Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 08, 2025 4:46

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 7 ] 
 Okres wielkanocny 
Autor Wiadomość

Post Okres wielkanocny
Mam pytanie:

Jedno z przykazań kościelnych mówi o tym, że katolik powinien przynajmniej raz w roku, w okresie Wielkanocy, przystąpić do sakramentu pokuty i Komunii Św. A jeśli ktoś przystępuje do spowiedzi i Komunii przez cały rok, nawet dosyć często, a nie przystąpi do Komunii w Wielkanoc, to czy jest to grzechem lub czy pociąga jakieś konsekwencje?

Nie chodzi mi o to, że bez tego nie przeżyje się w pełni Zmartwychwstania Panskiego - to wiem.

Pn mar 19, 2007 16:31

hmm... jeśli ktoś prowadzi regularne życie sakramentalne przez cały rok to nie myślisz, że nie przystąpienie do Komunii św. akurat przez to półtora miesiąca okresu wielkanocnego jest hmm... delikatnie mówiąc dziwne?

To przykazanie narzuca obowiązek, na tzw. minimum sakramentalne... niedopełnienie obowiązku jest grzechem. Inną sprawą jest waga tego grzechu ale tego rozstrzygać na forum nie możemy.

Pozdrawiam.

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Pn mar 19, 2007 16:42

Chodzi jak najbardziej o to, aby w czasie wielkanocnym TEŻ przyjąć Komunię.

Właśnie na pamiątkę radości ze zbawienia i zmartwychwstania Jezusa.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pn mar 19, 2007 18:54
Zobacz profil WWW

hmm... jeśli ktoś prowadzi regularne życie sakramentalne przez cały rok to nie myślisz, że nie przystąpienie do Komunii św. akurat przez to półtora miesiąca okresu wielkanocnego jest hmm... delikatnie mówiąc dziwne?

Ja wiem. Ale różne przypadki chodzą po ludziach, i może się zdarzyć, że z takich czy innych względów, nawet jeśli ktoś chciał, to nie mógł. Zresztą nie mówię tu nawet o całym okresie wielkanocnym, źle się wyraziłam, ale konkretnie - Wielki Piątek, Sobota, Niedziela - rozumiecie.

Narzuca minimum sakramentalne, owszem, ale ja to widzę jako takie minimum przyzwoitości stworzone pod kątem ludzi, którzy są "na bakier", bo osoba żyjąca wiarą sama w sobie czuje tą potrzebę. Ale właśnie - jeśli ktoś tego nie traktuje jak, za przeproszeniem, "zło konieczne", że odbębni ten raz w roku i koniec, tylko po prostu tak się zdarzy...

Pn mar 19, 2007 19:29

i może się zdarzyć, że z takich czy innych względów, nawet jeśli ktoś chciał, to nie mógł.

No to już chyba naprawdę trzeba chcieć...

Okres Wielkanocny to prawie 50 dni - nie jakiś tydzień. Okazji do przystąpienia do komunii naprawdę jest od groma.

Cytuj:
Zresztą nie mówię tu nawet o całym okresie wielkanocnym, źle się wyraziłam, ale konkretnie - Wielki Piątek, Sobota, Niedziela - rozumiecie.

Ale to nie jest okres wielkanocny.

To Triduum Paschalne, należące do Wielkiego Postu (czwartek, piątek) - okres wielkanocny liczy się od liturgii Wigilii Paschalnej, czyli wieczornej liturgii Wielkiej Soboty.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt mar 20, 2007 8:39
Zobacz profil WWW

Trochę mamy pomieszanie z poplątaniem... Okres Wielkanocny [Paschalny] to jedno, okres wielkanocnych spowiedzi to drugie, a Triduum Paschalne to trzecie.

Przykazania kościelne mówią o tym drugim okresie - z reguły jest to czas od Środy Popielcowej do uroczystości Świętej Trójcy. I wtedy należy przynajmniej raz przyjąć Komunię.

Nie ma obowiązku przyjmowania Komunii w Triduum, więc - odpowiadając na Twoje pytanie - grzechu nie popełniasz, ale rozumiem, że mniej więcej zdajesz sobie sprawę z tego, czym te dni są...

Pozdrawiam :)

które zostałoby człowiekowi dane do wypełnienia,
niż kontemplacja.

P. M. Delfieux

Wt mar 20, 2007 10:15

Dziękuję, angua - właśnie takiej konkretnej odpowiedzi mi było trzeba. Oczywiście, zdaję sobie z tego sprawę w stu procentach, potrzebowałam jedynie rozwiania wątpliwości na ten konkretny przypadek.

Dzięki wam, pozdrawiam.

Wt mar 20, 2007 11:25
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 7 ]