Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 06, 2025 0:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Mediacje rozwodowe 
Autor Wiadomość

Post Mediacje rozwodowe
"Agnieszka, rocznik 1998. Tomek, rocznik 2001. Nie wszystko da się podzielić". I rozwodowo-podziałowa wyliczanka z końcówką "do podziału ja i ty".

Reklama mediacji rozwodowych, do przesłuchania tutaj (spot 1 i 2):
http://news.mediarun.pl/news/id/19565

Myślicie, że to coś pomoże? Bo kształt reklamy bardziej sugeruje: pomożemy ci się rozstać nie krzywdząc. Czy to jest też szansa na zatrzymanie? Pomyślenie?

Pt lut 09, 2007 22:40

Nie rozumiesz istoty rzeczy, jotko. Mediacje rozwodowe prowadzi się po zapadnięciu decyzji o rozwodzie. Mediacje mają na celu przeprowadzić rozstających się ludzi w miarę łatwo , szybko i bez zbędnych emocji przez sam proces rozwodowy (podział majątku, opieka nad dziećmi itd.) Mediator nie musi byc terapeutą rodzinnym (czasem nim jest).
Mediacja to nie terapia i tu się nie rozważa za i przeciw rozwodowi, na to czas był wcześniej. I u kogo innego, albo - przy kim innym.

Pn lut 12, 2007 8:58
Moderator

Zapewne dobrze wiesz Agatko, że owa decyzja o rozwodzie podejmowana jest często w atmosferze wzajemnych oskarżeń, wyrzutów i ogólnie, kłótni. Mediacja może być krokiem ku dialogowi, w wyniku czego małżeństwa się nie rozstają, bo właśnie zaczynają rozmawiać, słuchać siebie nawzajem.

Wiadomo, że celem mediacji nie jest pojednanie małżonków, ale to takowego nie wyklucza ;)

Co do kampanii reklamowej, to bardzo mi się spodobały plakaty. Spoty reklamowe też niczego sobie. Zwłaszcza ten z nagranymi głosami dzieci i tekst: "nie wszystko da się podzielić". W tym kontekście można się zastanawiać, czy przypadkiem autorzy kampanii nie chcą przemycić do niej elementów refleksyjnych ;)

Szło by się długo
Gdyby nie to szkło, to by się szło... ♪

Pn lut 12, 2007 17:37

rozalko, mediacja jest po decyzji, tak trudno zrozumieć? Nie będę tu wykładać całej psychologii rozwodu. Jest jednak taki moment - że ani mąż, ani żona nie mają najmniejszej wątpliwości o konieczności rozwodu. I w trakcie sprawy rozwodowej ida za obopólną zgodą na mediacje. Po to, żeby było bez wrzasków, pretensji i obrzucania sie błotem.
Czasem jest tak, że rozwód staje się mniejszym złem. Najbardziej mnie bolą związki, w których alkoholik pije,wynosi z domu, bije i prześladuje dzieci i żonę, cżęsto i gwałci, a ksiądz - tak zwany "przewodnik duchowy" (sorry za ironię) mówi kobiecie, że ma się temu poddawać i o ironio - modlić się o nawrócenie męża, jak mąż ją tłucze. Istne średniowiecze. Nasi bracia w wierze - prawosławni, mają ten temat dużo bardziej rozpoznany i nikt tam nie zmusza kobiet do bycia ofiarami. I tyle.

Wt lut 13, 2007 9:40
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]