Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt lis 21, 2025 19:54

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 rozwód i sakramenty 
Autor Wiadomość

Post rozwód i sakramenty
dlaczego KK dyskryminuje osoby które są po rozwodzie? jest gro osób które rozwiodły się z winy małżonka.... :?

Wątek wydzielony stąd: viewtopic.php?p=229639#229639

angua

Śr lut 14, 2007 13:50

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Śr lut 14, 2007 13:52

nie oszukujmy sie ale rozwodnicy zostają odsunięci od życia kościoła.
pierwszy przykład z brzegu: nie mogłam w pełni uczestniczyć w I Komuni mojego syna.. dlaczego chyba kazdy to wie :-) czy jestem gorsza w oczach KK tylko dla tego że mój były już mąż okazał sie osoba niedojrzałą,agresywna i kompletnie nieodpowiedzialną?

Śr lut 14, 2007 14:06

moi znajomi którzy od 5 lat żyją razem i z powodu tego że jedno jest po rozwodzie maja tylko ślub cywilny mieli problem z ochrzczeniem dziecka...
uwazam to za dyskryminację, a poza tym co zawiniło dziecko?

Śr lut 14, 2007 14:12

Jeśli chodzi Ci o problemy z sakramentami, to może masz je raczej nie dlatego, że mąż był taki a taki, ale dlatego, że żyjesz w związku niesakramentalnym? Ja rozumiem, że możesz mieć pretensje, ale ważne jest też, aby wiedzieć, z jakiego powodu się je ma... Bo problemem jest nie rozwód, a kolejny związek.

Ale to chyba nie na ten wątek - i o chrzcie w sytuacji, którą opisujesz, już było gdzie indziej, i o problemach związków niesakramentalnych.

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Śr lut 14, 2007 14:20

problemy to ja mam nie z powodu męża ale dlatego że jestem "po rozwodzie". może i w niesakramentalnym ale za to szczęśliwym i naprawdę z całego serca chciałabym z moim obecnym "mężem :x "(nie wiem czy KK w przypadku tylko ślubu cywilnego używa tego słowa) złożyć przysięgę małżeńską w kościele przed obliczem Boga.
obydwoje jesteśmy katolikami i bardzo byśmy chcieli w pełni uczestniczć w mszy świętej i życiu KK. a mój partner?czym zawinił? Czy tym że kocha mnie i moje dzieci? myślę że jest to postawa godna pochwały a nie nagany.

Śr lut 14, 2007 14:36
Widzisz sroka... Ty kompletnie nie rozumiesz na czym polega problem. Nie możesz przystępować do komunii nie dlatego, że jesteś "po rozowdzie", ale właśnie dlatego że zyjesz w niesakramentalnym związku. Jeśli osoba po rozwodzie nie zwiąże się z kolejną osoba i zachowa czystość może jak najbardziej przystępować do samramentu Eucharystii. To nie rozwód jest przeszkodą, ale to że żyjesz w grzechu z kolejnym mężem.
Przed obliczem Boga już raz składałaś przysięgę. Pamiętasz jka to było? "...ślubuję miłośc, wierność i uczciwośc małżeńską otraz że cię nie opuszczę aż do śmierci". To Ty ślubowałaś. I Twój były mąż także. To że on złamał swoje śluby nie daje Tobie automatycznie prawa do zrobienia tego samego.
Nie można drugi raz ślubować tego samego innej osobie. Jedynym wyjściem jest sprawdzenie czy małżeńsywo było ważnie zawarte. Jeśli tak to niestety - nikt nie ma prawa go unieważnić.

A co do chrztu.... dziecko nic nie zwiniło, ale rodzice prosząc o chrzest zobowiązują się wychować je w wierze katolickiej. W jaki sposób rodzice, którzy sami trwają w grzechu ciężkim mogą przekazać dobrze wiarę swojemu dziecku?

Śr lut 14, 2007 19:33

"Trwają w grzechu" jak to ujęłąś bo KK nie chce pozwolić żyć im w zgodzie z własnymi przekonaniami i sumieniem.

Cz lut 15, 2007 8:23
Mylisz adresy. Zażalenie w tej sprawie musisz złozyć do Pana Boga, a nie do Kościoła Katolickiego, bo to nie Kościół ustalił te prawa.

Cz lut 15, 2007 9:10

Cz lut 15, 2007 9:28

"Kto zatem miłuje Boga, ten będzie zawsze starał się wypełniać Jego pragnienia, gdyż one zawsze są wyrazem Jego nieskończonej mądrości i miłości. Bóg pragnie tylko zbawienia każdego człowieka, chce szczęścia dla ludzkości i doprowadzenia wszystkiego do powszechnej odnowy."

czy myślisz że Bóg chce aby trwali w grzechu

"Chrystus ustanowił specjalne środki, które umożliwiają nam spotykanie się z Bogiem. Tymi środkami są sakramenty. Wiara, zaufanie i miłość do Chrystusa powinny skłaniać nas do spotykania się z Nim, np. w sakramencie Komunii św., w sakramencie pojednania."

ale to księża decydują kto może przyjąć Komunię...

Cz lut 15, 2007 9:38

a poza tym to KK "reprezentuje" tutaj Boga.
nie wiem czy On jest z tego dumny :shock:

Cz lut 15, 2007 9:39
"Powiedział im: Kto oddala żonę swoją , a bierze inną, popełnia cudzołówstwo względem niej. I jesli żona opuści swego męża, a wyjdzie za innego, popełnia cudzołóstwo" (Mk 19,11-12).
To nie księża decydują....Dekalog 7 przykazanie - nie cudzołóż...Jezus wyrażnie nazywa współżycie w związku nieformalnym, po rozwodzie, grzechem cudzołóstwa.

Cz lut 15, 2007 20:06
Jak nie odpowiada Ci sposób, w jaki Kościół "reprezentuje Boga", to kto Ci każe korzystać z jego "usług". Weź sobie wymyśl swojego Boga i swój Kościół i bądźże sobie szczęśliwa. Tylko nie kłam, że Kościół dyskryminuje rozwodników, bo sam fakt odejścia współmałżonka nie odsuwa nikogo od ołtarza.

Cz lut 15, 2007 22:15

a dlaczego wogole ludzie sie rozwodza??czy przed powiedzeniem sobie "tak" przed Bogiem nie powinni sie dokladnie poznac,utwierdzic w swojej milosci??ze drugie nie jest egoista i po slubie sie nie zmieni??

Pt lut 16, 2007 1:37
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona