Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N sie 17, 2025 22:28

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona
 Portugalia- aborcja 
Autor Wiadomość

Nieprawda.
Wzorem szanownego oponenta zachęcam do zgłębienia normy moralnej wynikającej z przykazania "nie zabijaj".

No to bądź łaskaw dokonac mi wykładni takiej sytuacji:

nie zabijaj-absolutny zakaz aborcji-kobieta z ciążą pozamaciczną.

Pn mar 12, 2007 12:12

A kwestia morderstwa nie jest delikatna?

Po drugie: ja manipuluję bo "jestem bardziej papieski od papieża", ale nie manipulują ci którzy odmawiają płodowi człowieczeństwa.

Manipulujesz.

Dopóki nie otrzymam odpowiedzi czy płód w ciąży pozamacicznej jest człowiekiem czy nie oraz czy można go usunąć czy nie /wtedy mamy dwóch nieboszczyków/ tak długo uważam wasze zapienianie się o płodach za bezcelowe.

Podobnie w kwestii gwałtu - póki was chłopcy ktoś nie zgwałci - nie dyktujcie innym co mają robić i co mają czuć.

Pn mar 12, 2007 12:16

Nb. - w Polsce ponoć mamy 98% chrześcijan.
Ci deklarujący się jako chrześcijanie ponoć mają żyć według 10 przykazań.

Może zamiast zajmować sie nieporadnym dłubaniem we w miarę dobrym prawie zajmijcie się przestrzeganiem zasad własnej wiary.

Pn mar 12, 2007 12:18

Nigdzie nie ma nakazu aborcji.
Nie ma przymusu usuwania ciązy.

Zatem wystarczy żyć zgodnie z 10 przykazaniami i nie będzie was dotyczył problem aborcji.

A mamy 98% chrześcijan.
Skąd więc ta panika?

Pn mar 12, 2007 12:43

Mikael napisał(a):
Nieprawda.
Wzorem szanownego oponenta zachęcam do zgłębienia normy moralnej wynikającej z przykazania "nie zabijaj".

No to bądź łaskaw dokonac mi wykładni takiej sytuacji:

nie zabijaj-absolutny zakaz aborcji-kobieta z ciążą pozamaciczną.

Nie jestem łaskaw.
Sięgnij do podręcznika teologii moralnej.
Możesz też poszperać po archiwalnych Gościach Niedzielnych - w jednym z artykułów własnie taką sytuację omawiano.

Pn mar 12, 2007 12:54

To znaczy tyle że sam zdania nie masz i odpowiedzieć nie potrafisz.
A skoro nie potrafisz, a przychodzisz na forum jedynie po to by głosić puste hasełka ze zmurszałych gazetek - to pomyliłeś cel istnienia forum.
Ono jest do dyskusji.
Dla takich jak ty miłośników makulatury pozostają zakurzone komórki i zapleśniałe piwnice.

Nb. nie traktuj dosłownie sformułowania typu "bądź łaskaw".

Osoby które samodzielnie nie myślą nie muszą wysilać się na łaskawość.

Pn mar 12, 2007 13:02

Podobnie w kwestii gwałtu - póki was chłopcy ktoś nie zgwałci - nie dyktujcie innym co mają robić i co mają czuć.

Jest w tym jednak pewna niekonsekwencja: mamy obywatela A, który jest sprawcą gwałtu, obywatela B, który jest ofiarą gwałtu, i obywatela C, który jest, bez swojej woli czy winy, owocem gwałtu. Przyznam, że nie rozumiem, dlaczego ofiara gwałtu ma mieć prawo pozbawić życia owoc gwałtu, który bezpośrednio w niczym nie zawinił, a jednocześnie nie ma prawa pozbawić życia gwałciciela? Dla mnie kłóci się to z elementarnym poczuciem sprawiedliwości. Jedynym rozwiązaniem wydaje się być przyjęcie, że do jakiegoś czasu T nie mamy do czynienia z pełnoprawnym obywatelem.

Pn mar 12, 2007 13:03
Post Re: Portugalia- aborcja
joten napisał(a):
Brawo Portugalia.
Po długich latach dołączyła do grupy państw liberalnych, które uznają prawo kobiet do decydowania w sprawach aborcji.
Kto pozostał w Europie z tzw. " obrońców życia" w imię nauki jedynie słusznej
religii??? Polska, Irlandia i Malta. Ale w Irlandii proces laicycacji postępuje w tempie proporcjonalnym do stopnia zamożności. Tam też wykryto afery pedofilskie wśród prominentnych księży. Prędzej czy później i tam nastąpią zmaiany - to tylko kwestia czasu. I zostaniemy sami jak ten palec. Chyba że Giertych przekona całą Europę, lol. Ja jednak chyba tego nie dożyję - przynajmniej nie w tym życiu.

Bardzo się cieszę, że kolejny kraj dołączy do grona krajów, gdzie prawo kobiet do samostanowienia o tym co się dzieje z jej ciałem jest respektowane i szanowane. Z czasem, prawo to nieuchronnie będą musiały wprowadzić wszystkie kraje UE. Jest to kwestia czasu. Polska nie będzie tu wyjątkiem, wystarczy poczekać aż nadejdą liberalne rządy.

Pn mar 12, 2007 13:16
W imię religii? Daj spokój, znam masę ateistów, którzy też są przeciwni aborcji na życzenie. To nie kwestia wiary tylko wrażliwości na zabijanie.

Nieprawda.
I stosujesz bardzo perfidną praktykę. To nie jest kwestia warażliwości na zabijanie, bo chyba nie posądzasz osob optujących za aborcją o brak takowej wrazliwości? To jest kwestia przekonań i ustaleń kiedy zaczyna się człowiek. Ja nie uważam, aby zygota była człowiekiem, dlatego do odpowiedniego stadium/miesiąca ciąży, w którym nadal nie mamy do czynienia z człowiekiem - jestem za aborcją. Ty to nazwiesz "zabijaniem", ja w żadnym wypadku tak tego nie nazwę, bo wg mnie nie jest to zaibjanie człowieka, a jedynie uniemożliwienie rozwinięcia się człowieka z zygoty.
I do tego się de facto sprowadza różnica miedzy ludźmi będącymi za aborcją a tymi jej przeciwnymi, a nie jak twierdzisz do "wrażliwości na zabijanie".

Pn mar 12, 2007 13:21

Dopóki nie otrzymam odpowiedzi czy płód w ciąży pozamacicznej jest człowiekiem czy nie oraz czy można go usunąć czy nie /wtedy mamy dwóch nieboszczyków/ tak długo uważam wasze zapienianie się o płodach za bezcelowe.

Płód jest człowiekiem, niezależnie od tego czy zagnieżdżony jest w macicy czy poza nią.
Jednakże ratując życie matki można usunąć płód, gdyż:
"człowiek powinien bardziej troszczyć się o własne życie niż o życie cudze"
i
"Zabójstwo niezamierzone nie pociąga odpowiedzialności moralnej. Nie jest się jednak wolnym od poważnej winy, jeśli bez uzasadnionych powodów działało się w sposób, który spowodował śmierć, nawet bez intencji jej zadania"
KKK

Zagrożenie życia matki wydaje mi się wystarczającym powodem.

To znaczy że można ratować życie własne nawet kosztem życia innego, jeśli tylko nie ma innego sposobu na ratunek.
Trawy napisał(a):
Nigdzie nie ma nakazu aborcji.
Nie ma przymusu usuwania ciązy
A czy jest gdzieś zapisany nakaz zabijania? Czy wydaje ci się ograniczeniem wolności zakaz zabijania ludzi?

Dlaczego upierasz się że lepiej umiesz wczuć się w sytuację kobiety zgwałconej? Poza tym nawet gdybym doświadczył gwałtu i tak nie uznałbyś moich racji bo na pewno nie jestem zagrożony ciążą.

przemo napisał(a):
prawo kobiet do samostanowienia o tym co się dzieje z jej ciałem jest respektowane i szanowane
:hahaha:
Ciesz się że twoja matka tak nie pomyślała gdy była z tobą w ciąży. Kiedy kkończy się prawo matki do "samostanowienia" o swoim ciele? Czemu matka póki żyje nie ma prawa do decydowania o tym, co pochodzi całkowicie z jej ciała (nie licząc jendnej malutkiej komórki nasienia). A zresztą matka usuwając ciążę nie tylko decyduje o swoim ciele, ale i o losie tej jednej męskiej komórki.

Pn mar 12, 2007 13:31

To znaczy tyle że sam zdania nie masz i odpowiedzieć nie potrafisz.
A skoro nie potrafisz, a przychodzisz na forum jedynie po to by głosić puste hasełka ze zmurszałych gazetek - to pomyliłeś cel istnienia forum.
Ono jest do dyskusji.
Dla takich jak ty miłośników makulatury pozostają zakurzone komórki i zapleśniałe piwnice.

Nb. nie traktuj dosłownie sformułowania typu "bądź łaskaw".

Osoby które samodzielnie nie myślą nie muszą wysilać się na łaskawość.

No, no moderatorem może zostaniesz? Bo sędzią to już chyba jesteś?

Jakoś w innym watku byłeś zagorzałym zwolennikiem makulatury, tu zaś podręcznik nie podchodzi, bo co?

Nb Gość Niedzielny ma archiwum internetowe.
Trza tylko być otwartym, a nie zakutym łbem walić innych po odmiennych od swoich poglądach (z uzasadnieniem, że się dyskutuje :-D ).
Wspomniany artykuł:
http://www.goscniedzielny.wiara.pl/?gru ... 1104785534

Cytat z powyższego będący odpowiedzią na Twoje tak intensywnie stawiane pytanie o ciążę pozamaciczną. Nieulu ;-)
Cytuj:
Dziecko poza macicą
Są takie bardzo rzadkie przypadki, kiedy zarodek nie trafia na swoje miejsce, czyli do macicy. Zaczyna rosnąć w innym miejscu, najczęściej w jajowodzie. Nie ma szans, żeby tam przeżyć: w końcu braknie mu miejsca. To tak zwana ciąża pozamaciczna. Taka ciąża wiąże się też z dużym niebezpieczeństwem dla życia matki, bo jajowód może pęknąć. – Jeśli nie ma możliwości uratowania dziecka, jest dopuszczalny zabieg medyczny ratujący życie matki. Zabieg, którego ubocznym, niepożądanym skutkiem jest śmierć dziecka – mówi ks. dr Antoni Bartoszek, wykładowca teologii moralnej na Uniwersytecie Śląskim.

Cytuj:
Według księdza Stephana, lekarze najróżniejszych specjalności podejmują czasem wybory, które są w jakiś sposób do tej sytuacji podobne. Na przykład, gdy mają w szpitalu jedną aparaturę ratującą życie, a kilku pacjentów, których trzeba do niej pilnie podłączyć. Którego podłączyć najpierw? Kiedy wreszcie lekarz już wybierze jednego z pacjentów, to przecież nie znaczy, że próbuje zabić pozostałych. To wciąż jest ratowanie życia. Tak samo ratowania w pierwszej kolejności życia ciężarnej matki nie można nazwać aborcją, zabiciem dziecka.

Pn mar 12, 2007 13:32

To jest kwestia przekonań i ustaleń kiedy zaczyna się człowiek. Ja nie uważam, aby zygota była człowiekiem, dlatego do odpowiedniego stadium/miesiąca ciąży, w którym nadal nie mamy do czynienia z człowiekiem - jestem za aborcją. Ty to nazwiesz "zabijaniem", ja w żadnym wypadku tak tego nie nazwę, bo wg mnie nie jest to zaibjanie człowieka, a jedynie uniemożliwienie rozwinięcia się człowieka z zygoty.
Zasada jest taka że jeśli ma się wątpliwości to trzeba przyjąć opcję, która nie powoduje naraża na postępowanie nieetyczne.
Jeśli jesteś na polowaniu to czy strzelisz mając wątpliwość czy to człowiek czy sarna?
Ale jeśli już strzeliłeś to będziesz twierdził z całą mocą że ten trup to nie człowiek, tylko dwunożna sarna.
Prawda jest taka że nie możesz udowodnić że ta "zygota" to nie człowiek.

Pn mar 12, 2007 13:37

Płód jest człowiekiem, niezależnie od tego czy zagnieżdżony jest w macicy czy poza nią.
Jednakże ratując życie matki można usunąć płód, gdyż:
"człowiek powinien bardziej troszczyć się o własne życie niż o życie cudze"
i
"Zabójstwo niezamierzone nie pociąga odpowiedzialności moralnej. Nie jest się jednak wolnym od poważnej winy, jeśli bez uzasadnionych powodów działało się w sposób, który spowodował śmierć, nawet bez intencji jej zadania"
KKK

Zagrożenie życia matki wydaje mi się wystarczającym powodem.

To znaczy że można ratować życie własne nawet kosztem życia innego, jeśli tylko nie ma innego sposobu na ratunek.

Przykazanie V a - nie zabijaj, ale ...

Weź.

Pn mar 12, 2007 13:39

Podoba mi się to wasze podejście - same facety tokujące o bezmyślnych kobietach, który nic tylko by cięgiem jakieś dizeciaki wyskrobywały.

Weźcie się antyaborcyjni ortodoksi puknijcie zbiorowo w łeb - te kobiety którym chcecie dowalić waszymi rewelacjami mają w pojedynkę więcej rozumu niż całe wasze gremium.

Właśnie wy traktujecie kobiety jak bezmózgie macice na dwóch nogach .
Aż wstyd.

Pn mar 12, 2007 13:43

Widzę że skończyły ci się argumenty skoro sięgasz po argumenty ad personam.

Pn mar 12, 2007 13:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 115 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6 ... 8  Następna strona