Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So wrz 27, 2025 14:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Nieomylność papieska 
Autor Wiadomość

Godunov-sobory zwoływał ceszarz a zatwierdzał papież- nie zgadzasz się z tym??

N sty 28, 2007 12:55
Ciężko się z tym zgodzić, bo to sobory zatwierdzały (jak Chalcedoński) lub potępiały (jak III Konstantynopolski) zdanie papieża rzymskiego.

N sty 28, 2007 14:09

Nie wiem, jakie to niby opinie papieskie miały potępiać wspomniane przez Zefcia Sobory.

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WE ... ow_07.html
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WE ... ow_10.html

N sty 28, 2007 14:25

Didymos-naprawde zadziwiłeś mnie twoim tutaj podejściem.Gdyby Kościół nie podejmował decyzji z powodu tego,że ktoś się od niego odzielił to nic by nie było podjęte.
Co to znaczy "podejmować decyzje"? Jeśli Kościół jest podzielony, to jak można uchwalić coś, co dotyczy całego Kościoła bez jego istotnej części? Bo chyba 4/5 (4 starożytne patriarchaty Wschodu) Kościoła jest istotną jego częścią nieprawdaż?
Cytuj:
Bo rozłamy,herezje były zawsze.Brak łączności wybrali prawosławni.
Ależ skąd - jest to perspektywa rzymskiego katolika. Prawosławni widzą to tak: z 5 patriarchatów oddziela się 1, a pozostałe 4 do dzisiaj pozostają w łączności. Można oczywiście spojrzeć na to inaczej: czterech patriarchów (2/3 chrześcijan na świecie) przestaje być w łączności z jednym, najważniejszym. Wybieram pierwszą wersję :)
Cytuj:
I nie ma tu żadnej pychy-jeśli tak uważasz to nie rozumiesz katolików.Poza tym z tą pychą-obrażasz nas i oczerniasz-nikt tu nie wychodzi z założenia pychy.
Pychą jest to że o sprawach dogmatycznych, czyli obejmujących cały Kościół decyduje partykularny Kościół Rzymu. Nawet jeśli urzęduje w nim książe apostołów, to jest to pycha.
Cytuj:
Argumenty są ci znane,nie udawaj choćby ich nie było-a o Piotrze i przekazaniu mu władzy pisze w Piśmie.
Władza władzą, a miłość miłością. Dyskusja na temat prymatu toczy się na tym forum od dawna.
Cytuj:
W Ewangeliach i przy Dziejach-to Piotr podejmuje ostateczną decyzje,Apostołowie się zbierają ,on potwierdza.
Trudno mi się z tym zgodzić. A co z Pawłem, który wytyka błędy Piotrowi w Liście do Galacjan? Dlaczego Sobór w Jerozolimie zwołuje i przewodniczy mu Jakub brat Pański, a nie papież? Powtórzę się, dyskusja trwa, i nie urodził się na tym forum jeszcze taki, który by udowodnił, że Piotr był zwierzchnikiem pozostałych 11 apostołów. Spróbuj ;)
Cytuj:
Samo prawosławie wie,że prymat papieża jest rzeczą normalną dla niepodzielonego Kościoła.Problem\kwestia w tym jak to rozumiemy- i tu właśnie prowadzony jest dialog.
Prawosławie obstaje za prymatem w miłości i służeniu (któż się mieni "Sługą sług Bożych"?), a nie władzą jurysdykcyjną i absolutną. Autorytet niesie za sobą dwie konieczności: zaufania i oparcia oraz bezwzględnego posłuszeństwa i strachu, gdy jest to autorytet władzy, a nie miłości.

N sty 28, 2007 14:55

Nie wiem, jakie to niby opinie papieskie miały potępiać wspomniane przez Zefcia Sobory.

A o niejakim heretyku papieżu Honoriuszu I słyszał? W 680 roku potępiono nie tylko jego poglądy, ale jego samego. Współcześni obrońcy dogmatu o nieomylności zaznaczają jednakowoż, iż nieszczęśnik nie uprzedził swojego szerokiego audytorium, że wypowiada się ex cathedra toteż mógł pleść na tematy chrystologiczne ile wlezie. I za to go ekskomunikował Sobór.

Podaję angielską, bo polska Wiki w tej "tematyce" często zawodzi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pope_Honorius_I

N sty 28, 2007 15:03

Didymosie co rozumiesz przez udowodnił??Piotr był wybrany jako ten,który ma innych utwierdzać w wierze.Chyba cie źle zrozumiałem-uważasz,że św.Piotr nie był zwierzchnikiem Kościoła.Co do Jakuba- to jak najbardzie w łączności z Apostołami.
Mówisz o jedności prawosławnych-jakiej jedności??Patriarchatu moskiewskiego z Konstantynopolem??Nie odbył się żaden sobór panprawosławny od czasu rozłamu.Cerkiew jest podzielona,pięknie to nazwać autokefalią,ale co to ma znaczyć??
Co do św.Pawła-oczywiście,że może pouczyć Piotra,gdy się myli.Ale czy sam Paweł nie udał się do Jerozolimy żeby zobaczyć się z Kefasem??Czyż nie szanował go??To św.Piotr miał decydujący głos na wspólnym zgromadzeniu.
Jeszcze raz co do udowadniania-nie zrobie tego,tak jak i ty wielu rzeczy nie zrobisz.Jestem słąby?tak!!Ale ja nie chce kłótni i wyrzucania sobie pychy.Tak samo moge mówić,że wielkim schizmatykiem był Focjusz,ale powiedz mi po co??
My katolicy wierzymy,jak sam wiesz,w prymat papieża,więc jego głos jest najważniejszy.Biskupi tak samo popadają w herezje-Nestoriusz jako przykład chyba wystarczy??
Odpowiadam:nie,nie to nie jest pycha,tylko prawda,dogmat.Emocjami napewno nie rozwiążemy tego.Jeśli wielcy teologowie się tym zajmują-to niech oni to rozwiążą i założe się,że od stwierdzenia:,,Kościół katolicki zbudowany na grzechu,sama pycha!!''-to nie początek rozmowy.
Zgodze się,że ma być to autorytet miłości,ale jak się nienawidzi- bo widać to co czujesz do katolików to nienawiść-to do niczego się nie dojdzie.Trzeba rozmawiać...

N sty 28, 2007 17:02

Didymosie co rozumiesz przez udowodnił??
Wskaż na podstawie odpowiednich fragmentów Pisma oraz Ojców Kościoła (a więc na podstawie Tradycji Kościoła).
Cytuj:
Piotr był wybrany jako ten,który ma innych utwierdzać w wierze.
Utwierdzać w wierze = być ostateczną instancją dogmatyczną? Dosłownie powiedziałbym, że raczej "wspierać wiarę braci".
Cytuj:
Chyba cie źle zrozumiałem-uważasz,że św.Piotr nie był zwierzchnikiem Kościoła.
Dobrze mnie zrozumiałeś. Uważam że św. Szymon-Piotr nie był zwierzchnikiem Kościoła, ponieważ był i jest nim Chrystus.
Cytuj:
Co do Jakuba- to jak najbardzie w łączności z Apostołami.
Tylko czy nie uważasz za przynajmniej dziwne, że nie przewodniczył mu biskup Rzymu? Jeżeli był to rodzaj prototypowego Soboru powszechnego (ponieważ byli tam wszyscy "biskupi"-apostołowie), to czy przenosząc go na realia dzisiejsze, mógłby się odbyć? Czy wyobrażasz sobie, że Benedykt XVI przyjeżdża do Jerozolimy na Sobór biskupów i nie jest jego przewodniczącym? Sytuacja opisana w Dziejach jest odzwierciedleniem praktyki Kościoła prawosławnego.
Cytuj:
Mówisz o jedności prawosławnych-jakiej jedności??Patriarchatu moskiewskiego z Konstantynopolem??Nie odbył się żaden sobór panprawosławny od czasu rozłamu.Cerkiew jest podzielona,pięknie to nazwać autokefalią,ale co to ma znaczyć??
Musimy oddzielić kilka kwestii. Po pierwsze: między Kościołem Moskwy i Konstantynopola istnieje łączność Eucharystyczna, potwierdzona wyznawaniem wspólnej wiary. Z teologicznego punktu widzenia jest to tożsamy Kościół, eklezjologicznie - są to dwa autokefaliczne bratnie Kościoły, o różnej historii tradycji i obyczajach, które są w istocie/pełni Kościołem prawosławnym. W obu przypadkach mówimy o jedności. Druga sprawa: mylnie upatrujesz przyczyny braku panprawosławnego Soboru od czasów rozłamu. Ortodoksyjne patriarchaty, które pozostały ze sobą w jedności, nie ogłosiły żadnego Soboru mianem powszechnego, z powodu odłączenia bratniego Kościoła Rzymu. Prawdy wiary, które mogłyby być na nim uchwalone, nie dotyczyłyby całego Chrześcijaństwa. Zauważ, że prawosławni nigdy nie odważyli się na utwożenie w Rzymie prawosławnego patriarchatu - ponieważ do dzisiaj czekają na pojednanie. Inną kwestią jest fakt, że nie pojawiła się w łonie prawosławia żadna nowa herezja natury teologicznej (były natomiast natury eklezjologicznej i millenarystycznej), toteż nie wymagało to uchwalania nowych dogmatów. Nawet nauka św. Grzegorza Palamasa z XIV wieku nie jest uznawana za dogmat - ponieważ jego pisma nie są niczym nowym, a jedynie wyjątkową syntezą nauki Ojców. "Cerkiew jest podzielona" ponieważ tak jest pokazana w mediach. Myślę, że gdyby środki masowego przekazu funkcjonowały w czasach pierwszych chrześcijan, to taksamo powiedzielibyśmy o adresatach Listów św. Pawła.
Przyznaję, że w Cerkwi istnieje pewne "napięcie", które waloryzuję pozytywnie. Jest to ciągły dialog, nad którym czuwa Duch święty. To napięcie zawsze towarzyszyło Kościołowi, ponieważ jest to Żywy Twór trzymający się Tradycji. Gdyby nie to napięcie, już dawno popadlibyśmy w jakąś herezję, ponieważ zabrakłoby adwersarzy. Nie mówię o sytuacji, w której rozchodzimy się i tworzymy nowe wspólnoty bo się nie dogadaliśmy, a o takiej, w której siadamy, rozmawiamy i wyprwacowujemy coś wspólnie.
Cytuj:
Co do św.Pawła-oczywiście,że może pouczyć Piotra,gdy się myli.
Cóż to? Szymon-Piotr się myli? Przecież to pierwszy papież, a ten "jest nieomylny". Czy sprawa chrzczenia pogan nie jest kwestią wiary i moralności Kościoła?
Cytuj:
Ale czy sam Paweł nie udał się do Jerozolimy żeby zobaczyć się z Kefasem??
Tak, jak sam wskazuje robi to po kilku latach ewangelizacji. Jakoś nie czuje potrzeby weryfikacji depozytu wiary, nawet jako neofita. Czyż nie kole to w rzekomą nieomylność i zwierzchnictwo Piotra?
Cytuj:
Czyż nie szanował go??To św.Piotr miał decydujący głos na wspólnym zgromadzeniu.
Czy decydujący? Można z tym polemizować. Przemawiał po Barnabie i Pawle, ale przed Jakubem... Myślę, że był "jednym z".
Cytuj:
Jeszcze raz co do udowadniania-nie zrobie tego,tak jak i ty wielu rzeczy nie zrobisz.Jestem słąby?tak!!Ale ja nie chce kłótni i wyrzucania sobie pychy.
Otóż mylnie spostrzegasz tę dyskusję. Nie zostałem powołany do nauczania, a te forum traktuję jako luźną wymianę zdań i opinii. Taką opinią jest ta o pysze Kościoła łacińskiego. Daleko mi do kłótni, chcę rozmowy. Fakt, zapomniałem uprzedzić, że bywam gorliwy, za co proszę o wybaczenie.
Cytuj:
Tak samo moge mówić,że wielkim schizmatykiem był Focjusz,ale powiedz mi po co??
Jeden wielki mit. Focjusz to znakomity przykład na to jak piętrzą się nieporozumienia między naszymi Kościołami. Nie wierzysz? Sprawdź, a zadziwisz się.
Cytuj:
My katolicy wierzymy,jak sam wiesz,w prymat papieża,więc jego głos jest najważniejszy.Biskupi tak samo popadają w herezje-Nestoriusz jako przykład chyba wystarczy??
A papież Honoriusz I ekskomunikowany w 680 roku? Przecież ten papież został obłożony klątwą! Prawosławni również wierzą w "prymat papieża", jednak inaczej go definiują. Z racji podziału, miejsce papieża zajmuje obecnie patriarcha Nowego Rzymu. Większość prawosławnych jest zgodna z tym, że pierwsze (wśród równych) miejsce w Kościele przysługuje biskupowi Rzymu. Gdyby tylko powrócił do jedności...
Cytuj:
Odpowiadam:nie,nie to nie jest pycha,tylko prawda,dogmat.Emocjami napewno nie rozwiążemy tego.Jeśli wielcy teologowie się tym zajmują-to niech oni to rozwiążą i założe się,że od stwierdzenia:,,Kościół katolicki zbudowany na grzechu,sama pycha!!''-to nie początek rozmowy.
Dlatego powstało to forum :) Przyznaję, że to prowokacja - okazuje się "płodna" ;)

Czy pychą nie jest nazywanie siebie zastępcą Boga? Może to kwestia gustu...
Cytuj:
Zgodze się,że ma być to autorytet miłości,ale jak się nienawidzi- bo widać to co czujesz do katolików to nienawiść-to do niczego się nie dojdzie.Trzeba rozmawiać...
A ja kocham katolików :) Katoliczki są prze-prze-urocze 8)

N sty 28, 2007 17:49

Leszek, Jan napisał(a):

A o niejakim heretyku papieżu Honoriuszu I słyszał? W 680 roku potępiono nie tylko jego poglądy, ale jego samego. Współcześni obrońcy dogmatu o nieomylności zaznaczają jednakowoż, iż nieszczęśnik nie uprzedził swojego szerokiego audytorium, że wypowiada się ex cathedra toteż mógł pleść na tematy chrystologiczne ile wlezie. I za to go ekskomunikował Sobór.

Podaję angielską, bo polska Wiki w tej "tematyce" często zawodzi:
http://en.wikipedia.org/wiki/Pope_Honorius_I

Rzecz w tym, że ówczesny Patriarcha Konstantynopola (nie pamiętam jego imienia) popadł w monoteletyzm, a Honoriusz I w prywatnym liście przyznał mu rację. Wynika więc z tego wyraźnie, że nie chodziło o nauczanie ex cathedra, a więc list ów (prywatny) nie należy do nauczania nieomylnego.

N sty 28, 2007 18:04

Rzecz w tym, że ówczesny Patriarcha Konstantynopola (nie pamiętam jego imienia) popadł w monoteletyzm, a Honoriusz I w prywatnym liście przyznał mu rację. Wynika więc z tego wyraźnie, że nie chodziło o nauczanie ex cathedra, a więc list ów (prywatny) nie należy do nauczania nieomylnego.
No taaak, taaaaak :x

Nie wiem na ile dyplomacja VII wieku działała inaczej niż dzisiaj, ale wydaje mi się, że biskup jednego miasta nie mógł napisać tak po prostu listu do biskupa innego miasta tak, że potem wszyscy się dowiadują o jego treści. Prywatny chyba oznacza, że nikt poza patriarchą nie mógł go przeczytać. Okazało się, że czytamy go (chyba) do dzisiaj 8)

Nie jestem ekspertem w tych sprawach, ale listy tego typu w tamtych czasach były chyba czymś "oficjalnym" (nie to co dziś). Gdyby patriarchowie chcieli sobie pogaworzyć o tym i o tamtym (naturze Chrystusa) pewnie by się spotkali osobiście.

Argumentacja, że ekskomunikowany papież Honoriusz I "mocą swojego urzędu był nieomylny w sprawach wiary i moralności" do mnie jakoś nie trafia. Naprawdę wyobrażasz sobie, że po napisaniu takiego listu, papież mógł wypowiedzieć się publicznie i wszystkiemu temu zaprzeczyć? Jeśliby przyjąć, że skłamał w liście - znaczy że kłamca. Jeśliby przyjąć, że tak uważał - heretyk. Tak czy owak, gdyby zechciał swego "mocą swego urzędu" wypowiedzieć się w sposób nieomylny (zaprzeczyć listowi) musiałby albo przyznać się do kłamstwa w liście albo skłamać wiernym. Hipokryzją jest więc ten dogmat, jeżeli tak się go tłumaczy...

N sty 28, 2007 18:26

Zastępcą Boga??Papież jest WIDZIALNĄ głową Kościoła.Prosze bez nadinterpretacji.Tak jak i Bóg mówi do Mojżesza,że będzie jakby Bogiem dla Aarona a on głosi to co ma przekazane.Łączność pozostaje z resztą biskupów.Ale widze,że mam za małą wiedzę do dyskusji,więc raczej pomilcze :).Uwaga z katoliczkami-to chamstwo z twojej strony-po co takie coś??
Dziękuje.

N sty 28, 2007 19:25

Hipokryzją jest więc ten dogmat, jeżeli tak się go tłumaczy...

Najwyraźniej, Didymosie, nie masz pojęcia na czym polega dogmat o papieskiej nieomylności. Papież jest omylny, jak każdy człowiek. Jego wypowiedzi są nieomylne tylko wtedy, gdy wypowiada się w imieniu całego Kościoła w sposób uroczysty (ex cathedra). W wypadku Honoriusza I mieliśmy po prostu wyrażenie opinii, a nie uroczyste, a więc nieomylne, nauczanie.

N sty 28, 2007 20:09

Cytuj:
Godunov-sobory zwoływał ceszarz a zatwierdzał papież- nie zgadzasz się z tym??
To zależy które i w jakim okresie .Ale pierwsze Synody potem sobory były władzą ustawodawczą dla chrześcijan . Biskup Rzymu przez wiele pierwszych lat wczesnego chrześcijaństwa miał nie wiele do gadanie
Cytat
Cytuj:
Dobrze mnie zrozumiałeś. Uważam że św. Szymon-Piotr nie był zwierzchnikiem Kościoła, ponieważ był i jest nim Chrystus.
Identycznie sądzą protestanci..
Cytat
Cytuj:
Zastępcą Boga??Papież jest WIDZIALNĄ głową Kościoła.Prosze bez nadinterpretacji.T

Napisz podanie do papieża Benedykta X VI aby się zrzekła tytułu oficjalnego to jest Namiestnika Chrystusowego czy Zastępcę ) następcę Chrystusa na Ziemi_ . ( sa to oficjalne tytuły papieży..) To nie wiem o jakiej nadinterpretacji mówisz..??
Leszek pisze
Cytuj:
Najwyraźniej, Didymosie, nie masz pojęcia na czym polega dogmat o papieskiej nieomylności. P
Ostatnimi czasy mięliśmy Si e okazję naocznie przekonać o tej niby nieomylności w sprawie takiego jednego biskupa .. chyba ten biskup był z Warszawy ..?? Ni e pamiętasz..?? o excatedra o którym tak zawzięcie wypisujesz to podejrzewam ,ż epołowa katolików ma blade pojęcie..

N sty 28, 2007 20:30

Ostatnimi czasy mięliśmy Si e okazję naocznie przekonać o tej niby nieomylności w sprawie takiego jednego biskupa .. chyba ten biskup był z Warszawy .. Ni e pamiętasz.. o excatedra o którym tak zawzięcie wypisujesz to podejrzewam ,ż epołowa katolików ma blade pojęcie..

Decyzje administracyjne nie wchodzą w zakres dogmatu. Wyraźnie jesteś albo niedouczony, albo złośliwy. Jak zwykle zresztą.

N sty 28, 2007 20:34

Zastępcą Boga??
Cytuj:
Obowiązujący dziś pełny tytuł włoski papieża brzmi wg Annuario Pontificio (2006): Vescovo di Roma (Biskup Rzymu), Vicario di Gesú Christo (Wikariusz Jezusa Chrystusa), Succesore del Principe Degli Apostoli (Następca Księcia Apostołów), Sommo Pontifice Della Chiesa Universale (Najwyższy Kapłan Kościoła Powszechnego), Primate d'Italia (Prymas Italii), Arcivescovo e Metropolita Della Provincia Romana (Arcybiskup i Metropolita Prowincji Rzymskiej), Sovrano dello Stato Della Cittā del Vaticano (Głowa Państwa Watykan), Servo Dei Servi di Dio (Sługa Boży sług Bożych), Succesore del Sankti Pauli (Następca Świętego Pawła).(za: http://pl.wikipedia.org/wiki/Papież)
Jeśli wikariusz znaczy z łaciny zastępca, a Jezus Chrystus jest drugą Osobą Trójcy Świętej (Bogiem), to skąd te zdziwienie?
Cytuj:
Papież jest WIDZIALNĄ głową Kościoła.Prosze bez nadinterpretacji.
Prawosławni dodają "... rzymskiego". Biskup Rzymu, czyli popularnie papież, jest zwierzchnikiem lokalnego Kościoła Rzymu. "Widzialna głowa" to mi się kojarzy z filmem o zombi 8)
Cytuj:
Tak jak i Bóg mówi do Mojżesza,że będzie jakby Bogiem dla Aarona a on głosi to co ma przekazane.Łączność pozostaje z resztą biskupów.
Jeśli łącznością nazwiesz "słuchanie rozkazów" (cyt. za kard. Dziwiszem), to nie dziwię się, że papież jest chwilami obiektem kultu jednostki.
Jeśli Bóg jest Bogiem dla papieża i jemu głosi to co ma do przekazania, to znaczy że dla innego biskupa jest kim?
Cytuj:
Ale widze,że mam za małą wiedzę do dyskusji,więc raczej pomilcze :).Uwaga z katoliczkami-to chamstwo z twojej strony-po co takie coś??
Dziękuje.
Ale poważnie, jedną kocham nawet :razz:

N sty 28, 2007 21:01

Najwyraźniej, Didymosie, nie masz pojęcia na czym polega dogmat o papieskiej nieomylności. Papież jest omylny, jak każdy człowiek. Jego wypowiedzi są nieomylne tylko wtedy, gdy wypowiada się w imieniu całego Kościoła w sposób uroczysty (ex cathedra). W wypadku Honoriusza I mieliśmy po prostu wyrażenie opinii, a nie uroczyste, a więc nieomylne, nauczanie.
Jest hipokryzją, ponieważ nie broni żadnej Prawdy o Bogu jak inne dogmaty i istnieje na zasadzie probabilistycznej, a więc jest nieużyteczny. Jest zwyczajnym straszakiem powstałym w epoce absolutyzmu Watykanu.

Poza tym od 1054 roku (oficjalnie trochę później) do dzisiaj żaden papież nie mógł się wypowiedzieć w imieniu całego Kościoła. No chyba, że denotacja słowa Kościół nie obejmuje denotacji słowa Kościół siostrzany...

N sty 28, 2007 21:08
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 91 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona