Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn sie 04, 2025 19:45

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona
 Czy Jezus istniał? 
Autor Wiadomość

chciałbym zapytac czy my wierzymy w Jezusa czy tez wiemy że Jezus istniał ,bo jezeli to wiemy to pytanie a skąd to wiemy.

Wiemy że istniał człowiek nazwany Jezusem, który pochodził z Nazaretu i stał się przywódcą pewnej grupy Żydów. Dokumenty o tym mówią. Natomiast chrześcijanie - poza tym - wierzą, że jest On Synem Bożym.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Śr kwi 04, 2007 11:57
Zobacz profil WWW

jednak istnieje dowod na to czy Jezus był czy Go nie było lecz jest on daleko w kosmosie .Gdybysmy dysponowali odpowiednia techniuką ,może w przyszłosci bedziemy , to w jednej chwili nalezało by sie oddalic od ziemi na odległość np.2000 lat swietlnych i spojzec na ziemie przez ogromny teleskop tak by było widac ludzi i co bysmy zobaczyli ?No własnie czasy z przed 2000 lat wówczas moglibysmy obserwowac np.Palestyne i moglibysmy zobaczyc Jezusa zupełnie takiego jaki był naprawde,moglibysmy byc naocznymi swiadkami czy niusł krzyż czy umarł tak jak wierzymy i czy w ogole czynił códa i był taki jak opisuje bblia .Taka metoda moglibysmy sie o przeszłosci dowiedziec wszystkiego,a okres z przeszłosci ktory bysmy chcieli obserwowac uzalezniony by był tylko od naszej odległosci od ziemi.Tak wiec teoretycznie istnieje mozliwość sprawdzenia czy Jezus był i czy był taki jak sobie to wyobrazamy ,niestety ten dowód jest jeszcze poza naszym zasiegiem.Mysle że to tylko kwestia czasu.

Śr kwi 04, 2007 12:03

Śr kwi 04, 2007 17:55

A jak byś go przez ten teleskop rozpoznał... po aureoli ?

Śr kwi 04, 2007 19:01

Śr kwi 04, 2007 19:49
Zobacz profil WWW

A w ogóle - po co to gdybanie :?: Nie możemy podróżować w czasie, problem póki co nie istnieje.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Cz kwi 05, 2007 8:28
Zobacz profil WWW

do White :A kto mowi o podrużowaniu w czasie hahaaa haha,wiedziałem ze to zbyt trudne by zrozumieć to jest podruzowanie w przestrzeni a nie w czasie.Obraz Jezusa mknie z predkoscia swiatła i jest w kosmosie problem tylko by go dogonic i jeszcze raz zobaczyc 2000 lat swietlnych to nie jest czas tylko odległość gdyby byli ludzie lub inne istoty w przesterzeni kosmicznej <niezapominajcie ze my tez zyjemy w przestrzeni kosmicznej>oddalone od nas o 2000lat swietlnych to niewidzieli by nas ale to co działo sie na ziemi 2000 lat temu a na nasz obraz musieli by poczekac 2000lat ,niewydaje mi sie to takie trudne do zrozumienia

Cz kwi 05, 2007 10:42

do White :A kto mowi o podrużowaniu w czasie hahaaa haha,wiedziałem ze to zbyt trudne by zrozumieć to jest podruzowanie w przestrzeni a nie w czasie.Obraz Jezusa mknie z predkoscia swiatła i jest w kosmosie problem tylko by go dogonic i jeszcze raz zobaczyc 2000 lat swietlnych to nie jest czas tylko odległość gdyby byli ludzie lub inne istoty w przesterzeni kosmicznej <niezapominajcie ze my tez zyjemy w przestrzeni kosmicznej>oddalone od nas o 2000lat swietlnych to niewidzieli by nas ale to co działo sie na ziemi 2000 lat temu a na nasz obraz musieli by poczekac 2000lat ,niewydaje mi sie to takie trudne do zrozumienia

To jest najzupełniej w świecie oczywiste co napisałeś (bez ironii), ale co to ma wspólnego z tematem?

Cz kwi 05, 2007 10:43

tak dla przypomnienia rok swietlny to jest odległość jaka pokonuje swiatło w ciagu roku.2000 lat swietlnych to w kosmologi nie jest duza odległość dla przyrownania najblizasza nam galaktyka jest oddalona juz o 2000000lat swietlnych.I tą galaktyke widzimy jak wygladała dwa miliony lat temu aby ja zobaczyc jak wyglada dzisiaj musimy poczekac dwa milony lat.

Cz kwi 05, 2007 10:48

musiałem wyjasnic tylko to co zostało niezrozumiane a ma to do tematu to co pisałem wczesniej ze jest dowod na to czy Jezus istniał lub nieistniał lecz jeszcze go niedosiegamy , czy niecielibyscie zobaczyc prawdziwego Jezusa? Bo ja chciałbym zobaczyc?

Cz kwi 05, 2007 10:56

musiałem wyjasnic tylko to co zostało niezrozumiane a ma to do tematu to co pisałem wczesniej ze jest dowod na to czy Jezus istniał lub nieistniał lecz jeszcze go niedosiegamy , czy niecielibyscie zobaczyc prawdziwego Jezusa? Bo ja chciałbym zobaczyc?

W ten sposób Go nie zobaczymy, bo nie możemy wyprzedzić światła
Jednak każdy Go zobaczy po śmierci

Cz kwi 05, 2007 11:30

No:Jezusa odnalazł bym w ten sposób ze wokół niego wiele by sie działo,a jeżeli sie nic wokół niego nie działo to musiałbym odnalezc jakis slad ktory by mnie do Niego doprowadził np .spis ludnosci w Betlejem albo pascha w Jerozolimie ktora jest raz w roku i ktoras musiała by byc wyjatkowa ,wiele zamieszania w tym miescie jakis zgiełk no potrfało by to troche ale w koncu odnalazł bym tą osobe moze dotarł bym do Niego przez apostoło lub jakiś cód jak na górze Tabor itp, a jak bym Go juz odnalazł mógłym powrucic do jego urodzin lub odwrotnie do Jego smierci w kazdym bądż razie obejzał bym sobie całe jego zycie ,oczywiscie w skrucie ,te najwazniejsze fragmenty kluczowe do naszej wiedzy o Nim i o tym co pisze w bibli

Cz kwi 05, 2007 11:35

bo nie możemy wyprzedzić światła

No podobno. Choć rozpędzić się do prędkości większej niż prędkość światła nie jest potrzebne, żeby oddalić się o 2000 lś od ziemi i to szybko. Ale to rozważania dla fizyków, narazie nie ma takiej możliwości i najprawdopodobniej możliwość ta na zawsze pozostanie w ramach teorii. Co więcej, nawet jakby się udało, to Jezusa zobaczylibyśmy najwcześniej po 2007 lat(o ile dziś byśmy się udali 2007 lś od ziemi)... Nie ma to jak głupie pomysły^^

Jak już ktoś pisał, a Ty Inny coś widzę problemy z pamięcią, istnieją dowody, że Jezus istniał- dowody historyczne i tyle na ten temat.

Cytuj:
Bo ja chciałbym zobaczyc?

Nas się o to pytasz?

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

Cz kwi 05, 2007 11:37

jest jeszcze taka mozliwość ze nigdy bym Go nieodnalzł bo nikogo takiego np. Nie było , to tak mimo chodem wtraciłem .

Cz kwi 05, 2007 11:40

Cz kwi 05, 2007 11:48
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 187 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7 ... 13  Następna strona