Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Wt sie 26, 2025 23:01

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Dramatis personae 
Autor Wiadomość

Post Dramatis personae
Role drugoplanowe niestety czesto schodzą na boczny tor. Zapomniane i lekceważone czasem rzucaja nowe światło na sprawę.

Taką zapomnianą postacia jest Barabasz...

Kara Barabasza Jacka Kaczmarskiego i Domysły na temat Barabasza odświerzają spojrzenie na darmat pokazując go z nowego punktu...

Gorąco polecam refleksję na temat Barabasza, który 'spuszczony z łańcucha' pił w karcznmie pod Golgotą wśród 'mokrych stołów i pysków'.
Imperator własnej głowy i wielkorządca własnego losu, być może kapitan okrętu który wióżł Pawła do Koryntian, płacze nad ostatnim kuflem kiedy cichnie gwar w kanjpie.

Mushin

N kwi 25, 2004 17:23

płacze nad ostatnim kuflem kiedy cichnie gwar w kanjpie

Gwar cichnie - Barabasz płacze nad ostatnim kuflem piwa.
Barabasz skończył z „iluzją” – spotkał się z sobą i „zapłakał”.

Przykre jest dla niego spotkanie z sobą. Piwo wypite gwar ucichł i została cisza - zostaje sam.
Co teraz myśli - czego słucha…. Może spotkał się z Tym, obok Którego miał szczęście …….

Z czego ma się cieszyć?
Dostał nowe życie – On umarł a ja żyję. Czy naprawdę ja żyję o On umarł?

Czy to coś zmieni?

Ma dwa wyjścia. Jedno z nich, to Judaszowarozpacz.
Drugim jest „rozmowa” - w ciszy, poza „gwarem” w knajpie.

. Spotkanie z sobą /w ciszy/ to też spotkanie z Bogiem, pewnie bardziej z Bogiem niż z sobą samym … bo On Jest w nas i Mówi . Barabasza dopadła cisza ... zapłakał.

Co mógł powiedzieć Jezus Barabaszowi po zmartwychwstaniu?
Co powiedział Barabasz Jezusowi ….skoro zapłakał …

Jezus powiedział … „idź i nie grzesz więcej” , a może inaczej „dziecko ja zawsze Cię kochałem”

I Barabasz zapłakał nad ostatnim kuflem piwa

Cz maja 13, 2004 13:23

Post Barabasz otrzymał swoją szansę
Co by nie mówić, Barabasz otrzymał swoją szansę na nawrócenie. Czy z niej skorzystał, to już zupełnie inna sprawa, tego nie wiem.

Gdyby faktycznie tak było, że Barabasz pijąc w karczmie wśród "mokrych stołów i pysków", gorzko zapłakał "nad ostatnim kuflem, kiedy cichnie gwar w knajpie", to sądzę, że niesprawiedliwe wypuszczegnie go z więzienia okazałoby się dla niego dosłownie zbawienne w skutkach. Bo taki płacz mógłby pokazywać nie tylko to, że dostrzegł on zło i niesprawiedliwość w wypuszczeniu jego zamiast Jezusa, ale również i to, że żałuje on, że tak się stało. To mógłby być początek nawrócenia! Każdego grzesznika, choćby i z samego dna upadku Bóg jest w stanie do siebie powołać. I nie ma takiego dna, z którego człowiek przy wsparciu Łaski Bożej nie byłby w stanie się podźwignąć.

Tylko czy tak w tym przypadku było? Czy Barabasz rzeczywiście zapłakał? Nic o nim nie wiemy, poza tym, że był straszliwym łotrem. Ale czy gorszym łotrem od tego, który ukrzyżowany wraz z Jezusem jest przecież w raju?...

Pn maja 17, 2004 13:12

tam autor opisuje co sie staó z Barabaszem po uwolnieniu....
czytałam....

Wt sie 24, 2004 22:25

wiec moze julio napiszesz cos wiecej o tym, co sie z Barabaszem stalo wg tego pisarza? że tak powiem - zachęc do przeczytania książki ;)

Śr sie 25, 2004 6:59

nie jestem zbyt dobra w opowiadaniu. Może sie zdarzyś, że opowiem całą treść i nikt już nie będzie musiał tego czytać...
ale przemyślę tą propozycję :)
dzieki

Śr sie 25, 2004 8:16
No właśnie- ja czytałam kiedys recenzję jakiegos filmu chyba pod tytułem "Barabasz" :razz: gdzie była mowa o tym, ze on sie nawrócil i został świętym, ale nie wiem czy oparto się na apokryfach czy jest to po prostu czysta fantazja scenarzysty... :?

N lut 25, 2007 19:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]