Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 23, 2025 9:24

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Karty Tarota 
Autor Wiadomość
Post Karty Tarota
Bardzo lubię karty Tarota... :(

Kiedyś chciałam zostać tarocistką, zrezygnowałam, bo wiem, ze to nie zgodne z naszą wiarą... :(

Intrygują mnie te karty- są takie kolorowe- mają oryginalne nazwy...

W przeszłości układałam sobie Tarota :-( Lubiłam to, bo zawsze mi wychodziło, że mam potencjał, jestem niezwykła itp. :-)

Naprawdę nie ma żadnej mozliwości, ze układanie tych kart nie jest grzechem ? :smuteczek:

Buuu- tak mi to poprawiało humor... :cry:

Wt sty 23, 2007 13:12

Samo układanie kart, nie wydaje mi się grzechem, co innego wierzenie w to co wyjdzie, a zapewne właśnie po to chciałabyś układać karty? Układanie pasjansów na komputerze też nie jest przecież grzechem, inaczej jednak sprawa wygląda jeśli od tego czy uda nam się go ułożyć, czy nie uzależniamy np. powodzenie na randce itp.

Poprawcie mnie jeśli się mylę ;)

Wt sty 23, 2007 13:46
Problem w tym, że te karty w przeciwieństwie do zwykłej talii układa się tylko w celu przepowiadania przyszłości...Nie mozna grac w nimi w gry ani układac pasjansów...

Mozna niby udawać, ze układam i nie wierzę w to, co wyjdzie, ale to trochę faryzejskie :?

Zresztą czytałam juz wywody jakiegos księdza, ze karty Tarota są szczególnie szatańskie...Tak naprawde nie wiadomo do końca skąd się wzieły, otacza je mrok tajemnicy :?

Wt sty 23, 2007 13:51

No i właśnie też słyszałem o nich różne opinie, więc napisałem, żeby mnie poprawiono jeśli się mylę, bo znawcą w tym temacie nie jestem. Ale prawdą jest niestety, że szatan działa i to bardzo często, więc lepiej uważać.

Wt sty 23, 2007 14:01
http://goscniedzielny.wiara.pl/?grupa=6&art=1136986557&dzi=1104786574

Wt sty 23, 2007 14:56
Moderator

Teresse, moje poniższe słowa będą jak najbardziej personalne :D Jeśli nie życzysz ich sobie, to napisz proszę PW, a je wytnę :D

Widze u Ciebie straszne... odjechanie ;) Z jednej strony zapytujesz się czy sporty ekstremalne są grzechem, z drugiej szukasz drzwiczek, aby uznać, że Tarot nie jest do końca zły, a z trzeciej potępiasz naukę Kościoła o NPR. Czy tylko ja widzę tutaj pewną niekonsekwencję i pomieszanie z poplątaniem? ;)

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Wt sty 23, 2007 15:10

Zawsze odpowiadam, że "tylko szaleńcy zdobędą Królestwo Niebieskie "

Poza tym myslenie i wątpliwości są zawsze ozywcze, pod warunkiem, ze nie jest otwartym buntem przeciwko Kościołowi...

Jest nawet takie zdanie chyba w Księdze Przysłów " Błogosławiony, który dzien i noc myśli nad Zakonem Pana" ...cytat z pamięci :?

Inna sprawa: Gdyby Luter mógł pisać na forum, to jego emocje znalazłyby ujście i nie byłoby "reformacji" :)

Wt sty 23, 2007 23:22

Przeczytałam.... :-( Szkoda- czyli jednak te karty pochodzą od szatana...

Wt sty 23, 2007 23:32

Pochodzą, pochodzą...a w Biblii przecież powiedziane: "Unikajcie wszystkiego, co ma chocby pozór zła".

Śr sty 24, 2007 21:47

"Unikajcie wszystkiego, co ma chocby pozór zła"

Czyli praktycznie wszystkiego z Biblią włącznie...

Cz sty 25, 2007 21:22
Bóg jest Bogiem zazdrosnym i nie sądże by chodziło tylko o te papierowe karty ale o kazda inną formę uzależnienia naszej przyszłości od innych rzeczy niż nasza i Jego wola. Osobiscie szczerze watpię by tekturowe karty miały wpływ na nasza przyszłośc to juz bardziej telewizja - ale co innego wiara w to że karty działają to juz zupełnie inna sprawa.

Pt sty 26, 2007 1:02
Ja kiedyś sobie usiłowałem tak tłumaczyć, że to psychologiczny test, że nie wierzę, jakoby przepowiadały przyszłość itp. Ale to się tak nie da. Ktoś kto układa karty zawsze w jakiś sposób wierzy że one posiadają moc i nigdy nie będzie miał czystego sumienia.

Pt sty 26, 2007 13:37

Oglądnij sobie film Upadek ( Downfall/ Der Untergang) jest tam taka
scena, kiedy frau Goebbels układa (lub relaksuje się kartami).
Czy był to Tarot czy pasjans, nieważne.
Ważne do czego karty prowadzą albo czego są atrybutem.

Oglądnij sobie ten film, powinien ułatwić Tobie rozeznanie problemu.

Pt sty 26, 2007 16:04

Zapomniałem dodać że film ten, klatka po klatce, może z powodzeniem
prezentować się w Twoim temacie ; "wizje piekła w sztuce".

Pełna klaustrofobia.

Pt sty 26, 2007 16:43
Albo albo. Albo jesteś katoliczką i rozumiesz, że tarot to Szatan, albo nie jesteś katoliczką i rozumiesz, że nie ma w tym niczego złego.

Wt sty 30, 2007 9:53
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 30 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona