Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 23, 2025 22:03

Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.  [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Mam pytanie....... 
Autor Wiadomość

Post Mam pytanie.......
Wlasnie sie tak zastanawiam.... czy zakochanie sie w kims kto nie ma duszy.... czy to jest grzech.... bardzo mnie ten temat nurtuje , prosze o w miare mozliwosci rzetelna odpowiedz...

Z gory dziekuje....

Pozdrawiam ; )

N mar 18, 2007 0:58
Dusze ma kazdy człowiek i zwierze...Co więc masz na myśli? Jakąs rzecz?

Poza tym, zakochanie to bardzo wieloznaczny wyraz...Mozna bardzo przywiązac się do rzeczy...ale to malo chrzescijańskie...

N mar 18, 2007 9:08
Każdy człowiek ma duszę - zwierzę nie ma duszy, Teresse ...
A samo zakochanie nie jest grzechem. To uczucie- ważne, co my z nim zrobimy, jak pokierujemy. Trzeba się zastanowić, czy to uczucie będzie nas rozwijać, czy prowadzć do zła.

N mar 18, 2007 9:11
To już sama nie wiem- gdzies czytałam, że zwierzę też ma duszę, tylko ze smiertelną... :?

N mar 18, 2007 9:17

@shmer ale w zasadzie to co/kogo masz na myśli?

N mar 18, 2007 9:44

Święty Tomasz z Akwinu mówił, że istnieje dusza ludzka (duchowa bodajrze) a także dusze zmysłowe i dusze wegetatywne, które istnieją dopowiednio w zwierzętach i roślinach. Tak więc wszystko co żyje ma dusze. Argumetnował także, że dusze zwierząt i roślin są tak bardzo związane z materią, że po śmierci organizmu także umierają (są śmiertelne).

Tak przynajmniej zrozumialem z jego twórczości.

N mar 18, 2007 9:47

Tylko że dzisiaj pod pojęciem dusza rozumiemy tylko ta duszę duchową, nieśmiertelną, właściwą tylko człowiekowi

N mar 18, 2007 9:51

Pytaliscie sie o co lub kogo tak naprawde chodzi, wiec chcialem uscislic moja wypowiedz ze chodzi o rzecz.... nie wazne kakretnie o co... wiec czy zakochanie sie w rzeczy... przedmiocie... czy to grzech... ??

N mar 18, 2007 20:20
Jeżeli to jest piękny i dobry samochód to nie dziwię się twojej miłości :D

N mar 18, 2007 20:24

Święty Tomasz z Akwinu mówił, że istnieje dusza ludzka (duchowa bodajrze) a także dusze zmysłowe i dusze wegetatywne, które istnieją dopowiednio w zwierzętach i roślinach. Tak więc wszystko co żyje ma dusze. Argumetnował także, że dusze zwierząt i roślin są tak bardzo związane z materią, że po śmierci organizmu także umierają (są śmiertelne).

Tak przynajmniej zrozumialem z jego twórczości.

W 100% - przepraszam za wyrażenie - zreżnął z któregoś z Greków. Zresztą Tomasz chyba w ogóle niewiele miał oryginalnego do powiedzenia.

N mar 18, 2007 21:16

Mi nie chodzi o to zebyscie mi powiedzieli ze zwierzeta i roliny maja dusze. Tylko o to czy zakochanie sie w czyms co jej NIE[/b> ma jest grzechem.

N mar 18, 2007 21:29

@shmer: mam jedno pytanie: czy Ty jesteś normalny? 0o

Jak można się zakochać w rzeczy?

Pn mar 19, 2007 6:44
Czy przynosisz tej rzeczy kwiatki, czy piszesz dla niej wiersze, czule obejmujesz, chodzicie na spacery, do kawiarni, kina. Przedstawiłeś ja rodzicom? Planujecie wspólną przyszłość? Co z potomstwem?

:D

Pn mar 19, 2007 7:57

Mi nie chodzi o to zebyscie mi powiedzieli ze zwierzeta i roliny maja dusze. Tylko o to czy zakochanie sie w czyms co jej NIE[/b> ma jest grzechem.

Pigmalion?

Pn mar 19, 2007 8:17

Enigma moze nie jestem normalny..... ale ... nic na to nie moge poradzic... po prostu mysle o niej caly czas.... chce z nia byc ciagle... chce by byla szczesliwa.... Antek... robie dla niej oltarzyk w pokoju... kwiatki ciagle przy niej beda.... nosze ja zawsze przy sobie... (jesli tylko moge), wiec i do kona z na chodze... Poza tym co jest zlego w milosci..? nawet jesli jest ona skrajnie udziwniona jak w moim przypadku...? Przeciez kazdy ma prawo do budowania szczescia tak jak chce.... wiec i moja droga do niego jest dobra, prawda?

Pozdrawiam ; ) shmer

Pn mar 19, 2007 16:48
Ten wątek jest zablokowany. Nie możesz w nim pisać ani edytować postów.   [ Posty: 21 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona