Autor |
Wiadomość |
kaja2406
|
 pytanie
zbliza sie bierzmowanie a ja poszukuje wiadomosci na temat wybranej przeze mnie patronki szukałam w inrernecie i nic praktycznie nie ma  moze wiecie cos o Świętej Kornelii  ? prosze o odpowiedz
|
Wt sty 23, 2007 20:12 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Wiesz.....wydaje mi się, że zabrałaś się do wyboru patrona od niewłaściwej strony.
Powinno się wybrać patrona, którego życie, uczynki, zalety, itp. wydają nam się godnymi naśladowania, a nie wybierać imię, które nam się podoba, a później szukać do niego patrona.
|
Wt sty 23, 2007 20:17 |
|
 |
Carus
|
St.Anger napisał(a): Orginalne imię ? Heh. Głupota.
Może nie wyraziłem się jasno, ale to nie był najważniejszy powód ż wybrałem to imię. Najważniejszy to hasło papieskie-"Odnowić wszystko w Chrystusie"
A co do statystyk - to podejrzewam że tak jest zawsze - potem te osoby co przestały teraz chodzić pojwawią się na swoim ślubie, a potem na chrzcie dzieci, na pierwszej komunii i bierzmowaniu dzieci. Z reswztą te dzieci będą tak samo postępowały - po prostu brak dobrego przykładu ze strony rodziców.
Śr sty 24, 2007 20:50 |
|
|
|
 |
Carus
|
http://www.imiona.net.pl
tam jest na pewno - sprawdzałem. Pozdrawiam.
Śr sty 24, 2007 20:52 |
|
 |
Kasiulka=)
|
A ja mam Monika...
Na początku mialo być Marta... Ale potem jakoś sie przerzucilam na Monikę. Ze względu na samo imię. Potem bylam gotowa zmienić wybór, bo stwierdzilam, ze trzeba wybrac patrona a nie imię...
Ale ostatecznie po przeczytaniu życiorysu św. Moniki <matki św. Augustyna> stwierdziłam, że to nie najgorszy wybór... 
_________________ "- A jakie jest największe kłamstwo świata? - spytał zaciekawiony młodzieniec.
- To mianowicei, że nadchodzi taka chwila,kiedy tracimy całkowicie panowanie nad naszym życiem i zaczyna nim rządzić los.W tym tkwi największe kłamstwo świata."
|
Pt lut 02, 2007 18:46 |
|
|
|
 |
ann_17
|
Ja mam Agnieszka (Rzymianka).
Bardzo ciekawa postać;)
_________________ "Pan jest moim pasterzem..."
|
Pt lut 02, 2007 21:22 |
|
 |
kurka
|
Monika75 napisał(a): Powinno się wybrać patrona, którego życie, uczynki, zalety, itp. wydają nam się godnymi naśladowania, a nie wybierać imię, które nam się podoba, a później szukać do niego patrona.
ja najpierw wybrałam sobie patrona - Franciszka z Asyżu - i nie pozwolono mi na przyjęcie tego imienia, bo jestem dziewczyną. Wtedy wzięłam imię pierwsze lepsze z brzegu... Więc chyba jednak wymagają od nas by wybrać imię a nie patrona.
|
Śr lut 07, 2007 13:59 |
|
 |
bejot
|
spokojnie Kurko
ja wybralam sw. Piotra.. i tez mnie zjechali.. mimo to wybralam po solidnym przemodleniu patronke, ktora do mnie przemowila.. choc imie podobalo mi sie tak.. na poziomie dopuszczalnym..
ale musze przyznac, ze sw.Piotr chyba sie poczul odpowiedzialny za moja chec wybrania jego.. bo czesto czuje jego opieke..
takze moze i Toba zaopiekuje sie sw. Franciszek, przy wspolpracy z wybrana patronka
Pozdrawiam
_________________ Jeśli chcesz zrozumieć drugiego człowieka..
nie słuchaj tego co mówi..
wsłuchuj się raczej w to, co przemilcza..
Khalil Gibran
|
Cz lut 08, 2007 21:02 |
|
 |
jo_tka
|
Hmmm - po pierwsze, mogłaś wziąć Klarę
A po drugie - żenską wersję Franciszka, czyli Franciszkę 
_________________ Aby we wszystkim był Bóg uwielbiony
|
Pt lut 09, 2007 13:07 |
|
 |
kurka
|
jo_tka napisał(a): Hmmm - po pierwsze, mogłaś wziąć Klarę  A po drugie - żenską wersję Franciszka, czyli Franciszkę 
nie hcodziło mi o imie tylko uczynki akurat, więc Franciszka odpadała.
Długo myślałam nad Klarą, ale jednak życie św. Franciszka bardziej mnie interesowało i "natchnęło", że tak powiem.
Skoro wybiera się patrona to co to za różnica czy imię jest żęńskie czy męskie??  [/url]
|
Pn lut 12, 2007 15:11 |
|
 |
puella
|
A ja mam pytanie w temacie „Pytanie”....
Czy imię/imiona z bierzmowania są potrzebne tylko na tą uroczystość czy też jeszcze potem w życiu do czegoś mogą posłużyć ?
Czy ludzie o nich pamiętają, czy też imiona zakurzą się z czasem jako nieużywane ( znam kogoś kto nie pamięta co wtedy wybrał chociaż nie jest jeszcze bardzo stary ).
Na pewno tych imion nie używa się w normalnym życiu ani nie wpisuje do dowodów osobistych.
Wiec co dalej robi się z tym własnoręcznie wybranym imieniem ?
Chciałabym też wiedzieć czy świeci patroni jakoś dbają o swoich wyborców potem na co dzień, czy jest im to obojętne ?
_________________ zielony anioł
|
Wt lut 13, 2007 12:39 |
|
 |
szpakcia
|
ja chciałabym mieć błogosławioną Karoline Kózkówne
_________________ przed Toba Panie wszelkie me pragnienie,
napój Mnie sobą tak jak kiedyś w niebie...
Daj Nam Panie Siebie, daj Nam Swego wina
prowadż przez życie mocą Twego syna...
|
Pn kwi 09, 2007 13:38 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Czy jest jakaś patronka RODZIN I MISJI  ?
proszę o pomoc bo mimo szukania nie mogę znaleźć informacji na ten temat, sprawa dość pilna.
|
Wt kwi 10, 2007 7:44 |
|
 |
Annnika
|
|
Wt kwi 10, 2007 15:04 |
|
 |
Annnika
|