Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz sie 14, 2025 3:09

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 10 ] 
 może ktoś wie:jak kościoły łacińskie pomagały unitom? 
Autor Wiadomość

Post może ktoś wie:jak kościoły łacińskie pomagały unitom?
witamwszystkich:)
piszę właśnie pracę o martyrologii unitów podlaskich. a właściwie miałam o nich pisać, bo w poniedziałek profesor zwrócił uwagę na interesujący fakt... jaki właściwie był stosunek parafii łacińskich do unitów (w czasie ich prześladowań)? czy parafie te pomagały unitom i jakie ponosili z tego tytułu kary?
może ktoś wie coś na ten temat? bo mi sie jedynie (dalekim echem) obiło o uszy, że podobno parafia w grannej (za siemiatyczami) była na pare lat zlikwidowana z tego powodu.. poszukuje jakiś zestawień, spisów... mogą być tytuły artykułów... a może ktoś z was sam mógłby mi sprawę nieco przybliżyć?
pozdrawiam

kasia

Śr lut 28, 2007 16:07

W grudniu ubiegłego roku w Starym Pawłowie na Podlasiu po prawie 60 latach ponownie zaczęto sprawować nabożeństwa unickie. Nie muszę dodawać, iż wcześniej w wyniku zawieruchy dziejowej, mieszkający tam unici przeszli na obrządek rzymskokatolicki. Aczkolwiek pamięć o przodkach-unitach pozostała. Nabożeństwa przywrócono dzięki staraniom księży unickich. Zainteresowanie nimi przeszło zapewne ich najśmielsze oczekiwania, bo oto za każdym razem cerkiewka pękała w szwach, a ludzie byli zachwyceni Liturgią. Po miesiącu hierarchia rzymskokatolicka doprowadziła do likwidacji nabożeństw. Powód był oczywisty, lęk przed tym, by dawni unici, a obecnie rzymskokatolicy nie powrócili do obrządku greckiego, uszczuplając tym samym obrządek rzymski. Z teologicznego punktu widzenia obawy są bezsensowne ponieważ zarówno unici jak i łacinnicy podzielają te same dogmaty. Mimo wszystko jednak nabożeństw zakazano. Może się obawiano, iż poprzez obrządek grecki z biegiem czasu ci ludzie przejdą do prawosławia? Podobnych przykładów jest więcej.
(źródło http://unici.mojeforum.net/viewtopic.php?t=29 oraz http://www.slowopodlasia.pl/?b=art&ID=11729)

Nie wiem jaki był stosunek parafii łacińskich do unitów w czasie ich prześladowań, ale myślę, że bazował na wyżej przedstawionej "filozofii".

Wybrałaś ciekawy temat pracy magisterskiej. Chętnie bym się zapoznał z wynikami Twoich badań :)[/quote]

Cz mar 01, 2007 13:06

dzięki za linki. ale kto mówił, że to jest magisterka? taka tylko praca roczna, na którą mam dwa tygodnie, więc wyniki nie będą zapewne zbyt rewelacyjne:)
z drugiej strony fragment, który przytoczyłeś jest (moim zdaniem) dość stronniczy i opiera się na przypuszczeniu.. z... trzeciej strony nie nam sądzić co inni mają na myśli :?
pozdrawiam:)

ps może jednak ktoś jest w stanie mi pomóc?

Pn mar 05, 2007 16:07
Proponuję zacząć od kontaktu z zainteresowanymi parafiami :) Skoro Ci się "obiło o uszy" to może warto tam spytać ? ;-)

Pn mar 05, 2007 17:08

Duzo bardzo pisze o tym w swoich ksiązkach Feliks Koneczny.
Znalazłem w necie z jego ksiązki "Święci w dziejach Narodu Polskiego"

cytuje
"Żołniesze bili ludzi do żywego mięsa, a obok stał pop schizmatycki z hostią lub łyżką wina z kielicha mszalnego (bo w obrządku wschodnim komunikuje się pod obiema postaciami) czekając, aż bity zacznie krzyczeć; wtedy do otwartych od krzyku ust wkładano mu hostię lub wlewano wino mszalne. Niczym więc dla tych popów takie znieważenie Najświętszego Sakramentu, skoro chodziło o politykę rządową! A kto przy takim biciu przyjął mimowolnie Sakrament od popa, zapisywali go zaraz na prawosławnego."

Nektariuszu jesli twoim zdaniem uciekanie prawosławnych z uni do katolicyzmu i opieranie sie mordom nazywasz przesladowaniem prawosławia to ja po prostu moge tylko załamac ręce i się popłakac z bezislności wbec twojej głupoty.

http://www.nonpossumus.pl/biblioteka/fe ... ci/260.php

Polecam zaglądnąć ci tam pijana_poetko i poszukac. Naprawde warto. Czytałem juz jakiś czas temu jego ksiązkę. Ale pamiętam, że ludzie tamci uciekali przed rzadowym sciganiem wraz z popami unitów. Uciekali do katolicyzmu wprost bo czuli się tam bliżej Boga niż w fałszywej rzadowej wierze.
Wiele osób przypłaciło to zyciem.A wyżej cytat pokazuje jak to się odbywało i jak ludzie ginęli za wiare w Chrystusa.

Całe przesladowanie jednak to nie jest ylko ten ułamek czasu.
Schizma trwa sporo czasu a uni było wiele.Teraz znalazłem chocby florencka i brzeska.
Jednak najwieksze prześladowania, albo wprost opisane były za czasów wywózek na Sybir. Moskali. I naszych wielkich wieszczy.Owe lata kiedy Polacy udowodnili swoim zyciem, że państwo nie oznacza wcale Naród. Ale Naród jest czymś większym i wspanialszym!

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Pn mar 05, 2007 17:17

Nektariuszu jesli twoim zdaniem uciekanie prawosławnych z uni do katolicyzmu i opieranie sie mordom nazywasz przesladowaniem prawosławia to ja po prostu moge tylko załamac ręce i się popłakac z bezislności wbec twojej głupoty.

Mieszko, jeśli wyciągnąłeś powyższe wnioski z mego postu, to mogę tylko załamać ręce i popłakać się z bezsilności. Gdzie ja tak napisałem???

Po pierwsze unici to nie to samo, co prawosławni! A zdajesz się tak uważać, pisząc, iż "prawosławni uciekali z unii do katolicyzmu". Albo prawosławni przechodzili na unię, albo unici przechodzili na obrządek rzymski. Nie ma czegoś takiego jak prawosławni unici. Unici to przecież katolicy. To, co napisałeś to trochę takie masło maślane. Nie wiem, o Ci w sumie chodzi?

Wracając do mego posta. Najwyraźniej niedokładnie go przeczytałeś ponieważ nie napisałem nic na temat prześladowań prawosławnych. To na co zwróciłem uwagę w swojej poprzedniej wypowiedzi, to paradoksalne prześladowanie (chociaż słowo prześladowanie jest być może troszkę za mocne w tym przypadku) unitów przez rzymskokatolików. Paradoksalne, ponieważ unici i łacinnicy są przecież jednym Kościołem! W swoim poście zwróciłem uwagę, iż rzymskokatolicka hierarchia, jak pokazuje historia przeszła i współczesna(opisana przez mnie historia jest współczesna), traktuje unitów często jako katolików "drugiej kategorii", wykorzystując obrządek grecki w sposób instrumentalny.

Cytuj:
Wiele osób przypłaciło to zyciem.A wyżej cytat pokazuje jak to się odbywało i jak ludzie ginęli za wiare w Chrystusa.

Przechodzenie unitów na prawosławie, to nic innego jak powrót do wiary ojców, powrót do jedności z Kościołem powszechnym. Jednakże, nigdy, przenigdy nie wolno tego robić z zastosowaniem środków administracyjnych, a już tym bardziej z wykorzystaniem rozwiązań siłowych! To w jaki sposób likwidowano unię na chełmszczyźnie w 1875 r. to jedna wielka tragedia i fatalna pomyłka administracji carskiej. To nie Cerkiew Prawosławna likwidowała w ten sposób unię, lecz władza państwowa. Stosowane przez nią administracyjne metody są obce prawosławiu! To nie do pomyślenia, by jakikolwiek duchowny zmuszał kogokolwiek do przyjęcia prawosławia z karabinem w ręku! Zacytowana przez Ciebie historia, zakładając, iż opisuje rzeczywiste wydarzenie i nie jest wyolbrzymiona, w co mocno wątpię, to raczej przykład kilku odosobnionych przypadków gdzie w takiej formie w całych wydarzeniach brał udział prawosławny duchowny, zmuszony zapewne siłą przez żołnierzy do takiego właśnie zachowania.

Wt mar 06, 2007 16:58

Przeczytałem fragment książki, do której podałeś linka. Do obiektywizmu to temu autorowi jeszcze dużo brakuje.

Cytuj:
Stwierdzić należy, że chociaż obrządku greckokatolickiego był to jednak lud polski.

Chociażby tym jednym zdaniem autor się totalnie kompromituje i wykazuje zupełną nieznajomością tematu stosunków narodowościowych. Ciekawe, co by na to powiedzieli sami unici :shock: Wygląda na to, że pan Konieczny hołdował ideologii przedwojennej endecji.[/quote][/code]

Wt mar 06, 2007 17:16

a mi to wszystko się nie przyda. mnie interesują tylko udokumentowane fakty, pozatym w mojej pracy mam się skupić na stosunkach parafii łacińskich do unitów, a nie prawosławnych. może jeszcze jakieś pomysły?
PS: a wy chłopaki się nie kłóćcie, bo to nie wypada :lol:

Wt mar 06, 2007 22:46

Cytuj:
Po pierwsze unici to nie to samo, co prawosławni! A zdajesz się tak uważać, pisząc, iż "prawosławni uciekali z unii do katolicyzmu". Albo prawosławni przechodzili na unię, albo unici przechodzili na obrządek rzymski. Nie ma czegoś takiego jak prawosławni unici. Unici to przecież katolicy. To, co napisałeś to trochę takie masło maślane. Nie wiem, o Ci w sumie chodzi?

Nie ma czegos takiego jak religia unitów.
Unitami nazywamy prawosławnych którzy ogłosili jedność z KK poprzez uznanie zwierzchności hierarchicznej rzymskiego papieża nad soba.Rzeczywiście wtedy jak piszesz nie byli już prawoslawnymi bo porzucali schizme, ale nie byli wcale także katolikami. Byli nadal chrześcijanami, tylko, że połączonymi unią z KK.
Oni porzucali schizme!
Różnica była w obrządku.A włąśnie zpowodu tego obrzadku nie można ich nazwać katolikami.Dlatego słowo unici pasuje jak ulał.I nie mówi się katoliccy unici.

Nektariusz
Cytuj:
Wracając do mego posta. Najwyraźniej niedokładnie go przeczytałeś ponieważ nie napisałem nic na temat prześladowań prawosławnych.

odpowiem ci twoimi słowami...
Nektariusz
Cytuj:
Po miesiącu hierarchia rzymskokatolicka doprowadziła do likwidacji nabożeństw. Powód był oczywisty, lęk przed tym, by dawni unici, a obecnie rzymskokatolicy nie powrócili do obrządku greckiego, uszczuplając tym samym obrządek rzymski.

Nektariusz
Cytuj:
Nie wiem jaki był stosunek parafii łacińskich do unitów w czasie ich prześladowań, ale myślę, że bazował na wyżej przedstawionej "filozofii".

700 księzy sprzeciwiło się "dowolnemu połączeniu" z prawosławną schizma w latach 1837-1850
3200 wyrzekło sie unii na rozkaz rządu.

Przypominam ci różnice:
Car w prawosławiu jest tym samym co papież u katolików.
Papież jest osobą duchowną, Car świecką.
Wszystko co powie Car ma byc wykonane przez prawosławnych. U nas w sprawach duchowych wojewodowie, prezydenci, cesarze sobie moga gadać zdrowi...
Każde przegięcie w strone rozsądzania spraw duchownych przez głowy świeckie było wywracaniem KK.
Jeśli piszesz, że nie wierzysz w to, iż popowie byli obecni... to uwierz... bo to historia.Spełniali swój obowiazek zwierzchiczy jaki mieli wobec Cara.Tak jak to robią żołnierze.

więc śpiewaj duszo ma... BÓG JEST MIŁOŚCIĄ...

Cz mar 08, 2007 23:47
Nie ma czegos takiego jak religia unitów.
Unitami nazywamy prawosławnych którzy ogłosili jedność z KK poprzez uznanie zwierzchności hierarchicznej rzymskiego papieża nad soba.Rzeczywiście wtedy jak piszesz nie byli już prawoslawnymi bo porzucali schizme, ale nie byli wcale także katolikami. Byli nadal chrześcijanami, tylko, że połączonymi unią z KK.

Hmmm- skoro ogłosili jedność z Kościołem katolickim, to byli katolikami :)
I nie chodzi tutaj tylko o zwierzchnictwo papieża, Mieszku, ale o uznanie nauczania KK, w tym wszystkich dogmatów.

Cytuj:
Różnica była w obrządku.A włąśnie zpowodu tego obrzadku nie można ich nazwać katolikami.Dlatego słowo unici pasuje jak ulał.I nie mówi się katoliccy unici.

Co świadczy o wierze? Szaty ?? Czy jezuita i franciszkanim wyznają inną wiarę? (mają inne habity) Czy rozgrzeszenie ma moc tylko w konfesjonale, a w "miejscu spowiedzi" już nie ?
Słowo unici określa wiernych licznych kościołów, które uzyskały jedność z Rzymem na podstawie Unii. Jednym z takich kościołów jest Kościół greckokatolicki - powstały po przyjęciu przez część prawosławnych nauczania KK- wiara ta sama jak w rzymskim katolicyzmie- obrządek- jak u prawosławnych. I tutaj nazwa "katolicki" jest w pełni uprawniona. Nie wiem, czy wiesz, że możesz w cerkwii greckokatolickiej przyjąć Komunię.

Pt mar 09, 2007 1:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 10 ]