Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Cz lis 06, 2025 16:58

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Wiedza szatana a śmierć Jezusa 
Autor Wiadomość
Post Wiedza szatana a śmierć Jezusa
Dzisiaj sobie myślałem trochę nad tym i nasunęło mi sie pewne pytanie. Wiadomo, że szatan to upadły anioł, ma on o wiele większą wiedzę, ingeruję w nasze życie duchowe, przewiduje, nakłania. Wiemy też, że przez swoją śmierć Jezus tak naprawdę pokonał szatana, stąd chciałem się zapytać mądrych ludzi :) : czemu szatan kusił Judasza, skoro wiedział, że przez to Jezus zostanie wydany na śmierć, która będzie porażką dla samego szatana? A może nie wiedział tego? Dokąd więc sięga wiedza i zdolności przewidywania szatana, skoro potrafi człowieka zwodzić lata i stopniowo go niszczyć - tak jakby umiał przewidzieć. Jak to z tym jest, wie ktoś? :)

Pt kwi 06, 2007 21:14

Niby szatan jest taki mądry a działa przeciw Bogu czyli w sumie także przeciw sobie. Czy mądrzejsza od ludzi istota może być pełna pychy. Już niektórzy ludzie są zdolni sie jej wyzbyć a szatan by nie potrafił?

Pt kwi 06, 2007 23:11

Po prostu. Szatan jest sprytny ale nie wszechwiedzący.

Pt kwi 06, 2007 23:50

Wiedza Szatana na pewno nie sięga do poznania całości zamysłu Boga, stąd po prostu się w swoich kalkulacjach przeliczył.

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

So kwi 07, 2007 8:19
Zobacz profil WWW
Po prostu. Szatan jest sprytny ale nie wszechwiedzący.

To jaki tu spryt skoro sam się pokonał?

So kwi 07, 2007 10:05

To jaki tu spryt skoro sam się pokonał?

Sprytny w stosunku do ludzi, ale Bóg go wykiwał. :D
Przypominaja mi sie słowa Jezusa do jednej z mistyczek:
"Szatan i jego zastępy spieszą się. W pośpiechu popełniają wiele błędów." Dalej nie potrafię dokładnie zacytować bo nie wiem dokładnie gdzie to było ale pamiętam że wynikało z tego że szatan w swoim działaniu kieruje sie pychą i nienawiścią do człowieka tak wielka że często widząc okazje zgubienia człowieka nie myśli na przyszłość tylko stara sie go zniszczyć. Wydaje mi się ze podobnie mogło być z Judaszem i jego zdradą.
Ponadto według objawień bł. A.K Emmerich szatan nie wiedział ze Jezus jest Bogiem, wiedział że jest wielkim świetym Bożym, prorokiem, ale pełne bóstwo Jezusa zostało przed nim zakryte przez wzgląd na to że pierwsi grzesznicy ( Adami i Ewa ) nie wiedzieli kim był ten który ich kusił.

So kwi 07, 2007 13:50

Wiedza Szatana na pewno nie sięga do poznania całości zamysłu Boga, stąd po prostu się w swoich kalkulacjach przeliczył.

A może odwrotnie, może to Bóg przeliczył się i stworzył coś przerastającego jego samego?

So kwi 07, 2007 14:47

Bóg to Bóg więc jest doskonały i nie może stworzyć czegoś doskonalszego od siebie. Z drugiej strony co to za Bóg, który czegoś nie może.

Kim jest szatan skoro nie wieidział ze Jezus jest bogiem?

So kwi 07, 2007 14:58

Problem w tym, że nie można sprawdzić nieomylności Boga, przyjmujecie to za pewnik, tymczasem wcale nie jest to takie pewne.

So kwi 07, 2007 15:15
Bóg to Bóg więc jest doskonały i nie może stworzyć czegoś doskonalszego od siebie. Z drugiej strony co to za Bóg, który czegoś nie może.

Kim jest szatan skoro nie wieidział ze Jezus jest bogiem?

Ale właśnie z tego co pamiętam, są w Ewangeliach, bądź w jednej Ewangelii jakieś wersety, gdzie szatan jakoś ujawnia, że zna Jezusa i się Go obawia, tylko nie pamiętam gdzie, muszę sprawdzić. Jeśli tak jest to nie wiem, czy szatan nie wiedział, że Jezus jest Bogiem.

So kwi 07, 2007 15:26

Ale właśnie z tego co pamiętam, są w Ewangeliach, bądź w jednej Ewangelii jakieś wersety, gdzie szatan jakoś ujawnia, że zna Jezusa i się Go obawia, tylko nie pamiętam gdzie, muszę sprawdzić. Jeśli tak jest to nie wiem, czy szatan nie wiedział, że Jezus jest Bogiem.

Chyba gdzieś jest napisane o "Synu Bożym" ( nie wiem na 100%) ale nigdzie nie jest napisane nic bezpośrednio o Bogu. Wydaje mi się że szatan nie mógłby kusić Boga gdyby On na to nie pozwolił przecież szatan sie Go boi to raz a dwa to to ze sukces byłby chyba niemożliwy bo gdyby Jezus oddał pokłon szatanowi ( uznając jakby jego wyższość ) to co by to miało oznaczać? szatan stałby sie Bogiem? Nie wydaje mi sie. Natomiast jeśli Bóg pozwolil aby szatan Go kusił to cała sytuacja jest już tylko upokorzeniem szatana.

So kwi 07, 2007 15:42

Bóg jest z definicji doskonały i nieomylny. Jeśli nie ma istoty nieomylnej i doskonałej to nie ma Boga.

So kwi 07, 2007 22:37

ToMu napisał(a):

A może odwrotnie, może to Bóg przeliczył się i stworzył coś przerastającego jego samego?

Zły Go nie przerósł. Pismo Święte mówi jasno o Bogu: Jam zwyciężył świat. Wiemy też z jego kart, że koniec końców to Bóg będzie sądził ludzi i w dniu Sądu nastanie Jego Królestwo. A nie Złego.

N kwi 08, 2007 14:25
Zobacz profil WWW

Post Re: Wiedza szatana a śmierć Jezusa
Kris_yul napisał(a):
Dzisiaj sobie myślałem trochę nad tym i nasunęło mi sie pewne pytanie. Wiadomo, że szatan to upadły anioł, ma on o wiele większą wiedzę, ingeruję w nasze życie duchowe, przewiduje, nakłania. Wiemy też, że przez swoją śmierć Jezus tak naprawdę pokonał szatana, stąd chciałem się zapytać mądrych ludzi :) : czemu szatan kusił Judasza, skoro wiedział, że przez to Jezus zostanie wydany na śmierć, która będzie porażką dla samego szatana? A może nie wiedział tego? Dokąd więc sięga wiedza i zdolności przewidywania szatana, skoro potrafi człowieka zwodzić lata i stopniowo go niszczyć - tak jakby umiał przewidzieć. Jak to z tym jest, wie ktoś? :)

tez sie nad zastanawiałem ... diabeł wiedział iż Jezus Jest Synem Bożym , wiedział tez iż Syn Boży ma ZBAWIĆ świat, tylko nie wiedział jak . No to postanowił wydac na ŚMIERĆ Chrystusa aby Ten nie mógł Dokonać ZBAWIENIA.co się okazało ? SMIERĆ CHRYSTUSA Stanowiła ZBAWIENIE ludzi.

Klasyczny przyklad jak Bóg z Najwiekszego zła wyciaga jeszczeWIEKSZE DOBRO

:)

Śr kwi 18, 2007 16:48

Może Zły po prostu nie był w stanie zrozumieć, że doprowadzając do śmierci Jezusa, dopełni tego co przepowiedziano o Mesjaszu :?:

Cz kwi 19, 2007 7:24
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 26 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona