Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 21:48

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona
 Sekty protestantów 
Autor Wiadomość
Choć nie mam wielkiej wiedzy historycznej na temat protestantów i ruchów nowoczesnych (tak to nazwę) to postaram się podzielić jednym.
Jak wiemy wszyscy w XVw Marcin Luter przybił swoje tezy na drzwiach kościoła czyli zaprotestował przeciwko wielu ówczesnym praktykom. Jak widac ten wyczyn zapoczątkował masowy protest co spowodowało powstanie ruchu protestanckiego. Dziś chyba przedstawicielem głównym jest kościół ewangelicki.
Jeżeli chodzi natomiast o dzisiejsze ruchy typu zielonoswiątkowcy to odbiegałbym od nazywania ich protestantami. A to dlatego że początki tego ruchu wywodza się z Kanady z XIII czy XIX wieku i całkiem inne mają założenia czyli nie protestują przeciwko czemus co chcieliby poprawić nie sa więc protestantami ale całkowicie negują sposób wyznawania wiary przez członków Kościoła Katolickiego co leży w ich interesie. Jaki to interes to już nie istotne w każdym razie pozyskiwanie członków na podstawie wytykania błędów jest błędne w założeniu. Jeżeli np remontujemy mieszkanie to każdy wykonawca który przychodzi krytykuje poprzedniego i na tym to polega. Jestesmy nowsi więc lepsi.
A osobiście uważam te ruchy za coś co opisał śwJan w Apokalipsie że ostatnimi czasy pojawi się wielu którzy będą mówić widziałem Jezusa tu, widziałem go tam - nie wierzcie im. Jak przyjdę zobaczą mnie wszyscy. Wg mnie to znaki czasów ostatnich i choć to czy takie kościoły stosują praktyki sekt (grup zamknietych) czy nie zalezy wyłacznie od ich członków to uważam że takie ruchy przynoszą w większości spustoszenie i gmatwają w głowach watpiącym.
Pozdrawiam

So sty 13, 2007 0:33

Dla mnie żenujacy jest poziom wiedzy na temat protestantyzmu wsród Polaków.
Ten temat powienien być w dziale ekumenizm a nie w dziale sekty...

Cała obawa wynika po prostu z niewiedzy.....

mily facecie- pentacostalizm obchodzil niedawno swoje 100 urodziny...tak więc z tym XIII wiekiem to nieźle pojechałes....

Po prostu niewiedza...

So lut 03, 2007 1:35
Zobacz profil WWW

hehe o ile wspólnoty ewangelickie nie mozna zakwalifikowac do sekt to niektóe wspólnoty ewangelikalne jak najbardziej! Adwentyści, zielonoświątkowcy to nie są poważne wspólnoty religijne.

So lut 03, 2007 10:15
Zobacz profil WWW

Choć nie mam wielkiej wiedzy historycznej na temat protestantów

brak wiedzy widać....

Cytuj:
i ruchów nowoczesnych (tak to nazwę) to postaram się podzielić jednym.

Nie wiem co podziwiać, brawurę czy brak zahamowań: dzielić się wiedzą, której sie nie posiada i jeszcze na tej podstawie wydawac tak kategoryczne sady....

Cytuj:
Jak wiemy wszyscy w XVw Marcin Luter przybił swoje tezy na drzwiach kościoła czyli zaprotestował przeciwko wielu ówczesnym praktykom. Jak widac ten wyczyn zapoczątkował masowy protest co spowodowało powstanie ruchu protestanckiego.

Nazwa "protestanci" wzięła się od protestu miast i książąt niemieckiech przeciw uchwałom sejmu w Spirze w 1529 r.

Cytuj:
Jeżeli chodzi natomiast o dzisiejsze ruchy typu zielonoswiątkowcy to odbiegałbym od nazywania ich protestantami. A to dlatego że początki tego ruchu wywodza się z Kanady z XIII czy XIX wieku i całkiem inne mają założenia czyli nie protestują przeciwko czemus co chcieliby poprawić nie sa więc protestantami ale całkowicie negują sposób wyznawania wiary przez członków Kościoła Katolickiego

Zielonoświatkowcy, ani historycznie, ani doktrynalnie prostestantami nie są, a to z tego powodu, iz bliżsi są pod wieloma względami katolikom. Pentekostalizm często nazywany jest "katolicyzmem bez księzy". Ruch zielonoświątkowy narodził się ze spotkania w Stanach Zjednoczonych duchowości specyficznie katolickiej z "czarną" duchowoscią byłych niewolników. To co najistotniejsze w dokrynie pestekostalnej, bez czego nie ma petekostalizmu to dokryna o odnowie, odrodzeniu czy nowym narodzeniu - wg której po nawróceniu następuje doświadczenie uświęcenia. To ujecie uświecenia ma korzenie ścisle katolickie: od św. Efrema, Pesudo-Makarego (a przez niego Gregorza z Nyssy), Tomasza a Kempis, włoskiego teatyna Lorenzo Scupoli (bardzo drogiego matce Wesleya), benedyktyna hiszpańskiego Juana de Castaniza, anglikanskich teologów Jeremy'ego Taylora i Willama Law'a. Ten wpływ jest ścisle zwiazany właśnie z wesleyańską doktryną uświecenia i odrodzenia. Poprzez metodyzm, Wesley przekazał te nauke Holiness Movement, z którego m.in. narodził sie pentekostalizm.

Nauka o łasce, o naturze, cała antropologia - a zatem także soteriologia - bliższe są w istocie rzeczy katolicyzmowi niż protestantyzmowi. Doskonale widzc to wprzebiegu i w dokumentach dialogów teologicznych tak katolicko - zielonoświatkowych, jak i reformowano - zielonoswiątkowych.

Cytuj:
co leży w ich interesie. Jaki to interes to już nie istotne w każdym razie pozyskiwanie członków na podstawie wytykania błędów jest błędne w założeniu. Jeżeli np remontujemy mieszkanie to każdy wykonawca który przychodzi krytykuje poprzedniego i na tym to polega. Jestesmy nowsi więc lepsi.

Potrzeba reformy Koscioła w XVI w. nie uelga watpliwosci ani dziś, ani wówczas. Na sktek podjetej rofmy powtały zaróno Koscioły, które do dzisiaj nazywa się "ewangelickimi" jak i Kościół rzymsko-katolicki. Trudno wiec mówć - nowszy czy starszy. Nasza historia przez XVI w. była wspólna.

Cytuj:
A osobiście uważam te ruchy...

Osobiste opinie są niewatpliwie cenne, jednakże było by dobrze, gdyby wspierały się na bardziej rzetelnej podstawie niż osobiste uprzedzenia; zwłaszcza jeżeli wypowiadane są bądź co bądź publicznie.

So lut 03, 2007 20:58
Dla mnie żenujacy jest poziom wiedzy na temat protestantyzmu wsród Polaków.
Ten temat powienien być w dziale ekumenizm a nie w dziale sekty...

Wszystko zalezy od tego jak zdefiniujemy "protestantyzm". W dzisiejszych czasach pod to pojęcie podciąga się praktycznie wszystko co nie jest katolicyzmem, ani prawosławiem. W jednym worku umieszcza się stare kościoły ewangelickie (np. Luteran, Kalwinistów) oraz różne "kościoły" powstające na zasadzie: nie podoba nam się w naszym kościele katolickim to założymy sobie własny (z własną wizją Boga, wiary, Biblii i własnym "pastorem").
O Ekumeinźmie nie ma co tu mówić, bo takie wspólnoty nie uznają żadnego ekumenizmu (mój znajomy zaangazowany w taki "kościół" nawet Luteran - czyli też protestantów - uważa za odstępców od wiary i heretyków).

So lut 03, 2007 21:56

hehe o ile wspólnoty ewangelickie nie mozna zakwalifikowac do sekt to niektóe wspólnoty ewangelikalne jak najbardziej! Adwentyści, zielonoświątkowcy to nie są poważne wspólnoty religijne.

Hmm co to znaczy " poważna wspolnota religijna'...ciekawe...

N lut 04, 2007 1:33
Zobacz profil WWW

A propo tego co jest protestantyzmem - nie chodzi tutaj o zaden protest w zasadzie , ale o wspolne doktryny.
Np. to ze za jedynym autorytet wiary uznaje się Biblię i jej 66 ksiąg.
I jest jeszcze wiele wspolnych " wierzeń' z powodu ktorych zalicza się wiele kościołów wlasnie do nurtu protestanckiego.

N lut 04, 2007 1:37
Zobacz profil WWW

Nie zmienia to faktu, ze zielonoświatkowcy to kryptopapiści :D

N lut 04, 2007 10:29
CO do XIII wieku to pomyłka literowa. Miało być XX. Zresztą to nie jest tak istotne i nie ma sensu się czepiac. Wazny jest właśnie to że skoro potwierdzają się moje przypuszczenia to dlaczego sami zielonośwatkowcy, baptyści, adwentyści i inni nazywaja sami siebie protestantami skoro tak naprawde nimi nie są. Jeżeli się komuś zarzuca brak niewiedzy to trzeba to uwowodnić. Konkretnie co i poprzec własną wiedza. Poza tym historia każdego z ruchów jest opisana na ich stronach www. Więc żaden to glęboki temat filozoficzny. wystarczy przeczytać. Po raz drugi więc pytam o sens najistotniejszy. dlaczego miliony Polaków uważa te ruchy za protestantyzm skoro nimi nie są a raczej wykorzystują to przekonanie ludzi którym nie chce się w tej wiedzy grzebać bazując na już stworzonym fundamence żeby obalić pewne zahamowanie czy uprzedzenia w stosunku do tych ruchów i to chodzi. I te opinię chciałem poznać a nie jakaż to niewiedza o tych ruchach tkwi w Polakach. Kogo to obchodzi ? Może ludzi to nie interesuje po prostu.

N lut 04, 2007 11:03

to kwestia po prostu terminologiczna, a nie istota tego kim kto jest. Wszystkie te Kościoły w rózny sposób odwołują się w swoim ethosie do ideałów Reformacji, choć interpretują je w bardzo różny sposób. Dlatego słusznie określają się jako "protestanckie".

Natomiast samo słowo "protestantyzm" doktrynalnie, teologicznie czy historycznie niewiele dzis znaczy, poza etykietą. Historycznie nazwa ta pochodzi, tak jak napisałem, od protestu książąt i miast niemieckich, pozostajacych pod wpływem nauczania ks. Marcina Lutra, wobec uchwał sejmu w Spirze w 1529 r.

O braku swojej wiedzy sam Pan wspomina na poczatku swojej wypowiedzi. Bycie 'protestantem" nie polega na "protestowaniu" przeciwko czemuś lub komuś; podobnie jak bycie zielonoświatkowcem nie polega na "całkowitym negowaniu sposóbu wyznawania wiary przez członków Kościoła Katolickiego" - wrecz przeciwnie "sposób wyznawania wiary" przez Kościoły pentekostalne jest głęboko zakorzeniony w specyficznie katolickiej tradycji doświadczania wiary. Stąd m.in. rozwój pentekostalizmu właśnie w krajach o kulturze katolickickiej; wielka część ruchu pentekostalnego pozostaje zresztą i rozwija w ramach Kościoła katolickiego. O ile trudno mi sobie wyobrazić reformowaną liturgię w zielonoświatkowerj formie, o tyle jest to jak najbardziej kompatybile z duchem katolickiego przeżywania nabożeństwa. A ma to - jak pisałem -swoje podstawy doktrynalne.

Jeżeli chodzi o wspomnaine przez Pana "miliony Polaków" - to śmiem twierdzić, że wiedza relijna jest dość mizerna, nie tylko z zakresu "innych wyznań", co swojego własnego. A o odróżnianiu "ewangelickiego" od "ewangelikalnego" nie ma co marzyć....

Stwierdzenia o "zaliczeniu kogoś do protestantyzmu" nie maja charakteru wartościujacego lecz jedynie porządkujacy. Wszystkie wymienione przez Pana Kościoły odwołują się do wiary apostolskiej. Przekonanie o swojej prawomocności Kościoły czerpią nie z tego - jak Pan się wyraził - że "jestesmy nowsi", lecz przeciwnie - z tego, że nasza forma wyrażania wiary wierniej odpowiada pierwotnemu i nieustannie przekazywanemu przez wieki przesłaniu Ewangelii o Zbawicielu.

O Pańskiej próbie egzegezy Apokalipsy lepiej zamilczeć, powiem jedynie, że Słowo Boże lepiej i bezpieczniej przykładać w pierwszej kolejności do swojego życia i swojej wiary, a nie od razu cudzej. Szczególnie zaś, jeżeli na wstępie zaznacza się "nie mam wielkiej wiedzy..." na jej temat.

N lut 04, 2007 14:01

CO do XIII wieku to pomyłka literowa. Miało być XX. Zresztą to nie jest tak istotne i nie ma sensu się czepiac. Wazny jest właśnie to że skoro potwierdzają się moje przypuszczenia to dlaczego sami zielonośwatkowcy, baptyści, adwentyści i inni nazywaja sami siebie protestantami skoro tak naprawde nimi nie są. Jeżeli się komuś zarzuca brak niewiedzy to trzeba to uwowodnić. Konkretnie co i poprzec własną wiedza. Poza tym historia każdego z ruchów jest opisana na ich stronach www. Więc żaden to glęboki temat filozoficzny. wystarczy przeczytać. Po raz drugi więc pytam o sens najistotniejszy. dlaczego miliony Polaków uważa te ruchy za protestantyzm skoro nimi nie są a raczej wykorzystują to przekonanie ludzi którym nie chce się w tej wiedzy grzebać bazując na już stworzonym fundamence żeby obalić pewne zahamowanie czy uprzedzenia w stosunku do tych ruchów i to chodzi. I te opinię chciałem poznać a nie jakaż to niewiedza o tych ruchach tkwi w Polakach. Kogo to obchodzi ? Może ludzi to nie interesuje po prostu.

Są protestantami nie ze względu na wszczynanie protestów, ale ze względu na to jakie uznają doktryny wiary .
Szkoda ze nie mam tablicy to narysowalabym tobie zbiór chrzescijan. W nim podzbior tradycyjnych ( katolicy, prawoslawni itp )i protestantów ( luteranie, kalwinsci, metodysci, baptysci,zieloni )
Umieszczenie tych a nie innych w takim a nie innym zbiorze, jest uzaleznone od wspolnych doktryn jakie uznają za własciwe.

Pn lut 05, 2007 23:55
Zobacz profil WWW

nazwanie zielonoświątkowców kryptopapistami mnie nie ukrywam rozśmieszyło.
Zastanawiam sie po co przeciętny Polak ma znać różnicę miedzy ewangelikami a chrześcijanami ewangelikalnymi? Ja nie znajduje powodu aby przeciętny Polak zagłębiał się w różnice między marginalnymi w Polsce konfesjami.
Nie jest moją intencją obrażanie protestantów, tylko że trudno nie zastanowić się nad istotą jaka stoi u źródła narodzenia się tego ruchu. Czyli pycha, egoizm i wiara że jestem mądrzejszy niz inni.
Bo co kieruje człowiekiem któy powiada że Tylko Pismo i daje sobie prawo do Jego interpretacji? Co kieruje człowiekiem który neguje kilkuset letnią praktykę, Tradycję Kościoła i mówi że to nie tak, że było inaczej. Nie ma sensu rozwodzić się nad każdym problemem, Sylka napisała że o tym co świadczy o fakcie bycia prottestantem jest wspólna doktryna, zgadzam się i ja dołoże że także wspólne przekonanie o wyższości o bezbłędności oraz pycha! Bo jeśli Pismo daje się interpretowac przez każdego to czemu moja interpretacja, zgdona z Tradycją katolicką jest gorsza?

Wt lut 06, 2007 12:38
Zobacz profil WWW

Nie jest moją intencją obrażanie protestantów, tylko że trudno nie zastanowić się nad istotą jaka stoi u źródła narodzenia się tego ruchu. Czyli pycha, egoizm i wiara że jestem mądrzejszy niz inni.
Bo co kieruje człowiekiem któy powiada że Tylko Pismo i daje sobie prawo do Jego interpretacji? Co kieruje człowiekiem który neguje kilkuset letnią praktykę, Tradycję Kościoła i mówi że to nie tak, że było inaczej. Nie ma sensu rozwodzić się nad każdym problemem

Warto zainteresować sie zyciorysem Marcina Lutra....
Z twoim pytan wnioskuje, ze nie wiesz co nim kierowalo...
marcin_jarzębski napisał(a):
, Sylka napisała że o tym co świadczy o fakcie bycia prottestantem jest wspólna doktryna, zgadzam się i ja dołoże że także wspólne przekonanie o wyższości o bezbłędności oraz pycha! Bo jeśli Pismo daje się interpretowac przez każdego to czemu moja interpretacja, zgdona z Tradycją katolicką jest gorsza?

Marcinie, to Duch Swięty objawia Pismo.
I to jest indywidualne objawienie dla kazdego wierzącego.
Nie wszystkim Duch Swiętyobjawia wszytko - niektorzy trzymają się SWOICH przekonan , sądząc ,ze to są Boze myśli...

Dlatego jest tyle różnic.

Wt lut 06, 2007 15:00
Zobacz profil WWW
Bo co kieruje człowiekiem któy powiada że Tylko Pismo i daje sobie prawo do Jego interpretacji? Co kieruje człowiekiem który neguje kilkuset letnią praktykę, Tradycję Kościoła i mówi że to nie tak, że było inaczej. Nie ma sensu rozwodzić się nad każdym problemem, Sylka napisała że o tym co świadczy o fakcie bycia prottestantem jest wspólna doktryna, zgadzam się i ja dołoże że także wspólne przekonanie o wyższości o bezbłędności oraz pycha! Bo jeśli Pismo daje się interpretowac przez każdego to czemu moja interpretacja, zgdona z Tradycją katolicką jest gorsza?

Nareszcie ktos choć trochę zauważył problem. Otóż osmielam wyrazić twierdzenie (własne=prywatne) że dla mnie te wymieniane kośioły=ruchy nie są ani protestanckie ani nie opierają się w swojej doktrynie na historii czy korzeniach. Osmielam się także oskarżać niektóre zbory zielonoświatkowe o chowanie za pismem świętym prywaty, używania kontekstów i cytatów biblijnych zgodnie z aktualna potrzebą oraz wiele innych typowo negetywnych oddziaływań. Nie jest mi potrzebna głęboka wiedza teologiczna by zauwazyć ten problem w naszym kraju i tym tematem chciałem tylko sprowokowac dyskusję. Wymienie tylko kilka nieprawidłowości które wg mnie nie powinny mieć miejsca w prawowitym społeczeństwie oraz to że praktyki te nabijają w butelke swoich członków a korzyści czerpią władze organizacji. Np. płacenie dziesięciny na obiekt który stoi na prywatnej posesji (często po kilkaset zł miesięcznie), ruchomości jak samochody wszelkiego rodzaju imprezy i inwestycję jak np rozbudowy. Jak to się ma do słów zawartych w biblii skoro do członków którzy płacą formalnie nie należy żadna cząstka majątku kościelnego bo jest on po prostu w 100% w prywatnych rękach??? I to żeby było smieszniej ww kościół oskarża kościół katolicki o nadmierne gromadzenie dóbr współczesnych kiedy to wiadomo że każda parafia ma co najmniej kilka tysięcy członków i nic w tym dziwnego że parafie mają po kilka samochodów. Poza tym np jak można twierdzić że kościół ten utrzymuje dialog czy wywodzi się z doktryny k katolickiego kiedy to KZ bardzo silnie krytykuje k.katolicki w którym upatruje największe zaglebie i możliwości pozyskania członków do swojej społeczności? Nie twierdze że tak jest wszędzie ale znam zbory gdzie jest to bardziej rażące niż opisałem a pozatym bezprawne ale skoro członkowie nie protestują sytuacja taka trwa...

Śr lut 07, 2007 21:11

Równie sporo mozna zarzucić KRK...naprawdę przestępstwa z tzw "grubej rury"...
Kazdy ma sporo za uszami.

Cz lut 08, 2007 15:23
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 105 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 7  Następna strona