Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt lis 18, 2025 20:46

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 12 ] 
 Krzyżyk, medalik 
Autor Wiadomość

Post Krzyżyk, medalik
Czy jest coś złego w noszeniu na szyi niepoświęconego medalika lub krzyżyka, nawet jeśli traktuje sie go jako symbol wyznawanej wiary?

Śr sty 10, 2007 22:13

Nie ma. Warto poświęcić, ale zupełnie spokojnie możesz nosić niepoświęcony.

Śr sty 10, 2007 22:23

Ja też błagam o dar wielkiej wiary. Przecież jest ona każdemu potrzebna.

krismal1 :shock:

Cz lut 08, 2007 18:17

Post Re: Krzyżyk, medalik
MichalR napisał(a):
Czy jest coś złego w noszeniu na szyi niepoświęconego medalika lub krzyżyka, nawet jeśli traktuje sie go jako symbol wyznawanej wiary?

A czy jest coś złego w noszeniu jarmułki, nawet jeśli nie traktuje się jej jako symbolu wyznawanej religii?

So lut 10, 2007 17:18

Ja np od dwóch i pół miesiąca noszę na palcu koronkę. Jest jeszcze niepoświęcona. A dlaczego? Bo nie można się doprosić jakiegokolwiek kapłana o poświęcenie :-)

Wt lut 13, 2007 12:11
Zobacz profil WWW
Ważniejsza od pokropienia kilku kropelkami wody jest intencja noszenia symbolu wiary.
Możesz dać sobie poświęcić krzyżyk i używać go do niecnych celów, a możesz nie mieć czasu by poświęcić noszony i nosić go jako symbol własnej wiary.
Nie woda święcona i nie kilka słów kapłana, czyni z rzeczy coś istotnego dla nas. To nasza intencja i nasza wiara, nie czcimy przecież krzyża jako przedmiotu, ale jako coś na czym zawisło Zbawienie Świata.
Na krzyżach zawisło wielu (setki, tysiące?) ludzi, ale tylko Jeden był tym który nas wyzwolił. Krzyż jest Jego symbolem, a nie symbolem samym w sobie z powodu budowy.

Jeżeli wierzysz w Chrystusa, to nawet gdy Twój krzyżyk nie będzie poświęcony, noś go z godnością, bo jest oznaka czegoś więcej. Jest oznaką twojej WIARY.

Co wcale nie oznacza by go nie poświęcić :) nawet pro forma :)

Wt lut 13, 2007 12:41
Czy wszystkie krzyże postawione zrobione z dwóch kawałków drzewa i postawione na mogiłach partyzantów były poświęcone przez kapłana?
Czy fakt złożenia ciała w miejscu nie poświęconym, gdzieś tam gdzie poległ jakiś żołnierz (partyzant), jest czymś niewłaściwym?

Odpowiedzcie sobie na to sami.

Wt lut 13, 2007 12:44

Ja np od dwóch i pół miesiąca noszę na palcu koronkę. Jest jeszcze niepoświęcona. A dlaczego? Bo nie można się doprosić jakiegokolwiek kapłana o poświęcenie :-)

?? ?? ??
Jak to? :o
Idziesz do zakrystii, prosisz o poświęcenie i ksiądz mówi "nie' ?

Wt lut 13, 2007 14:43

?? ?? ?? Jak to? :o Idziesz do zakrystii, prosisz o poświęcenie i ksiądz mówi "nie' ?

Dokładnie.

Proboszcz np wymiguje się brakiem czasu, bo ma co innego na głowie (np. przyjmowanie intencji mszalnych od wiernych) i mówi, że mam przyjść innym razem. Ok. Idę np. do oo dominikanow czy do katedry to ci zaś mnie wysyłają do własnego proboszcza. Ja już nie wiem co mam zrobić. Zdjąć ją dopóty, dopóki nie zostanie poświęcona?

Wt lut 13, 2007 16:19
Zobacz profil WWW

jestem w szoku!

Nigdy nas to nie spotkało...

a święcimy sporo...

Śr lut 14, 2007 11:08
Dziwne wydają sie tłumaczenia proboszcza, wszak poswięcenie to nie godzinne nabożeństwo, a coś co zajmuje tylko parę minut.

Z pewnością poświęcenie nie jest warunkiem bezwzglednie koniecznym do noszenia krzyzyka czy medalika. Jesli bardzo zalezy Ci na poświęceniu to dowiedz się gdzie w Twojej okolicy święci się przedmioty np. po mszach przy jakichs sanktuariach. Dla przykładu: w Łagiewnikach po kazdej mszy ludzie chcący poświęcic dewocjonalia moga zgromadzic się koło ołtarza i uzyskać taka posługę od kapłana.

Śr lut 14, 2007 11:26
Gdybyś był z okolic Częstochowy, to poradziłbym ci się wybrać na Jasna Górę. Tam wszelkie dewocjonalia są święcone hurtowo i nikt nikomu nie nakazuje udanie się do własnego proboszcza.

Pomińmy jednak nieszczęsnego proboszcza. Zadziwia mnie zachowanie dominikanów. Przecież tutaj nie chodzi o jakiś Sakrament, ale o zwykłe pokropienie medalika. W czym więc oni widzą problem?
Może im nie powiedziałeś, że proboszcz jest straszliwie zajęty?

Tak wogóle to cała sytuacja jest nie tyle dziwna co śmieszna i poza śmiechem do niczego więcej nie skłania (zakładając, że jest prawdziwa).

Cytuj:
Zdjąć ją dopóty, dopóki nie zostanie poświęcona?

Przecież ci napisałem, że te kilka kropel wody nie uczyni z medaliku czegoś cudownego. Noś więc na zdrowie, aż przydarzy się okazja by go pokropić.
Jak już tak bardzo się upierasz przy tej święconej wodzie, to zanurz go w niej wchodząc lub wychodząc z kościoła. Chyba, ze kościelny też u was nie ma czasu by zapełniać kropelnice przy wejściach :D

Śr lut 14, 2007 11:47
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 12 ]