Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 0:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona
 Malteizm 
Autor Wiadomość

wystarczy streszczenie...

http://google.pl/

Pt lut 02, 2007 22:02
Wiesz, może masz rację z tym malteizmem...
Nie bez powodu odmawia się modlitwę do boga: "...i nie wodź nas na pokuszenie...", co jednoznacznie stwierdza, że to bóg wodzi człowieka na pokusy a nie szatan.
Jest w tym sens ! :-)

Pt lut 02, 2007 23:02

Nie no, osobiście nie wierzę w Boga wredniaka. Mimo wszystko jest chyba więcej argumentów przeciw tej tezie. Zastanawiam się tylko nad taką ewentualnością. Mnie po prostu oświadczenie, że to człowiek dopuścił się grzechu nie wystarcza. Wolę główkować niż brać wszystko na tak zwaną wiarę.

Pt lut 02, 2007 23:14

No napisał(a):
wystarczy streszczenie...

http://google.pl/

Znam tą wyszukiwarke ale nie bardzo wiem czego mam szukać biblia i katechizm niewiele o tym mówią a w każdym razie niewiele wyjaśniają szatan się zbuntował bo był zazdrosny o człowieka a ja się pytam dlaczego, dlaczego akurat szatan jeśli wszyscy aniołowie mieli jednego stwórce i istnieli w tym samym środowisku powinni być do siebie bardzo podobni...

Ciekawi mnie też dlaczego dał mu tak wielką moc , dlaczego uczynił go największym z aniołów który swoją pozycją ustępował tylko Bogu Ojcu i Synowi wiedząc, że się zbuntuje ?

Jedyne wyjaśnienie jakie przychodzi mi do głowy to, że taki był jego plan a szatan tylko go wypełniał...

So lut 03, 2007 20:21

Bóg jest Bogiem wolności. Dał aniołom wolną wolę, swobodę wyboru. Tak samo jak i ludziom. Bóg nie gwałci wolnej woli istot rozumnych, chociaż zna przyszłość. Świadczy to o wielkim szacunku Boga wobec aniołów i ludzi.

So lut 03, 2007 20:25

Wolna wola to jedno wiedział, pozwolił ale czemu dał mu siłe i środki by tym łatwiej krzywdził ludzi przecież od początku wiedział jak wykorzysta swą moc!

Dziwi mnie jednak troche, że nie poświęcił mu więcej uwagi gdybym wiedział, że moje dziecko zejdzie na złą droge starałbym się mu pomóc najlepiej jak bym potrafił, najwyraźniej Bóg wolał się spokojnie przyglądać i czekać aż się stanie dziwne podejście jak na tak wrażliwą istote ostatecznie kochał szatana czyż nie?

So lut 03, 2007 20:37

Bóg każdemu daje siłę i środki (łaska Boża, która jest darem Jego miłości) do dobrego postępowania. Trzeba jednak pamiętać, o skutkach grzechu pierworodnego (m.in. skłonność do czynienia zła), a także i o tym, że często ludzie odrzucają łaskę Bożą, którą mogą być natchnienia Ducha Świętego, przestrogi, jakie otrzymujemy od różnych ludzi itd. Wielu też nie otwiera się na Boga, nie dąży do nawiązania z nim bliskiej relacji (poprzez modlitwę), nie dziw więc, że czynią zło, stając się dla siebie prawodawcą i bogiem.

So lut 03, 2007 20:48

Myślałem, że mówimy o szatanie... Szatan "upadł" jeszcze przed grzechem pierworodnym więc jego skłonność do czynienia zła musiała mieć inne źródło tylko tak do końca nie wiadomo jakie...

So lut 03, 2007 20:59

So lut 03, 2007 21:11

II. Upadek aniołów

391 Do wyboru nieposłuszeństwa skłonił naszych pierwszych rodziców uwodzicielski głos przeciwstawiający się Bogu 253 . Ten głos przez zazdrość sprowadza na nich śmierć 254 . Pismo święte i Tradycja Kościoła widzą w tej istocie upadłego anioła, nazywanego Szatanem lub diabłem 255 . Kościół naucza, że był on najpierw dobrym aniołem stworzonym przez Boga: Diabolus enim et alii daemones a Deo quidem natura creati sunt boni, sed ipsi per se facti sunt mali - "Diabeł bowiem i inne złe duchy zostały stworzone przez Boga jako dobre z natury, ale same uczyniły się złymi" 256 .

392 Pismo święte mówi o grzechu tych aniołów 257 . Ich "upadek" polega na wolnym wyborze dokonanym przez te duchy stworzone, które radykalnie i nieodwołalnie odrzuciły Boga i Jego Królestwo. Odbicie tego buntu znajdujemy w słowach kusiciela skierowanych do naszych pierwszych rodziców: "tak jak Bóg będziecie" (Rdz 3, 5). Diabeł "trwa w grzechu od początku" (1 J 3, 8) i jest "ojcem kłamstwa" (J 8, 44).

393 Nieodwołalny charakter wyboru dokonanego przez aniołów, a nie brak nieskończonego miłosierdzia Bożego sprawia, że ich grzech nie może być przebaczony. "Nie ma dla nich skruchy po upadku, jak nie ma skruchy dla ludzi po śmierci" 258 .

394 Pismo święte potwierdza zgubny wpływ tego, o którym Jezus mówi, że "od początku był on zabójcą" (J 8, 44), a nawet usiłował odwrócić Jezusa od misji powierzonej Mu przez Ojca 259 . "Syn Boży objawił się po to, aby zniszczyć dzieła diabła" (1 J 3, 8). Wśród jego dzieł najcięższe w konse-kwencjach było kłamliwe uwiedzenie, które doprowadziło człowieka do nieposłuszeństwa Bogu.

395 Moc Szatana nie jest jednak nieskończona. Jest on tylko stworzeniem; jest mocny, ponieważ jest czystym duchem, ale jednak stworzeniem: nie może przeszkodzić w budowaniu Królestwa Bożego. Chociaż Szatan działa w świecie przez nienawiść do Boga i Jego Królestwa w Jezusie Chrystusie, a jego działanie powoduje wielkie szkody - natury duchowej, a pośrednio nawet natury fizycznej - dla każdego człowieka i dla społeczeństwa, działanie to jest dopuszczone przez Opatrzność Bożą, która z mocą i zarazem łagodnością kieruje historią człowieka i świata. Dopuszczenie przez Boga działania Szatana jest wielką tajemnicą, ale "wiemy, że Bóg z tymi, którzy Go miłują, współdziała we wszystkim dla ich dobra" (Rz 8, 28).

So lut 03, 2007 21:17

Szatan upadł z powodu grzechu pychy.

A skąd w nim pycha?
Z ogromnej mocy jaką dał mu Bóg...
Wychodzi więc na to, że Bóg stworzył szatana by ten się od niego odwrócił i prześladował ludzkość.
Znalazłem coś takiego:
Cytuj:
Poniższe teksty biblijne ilustrują moc oraz sposoby działania Szatana i aniołów (nie tylko tych złych):
Szatan potrafi powodować choroby (Hi. 2:7) i ułomności w ludziach: "A czy tej córki Abrahama, którą szatan związał już od osiemnastu lat, nie należało rozwiązać od tych pęt w dniu sabatu?" (Łk. 13:16).
Demony utrudniają ludziom zrozumienie Ewangelii i nawrócenie: "bóg świata tego zaślepił umysły niewierzących, aby im nie świeciło światło ewangelii o chwale Chrystusa, który jest obrazem Boga" (1Kor. 4:4).
Diabeł posiada bezpośredni wpływ na nienawróconych ludzi: "według sposobu Władcy mocarstwa powietrza, to jest ducha, który działa teraz w synach buntu" (Ef. 2:2).
Demony potrafią zmusić ludzi do czynienia ich woli: "i że wyzwolą się z sideł diabła, który ich zmusza do pełnienia swojej woli" (2Tm. 2:26).
Diabeł potrafi wpływać na decyzje ludzi: "Ananiaszu - powiedział Piotr - dlaczego szatan zawładnął twym sercem, że skłamałeś Duchowi Świętemu" (Dz. 5:3).
Szatan może pozbawić życia: "Twoi synowie i twe córki jedli i pili wino w domu swego najstarszego brata. Wtem gwałtowny wicher zerwał się od pustyni i uderzył na cztery węgły domu, tak że on zawalił się na młódź i zginęli" (Hi. 1:18-19).
Demony mogą posłużyć się siłami natury do swych celów (Mt. 8:23-26): "Ogień Boży spadł z nieba, zapłonął wśród owiec oraz sług i pochłonął ich" (Hi.1: 16). Powyższy tekst wskazuje też, że Szatan przypisuje swe niszczycielskie dzieła.
Diabeł potrafi posłużyć się ludźmi bezbożnymi: "Wtem napadli Sabejczycy, porwali je, a sługi mieczem pozabijali... Chaldejczycy zstąpili z trzema oddziałami, napadli na wielbłądy, a sługi [Hioba] ostrzem miecza zabili" (Hi. 1:15.17).
Szatan może wykorzystać do swych celów nawet wierzących: podjudził apostoła Piotra, aby kusił Jezusa (Mt. 16:22-23); posłużył się szanowanymi przywódcami religijnymi, aby ukrzyżować Syna Bożego.
Diabeł używa przyjaciół i krewnych, aby osłabić naszą wiarę: posłużył się bogobojnymi przyjaciółmi Hioba oraz jego żoną, aby skłonić Hioba do złorzeczenia Bogu z powodu nieszczęść, jakie go dotknęły (Hi. 2:9).
Lucyfer potrafi podjudzić przywódców politycznych, jak przy ukrzyżowaniu Jezusa Chrystusa ( 1Kor.2:8), czy podczas podróży misyjnych apostoła Pawła (Dz. 14:5-6; 16:19-20).
Diabeł może wystawiać na próbę wiarę wierzących: "Szatan domagał się, żeby was przesiać jak pszenicę" (Łk. 22:21).
Demoniczni książęta potrafią przeciwstawić się odpowiedzi na modlitwę wierzących (Dn. 10:12-13).
Szatan jest w stanie skutecznie przeszkodzić realizacji planów ewangelizacyjnych (1Tes.2:18).
Aniołowie potrafią przemówić do ludzi we śnie (Mt. 1:20; 2:13), stąd demony potrafią kontaktować się z ludźmi za pośrednictwem niektórych form medytacji, transu, hipnozy, a także wywołać koszmary i wizje.
Szatan potrafi manipulować człowiekiem, tym łatwiej, im bardziej jest mu poddany: wykorzystał złe cechy charakteru Dawida, aby pobudzić go do niepożądanego aktu: "Powstał szatan przeciwko Izraelowi i pobudził Dawida, żeby policzył Izraela" (1Krn. 21:1); przekonał Judasza do wydania Chrystusa: "Diabeł wzbudził w sercu Judasza, syna Szymona Iskarioty, zamysł wydania go" (J. 13:2).
Demony potrafią wejść w człowieka i w różnym stopniu go kontrolować: "A zaraz potem wszedł w niego [Judasza] szatan" (J. 13:27).

Szatan jest inteligentnym i potężnym przeciwnikiem. Należy czuć przed nim respekt i nie można go lekceważyć. Nie sądźmy, że przeciwstawimy mu się na własną rękę. Pomimo jednak, że diabeł dysponuje nadprzyrodzoną mocą i inteligencją, nie jest Bogiem.
Nie jest wszechmogący - jego moc jest ograniczona.
Nie jest wszechobecny - jak każdy anioł może być tylko w jednym miejscu i czasie.
Nie jest wszechwiedzący - aniołowie, nawet ci służący Bogu, nie wiedzą wszystkiego (Mt. 24:36; 1P. 1:10-12).

Lucyfer, choć pod każdym względem ustępuje Bogu, pozostaje najpotężniejszym z aniołów. Jego wiedza i moc są nieporównywalne z naszą. Biblia przestrzega więc przed wdawaniem się z nim w dysputy, ignorowaniem, gromieniem czy przeklinaniem go. Nawet stojący na czele zastępów nieba Michał, nie uczynił tego, pozostawiając wyrok potępienia Bogu (Jd.8-11).

http://www.przystan.jezus.pl/web-pl/art ... emoniz.htm

Czemu miałby otrzymać tak wielkie możliwości manipulacji to tak jakby specjalnie dać potencjalnemu mordercy siekiere do ręki i czekać co się stanie tyle, że Bóg wiedział co się stanie zanim jeszcze go stworzył mimo to dał mu wszelkie niezbędne narzędzia by tym skuteczniej "wodził na potępienie" ...

So lut 03, 2007 21:47

Widzę, że jesteś zwolennikiem robotów, które nie mają wolnej woli, ale działają według tego, jak zostału zaprogramowali. Dzięki temu, że posiadasz wolną wolę, możesz wybierać dobro lub zło, nie jesteś zautomatyzowanym robotem, ale osobą. To samo dotyczy upadłych aniołów. Jedynym wyjściem dla człowieka, który chce się oprzeć złu, jest kierowanie się sumieniem, poprzez które Bóg mówi człowiekowi, co dobre, a co złe. Co więcej, pisałem już o tym, Bóg udziela ze swej miłości każdemu, aby postępował w prawdzie i odkrywał prawdę, aby żył jak przystoi człowiekowi, a nie robotowi. Miłość Boga jest nieporównanie mocniejsza od złości szatana. Człowiek, który żyje w szczerej relacji miłości z Bogiem, może przed mocą szatana obronić się.

So lut 03, 2007 22:00

Ludzie w niebie nie mają wolnej woli do czynienia zła nie widze powodu by podobnie nie mogło być z aniołami z resztą na ziemi też nie miało być zła i Bóg nie widział w tym jakoś problemu to szatan wszystko zepsuł a zepsuł bo mu pozwolono...

So lut 03, 2007 22:10

Rozumiem że bóg stworzył dobrego szatana , który potem kożystając z wolnej woli postanowił się zbiesić .
Nie rozumiem jednak w takim razie czy bóg tworząc szatana wiedział że ten się od niego odwróci i będzie przekonywał do tego inne jego dzieła .

So lut 03, 2007 22:27

Cytuj:
Bóg każdemu daje siłę i środki (łaska Boża, która jest darem Jego miłości) do dobrego postępowania. Trzeba jednak pamiętać, o skutkach grzechu pierworodnego (m.in. skłonność do czynienia zła),...

Jeśli Bóg daje mi siłę do dobrego postępowania, a jednak posiadam skłonność do czynienia zła, to znaczy, że siła, którą mi dał, jest zbyt mała, aby przeciwstawić się skłonności do zła, więc nie jest siłą, lecz słabością, albo raczej parodią siły. Siłą jest w tym przypadku raczej skłonność do zła, bo to ona pokonuje siłę nadaną mi przez stwórcę. Takie rozumowanie trzeba zatem odrzucić, bo Bóg, który nie użycza prawdziwej siły sam musiałby być słaby. Taka analogia ; podnoszę ciężki głaz, bo mam siłę, żeby go unieść, ale jak już jest nad moją głową, to załamują mi się ręce i kamień spada mi prosto na łeb. Gdzie tu sens?

So lut 03, 2007 22:29
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 144 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 10  Następna strona