Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 18, 2025 0:02

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 344 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 23  Następna strona
 Tendencyjna promocja NPR? 
Autor Wiadomość
A to ciekawe,myślałem,że tzw."grzech kościelny" o jakim mówisz to nic innego,jak łamanie Prawa Bożego

Taak? To jak wyjaśnisz, ze niektóre pary dostają od spowiednika dyspensę na antykoncepcję nieporonną, od prawa Bożego nie ma przecież dyspensy...

Cz sty 25, 2007 11:18

W piątki????????????? Chyba Wielkie Piątki Kolego:))))). Coś Ci sie chyba kąt prosty z temperaturą wrzenia pomylił:)

w piątki, wszystkie bez wyjątku.

4 przykazanie kościelne:
Cytuj:
Zachowywać nakazane posty i wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych, a w okresach pokuty powstrzymywać się od udziału w zabawach

Cz sty 25, 2007 11:25

ale w piątki ma niby byc czas pokuty? I zabaw nie można urządzać? serio, nie wiedziałem, aż sie spytam księdza

Cz sty 25, 2007 11:51

Cytuj:
Kan. 1250 - W Kościele powszechnym dniami i okresami pokutnymi są poszczególne piątki całego roku i czas wielkiego postu.

Cz sty 25, 2007 11:53

Cytuj:
A to ciekawe,myślałem,że tzw."grzech kościelny" o jakim mówisz to nic innego,jak łamanie Prawa Bożego

Taak? To jak wyjaśnisz, ze niektóre pary dostają od spowiednika dyspensę na antykoncepcję nieporonną, od prawa Bożego nie ma przecież dyspensy...

Serafin pisze, że nie ma takiej dyspensy. A, z tego co wiem, Serafin jest księdzem, zresztą zaraz potem jo_tka pisze "Skoro Serafin skomentował, to mam nadzieję że sprawa jest jasna."

Cz sty 25, 2007 12:50
Dziwne, bo ja czytalam o tym na stronie Ligi Małżeństwo małżeństwu- tzn pisali tam ludzie, ktorzy twierdzili, ze to mozliwe...

A watku podanym przez ciebie ddv163 napisał, ze dzwonil do kurii i tam powiedzieli, ze to mozliwe...

Cytuj:
Zadzwoniłem dziś do Kurii Diecezjalnej w Katowicach.
Z informacji, jakie uzyskałem wynika, że Spowiednik może udzielić takiej dyspenzy - po wnikliwym rozpatrzeniu sprawy.
Polecam zatem wizytę w najbliższej Kurii Diecezjalnej wraz z Małżonkiem.
Pozdrawiam

A Serafin- może jest ksiedzem, ale to widac jego prywatna opinia- nie przedtawil żadnego dokumentu koscielnego...

Widac jak zagmatwana jest nauka koscioła nt. antykoncepcji skoro nawet kaplani nie sa pewni czy mozna dac dyspense czy nie...

Cz sty 25, 2007 17:28

A Serafin- może jest ksiedzem, ale to widac jego prywatna opinia- nie przedtawil żadnego dokumentu koscielnego...

Przedstawił, bo powołał się na Vademecum dla spowiedników wydane przez Papieską Radę ds. Rodziny wydane w 1997 roku.

Cz sty 25, 2007 17:32
Faktycznie przedstawił, tylko dlaczego w takim razie ludzie twierdzą, ze taką dyspense dostają?

Klamią? A po co ?

Cz sty 25, 2007 18:08
Serafin pisał o sytuacji, kiedy stosunek jest odbywany pod przymusem - i kiedy celem jest zapobieganie poczęciu dziecka z gwałtu.

Natomiast jest jeszcze sytuacja, kiedy przyjmowanie środków antykoncepcyjnych jest możliwe - jest to sytuacja, kiedy te środki- najczęściej hormonalne- są przepisane przez lekarza jako lekarstwo w danej chorobie. Ich rolą jest wówczas leczyć, a nie zapobiegać poczęciu.

Cz sty 25, 2007 18:22

Faktycznie przedstawił, tylko dlaczego w takim razie ludzie twierdzą, ze taką dyspense dostają?
Klamią? A po co ?

Nie wiem, najprawdopodobniej wynika to z jakiegoś nieporozumienia.

baranek napisał(a):
Serafin pisał o sytuacji, kiedy stosunek jest odbywany pod przymusem - i kiedy celem jest zapobieganie poczęciu dziecka z gwałtu.

Natomiast jest jeszcze sytuacja, kiedy przyjmowanie środków antykoncepcyjnych jest możliwe - jest to sytuacja, kiedy te środki- najczęściej hormonalne- są przepisane przez lekarza jako lekarstwo w danej chorobie. Ich rolą jest wówczas leczyć, a nie zapobiegać poczęciu.

Powiedziałbym, że nie jest to stosowanie antykoncepcji, ale przyjmowanie w celach leczniczych środków hormonalnych, których niepożądanym skutkiem ubocznym jest działanie antykoncepcyjne. W tym przypadku nie ma potrzeby udzielania czy uzyskania dyspensy.

W każdym razie kluczowe wydaje mi się stwierdzenie Serafina "wtedy spowiednik nie tyle udziela dyspensy (bo od prawa Bożego nie można dyspensować), ale wyjaśnia penitentowi, że można stosować antykoncepcję (z wyjątkiem poronnej) z zaznaczeniem, że należy bezustannie dążyć do rozwiązania takiej sytuacji." Zaczęło się bowiem od tego, że zakaz antykoncepcji jest prawem kościelnym, a nie Bożym, jako że można od niego uzyskać dyspensę.

Cz sty 25, 2007 19:20

A oni swoje: dziś nie pierwszej stronie wiara.pl ;
"Według ks. Dziewieckiego badania z Edynburga pokazują, że 75 procent wszystkich przypadków aborcji dokonują właśnie te kobiety, które stosują antykoncepcję. Tylko 25 procent ogólnej liczby aborcji dokonują kobiety, które nie stosują antykoncepcji."

Cz sty 25, 2007 19:40

A oni swoje: dziś nie pierwszej stronie wiara.pl ;
"Według ks. Dziewieckiego badania z Edynburga pokazują, że 75 procent wszystkich przypadków aborcji dokonują właśnie te kobiety, które stosują antykoncepcję. Tylko 25 procent ogólnej liczby aborcji dokonują kobiety, które nie stosują antykoncepcji."
Nie mogę znaleźć nic takiego na wiara.pl, a szkoda bo wg. tego co pamiętam to ok. 10% kobiet stosuje NPR, albo nie stosuje antykoncepcji w ogóle, a w związku z tym i z logiki tego co zacytowałaś wychodzi, że te 10% kobiet generuje 25% przypadków aborcji - brzmi to trochę bez sensu, a już na pewno nie po myśli Krk :)
Możesz podać link?

Cz sty 25, 2007 20:11

Jesli chodzi akurat o ks. Dziewieckiego, to możesz spokojnie uwierzyć bez linku, że on to napisał. Akurat, poza ks Leksem (ten od słynnego cinquecento), to ks.Dziewiecki jest u mnie numero 1 pod względem pisania TENDENCYJNEJ NIEPRAWDY przy promowaniu NPR. Nie wiem, czy świadomie, czy nie, ale ten człowiek kłamie jak z nut....

Cz sty 25, 2007 20:35

I co ciekawe, to w sumie mądry kapłan. Zajmuje się również innymi dziedzinami, niz teologia moralna i w tych dziedzinach pisze mądrze, bez przekłamań. Czyli jaki z tego wniosek?

Cz sty 25, 2007 20:36

http://info.wiara.pl/?grupa=4&art=1169712809&dzi=0

Ale jako zwolennik NPR-u muszę przyznać, że wnioski, które wyciąga ks. Dziewiecki są nadinterpretacją tych badań. Bo przecież nie wiadomo, czy np. wśród kobiet, które nie poddają się aborcji odsetek kobiet nie stosujących antykoncepcji nie jest jeszcze niższy niż te 25%.

Cz sty 25, 2007 20:39
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 344 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 14, 15, 16, 17, 18, 19, 20 ... 23  Następna strona