Autor |
Wiadomość |
Wojen
|
 Re: Neopoganie
Blizbor napisał(a): wlasnowierca napisał(a): oddają oni cześć Wszechświatowi, Ziemi i Przyrodzie. Bogowie są tylko ich symbolami No nie do końca i nie dla każdego rodzimowiercy  Dla Politeistów Bogowie nie są symbolami lecz realnie istniejącymi bytami. Nie można tak uogólniać rodzimowierstwa, bo jest to bardzo złożony system wierzeń...
Witam. Ja też nie wierzę w żadne symbole, tylko w bogów.
_________________ "Pogańsk knędz, siln wielmi, sjedę w Wislech, rągasze sę christjanom i pakosti diejaasze"
|
Pn mar 05, 2007 0:42 |
|
|
|
 |
Blizbor
Dołączył(a): Pt maja 20, 2005 18:28 Posty: 384 Lokalizacja: Szczecin
|
Całkiem ciekawy artykuł o rodzimowiercach zamieszczony na onecie. Polecam - bardzo obiektywne spojrzenie na rodzimą wiarę, wiele Wam wyjaśni.
_________________ Kto podnosi broń ten walczy w świętym kręgu bogów - albo zwycięstwo, albo śmierć.
|
Wt mar 20, 2007 10:52 |
|
 |
Kaizen1
|
Dla mnie problem sekt i nowych wyznan bedzie cały czas na porzadku dziennym. Sekty powstaja dlatego zeby wciagnac ludzi i wyciagac pieniadze od nich bo to nie tylko aspekty duchowe tylko bardziej o finansowe chodzi.
_________________ Pozdrawiam
Dariusz nieruchomości Kraków http://nieruchomosci.topkrak.pl
|
Śr mar 21, 2007 13:37 |
|
|
|
 |
Borsuk
|
Kaizenie, a próbowałeś chociaż przeczytać poprzednie posty? Przez te 32 strony zdołano dość dobrze wyjaśnić czym jest neopoganizm i to NA PEWNO nie jest sektą... Zanim w jakikolwiek sposób weźmiesz udział w dyskusji, powinieneś sprawdzić o czym ona jest.
Względem wiary to nie rozumiem jak można się kłócić o coś tak małostkowego jak imię Boga do którego się modlimy. Nie ma znaczenia czy mówimy na Niego Bóg, Jahwe, Allach, Perun, Zeus czy Ozyrys. Nie ma znaczenia czy oddajemy Mu cześć przez cotygodniowe msze czy też taniec na środku wspaniałej łąki czy szanując Naturę będącą Jego bezpośrednią częścią. Równie wielką radość sprawiamy Bogu poprzez spokojne szczęśliwe życie nie zabijając innych żywych stworzeń. Kto żyje dobrze ten czci Boga.
Chwalenie się swą religią nie ma znaczenia, a złe jest obrażanie i prześladowanie osób o odmiennej wierze. To fanatyków religijnych nie rozumiejących na czym tak właściwie polega ich wiara powinno się odseparować. Każdy kult polegający na zabijaniu lub ksenofobi, na pewno nie czyni świata lepszym...
Kiedy ludzie na świecie zrozumieją, że modlimy się do tej samej Istoty, będącej źródłem wszystkiego? Rozpoczynanie z tego powodu wojen i kłótni jest jedynie sposobem na obrażenie Go i okazaniu braku szacunku do tego co stworzył.
Jeżeli mój post kogoś obraził to przepraszam, ale czasem ciężko jest mi zignorować wypowiedzi takich ludzi jak "gosia-antosik". Pragnąłem wyrazić swoje poglądy na te sprawę. Być może w końcu zrozumiemy jak niewiele Nas różni.
Hm... Całkiem ładnie jak na pierwszy post 
|
Pt mar 23, 2007 23:50 |
|
 |
Blizbor
|
Borsuk napisał(a): Kaizenie, a próbowałeś chociaż przeczytać poprzednie posty? Przez te 32 strony zdołano dość dobrze wyjaśnić czym jest neopoganizm i to NA PEWNO nie jest sektą... Zanim w jakikolwiek sposób weźmiesz udział w dyskusji, powinieneś sprawdzić o czym ona jest. Względem wiary to nie rozumiem jak można się kłócić o coś tak małostkowego jak imię Boga do którego się modlimy. Nie ma znaczenia czy mówimy na Niego Bóg, Jahwe, Allach, Perun, Zeus czy Ozyrys. Nie ma znaczenia czy oddajemy Mu cześć przez cotygodniowe msze czy też taniec na środku wspaniałej łąki czy szanując Naturę będącą Jego bezpośrednią częścią. Równie wielką radość sprawiamy Bogu poprzez spokojne szczęśliwe życie nie zabijając innych żywych stworzeń. Kto żyje dobrze ten czci Boga. Chwalenie się swą religią nie ma znaczenia, a złe jest obrażanie i prześladowanie osób o odmiennej wierze. To fanatyków religijnych nie rozumiejących na czym tak właściwie polega ich wiara powinno się odseparować. Każdy kult polegający na zabijaniu lub ksenofobi, na pewno nie czyni świata lepszym... Kiedy ludzie na świecie zrozumieją, że modlimy się do tej samej Istoty, będącej źródłem wszystkiego? Rozpoczynanie z tego powodu wojen i kłótni jest jedynie sposobem na obrażenie Go i okazaniu braku szacunku do tego co stworzył. Jeżeli mój post kogoś obraził to przepraszam, ale czasem ciężko jest mi zignorować wypowiedzi takich ludzi jak "gosia-antosik". Pragnąłem wyrazić swoje poglądy na te sprawę. Być może w końcu zrozumiemy jak niewiele Nas różni. Hm... Całkiem ładnie jak na pierwszy post 
Mądre słowa, choć nie do końca modlimy się do jednego Boga. Chrześcijaństwo jest religią monoteistyczną, czyli wiarą w jednego Boga, natomiast neopogaństwo czy rodzimowierstwo to najczęściej politeizm, czyli wiara w wielu Bogów. Nasze religie wprawdzie opierają sięna zupełnie innych fundamentach i założeniach, ale nie to nie znaczy że nie możemy się szanowć...
_________________ Kto podnosi broń ten walczy w świętym kręgu bogów - albo zwycięstwo, albo śmierć.
|
So mar 24, 2007 11:21 |
|
|
|
 |
Stratovirus
|
ciekawe, że w większości politeistycznych wierzeń wśród całego panteonu bogów istnieje jeden najsilniejszy/najważniejszy... tak jakby szef bogów 
|
So mar 24, 2007 14:27 |
|
 |
Blizbor
|
Stratovirus napisał(a): ciekawe, że w większości politeistycznych wierzeń wśród całego panteonu bogów istnieje jeden najsilniejszy/najważniejszy... tak jakby szef bogów 
Nie we wszystkich kulturach i religiach przedchrześcijańskich tak jest  W Naszej akurat - nie.
|
N mar 25, 2007 0:22 |
|
 |
Stratovirus
|
1. nie napisalam, ze we wszystkich, tylko ze w wiekszosci
2. czemu przedchrzescijanskich? nie ograniczajmy sie
3. czyzby? a Twoim zdaniem "Nasza" to jaka?
|
Pn mar 26, 2007 17:54 |
|
 |
Blizbor
|
Stratovirus napisał(a): 3. czyzby? a Twoim zdaniem "Nasza" to jaka?
Domyśl się...
|
Wt mar 27, 2007 12:55 |
|
 |
C.
|
_________________ "There is no greater wisdom, than Wisdom of Nature."
|
Cz kwi 19, 2007 21:12 |
|
 |
Bezmirzanka
|
i co w związku z tym?
|
Cz kwi 19, 2007 22:46 |
|
 |
ToMu
Dołączył(a): Cz kwi 14, 2005 9:49 Posty: 10063 Lokalizacja: Trójmiasto
|
Cytuj: o gabinetu politycznego trafił Marcin Martynowski, politolog z wykształcenia, niegdyś aktywista neopogańskiego stowarzyszenia "Niklot"
Tylko że słówko "niegdyś" chyba zostało przeoczone...
Dziwi mnie, że PiS uzupełnia kadry kimś, kto przecież wyraźnie był związany z pogaństwem, które - jak wszystko, co niekatolickie - wydaje się być wrogiem PiSu, sądząc po działaniach tej partii czy też wypowiedziach koalicjantów.
Cóż - nawrócił się chyba...
_________________ Wiara polega na wierzeniu w to, czego jeszcze nie widzisz. Nagrodą wiary jest zobaczenie wreszcie tego, w co wierzysz. (św. Augustyn z Hippony)
Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www
|
Pt kwi 20, 2007 12:28 |
|
 |
C.
|
No jak to co? Link dotyczy tematu neopogan, więc go podrzuciłem. Co w tym dziwnego?
_________________ "There is no greater wisdom, than Wisdom of Nature."
|
Pt kwi 20, 2007 15:38 |
|
 |
zszywacz
|
Większym problkemem jest to "faszyzowanie" :/ , jego sympatie religijne mnie nie interesują.
|
Pt kwi 20, 2007 16:28 |
|
 |
Bezmirzanka
|
faszyzowanie? to ze nie jest katolikiem tzn że jest gorszym politykiem? Ludzie, na miłość Boską, opanujcie się!!!
|
Pt kwi 20, 2007 18:28 |
|
|
|