Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 08, 2025 23:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Reaktywacja Paetza 
Autor Wiadomość
czy udowodniono abpowi winę, jesli tam czemu jest na wolności.

Udowodniono, przed Kościołem, czego świadectwem jest usunięcie go na bok.
Nie poszedł do więzienia, ponieważ molestowani klerycy (księża) nie zdecydowali się na złożenie doniesienia, a ze względu na to ze byli osobami pełnoletnimi w czasie gdy ten proceder miał miejsce, prokurator nie mógł ścigać abp Paetza z urzędu.

Na drugie pytanie nie odpowiem, bo chyba nie jesteś dzieckiem, a jeżeli jesteś to tymbardziej nie mam zamiaru cię uświadamiać.

Cz lut 01, 2007 18:24

ja doskonale wiem czym jest molestowanie, niestety jak słucham czy czytam niektóre wypowiedzi mam wrażenie że mowa nie o molestowaniu ale o wykorzystywaniu seksualnym i nie dorosłych ludzi ale dzieci!
Może to efekt mojej nie wiedzy ale czy abpowi udowodniono winę! Bo pozbawienie metropoli nie jest tozsame z uznaniem winy ale z prewencją. Podobnie jak oskrżony jest usuwany z rządu tak tu..hehe ale porównanie ale chodzi o to czy tu chodzi o prawde materialną czyli czy biskup jest winny czy nie czy o lincz na osobie i nie wazne jest czy on jest winny stawianych mu zarzutów. Mam wątpliwości czy człowiek winny byłby tak zuchwały aby pokazywac się w TV u boku Ojca Swiętego. Może się mylę.

Cz lut 01, 2007 18:47
Zobacz profil WWW

Piszesz tak, jak gdybyś nie wiedział, że niedawno temu abp Gądecki przypomniał księżom ze swej diecezji o zakazie zapraszania bpa Paetza na różne uroczystości kościelne.

Cz lut 01, 2007 19:08

Cz lut 01, 2007 22:57

czy abpowi udowodniono winę!

Bronisz go dlatego, że jest duchownym KK ?
Czy kieruje tobą zwykła miłość bliźniego, i równie stanowczo bronisz każdego posądzonego o pedofilię lub molestowanie ?

Pt lut 02, 2007 10:18

Niestety KK lubuje sie w "chowaniu pod dywan"

Co ludzi którzy wola "najgorsza prawde od cudownego kłamstwa "
odstrasza

Pt lut 02, 2007 10:21
Prowokacja dziennikarska, czy brutalna prawda?

http://wiadomosci.onet.pl/1481603,11,item.html

Cz lut 08, 2007 10:50

Zapewne atak antypolaków, masonów i Żydów na bezbronnego przedstawiciela kościoła.

Cz lut 08, 2007 11:10

Prowokacja dziennikarska, czy brutalna prawda?

http://wiadomosci.onet.pl/1481603,11,item.html

Chociaz moj s tosunek do w/w duchownego jest negatywny to ...

80 m2 to nie jest cos "wielkiego"

Ps.
Jest to natomiast argument aby duchowni rozliczali sie z podatków jak kazdy inny obywatel

Cz lut 08, 2007 11:39

80-100m^2, a nie 80. No i to niby apartament. Macie wyobrażenie jak wyglądają apartamenty we Włoszech? Zaprawdę powiadam Wam, nie tak jak polskie m4.

Cz lut 08, 2007 13:18

Wiem jednak, ze tajemnica poliszynela w Kościele polskim jest homoseksualizm Paetza (do niedawna jeszcze czynny)

Pt lut 09, 2007 18:28

Kolejny argument przeciwko "reaktywacji" abp Paetza:

http://wiadomosci.onet.pl/1493157,11,item.html

Pn lut 26, 2007 12:06

Kolejny argument przeciwko "reaktywacji" abp Paetza:

http://wiadomosci.onet.pl/1493157,11,item.html

Takie postacie to tragedia dla KK

Pozywka dla przeciwników KK

Pn lut 26, 2007 12:46

Obok braku zdecydowanej postawy władz KK w takich sytuacjach dziwi mnie reakcja wiernych, ot, choćby na tym forum, którzy w jednych tematach krytykują nie chcąc słuchać o jakichkolwiek próbach obrony, natomiast w innych, jak w tym przypadku, kierowani zapewne "chrześjańską dobrocią" bronią nawet księdza-homoseksualisty, któremu właściwie udowodniono winę (choćby poprzez odsunięcie go od urzędu).

Jak to jest, ze w jednych tematach dotyczcych pana X piętnujecie jednoznacznie homosekualizm, natomiast dla abp. znjadzie się nawet i wytłumaczenie.

Marcin - oczwiście, moelstowanie dorosłego to nie to samo co molestowanie dzieci, namawianie czy dotykanie to nie gwałt. Tak samo jak kradzież samochodu to nie morderstwo - obie rzeczy jednak powinny zostac ukarane. I tu nie ma dyskusji.

Pn lut 26, 2007 14:13
Najjaśniejsza gwaizda "ciemnej strony mocy" Kościola znów "w akcji". Kto ma rację, kto się myli? Kto będzie biskupa bronił pod różnymi pretekstami, a kto odsądzał od czci i wiary ? Królem przebiegłości i znacznie gorszych zjawisk biskup ten, czy biedną ofiarą rzuconą na żer dziennikarzom ?

Bycie biskupem oznacza w zasadzie bycie nietykalnym. Z bardzo wielu przyczyn, wśród których status bycia sługą władzy wyższej niż ziemska, nie jest bynajmniej powodem najważniejszym. Czy taki Paetz rózni się więc od Andrzeja Samsona, dyrygenta Poznańskich Słowików, czy wreszcie mojego księdza z podstawówki ? Niby nie, a jednak rózni się mniej więcej tak, jak Roman Abramowicz od pasterza owiec z Nowej Gwinei.

W każdym normalnym środowisku jest tak, zę przy tego rodzaju zarzutach osobę taką odwołuje się ze stanowiska, zawiesza w czynnościach, przynajmniej do czasu wyjaśnienia sprawy. A tu arcybiskup jeździ sobie na spotkania z papieżem. Potem być może arcybiskup powie wiernym magiczne słowo "wybaczcie". I wierni wybaczą. A arcybiskup udając skruchę i pokorę następnego dnia będzie się śmiał w kułak. Zaś wierni tacy jak Stanisław Adam, jo_tka, Leszek Jan, czy Kamyk, toczyć będą długie debaty o tym, że wina arcybiskupa nie jest przesądzona, o tym, że pewnie nikogo nie skrzywdził itp. Do boju więc może Stanisławie Adamie, z wrogami Koscioła walczyć trzeba po zycia kres.

Cirekway jest sposób myślenia wiernych. W istocie stanowią oni stado, które potrzebuje pasterza. Na tyle, że bez ruchu przewodnika stada i oni pozostają nieruchomi. Stwardnienie i hermetyczność poglądowa tego środowiska jest wręcz idealne i wzorowe. Silna identyfikacja z jedną stroną konieczna by funkcjonować. Wierni - żołnierze kościoła nie różnią się w zasadzie od żołnierzy w jakiejkolwiek zbrojnej armii. Priorytetem jest posłuszeństwo i wykonywanie rozkazów, które w tym przypadku nie mają oczywiście takiej postaci.

Zastaniawia mnie od lat, co jest tu największe: naiwność żołnierzy-wiernych, hermetyczność korporacji Kościół, jej zachłanność, czy wiernych zdolności do racjonalizacji. Bo nic tu sie nie zmieniło od dawnych czasów, kiedy słowo księdza/biskupa/papieża było dla ludu święte i niepodważalne. Dla niektórych wciąż takim pozostaje. I żyją oni w złudzie, zę zdolni sa do samodzielnego myślenia, nie zdając sobie sprawy z tego, że przejawem tego ostatniego jest umiejętność wątpienia i sprzeciwu.

Kiedyś Big Cyc nagrał taką piosenkę o "Solidarności". W niej był wers "wszystko gnije, wszystko gnije, smród unosi się, unosi się i bije". Jak ulał pasuje to do dzisiejszego obrazu Korporacji "Strażnicy Wiary i Moralności". Ci, którzy potrafią patrzeć w przyszłość i nieobce im procesy grupowe, oraz psychologia polityki i kwestie władzy domyślają się, że na tym raczej nie koniec .

Przeniesione z: viewtopic.php?t=11096

Pn lut 26, 2007 14:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 33 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona