Czy nauka moralna Kościoła ewoluowała?
Autor |
Wiadomość |
Ciasteczkowy Potwór
|
Oczywistym jest, że za jakiś czas, jak nie za 100 lat to za 200, ówczesny papież Jan Benedykt LXXVI wyda encyklikę w której potwierdzi że związki homoseksualne nie są grzechem, tak samo będzie z kondomami i tym podobnymi 
Pn sty 22, 2007 0:08 |
|
|
|
 |
krzysiek_bober
|
Miejmy nadzieję, że świat nie doczeka tych czasów, a czytając Apokalipsę coraz częściej mam wrażenie, że to już całkiem niedługo potrwa 
|
Pn sty 22, 2007 10:16 |
|
 |
iduodu
|
krzysiek_bober napisał(a): Miejmy nadzieję, że świat nie doczeka tych czasów, a czytając Apokalipsę coraz częściej mam wrażenie, że to już całkiem niedługo potrwa 
Masz takie wrażenie, bo nie zyłes np 1000 lat temu.
|
Pn sty 22, 2007 10:29 |
|
|
|
 |
krzysiek_bober
|
Mam takie wrażenie, bo rozmawiając z wieloma osobami mamy podobne poglądy na ten temat i świat zmierza do całkowitej destrukcji. Nie wyobrażam sobie III WOJNY ŚWIATOWEJ, jeśli do niej dojdzie (a wątpię, żeby niektóre kraje powstrzymały się przed użyciem bomby atomowej) to strach pomyśleć. Wiadomo, że nikt z nas tutaj nie zna dnia, ani godziny, ale jak to napisano "czas jest bliski". Mam nadzieję, że Jezus powtórnie przyjdzie już wkrótce, bo na nawrócenie miliardów ludzi nie liczę.
|
Pn sty 22, 2007 10:38 |
|
 |
iduodu
|
Pierwsi chrześcijanie tez liczyli na rychłe powtórne przyjście Chrystusa.
|
Pn sty 22, 2007 10:39 |
|
|
|
 |
angua
|
Wiecie, ten wątek dotyczy bardziej przeszłości niż przyszłości... Chyba nie muszę pisać, że mile byłby widziany powrót do tematu? I że posty nie na temat to jak zwykle ? 
Pozdrawiam 
_________________ Czuwaj i módl się bezustannie, a czyń to dla Boga, dla ludzi i dla samego siebie. Nie ma piękniejszego zadania, które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia, niż kontemplacja. P. M. Delfieux
|
Pn sty 22, 2007 10:52 |
|
 |
krzysiek_bober
|
Przepraszam. Co do tematu to wydaje mi się naturalne, że w Kościele niektóre poglądy ewoluują. Zmiany na lepsze są dobre, a wręcz konieczne, gdyby nie takie zmiany to może teraz mielibyśmy wielką wojnę z innymi religiami (wystarczyłoby, gdyby Kościół nadal popierał krucjaty). Nie da się też ukryć, że chrześcijanie mają wiele na sumieniu i nie zawsze wszystko było jak należy. Zmiany są więc konieczne, oczywiście zmiany na lepsze.
|
Pn sty 22, 2007 15:19 |
|
|
|