| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Baal i Moloch - pytanie.
Jak zapewne wszyscy pamiętają, Izraelici, często sprzeciwiali się bogu i czcili innych bożków, a najczęściej Baala i Molocha, lub w inny sposób oddawali im cześć.
Nieraz w historii następowała krótka przerwa i ponowne sprzeciwianie się bogu. Oczywiście bóg napominał Izraelitów, ale...
Moje pytanie do Was jest następujące:
"Jak uważacie, skąd Izraelici dowiedzieli się o istnieniu tych Baala i Molocha ? Jak poznali ich imiona ?"
|
| Cz mar 15, 2007 23:13 |
|
|
|
 |
|
Kamyk
|
Nie wiem jak było naprawdę. Dla mnie wydaje sie prawdopodobne, że imiona te poznali po prostu od innych ludów
|
| Cz mar 15, 2007 23:34 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Kamyk napisał(a): Nie wiem jak było naprawdę. Dla mnie wydaje sie prawdopodobne, że imiona te poznali po prostu od innych ludów
Niezbyt satysfakcjonująca odpowiedź.
Skąd inne ludy poznały imiona owych bogów 
|
| Cz mar 15, 2007 23:51 |
|
|
|
 |
|
Jonathan Sarkos
|
Aztec napisał(a): Kamyk napisał(a): Nie wiem jak było naprawdę. Dla mnie wydaje sie prawdopodobne, że imiona te poznali po prostu od innych ludów Niezbyt satysfakcjonująca odpowiedź. Skąd inne ludy poznały imiona owych bogów 
O własnie. Mi sie wydaje (a właściwie jestem tego pewien), że pierwsze przykazanie boskie brzmi: nie będziesz miał bogów cudzych przede mną.
I teraz hit: oznacza to przecież, że sam Bóg chrześcijan mówi, że oprócz niego istnieją inni bogowie ! Skąd więc ten jeden Bóg 
|
| Cz mar 15, 2007 23:55 |
|
 |
|
Leszek, Jan
|
Marne te twoje rewelacje. Wskazują, że nie masz pojęcia o Bogu jedynym.
http://apologetyka.com/biblia/?menu=seek&language=pl[...]
|
| Pt mar 16, 2007 6:14 |
|
|
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Ale Panie Leszku. Przecież ja doskonale wiem, że to byli fałszywi bogowie.
Pytanie tylko brzmi, skąd Izraelici się o nich dowiedzieli, ? Jak poznali ich imiona ?
|
| Pt mar 16, 2007 8:13 |
|
 |
|
goostaf
|
Na pewno Pan Bóg im je objawił. Wygadał się gdy powiedział że jest większy od jednego i drugiego.
A tak na poważnie: przecież Izraelici nie mieszkali w próżni. Otaczały ich inne, pogańskie narody, które także wśród samych izraelitów mieli swoje enklawy (poczytaj księgę Jozuego i Sędziów). A często było tak że Izraelici brali sobie kobiety z tych ludów za żony i ulegali ich wierzeniom (z czym walczył m.in. Ezdrasz i Nehemiasz).
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
| Pt mar 16, 2007 8:31 |
|
 |
|
goostaf
|
PS. Ty też znasz imię Allaha i nikogo to nie dziwi.
_________________ Powiedziano ci, człowiecze, co jest dobre. I czegoż żąda Pan od ciebie, jeśli nie pełnienia sprawiedliwości, umiłowania życzliwości i pokornego obcowania z Bogiem twoim Micheasz 6:8
|
| Pt mar 16, 2007 8:35 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
No to znowuż ponawiam drugie pytanie,
Skąd inne ludy dowiedziały się o istnieniu Molocha i Baala, skąd dowiedziały się jak mają na imię. ?
|
| Pt mar 16, 2007 13:52 |
|
 |
|
goostaf
|
Wymyśliły ich sobie.
I imiona także.
To nie takie dziwne. Człowiek zawsze czuł że jest istotą duchową i nazywał doznawane wrażenia.
Na przykład dziś ludzie często opowiadają że "czuli" obecność kogoś zmarłego z rodziny. A nazwane to zostało: "duch".
Do czego dążysz?
|
| Pt mar 16, 2007 14:12 |
|
 |
|
Jonathan Sarkos
|
goostaf napisał(a): Do czego dążysz?
Aztec jest Sokratesem tego forum  .
|
| Pt mar 16, 2007 14:14 |
|
 |
|
goostaf
|
Dobrze że nie jestem Ksantypą
|
| Pt mar 16, 2007 14:16 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
goostaf napisał(a): Wymyśliły ich sobie.
Goostaf, a dlaczego uważasz, że to inne ludy wymyśliły Molocha i Baala a nie Izraelici ?
Chyba równie dobrze mogli ich sobie wymyślić Izraelici. ?
Jak uważasz ?
|
| Pt mar 16, 2007 14:16 |
|
 |
|
Jonathan Sarkos
|
goostaf napisał(a): Dobrze że nie jestem Ksantypą
Goostaf, wokół jakichś podejrzanych obszarów krążą Twoje mysli  .
|
| Pt mar 16, 2007 14:21 |
|
 |
|
goostaf
|
Pewnie mogli, ale przypuszczam że historycy znają Baala i Molocha spoza źródeł Biblijnych, z różnych od judzkiej kultur.
|
| Pt mar 16, 2007 14:22 |
|
|
|