Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr wrz 10, 2025 5:25

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 12 ] 
 NIESZPORY - nabożeństwo 
Autor Wiadomość

Post NIESZPORY - nabożeństwo
Czy w Waszych parafiach odprawia się nieszpory jako nabożeństwo :?:

Napiszcie, jak to wygląda.

Recytujecie/śpiewacie :?: Zespół gra/organista :?: Są okadzenia czy bez :?: Itp :)

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr mar 21, 2007 12:28
Zobacz profil WWW
Tam gdzie ja chodzę nieszpory odprawiane są przez wspólnotę zakonników. Ludzie raczej się nie włączają (nieszpory sa po łacinie i jako chorał gregoriański), ale zawsze sporo osób siedzi w ławkach i modli sie słuchając. Tak jest na co dzień, ale przy róznych okazjach odprawia się nieszpory jako nabożeństwo z ludźmi - wtedy śpiewa się je po polsku (choć czasami zdarza się po łacinie). Wszyscy dostaja kartki z tekstami, a przed nieszporami odbywa sie krótka nauka śpiewania poszczególnych części.

A w mojej parafii nieszpory sa tylko w niedzielę, ale nie wiem jak wygladają bo nigdy nie byłam.

Śr mar 21, 2007 13:39

U mnie nie ma. Czasem chodzę do sąsiedniej parafii (franciszkanie).

Nieszpory zupełnie typowe.

Celebrans ubrany w kapę. Bracia siedzą w prezbiterium.

Tradycyjne psalmy w przekładzie Karpińskiego na tradycyjne melodie Śpiewa lud z zakonnikami i organistą.

Oczywiście na magnificat okadzenie. Na koniec błogosławieństwo Przenajświętszym Sakramentem.

Śr mar 21, 2007 14:05
Zobacz profil WWW

Czy kapa - poza komżą i stułą - jest obowiązkowa :?:

Piszesz o błogosławieństwie Najświętszym Sakramentem - znaczy się, nieszpory są przed wystawionym Najświętszym Sakramentem :?:

Doprecyzuję - nie chodzi mi o nieszpory zakonne, w klasztorach czy seminariach. Chodzi mi o takowe jako nabożeństwa w parafiach :)

Śr mar 21, 2007 14:20
Zobacz profil WWW

Czy kapa - poza komżą i stułą - jest obowiązkowa :?:

Piszesz o błogosławieństwie Najświętszym Sakramentem - znaczy się, nieszpory są przed wystawionym Najświętszym Sakramentem :?:

Doprecyzuję - nie chodzi mi o nieszpory zakonne, w klasztorach czy seminariach. Chodzi mi o takowe jako nabożeństwa w parafiach :)

Kapa - powinna być i zazwyczaj jest. Czy musi - nie wiem.

Wystawienie - bywa i tak, i tak. Wolę bez, bo naturalną postawą dla śpiewania psalmów jest siedzenie, a jak jest wystawienie, to wypada klęczeć.

Nieszpory o których piszę, to zwykłe nieszpory ludowe. W innych parafiach wyglądają tak samo.

Śr mar 21, 2007 16:11
Zobacz profil WWW

U mnie są raz w miesiącu 16tego na Mszy św super mocno wieczornej ;) (dodatkowej "papieskiej" chyba o 21:30). Do końca Ci nie powiem jak one się odbywają bo ostatnio byłam na nich pewnie rok temu w każdym razie są jakoś dziwnie wplecione w Liturgię Mszy św. i jakoś nie mam przekonania czy tak można bo psalmy (w wersji ludowej) są oddzielnie, potem gdzieś Magnificat wyskakuje w dalszej części, prośby są chyba złączone z modlitwą wiernych... w każdym razie jest tak, że zupełnie się pogubiłam w tej celebracji mimo, że Msza św czy brewiarz nie są oddzielnie mi obce ;)

Prywatnie na pewno wspólnoty młodzieżowe ode mnie z parafii na spotkaniach co tydzień odmawiają Nieszpory, oraz któraś z grup modlitewnych (nieregularnie) zbiera się na ich odmówienie po którejś z Mszy św.

Natomiast u mnie od 3 lat w poranki Triduum śpiewamy Lamentacje i jutrznie i to naprawdę fajnie wychodzi :)

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Śr mar 21, 2007 17:28

Mrówko - jakaś radosna twórczość liturgiczna... Na pewno nie powinno tak być. Msza to msza.

Cytuj:
Natomiast u mnie

Czyli - gdzie :?:

Cz mar 22, 2007 12:51
Zobacz profil WWW

Użytkownik rzadko obecny na forum.

Cz mar 22, 2007 19:27

Post Nieszpory w parafii
To co pisala Zielona Mrówka, a było dla niej niezrozumiałe, jest w najlepszym porządku. Tak celebruje sie msżę św połaczoną z Liturgią Godzin. Psalmy pełnią funkcje aktu pokutnego , prosby z Nieszporów Luturgii godzin zastępują modlitwe powszechną z dnia. Kolekta z Nieszporów to ta sama kolekta, którą modlimy sie podczas Mszy sw.( pod warunkiem że własciwie wybralismy teksty LG) Hymn Magnifikat, to dziękczynienie po Komunii. W ten sposób mozna również łaczyć Jutrznię z Mszą św. Trzeba dodać, że Liturgia godzin jest ściśle związana z Eucharystią, która jest szczytem modlitwy danego dnia. Uświęcenie czasu odbywa sie właśnie przez poszczególne godziny kanoniczne.

Cz mar 22, 2007 20:13

W mojej parafii są nieszpory w każdą niedzielę - wyglądają chyba tak samo jak w innych parafiach - psalmy tradycyjne śpiewane przy akompaniamencie organów (przy większych uroczystościach zdarza się orkiestra)
A w okresie Bożego Narodzenia śpiewane są takie stare psalmy Bożonarodzeniowe "Noc nadeszła" "Dzień ten nam" i "Śpiewajmy Panu z weselem". Po modlitwie końcowej jest wystawienie i błogosławieństwo Najświętszym Sakramentem :)

So mar 24, 2007 17:15

U mnie na specjalne okazje (ostatnia niedziela przed Wielkim Postem, Sylwester). Oczywiście przed wystawionym Najświętszym Sakramentem, tradycyjne melodie i teksty, ksiądz w kapie.

So mar 24, 2007 20:20

U mnie w parafii tylko parę razy w roku niestety.

Pt maja 25, 2007 10:34
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 12 ]