Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pn lis 10, 2025 19:16

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 4 ] 
 Rick Warren o wojnie w Iraku 
Autor Wiadomość

Post Rick Warren o wojnie w Iraku
Autor książki “Życie Świadome Celu”, Rick Warren, miał okazję do wypowiedzi w znanym programie CNN, Larry King Live. Pastor Saddleback Church w Kaliforni zabrał głos w sprawie problemu AIDS w Stanach Zjednoczonych i wojnie w Iraku.

[...] Prowadzący program, Martin, zadał Warrenowi również pytanie odnośnie wojny w Iraku. - Jerry Falwell powiedział, że Bóg popiera wojnę. Jak odniesiesz się do tego typu opinii, zważywszy na fakt, że Jezus nazwany jest Księciem Pokoju – zapytał Martin. - w Biblii wprost jest wyrażone twierdzenie, że jest kilka spraw za które warto oddać życie. Ja bym zginął za moją wolność, zginąłbym za wolność mojej rodziny i zginąłbym za wolność Stanów Zjednoczonych. Jest kilka spraw, dla których warto oddać życie. Jezus powiedział, że przybył przynieść pokój jako Książę Pokoju, ale również powiedział, że przybył przynieść miecz. Na świecie jest prawdziwe zło, a my nie koegzystujemy ze złem. Biblia mówi, że mamy walczyć ze złem – odparł Warren. - Wielu krytykuje jednak wojnę w Iraku. Co sądzisz o powstałej opinii, że stoimy po środku wojny religijnej pomiędzy chrześcijanami a muzułmanami – zapytał Warrena Roland Martin. - To nie jest wojna przeciw Islamowi. To wojna przeciw ludziom uznającym się za muzułmanów, ale ich poczynania są znacznie mocniej polityczne niż duchowe. Miałem okazję do rozmów z wieloma przywódcami muzułmańskimi i bardzo często odcinają się oni od tego, co proponują zasiadający w rządzie ludzie. Nie podpisują się pod poczynaniami Al-Kaidy, ponieważ ta organizacja zaprzecza nawet Koranowi. Nagle znajdują się ludzie, którzy wpadają na pomysł nauczania przeprowadzania samobójczych ataków terrorystycznych, bardzo często wliczając w to dzieci, to jest to czyste mordowanie. Sami przywódcy muzułmańscy zgadzają się z tym, że to nie męczeństwo. Musimy przedefiniować słowo męczennik. Męczennik to nie osoba wysadzająca się w celu zabicia innych. Męczeństwo jest wtedy, gdy poświęcam swoje życie, by bronić swojej wiary. Innymi słowy, zabijasz mnie, ponieważ nie chcę zaprzeczyć swojej wierze – stwierdził Warren.

Osobiście zgadzam się pośrednio z podejściem Ricka Warrena. Mimo to, nie porównywałbym do tego, że Chrystus przybył przynieść miecz (na upartego w sumie można i tak).A co wy sądzicie o wojnie Amerykanów w Iraku, oczywiście z chrześcijańskiego punktu widzenia?

Rick Warren wypowiedział się również na temat AIDS i pośrednio o homoseksualizmie. Całość artykułu - http://www.drzewopana.pl/index.php?id=wydarzenia&art=22

So kwi 14, 2007 8:16

Post Re: Rick Warren o wojnie w Iraku
To była wojna napastnicza agresywna zbrodnicza niesprawiedliwa, wojska amerykańskie są dziś zagonami mongolskimi, tatarami XXI wieku. Co ich odróżnia technika, morlanie sa bardzo podobni. Są pozbawieni moralności.

Wt lip 13, 2010 19:31
Wojska USA tracą ludzi tylko dlatego bo zachowują moralność. Co byłoby prostszego niż zrzucenie bomby atomowej albo użycie broni chemicznej lub biologicznej. Jednak oni chcą ograniczyć straty do minimum.

Stosunkowo szybko oddali władzę w ręce miejscowych.

Obydwie wojny były błędem bo prawdziwy wróg nie został prawidłowo zidentyfikowany.

So lip 24, 2010 21:39

Cytuj:
Wojska USA tracą ludzi tylko dlatego bo zachowują moralność.

Z tym twierdzeniem się wyjątkowo zgadzam. Z ideą w ogóle. Zachód wychodzi z chorego i złego założenia, że wojna może i powinna być moralna i humanitarna. Wszystko ku temu zmierza, to fakt, ale na razie nie dysponujemy takim skutecznym i powszechnym sprzętem.

Cytuj:
Co byłoby prostszego niż zrzucenie bomby atomowej albo użycie broni chemicznej lub biologicznej.

A z tym się w ogóle nie zgadzam. Użycie którejkolwiek broni ABC jest niewiarygodnie bardziej skomplikowane niż totalne miażdżenie wszystkiego konwencjonalnymi metodami.

But you never let me know just what they mean
so oh oh so shame on the night alright
And shame on you

N lip 25, 2010 13:16
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 4 ]