Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:29

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona
 Czy Jezus istniał? 
Autor Wiadomość
Jednak wiele wydarzeń o nim zostało zmyślonych.
Oczywiście wg mnie nie był żadnym bogiem, tylko zwykłym człowiekiem.
Powstało masę apokryfów i ewangelii opisujących niestworzone historie o nim. Większość oczywiście zmyślona.
Ale mogł faktycznie istnieć.

Cz mar 29, 2007 0:29

Wierzę zarówno w to, że Jezus istniał, jak również w to że jest Zbawicielem.

Obawiam się jednak, że uczniowie - w dobrej wierze - podkolorowali to, co znamy dzisiaj jako ewangelie. Na pewno Jezus działał cuda, ale wydaje mi się, że niektóre zostały "dorobione" potem, ot żeby uatrakcyjnić.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz mar 29, 2007 9:09
Zobacz profil WWW

Rzeczywiscie wierzymy tylko że Jezus istniał ,lecz nikt nie wie jak było w rzeczywistości naprawdę,ale na tym własnie polega wiara ,wierzy sie w to czego sie nie wie.Gdyby był jakis dowód na to ze Jezus czy Bog istnieje to juz niemusielibysmy w Niego wierzyc bo po prostu bysmy to wiedzieli i wiara była by juz niepotrzebna.

Cz mar 29, 2007 12:17

Gdyby był jakis dowód na to ze Jezus czy Bog istnieje to juz niemusielibysmy w Niego wierzyc bo po prostu bysmy to wiedzieli i wiara była by juz niepotrzebna.

Wiesz wiara polega na tym ze ludzie wierza w to ze Jezus byl bogiem. i jesliby pojawily sie dodody jego istnienia (źródła historyczne) to dowodzilyby tylko faktu istnienia i nic poza tym.

BTW ten watek dotyczy dowodow i źródeł więc twoja wypowiedz o koniecznosci zawierzenia ( moim zdaniem...sorrki :) ) troche nie pasuje do topicu.

Cz mar 29, 2007 15:06

Fakt że człowiek imieniem Jezus, który jest tym samym Jezusem opisanym w Ewangeliach, jest niepodważalny
To czy był Bogiem czy nie, to inna sprawa

Cz mar 29, 2007 18:30

Dzisiaj żaden szanujący się historyk nie podważa hiostorycznego istnienia kogoś takiego jak Jezus zwany Chrystusem.

No to super !! :) O to mi chodzilo. Podaj tylko naukowca i opracowanie w ktorym podaje dowody na istnienie Jezusa - czlowieka opisanego w ewangeliach, a bede spokojny

Cz mar 29, 2007 19:02

Wierzę zarówno w to, że Jezus istniał, jak również w to że jest Zbawicielem.

Obawiam się jednak, że uczniowie - w dobrej wierze - podkolorowali to, co znamy dzisiaj jako ewangelie. Na pewno Jezus działał cuda, ale wydaje mi się, że niektóre zostały "dorobione" potem, ot żeby uatrakcyjnić.

To na jakiej podstawie stwierdzasz czy coś było prawdą czy zwykłą ściema, lub podrasowaniem zdarzeń? W Biblii jest napisane, że CAŁE słowo jest natchnione pożyteczne itd. Skoro pisane dzięki Bogu, przez ludzi to znaczy, że nie może tam być ściemy, Bóg nie kłamie.

Cz mar 29, 2007 19:37
Zobacz profil WWW

Kamyk napisał(a):
Dzisiaj żaden szanujący się historyk nie podważa hiostorycznego istnienia kogoś takiego jak Jezus zwany Chrystusem.

No to super !! :) O to mi chodzilo. Podaj tylko naukowca i opracowanie w ktorym podaje dowody na istnienie Jezusa - czlowieka opisanego w ewangeliach, a bede spokojny

Na pewno w Leksykonie Teologii Fundamentalnej ks. Seweryniak szeroko i dokładnie omawiał dokumenty historyczne potwierdzajace istnienie Jezusa

Cz mar 29, 2007 21:19

Dzieki Kamyk. sprobuje znalezc gdzies ta ksiazke .

Cz mar 29, 2007 21:23

Fotsek jak wiara moze polegac na tym ze ludzie wierzą?...Kompletnie niezrozumiałes co ja napisałem

N kwi 01, 2007 0:02

Jeżeli pojawiłyby sie jakies dowody ,albo chociaz jeden ze Jezus istniał, to za pomoca tego dowodu moglibysmy to sprawdzic, ze Jezus istniał. Lecz dotychczas niepojawił sie zaden taki dowod i nie wiemy czy Jezus istniał.Natomiast mozemy wierzyc ze Jezus istniał i wierzymy ,ale to juz jest duza roznica,bo w pierwszym przypadku wiedzielibysmy ze Jezus jest tak jak wiemy ze jest tlen, ktory mozna sprawdzic ze jest, mimo ze go niewidac, ale widac go juz pod mikroskopem,tak wiec jest dowod na to ze jest tlen ,mało tego, na to ze jest tlen czy azot ktorych nie widac jest wiele innych dowodow ,tak wiec istnienia tlenu czy azotu nie da sie zaprzeczyc i na tym własnie polega dowod,za pomoca ktorego można po prostu cos udowodnic .A istnienia Jezusa czy Boga nie mozna udowodnic bo nie istnieje taki dowod.Tak wiec pozostaje nam jedynie wierzyc tylko ze był Jezus, albo ze jest Bog,a biblia nie jest żadnym dowodem.Wiec powtażam ze wierzymy w to czego nie wiemy, bo kiedy sie o tym dowiemy to wiara juz bedzie zbędna,tak jak w tlen niewierzymy.

N kwi 01, 2007 0:31

bo niemusimy w tlen wierzyc bo juz wiemy ze jest. Podobnie niemusielibysmy wierzyc w Boga, gdybysmy wiedzieli ze Jest, a posługujac sie jeszcze jakims dowodem moglibysmy to sprawdzic ,ale przykro mi bardzo, zaden dowod na istnienie Boga nieistnieje,gdyby istniał to juz wiara w Boga była by niepotrzebna,a jak widzimy wszyscy w Boga tylko wierzą , co znaczy tylko, ze nie ma jeszcze dowodu na Jego istnienie.

N kwi 01, 2007 0:45

Kamyk napisał(a):
Fakt że człowiek imieniem Jezus, który jest tym samym Jezusem opisanym w Ewangeliach, jest niepodważalny

N kwi 01, 2007 9:15

Jest - proroctwa ST sie Spelniły

N kwi 01, 2007 16:03

Jest - proroctwa ST sie Spelniły

"Sie spełniły” czy on je spełnił :)
Dziwne, że żydów to jakoś nie przekonało i wciąż nie przekonuje…

N kwi 01, 2007 16:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5 ... 13  Następna strona