Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn wrz 01, 2025 18:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona
 Woda święcona - wierzyć. 
Autor Wiadomość
Zywnosc swiecona po pewnym czasie ulegnie zepsuciu. Zreszta zywnosc jest poswiecona po to aby ja spozyc na sniadanie wielkanocne. Sol, ktora przynosimy poswiecic wraz z zywnoscia w sobote wielkanocna, jezeli bedzie dobrze przechowywana to sie tez nie zepsuje.

Pt sty 19, 2007 15:33
Mam wode poswiecona przez egzorcyste pol roku temu i wlasnie przed chwila sie jej napilam.

Pt sty 19, 2007 15:36

A jak wygląda zepsuta sól? Zmienia smak, zapach, kolor?

Pt sty 19, 2007 15:36

Mam wode poswiecona przez egzorcyste pol roku temu i wlasnie przed chwila sie jej napilam.

Dużo zalezy od sposobu jej przechowywania...

Pt sty 19, 2007 15:37

Woda święcona jak wino, im starsza...

Pt sty 19, 2007 15:41
Wode trzymam zamknieta w zwyklej plastikowej butelce na polce w szafce. Sol egzorcyzmowana trzymam zamknieta w szczelnym pojemniku.
Zreszta mam wode z Lourdes, ktora ma 2 lata i tez nie zmienila barwy ani zapachu.

Pt sty 19, 2007 15:44

Nie wiem... mam sceptyczny stosunek do zagadnienia...
Niby dlaczego woda święcona ma się nie psuć? Przecież nie zmienia właściwości fizycznych.
Przecież nawet Hostie konsekrowane ulegają zepsuciu (tak sądzę, skoro niepsujące się Hostie uważa się za cud)

Pt sty 19, 2007 15:48
Sol, ktora wietrzeje albo zawilgotnieje traci na smaku.
Daltego mamy to porownanie w Pismie swietym.

Wy jesteście solą dla ziemi. Lecz jeśli sól utraci swój smak, czymże ją posolić? Na nic się już nie przyda, chyba na wyrzucenie i podeptanie przez ludzi. Wy jesteście światłem świata. Nie może się ukryć miasto położone na górze. Nie zapala się też światła i nie stawia pod korcem, ale na świeczniku, aby świeciło wszystkim, którzy są w domu. Tak niech świeci wasze światło przed ludźmi, aby widzieli wasze dobre uczynki i chwalili Ojca waszego, który jest w niebie. (Mt 5:13-16)

Pt sty 19, 2007 15:51
nie spotkałem się jeszcze z takim tematem.
Odstrasza belzebuba ? Do czego służy ?
Gdzie można takie nabyć i za ile ?

Pt sty 19, 2007 15:53
to żaden się nie psuje. Ale ze święconymi jajami mam złe wspomnienia.
W mojej miejscowości co roku stare baby robią pisanki i jest organizowany konkurs tych pisanek. To jak poleżą ze 2 tygodnie na tej wystawie to jest już taki smród, że trudno to oglądać. Po prostu psują się wewnątrz.

Pt sty 19, 2007 15:57
Aztec, wybacz ale na Twoje pytania nie bede odpowiadala, Obydwoje wiemy dlaczego.

iduodu, Hostie konsekrowane nie sa dlugo przetrzymywane wiec to o czym piszesz nie jest prawda.

Pt sty 19, 2007 15:58
Po pierwsze pisanki na konkurs nie sa swiecone( z reguly sa to wydmuszki wiec nie ulegaja zepsuciu), po drugie, tak jak wczesniej napisalam, zywnosc w sobote wielkanocna swieci sie po to aby spozyc ja na sniadanie wielkanocne, nie jest ona dluzej przetrzymywana.

Pt sty 19, 2007 16:04

napisałam:
Cytuj:
Przecież nawet Hostie konsekrowane ulegają zepsuciu (tak sądzę, skoro niepsujące się Hostie uważa się za cud)

Na http://nauka.wiara.pl/wydruk.php?grupa=6&art=1165424003&dzi=1159975614&katg=
czytamy:
Cytuj:
Ku ogromnemu zdziwieniu zakonników, z biegiem czasu Hostie nie wykazywały najmniejszych oznak rozkładu, zachowując świeżość i przyjemny zapach. Wkrótce franciszkanie uznali, że na ich oczach dokonuje się przedziwny cud.

co oznacza, że zakonnicy spodziewali się że hostie ulegną zepsuciu,
dalej czytamy:
Cytuj:
Komisja przyznała, że przaśny chleb przygotowany w sterylnych warunkach i przechowywany w aseptycznym, odpowietrzonym zbiorniku, może zachować się przez bardzo długi czas. Podobny chleb, przygotowany w normalnych warunkach i wystawiony na działanie powietrza i mikroorganizmów, mógłby przetrwać co najwyżej kilka lat

czyli Hostie konsekrowane moga ulec zepsuciu, to jakim cudem woda święcona nie może?

Pt sty 19, 2007 16:12
iduodu, tak jak napisalam Hostii konsekrowanych nie przytrzymuje sie dluzej.
Moze jeszcze mam Ci napisac, jak to sie stalo, ze stal sie cud w Sienie?

"Co dla zmyslow niepojete niech dopelni wiara w nas".

Pt sty 19, 2007 16:22

Pt sty 19, 2007 16:26
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 100 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7  Następna strona