Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 09, 2025 19:34

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 686 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 46  Następna strona
 Neopoganie 
Autor Wiadomość

Post Re: Neopoganie
Blizbor napisał(a):
wlasnowierca napisał(a):
oddają oni cześć Wszechświatowi, Ziemi i Przyrodzie. Bogowie są tylko ich symbolami

No nie do końca i nie dla każdego rodzimowiercy ;) Dla Politeistów Bogowie nie są symbolami lecz realnie istniejącymi bytami. Nie można tak uogólniać rodzimowierstwa, bo jest to bardzo złożony system wierzeń...

Witam. Ja też nie wierzę w żadne symbole, tylko w bogów.

Pn mar 05, 2007 0:42
Zobacz profil WWW

Całkiem ciekawy artykuł o rodzimowiercach zamieszczony na onecie. Polecam - bardzo obiektywne spojrzenie na rodzimą wiarę, wiele Wam wyjaśni.

Wt mar 20, 2007 10:52

Dla mnie problem sekt i nowych wyznan bedzie cały czas na porzadku dziennym. Sekty powstaja dlatego zeby wciagnac ludzi i wyciagac pieniadze od nich bo to nie tylko aspekty duchowe tylko bardziej o finansowe chodzi.

Dariusz nieruchomości Kraków http://nieruchomosci.topkrak.pl

Śr mar 21, 2007 13:37

Kaizenie, a próbowałeś chociaż przeczytać poprzednie posty? Przez te 32 strony zdołano dość dobrze wyjaśnić czym jest neopoganizm i to NA PEWNO nie jest sektą... Zanim w jakikolwiek sposób weźmiesz udział w dyskusji, powinieneś sprawdzić o czym ona jest.

Względem wiary to nie rozumiem jak można się kłócić o coś tak małostkowego jak imię Boga do którego się modlimy. Nie ma znaczenia czy mówimy na Niego Bóg, Jahwe, Allach, Perun, Zeus czy Ozyrys. Nie ma znaczenia czy oddajemy Mu cześć przez cotygodniowe msze czy też taniec na środku wspaniałej łąki czy szanując Naturę będącą Jego bezpośrednią częścią. Równie wielką radość sprawiamy Bogu poprzez spokojne szczęśliwe życie nie zabijając innych żywych stworzeń. Kto żyje dobrze ten czci Boga.

Chwalenie się swą religią nie ma znaczenia, a złe jest obrażanie i prześladowanie osób o odmiennej wierze. To fanatyków religijnych nie rozumiejących na czym tak właściwie polega ich wiara powinno się odseparować. Każdy kult polegający na zabijaniu lub ksenofobi, na pewno nie czyni świata lepszym...

Kiedy ludzie na świecie zrozumieją, że modlimy się do tej samej Istoty, będącej źródłem wszystkiego? Rozpoczynanie z tego powodu wojen i kłótni jest jedynie sposobem na obrażenie Go i okazaniu braku szacunku do tego co stworzył.

Jeżeli mój post kogoś obraził to przepraszam, ale czasem ciężko jest mi zignorować wypowiedzi takich ludzi jak "gosia-antosik". Pragnąłem wyrazić swoje poglądy na te sprawę. Być może w końcu zrozumiemy jak niewiele Nas różni.

Hm... Całkiem ładnie jak na pierwszy post :)

Pt mar 23, 2007 23:50

Kaizenie, a próbowałeś chociaż przeczytać poprzednie posty? Przez te 32 strony zdołano dość dobrze wyjaśnić czym jest neopoganizm i to NA PEWNO nie jest sektą... Zanim w jakikolwiek sposób weźmiesz udział w dyskusji, powinieneś sprawdzić o czym ona jest.

Względem wiary to nie rozumiem jak można się kłócić o coś tak małostkowego jak imię Boga do którego się modlimy. Nie ma znaczenia czy mówimy na Niego Bóg, Jahwe, Allach, Perun, Zeus czy Ozyrys. Nie ma znaczenia czy oddajemy Mu cześć przez cotygodniowe msze czy też taniec na środku wspaniałej łąki czy szanując Naturę będącą Jego bezpośrednią częścią. Równie wielką radość sprawiamy Bogu poprzez spokojne szczęśliwe życie nie zabijając innych żywych stworzeń. Kto żyje dobrze ten czci Boga.

Chwalenie się swą religią nie ma znaczenia, a złe jest obrażanie i prześladowanie osób o odmiennej wierze. To fanatyków religijnych nie rozumiejących na czym tak właściwie polega ich wiara powinno się odseparować. Każdy kult polegający na zabijaniu lub ksenofobi, na pewno nie czyni świata lepszym...

Kiedy ludzie na świecie zrozumieją, że modlimy się do tej samej Istoty, będącej źródłem wszystkiego? Rozpoczynanie z tego powodu wojen i kłótni jest jedynie sposobem na obrażenie Go i okazaniu braku szacunku do tego co stworzył.

Jeżeli mój post kogoś obraził to przepraszam, ale czasem ciężko jest mi zignorować wypowiedzi takich ludzi jak "gosia-antosik". Pragnąłem wyrazić swoje poglądy na te sprawę. Być może w końcu zrozumiemy jak niewiele Nas różni.

Hm... Całkiem ładnie jak na pierwszy post :)

Mądre słowa, choć nie do końca modlimy się do jednego Boga. Chrześcijaństwo jest religią monoteistyczną, czyli wiarą w jednego Boga, natomiast neopogaństwo czy rodzimowierstwo to najczęściej politeizm, czyli wiara w wielu Bogów. Nasze religie wprawdzie opierają sięna zupełnie innych fundamentach i założeniach, ale nie to nie znaczy że nie możemy się szanowć...

So mar 24, 2007 11:21

ciekawe, że w większości politeistycznych wierzeń wśród całego panteonu bogów istnieje jeden najsilniejszy/najważniejszy... tak jakby szef bogów :D

So mar 24, 2007 14:27

ciekawe, że w większości politeistycznych wierzeń wśród całego panteonu bogów istnieje jeden najsilniejszy/najważniejszy... tak jakby szef bogów :D

Nie we wszystkich kulturach i religiach przedchrześcijańskich tak jest 8) W Naszej akurat - nie.

N mar 25, 2007 0:22

1. nie napisalam, ze we wszystkich, tylko ze w wiekszosci
2. czemu przedchrzescijanskich? nie ograniczajmy sie
3. czyzby? a Twoim zdaniem "Nasza" to jaka?

Pn mar 26, 2007 17:54

3. czyzby? a Twoim zdaniem "Nasza" to jaka?

Domyśl się...

Wt mar 27, 2007 12:55

http://wiadomosci.onet.pl/1520186,11,item.html

Cz kwi 19, 2007 21:12
Zobacz profil WWW

Cz kwi 19, 2007 22:46

o gabinetu politycznego trafił Marcin Martynowski, politolog z wykształcenia, niegdyś aktywista neopogańskiego stowarzyszenia "Niklot"

Tylko że słówko "niegdyś" chyba zostało przeoczone...

Dziwi mnie, że PiS uzupełnia kadry kimś, kto przecież wyraźnie był związany z pogaństwem, które - jak wszystko, co niekatolickie - wydaje się być wrogiem PiSu, sądząc po działaniach tej partii czy też wypowiedziach koalicjantów.

Cóż - nawrócił się chyba...

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Pt kwi 20, 2007 12:28
Zobacz profil WWW

No jak to co? Link dotyczy tematu neopogan, więc go podrzuciłem. Co w tym dziwnego?

Pt kwi 20, 2007 15:38
Zobacz profil WWW

Większym problkemem jest to "faszyzowanie" :/ , jego sympatie religijne mnie nie interesują.

Pt kwi 20, 2007 16:28

faszyzowanie? to ze nie jest katolikiem tzn że jest gorszym politykiem? Ludzie, na miłość Boską, opanujcie się!!!

Pt kwi 20, 2007 18:28
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 686 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 29, 30, 31, 32, 33, 34, 35 ... 46  Następna strona