Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 11, 2025 10:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Następna strona
 czemu nie Wierzysz ? 
Autor Wiadomość

Post czemu nie Wierzysz ?
były za i przeciw Wierze -....

chciałbym sie spytac ateistow - czemu nie wierysz ?

N kwi 01, 2007 16:08

N kwi 01, 2007 16:25
Post Re: czemu nie Wierzysz ?
ale w co ? w Boga, życie wieczne ?, w krasnale ?
Ja wierzę, wierzę że zdobędę dobrą pracę, że urodzi mi się dziecko itp. Konkretniej ?

N kwi 01, 2007 17:04

W PANA BOGA CHRZEŚCIJAŃSKIEGO- chodzi mi o powody - czy sa jakies ?

N kwi 01, 2007 18:09

1/. dogmaty religii katolickiej są nie do przyjęcia (wg. mnie kłócą się ze zdrowym rozsądkiem i poczuciem racjonalności)
2/. nauka Krk zmieniała się wielokrotnie na przestrzeni czasów - gdzie więc jest prawda?
3/. religia katolicka jest jedną z wielu religii przy czym zawiera szereg podobieństw do innych ( jak plagiat). Która więc jest prawdziwa???Dla mnie żadna.
4/. historia krk kompromituje tę instutucję ( krucjaty,inkwizycja,walka z nauką, polowania na czarownice,stosunek do żydów)
5/. niektóre zasady moralne propagowne przez Krk są współcześnie nie do przyjęcia - sex przedmałżeński, zakaz stosowania prezerwatyw, zapłodnienie in vitro, niektóre badania genetyczne itd.
Gdybym musiał wybierać to wolę buddyzm. Jestem jednak ateistą i antyklerykałem.
I tyle

N kwi 01, 2007 18:47

Gdybym musiał wybierać to wolę buddyzm. Jestem jednak ateistą i antyklerykałem.
I tyle

To ja dołożę jeszcze jedno pytanie: dlaczego czytujesz portale katolickie i uczestniczysz w dyskusjach na katolickim forum?

N kwi 01, 2007 19:00

1/. mam dość szerokie zainteresowania, również w zakresie filozofii i religii
a dyskusja z ludźmi o odmiennych światopoglądach jest ciekawa
2/. sądzę, że to forum odwiedzają również ci, którzy wciąż poszukują i wątpią i właśnie ich chciałbym skłonić do refleksji. Może będzie nas (ateistów) trochę więcej.
I żeby było jasne - nie mam nic przeciwko wierzącym - bez względu na wyznawaną religię. Natomiast opowiadam się przeciw szeroko rozumianej, postępujacej klerykalizacji naszego kraju.

N kwi 01, 2007 19:27
W PANA BOGA CHRZEŚCIJAŃSKIEGO- chodzi mi o powody - czy sa jakies ?

Z takich samych powodów jak Ty ! :-)
Ja nie wierzę Pana boga chrześcijańskiego z dokładnie tych samych powodów, z których Ty nie wierzysz w Panów bogów Greckich.

Odpowiedz sobie na pytanie:
'Dlaczego nie wierzę w bogów greckich ?' to będziesz wiedział,
dlaczego ja nie wierze w bogow chrześcijańskich.

N kwi 01, 2007 19:55

dlaczego ja nie wierze w bogow chrześcijańskich.

Nie istnieją bogowie chrześcijańscy. Chrześcijanie wyznają tylko jednego Boga

N kwi 01, 2007 20:27

Jest jeden Bóg w trzech osobach, z czego każda z tych osób też jest Bogiem.
Normalny człowiek by pomyślał, że każda z tych osób jest jedną trzecią Boga calego albo skoro mamy 3 osoby, które są Bogami, tzn., że mam 3 bogów!

Zero logiki- dlatego m.in. nie wierzę w te i inne bzdury.

N kwi 01, 2007 21:21

Post praca a nie modlitwa!
ja uważam, że trzeba wierzyć w siebie. tylko ciężką pracą mozna coś osiągnąć...a nie ślęczyć przed obrazkiem.

N kwi 01, 2007 22:26
Zobacz profil WWW

wierzę... nie wierzę. Każdy przecież wierzy. Wiara=nadzieja, a bez nadziei człowiek umiera. W co wierzę? a czy to ma znaczenie, przecież Bóg to nie jest ten starzec z obrazów. On jest niematerialny, jest wszystkim i niczym jednocześnie, Jest matematyką, wzorem fizycznym, czasem, punktem, jedenastym wymiarem, myślą. To religia robi z Niego starca, dobrotliwego, sprawiedliwego, z typowo ludzkimi cechami (oczywiście tylko pozytywnymi), który uśmiecha się, głaszcze nas po głowie i powtarza że wszystko będzie dobrze.

Bóg chrześcijan jest zupełnie jak człowiek (to dla mnie nie do przyjęcia!!)
daję się przekonywać, chce aby go chwalono, wielbiono, jest dobry (co to znaczy dobry?) pojęcie dobra i zła odnosi się tylko do człowieka, i poza nim nie funkcjonuje.

Pn kwi 02, 2007 0:32

Wiara jest łaską, w związku z tym, jeśli ktoś nie wierzy, powinien być to stan normalny.

Pn kwi 02, 2007 6:06
Wiara=nadzieja, a bez nadziei człowiek umiera.

Dlaczego tak uważasz ?
Jest polskie przysłowie, że "nadzieja matką głupich..."

Pn kwi 02, 2007 7:34

drogi JOTENIE postaram ci siepomoc jak innym - w koncu kazdy madry czlowiek szuka Prawdy

<<1/. dogmaty religii katolickiej są nie do przyjęcia (wg. mnie kłócą się ze zdrowym rozsądkiem i poczuciem racjonalności)>>

np jakie

<<2/. nauka Krk zmieniała się wielokrotnie na przestrzeni czasów - gdzie więc jest prawda?>>

a co w tym złego ... czasy sie zmieniaja to i np obrzadek sie zmienia

<<3/. religia katolicka jest jedną z wielu religii przy czym zawiera szereg podobieństw do innych ( jak plagiat). Która więc jest prawdziwa???Dla mnie żadna.>>

zauwaz ze prawie wszystkie plagiatu pochadza od Chrzescijanstwa - np islam - prorok fałszywy machomet miał objawienia niby od Św Anioła Gabriela

<<4/. historia krk kompromituje tę instutucję ( krucjaty,inkwizycja,walka z nauką, polowania na czarownice,stosunek do żydów)>>

tak ,to Prawda - ale trzeba Pamietac ze ludzie KOścioła to w dalszym ciagu ludzie ... krucjaty dokonywali antypapieze - a wiecci co byli wybierani np nie legalnie - a wiec nie byli wybrancami Bożymi... a zta nauka to odwrotnie Kościoł robi co tylko moze aby Religia z Nauką była zgodna- siadczy o tym np niedawne zebranie biskupow ktore potepilo wypowiedz giertycha ze ewolucji nie mozna nauczac w szkole...

<< 5/. niektóre zasady moralne propagowne przez Krk są współcześnie nie do przyjęcia - sex przedmałżeński, zakaz stosowania prezerwatyw, zapłodnienie in vitro, niektóre badania genetyczne itd.>>

Wiesz nie mozna odrzucac Wiary tylko dlatego ze nie zgadzasz sie z tym aze antykoncepja jest zla

[/u][/quote]

Pn kwi 02, 2007 11:45
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 347 ]  Przejdź na stronę 1, 2, 3, 4, 5 ... 24  Następna strona