Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 12, 2025 16:10

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona
 Stolica Święta chce ukrócić samowolę DrogiNeokatechumenalnej 
Autor Wiadomość

I może żeby jeszcze dopowiedzieć - wiesz, co mnie wściekało najbardziej? Że często to był jedyny kontakt ze strony dzwoniących. Że nigdy nie było telefonu "na pusto". Że nikogo - w swoim odbiorze - nie interesowałam ja jako ja, tylko przekazywano mi komunikat. Że to dla mnie nie była relacja człowiek-człowiek...

I nie piszę tego, żeby się skarżyć - bo jak pisałam wyżej, często to była tylko moja interpretacja - ale troche do przemyślenia :)

Nie irytowały mnie natomiast informacje od osób, z którymi utrzymywałam kontakt. Wiedziałam o wielu spotkaniach - zwłaszcza tych najważniejszych. Wiem o tych, które będą. Więcej - zdarzało mi się te informacje przekazywać innym osobom ze wspólnoty, co już zupełnie wygląda na kuriozum :)

Fakt - ja nie odchodziłam z powodu ludzi. Może wtedy, gdy jest problem relacji, jest to najtrudniejsze i najbardziej wymagające delikatności i wyczucia. Której nam - ludziom - często brakuje, niezależnie od wspólnoty...

I chyba tyle :)

Dobrego Nowego Roku wszystkim życzę :)

So gru 31, 2005 19:30

Cytuj:
Istnieje taka możliwość. Osoba ze wspólnoty po uzgodnieniu z katechistami może zaprosić kogoś na Eucharystię pod warunkiem że wcześniej objaśni tej osobie wszystkie znaki, symbole, całą Liturgię tak, jak ona wygląda we wspólnocie. I to jest to ukrywanie się przed "zwykłymi" wiernymi, o tak...

Nie ma po co sobie zawracać głowy, msza neońska niczego dobrego w życie duchowe człowieka nie wnosi, wręcz przeciwnie. Lepiej przyjść na mszę Trydencką. Można przyjść z marszu,nikt nie sprawdza legitymacji ( :) ) a jej owoce są dużo bardziej obfite.
A do Neonów to prośba jedna: więcej pokory i komunia na klęcząco. Naprawdę czynią cuda.

U mnie w parafii jest taki jeden Neon, który nawet podczas konsekracji nie raczy uklęknąć. Na szczęście kto się wywyższa.... ;)

Śr sty 24, 2007 18:34
U mnie w parafii jest taki jeden Neon, który nawet podczas konsekracji nie raczy uklęknąć.

Pojeździj po Europie Zachodniej - tam już praktycznie nikt nie klęka. Mało tego - są diecezje, gdzie biskupi ZABRANIAJĄ klękać (np. bp. Tosiek Brown z diec. Orange)

Śr sty 24, 2007 18:38

U mnie w parafii jest taki jeden Neon, który nawet podczas konsekracji nie raczy uklęknąć.

U mnie cały zespół około 7 osób, tzn. w sąsiedniej parafii obleganej przez drogowców.

Cz sty 25, 2007 13:18

W tygodniu czy w niedzielę? Ja też nie klękam w niedzielę w czasie konsekracji, a do "neońskiej duchowości" mi daleko.
Cytuj:
Na szczęście kto się wywyższa.... ;)

Na szczęście? Ja nie widzę po co się cieszyć z czyichś braków duchowych.

Cz sty 25, 2007 14:29

MonikaM napisał(a):

W tygodniu czy w niedzielę? Ja też nie klękam w niedzielę w czasie konsekracji

Ja bym tego nie uważała za powód do chluby i dumy, więc nie masz się czym chwalić. On nie klęka NIGDY!
Ponad to wiem, że nie klęka z przekory czyli kieruje nim po prostu pycha. Już małe dzieci wiedzą jak się należy zachować podczas poszczególnych części mszy.

Piotr123 napisał(a):
U mnie cały zespół około 7 osób, tzn. w sąsiedniej parafii obleganej przez drogowców.

Współczucia. Ale widzę po tendencjach, że ta grupa zaczyna się coraz bardziej protestantyzować, więc może ich czas nadejdzie szybciej niż myślimy :)

Cz sty 25, 2007 15:15

Ja bym tego nie uważała za powód do chluby i dumy, więc nie masz się czym chwalić. On nie klęka NIGDY!

Zefciu nie klęka, bo popadł w schizmę prawosławną. To, że stoi w jego przypadku nie jest złe, bo wschodnia liturgia tego nie przewiduje.

Cz sty 25, 2007 15:24
Zobacz profil WWW

Zefciu nie klęka, bo popadł w schizmę prawosławną. To, że stoi w jego przypadku nie jest złe, bo wschodnia liturgia tego nie przewiduje.

Tego już za wiele drogie dzieci( bo tak się zachowujecie ) po pierwsze prawosławni poczuli by się urażeni wyrazem schizma prawosławna - wiem bo kultura ta jest mi bliska to po 1

Cz sty 25, 2007 17:31

a po 2 msza to msza zawsze wnosi coś dobrego w życie , nie zależy to nawet od prezbitera może być nawet pijany nie zapominajmy że sakramęt jest ważny zawsze, a co do stania podczas konsekracji - no cóż stoją bo się nie znają :)nie mają formacji tylko dyletanckie pogadanki prowadzone przez katechistów amatorów, często bez wykształcenia teologicznego to i z kąd mają wiedzieć jak ma wyglądaćpostawa szacunku w czasie mszy św. i proszę nie pisać że nie wiem bo nie byłem - byłem i to przy różnych okazjach- nawet raz na pasche pszedłem . na katechezach też byłem na kilku bo dziura goniła tam dziure a języka za zębami trzymać nie umiem więc poszedłem nie rozwalając przy okazji spotkania:) ale nie to jest dla mnie najgorsze w drodze neokatechumenalnej tylko to że droga jest ważniejsza od podstawowej komurki kościoła rodziny - nawet jeśli jest to dopiero przyszła rodzina - im nie wystarcza że wieżysz i to głęboko im przeszkadza że nie jesteś neonem - i możecie mi wieżyć wiem co mówie - to wszystko przetestowałem osobiście .

Cz sty 25, 2007 17:41

Współczucia. Ale widzę po tendencjach, że ta grupa zaczyna się coraz bardziej protestantyzować, więc może ich czas nadejdzie szybciej niż myślimy :)

nie to też nie jest wyjście wywalić ich z kościoła - wystarczy tam trochę zmienić a wy z neonów robicie zło tego świata- to w gruncie żeczy spoko ludzie tylko zdziebko zmanipulowani jak chcecie coś na to zaradzić zamiast pisać nienawistne posty proponuję post i modlitwe.:) i co teraz ??

Cz sty 25, 2007 17:49
prawosławni poczuli by się urażeni wyrazem schizma prawosławna

Kodeks Prawa Kanonicznego, Kan. 751 - Schizmą nazywamy odmowę uznania zwierzchnictwa Biskupa Rzymskiego lub utrzymywania wspólnoty z członkami Kościoła, uznającymi to zwierzchnictwo.

Jeśli prawosławni nie uznają zwierzchnictwa Ojca świętego, to są z definicji schizmatykami. Kropka.

Cz sty 25, 2007 21:26

Aż dziw że to mówie ;) ale Dextimus ma racje. Z naszego punktu widzenia prawosławni to schizmatycy

Cz sty 25, 2007 21:57

kambo napisał(a):

Kodeks Prawa Kanonicznego, Kan. 751 - Schizmą nazywamy odmowę uznania zwierzchnictwa Biskupa Rzymskiego lub utrzymywania wspólnoty z członkami Kościoła, uznającymi to zwierzchnictwo.

Jeśli prawosławni nie uznają zwierzchnictwa Ojca świętego, to są z definicji schizmatykami. Kropka.

No dobrze patrząc na to w ten sposób to masz rację .Ale w rzeczywistości jest tak że to kościuł katolicki odłączył się od 4 pozostałych prowinci o ile dobrze pamiętam jerozolima ,antiochia, konstantynopol i coś tam jeszcze nie przyjeły zwieszchności papieża i oficjalny akt rozłamu to wyklęcie w 1054 roku. także rozłamowcy to my :) naszczęście nasz system wiary jest tak bliski że oprócz kometyki i kilku pierduł niczym się nie różnimy :)

So sty 27, 2007 12:12

kambo napisał(a):

a i jeszcze jedno prawo Rzymu na potrzeby Rzymu i kropka

So sty 27, 2007 12:24
No dobrze patrząc na to w ten sposób to masz rację .Ale w rzeczywistości jest tak że to kościuł katolicki odłączył się od 4 pozostałych prowincji

Mówi leżąca na ziemi, ułamana gałąź do stojącego obok niej drzewa: Odłamało-ś się ode mnie.

Ubi Petrus, ibi Ecclesia.
Nigdy odwrotnie!

So sty 27, 2007 16:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 110 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Następna strona