Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 21:44

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona
 Znaleziono szczątki JEZUSA i Jego rodziny 
Autor Wiadomość

Czymż to niby ma wstrząsnąć nawet jeśli będzie prawdziwe ? Ludzie, którzy będą potrzebowali wytrenowanych zaśpiewów kapłanów, powtarzania "moja wina, moja wina, moja bardzo wielka wina", "bądz miłosciw mnie grzesznemu", trzech liter nad drzwiami mieszkania w zamian za kopertę z "datkiem" (właśniwie co za różniac czy napiszę sobie K+M+B sam, czy zrobi to kapłan?), będą istnieć zawsze. System przemyślany jest tak, żeby nie budził wątpliwości, a że większość ludzi wątpliwości mieć nic chce i nie potrafi wniosek jest prosty: gdyby nawet sam Chrystus zszedł z "nieba" i powiedział wiernym, że to wszystko nieprawda, to i tak wezmą to za sprawkę szatana.

W końcu wiara uwielbia racjonalizacje i nie znosi żadnej krytyki swoich dogmatów. Były, są i będą i basta`A że bardzo różne przez wieki, to już zupełnie inna historia :)

Pn lut 26, 2007 12:37

Czymż to niby ma wstrząsnąć nawet jeśli będzie prawdziwe ?

Twoja wiara w nieprawdziwość Jezusa jest zaiste zastanawiająca. ;)

Pn lut 26, 2007 13:20
Zobacz profil ICQ WWW

Jonathan Sarkos napisał(a):
Czymż to niby ma wstrząsnąć nawet jeśli będzie prawdziwe ?

Twoja wiara w nieprawdziwość Jezusa jest zaiste zastanawiająca. ;)

alez ja wierze w istnienie takiej postaci jak Jezus i jestem przekonany, ze istniała.

Pn lut 26, 2007 13:57

dlaczego szkoda?

Ponieważ religia wniosła mało pożytecznych rzeczy do cywilizacji. Szczególnie chrześcijaństwo. A społeczeństwo ateistyczne wydaje mi się fajniejsze.

stern napisał(a):

Dzieki chrześcijaństwu istnieje współczesna kultura europejska

Bardzo ciekawy pogląd. Gdyby nie chrześcijaństwo, kultura europejska byłaby znacznie bogatsza. Gdyby nie zaślepienie chrześcijanie, który spalili np. lwią część filozoficznych pism z antyku. To raz. Dwa, z powodu braku chrześcijaństwa kultura nie powinna ucierpieć.
Myślę, że gdyby chrześcijaństwo i katolicyzm niedługo upadły - co jednak uważam za mało możliwe - świat stałby się lepszy. No, trzeba by się jeszcze rozprawić z innymi religiami.

Pn lut 26, 2007 13:58

Ponieważ religia wniosła mało pożytecznych rzeczy do cywilizacji. Szczególnie chrześcijaństwo. A społeczeństwo ateistyczne wydaje mi się fajniejsze.

religia chrześcijańska wniosła mnóstwo pożytecznych rzeczy do cywilizacji, a społeczeństwo ateistyczne jest głupie. Chociażby dlatego, że nie podaje żadnej rozsądnej podstawy do zasad jakie narzuca swoim członkom.

Ateusz, grog. napisał(a):
Bardzo ciekawy pogląd. Gdyby nie chrześcijaństwo, kultura europejska byłaby znacznie bogatsza. Gdyby nie zaślepienie chrześcijanie, który spalili np. lwią część filozoficznych pism z antyku. To raz. Dwa, z powodu braku chrześcijaństwa kultura nie powinna ucierpieć.

a te dzieła które się zachowały to - w Twojej ocenie - gdzie szczęśliwie leżały?

polecam zresztą lekturę: http://goscniedzielny.wiara.pl/?grupa=6 ... 1133902797
i pozostałych artykułów. A później chętnie podyskutuję dalej o tragedii jaką spowodował Kościół w europejskiej kulturze :D

Pn lut 26, 2007 14:21
Zobacz profil ICQ WWW

religia chrześcijańska wniosła mnóstwo pożytecznych rzeczy do cywilizacji

Wymień jakieś. Bądź przez to lepszy od Bertranda Russella. Może dostaniesz dwa nobla, skoro on dostał jednego i nie był w stanie wymienić żadnej pożytecznej rzeczy, które wniosło chrześcijaństwo ;)

Cytuj:
a społeczeństwo ateistyczne jest głupie. Chociażby dlatego, że nie podaje żadnej rozsądnej podstawy do zasad jakie narzuca swoim członkom.

Ee. Czechy - społeczeństwo, którego 2/3 deklaruje się jako ateiści - są głupie? IMO kraj jak kraj, może nawet trochę lepszy.
Nie ma rozsądnej podstawy? Dziwne, z marszu jestem w stanie wymienić parę: aby zachować ład w społeczeństwie, aby nie zgnić w więzieniu, aby żyć szczęśliwie. A myśliciel ze mnie lichy.

Cytuj:
a te dzieła które się zachowały to - w Twojej ocenie - gdzie szczęśliwie leżały?

Z dala od łapsk zaślepionych katolików.
A artykuł, który podałeś, przeczytam.

Pn lut 26, 2007 14:32

religia chrześcijańska wniosła mnóstwo pożytecznych rzeczy do cywilizacji, a społeczeństwo ateistyczne jest głupie. Chociażby dlatego, że nie podaje żadnej rozsądnej podstawy do zasad jakie narzuca swoim członkom.

polecam zresztą lekturę: http://goscniedzielny.wiara.pl/?grupa=6 ... 1133902797
i pozostałych artykułów. A później chętnie podyskutuję dalej o tragedii jaką spowodował Kościół w europejskiej kulturze :D

Stem. Mam prośbę: jeśłi podajesz odnośnik do jakichś źródeł, to niech nie będą one stroniicze.

Też chętnie dowiem się, co takiego wnosło chrześcijaństwo do cywiliczacji. W praktyce, nie na papierze. I bez absurdalnych twierdzeń, że wniosło etos, moralność, przykazania itp. bo mnie najbardziej mierzi przypisywanie sobie przez chrześcijan tego, że dobroć, honor, odwzajemnianie dobrych uczynków, poświęcenie itp. sa chrześcijaństwa wynalazkami, co jest oczywiście piramidalną bzdura.

Pn lut 26, 2007 14:44

PS Ja nie twierdzę, że spowodował jakąś tragedię, ale wydaje mi się, że dał niewiele.

Pn lut 26, 2007 14:51

Też chętnie dowiem się, co takiego wnosło chrześcijaństwo do cywiliczacji.

chociażby
nowoczesny proces sądowy ze stronami i prawem do obrony.

przechował i rozwinął naukę starożytną,
metody naukowe,
szkoły (uniwersytety),
nowoczesna uprawa roli
itd. itd.

Pn lut 26, 2007 15:36
Zobacz profil ICQ WWW

przechował i rozwinął naukę starożytną

Co?!
To niedorzeczność. W średniowieczu spalono większość dzieł starożytnych.

Cytuj:
metody naukowe

Mógłbyś rozwinąć? Brzmi niedorzecznie, ale argumentów nie mam.

Cytuj:
itd. itd.

Chcemy więcej.

Pn lut 26, 2007 15:50

Co?!

a św. Tomasz nigdy nie powoływał się na Arystotelesa ;)

mam cię dokształcać z historii i historii filozofii?
to mam propozycję:
najpierw pogłęb swoją wiedzę a potem porozmawiamy.

bo na poziomie haseł mnie się nie chce rozmawiać, a zdaje się, że z wiedzą u Ciebie krucho.

Pn lut 26, 2007 16:07
Zobacz profil ICQ WWW

Co?!

a św. Tomasz nigdy nie powoływał się na Arystotelesa ;)

mam cię dokształcać z historii i historii filozofii?
to mam propozycję:
najpierw pogłęb swoją wiedzę a potem porozmawiamy.

bo na poziomie haseł mnie się nie chce rozmawiać, a zdaje się, że z wiedzą u Ciebie krucho.

Na marginesie: żeby było ciekawie dla Ciebie zdobądź i przejrzyj materiały dotyczące procesu Galileusza. Wtedy porozmawiamy dalej. ;)

Pn lut 26, 2007 16:10
Zobacz profil ICQ WWW

Ateusz-palono dzieła starozytnych??Ciekawa rzecz.
Ja podam:prawa kobiet chociazby??Z tymi rzeczami,które dało chrześcijaństwo nie jest tak,że muszą być bezpośrednie.Co do ludzi,którzy dostali nobla to wg was nie ma wierzących??To jest jakiś żart??Wielcy myśliciele byli wierzący,filozofowie itd.
Ale dla mnie temat nie ma sensu.Kto powiedział,że utylitarystyczne patrzenie na świat jest najlepsze??Zawsze pytać: na co sie przyda??
Gdyby tak praktycznie myśleli filozofowie to byśmy nie mieli całejk genialnej myśli zachodzniej.

Pn lut 26, 2007 16:15

Enigma-nikt nie podważa nauki??No wcale,skoro nie to jak może to być,że tak się zmienia??Sami naukowcy szukają,dalej szukają.A i są ludzie,którzy w ogóle podważają naukę :) są ro rózni filozofowie :).

Pn lut 26, 2007 16:21

a św. Tomasz nigdy nie powoływał się na Arystotelesa

Nie manipuluj.
Zbiór dzieł starożytnych obejmuje nie tylko niektóre dzieła Platona i Arystotelesa, o których wiadomo, że wzorowali się na nich katolicy. Nie tylko dzieła ich oraz te, które przetrwały. Co z obszerną resztą?

Cytuj:
prawa kobiet chociazby??

Też ciekawe.
Na skutek chrześcijaństwa sytuacja kobiet w społeczeństwie pogorszyła się. Do dziś nie jest najlepsza.

Cytuj:
Co do ludzi,którzy dostali nobla to wg was nie ma wierzących??To jest jakiś żart??Wielcy myśliciele byli wierzący,filozofowie itd.

Byli. Ale co z tego? To nie religia dała im książki do studiowania, stała nad nimi z pejczem i metodą kija i marchewki uczyniła z nich wielkich uczonych i myślicieli. Podejrzewam, że gdyby nie byli religijni, też odnieśliby sukces w tych dziedzinach. Myślę, że nawet większy, gdyż bycie religijnym często zwęża spojrzenie na fakty. Poza tym religia nieraz spowolniło rozwój naukowy (np. poprzez negowanie przez katolików teorii Kopernika).

Pn lut 26, 2007 16:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 127 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 9  Następna strona