkałem się z uzasadnieniem, że chodzi o jakieś "wycieki". Ale gdybyś napisał o jaki fragment PŚ chodzi, to może będzie łatwiej.
A kiedy piszesz, że bym się zorientował (i to z wieloma wykrzyknikami), to co masz na myśli: masturbację czy prezerwatywy?
|
Cz sty 18, 2007 11:59 |
|
 |
Krzysztof_J
|
Emil napisał(a): Krzysztof_J napisał(a): Coś nie doczytałeś albo kręcisz celowo. Dokumenty (KKK, HV, PH), które o tym traktują bazują chyba na czymś innym.
No to ja chyba też nie doczytałem. Może było małym drukiem ?
Marsjanin twierdzi, że zło masturbacji jest uzasadniane "wyciekami". Ja twierdzę, że nie tym. Mylę się?
|
Cz sty 18, 2007 12:02 |
|
 |
marsjanin760
|
Krzysztof_J - o prezerwatywe.
po drugie :
nie uzasadnieniem tylko na ten fragnent który znajdę i przytocze w całości ( ale niestety teraz nie jestem wstanie go odszukać) pewien ksiądz się powoływał żeby przekonać ze masturbacja jest nieczysta ale w tym samym fragmencie było tez o menstruacji - czyli jezeli tak to dosłownie traktowac to kobieta w podczas okresu jest nieczysta, a dla mnie jest to totalna bzdura.
|
Cz sty 18, 2007 12:49 |
|
 |
marsjanin760
|
przepraszam zapomniałem jeszcze o jednej sprawie:
może się myle ale wzajemne pieszczoty bez współzycia to wzajemny onanizm - przynajmniej ja z takim zaszeregowaniem sie spotkałem
|
Cz sty 18, 2007 12:52 |
|
 |
Emil
|
chyba chodzi o to:
Księga Kapłańska napisał(a): 16 Jeżeli z mężczyzny wypłynie nasienie, to wykąpie całe ciało w wodzie i będzie nieczysty aż do wieczora. 17 Każde ubranie, każda skóra, na którą wyleje się nasienie, będzie wymyta wodą i nieczysta aż do wieczora. 18 Jeżeli mężczyzna obcuje z kobietą wylewając nasienie, to oboje wykąpią się w wodzie i będą nieczyści aż do wieczora.
ale jak z "nieczystości do wieczora" KK doszedł do wiecznego potępienia to niestety nie rozumiem
|
Cz sty 18, 2007 12:54 |
|
|
|