Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 19:55

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
 Dzieło biblijne - Genesis 
Autor Wiadomość
16 A przy tym Pan Bóg dał człowiekowi taki rozkaz: «Z wszelkiego drzewa tego ogrodu możesz spożywać według upodobania

ObrazekObrazek
ObrazekObrazek

Pn lut 12, 2007 18:52
17 ale z drzewa poznania dobra i zła nie wolno ci jeść, bo gdy z niego spożyjesz, niechybnie umrzesz»
Obrazek

Wt lut 13, 2007 14:52
18 Potem Pan Bóg rzekł: «Nie jest dobrze, żeby mężczyzna był sam, uczynię mu zatem odpowiednią dla niego pomoc».
Obrazek:)jednak trudno o dzieła sztuki...ale jak mogą być też zdjęcia to to też się załapuje

Śr lut 14, 2007 18:02
19 Ulepiwszy z gleby wszelkie zwierzęta lądowe
Obrazek
i wszelkie ptaki powietrzne,
Obrazek
Pan Bóg przyprowadził je do mężczyzny, aby przekonać się, jaką on da im nazwę. Każde jednak zwierzę, które określił mężczyzna, otrzymało nazwę "istota żywa"
Obrazek

Pt lut 16, 2007 15:13
20 I tak mężczyzna dał nazwy wszelkiemu bydłu, ptakom powietrznym i wszelkiemu zwierzęciu polnemu, ale nie znalazła się pomoc odpowiednia dla mężczyzny
Obrazek

N lut 18, 2007 20:17
21 Wtedy to Pan sprawił, że mężczyzna pogrążył się w głębokim śnie, i gdy spał wyjął jedno z jego żeber a miejsce to zapełnił ciałem.
Obrazek
22 Po czym Pan Bóg z żebra, które wyjął z mężczyzny, zbudował niewiastę. A gdy ją przyprowadził do mężczyzny,
Obrazek
23 mężczyzna powiedział:
«Ta dopiero jest kością z moich kości i ciałem z mego ciała!
Ta będzie się zwała niewiastą, bo ta z mężczyzny została wzięta».
Obrazek
24 Dlatego to mężczyzna opuszcza ojca swego i matkę swoją i łączy się ze swą żoną tak ściśle, że stają się jednym ciałem
Obrazek
25 Chociaż mężczyzna i jego żona byli nadzy, nie odczuwali wobec siebie wstydu.
Obrazek

Wt lut 20, 2007 9:02

3
1 A wąż był bardziej przebiegły niż wszystkie zwierzęta lądowe, które Pan Bóg stworzył
Obrazek
On to rzekł do niewiasty: «Czy rzeczywiście Bóg powiedział: Nie jedzcie owoców ze wszystkich drzew tego ogrodu?»
Obrazek

Śr lut 21, 2007 8:50
2 Niewiasta odpowiedziała wężowi: «Owoce z drzew tego ogrodu jeść możemy,
Obrazek
3 tylko o owocach z drzewa, które jest w środku ogrodu, Bóg powiedział: Nie wolno wam jeść z niego, a nawet go dotykać, abyście nie pomarli»
Obrazek

Cz lut 22, 2007 8:34
. 4 Wtedy rzekł wąż do niewiasty: «Na pewno nie umrzecie! Obrazek
5 Ale wie Bóg, że gdy spożyjecie owoc z tego drzewa, otworzą się wam oczy i tak jak Bóg będziecie znali dobro i zło». Obrazek
6 Wtedy niewiasta spostrzegła, że drzewo to ma owoce dobre do jedzenia,Obrazek

Cz lut 22, 2007 20:21
że jest ono rozkoszą dla oczu i że owoce tego drzewa nadają się do zdobycia wiedzy.Obrazek
ObrazekZerwała zatem z niego owoc, skosztowała
i dała swemu mężowi, który był z nią: a on zjadł.
Obrazek
7 A wtedy otworzyły się im obojgu oczy i poznali, że są nadzy; spletli więc gałązki figowe i zrobili sobie przepaski.
Obrazek
8 Gdy zaś mężczyzna i jego żona usłyszeli kroki Pana Boga przechadzającego się po ogrodzie, w porze kiedy był powiew wiatru, skryli się przed Panem Bogiem wśród drzew ogrodu.
Obrazek

N lut 25, 2007 10:36
9 Pan Bóg zawołał na mężczyznę i zapytał go: «Gdzie jesteś?»
Obrazek
10 On odpowiedział: «Usłyszałem Twój głos w ogrodzie, przestraszyłem się, bo jestem nagi, i ukryłem się».
Obrazek
11 Rzekł Bóg: «Któż ci powiedział, że jesteś nagi? Czy może zjadłeś z drzewa, z którego ci zakazałem jeść?»
Obrazek
12 Mężczyzna odpowiedział: «Niewiasta, którą postawiłeś przy mnie, dała mi owoc z tego drzewa i zjadłem»
Obrazek

N lut 25, 2007 19:00
13 Wtedy Pan Bóg rzekł do niewiasty: «Dlaczego to uczyniłaś?» Niewiasta odpowiedziała: «Wąż mnie zwiódł i zjadłam». Obrazek
14 Wtedy Pan Bóg rzekł do węża:
«Ponieważ to uczyniłeś,
bądź przeklęty wśród wszystkich zwierząt domowych i polnych;
na brzuchu będziesz się czołgał i proch będziesz jadł po wszystkie dni twego istnienia.
Obrazek
15 Wprowadzam nieprzyjaźń między ciebie i niewiastę,
pomiędzy potomstwo twoje a potomstwo jej:
ono zmiażdży ci głowę,
a ty zmiażdżysz mu piętę».

Obrazek

Pn lut 26, 2007 13:10
16 Do niewiasty powiedział: «Obarczę cię niezmiernie wielkim trudem twej brzemienności
Obrazek
w bólu będziesz rodziła dzieci,
Obrazek
ku twemu mężowi będziesz kierowała swe pragnienia, on zaś będzie panował nad tobą».
Obrazek

Pn lut 26, 2007 19:42
17 Do mężczyzny zaś [Bóg] rzekł: «Ponieważ posłuchałeś swej żony i zjadłeś z drzewa, co do którego dałem ci rozkaz w słowach: Nie będziesz z niego jeść – Obrazek
przeklęta niech będzie ziemia z twego powodu: w trudzie będziesz zdobywał od niej pożywienie dla siebie
po wszystkie dni twego życia.

Obrazek

Wt lut 27, 2007 15:35
Obrazek
i oset
Obrazek
będzie ci ona rodziła,
a przecież pokarmem twym są płody roli.
Obrazek
19 W pocie więc oblicza twego
będziesz musiał zdobywać pożywienie,
Obrazek
póki nie wrócisz do ziemi,
z której zostałeś wzięty;
bo prochem jesteś
i w proch się obrócisz!»

Obrazek

Wt lut 27, 2007 19:57
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 134 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona