Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Pt sie 15, 2025 0:41

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 686 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 46  Następna strona
 Neopoganie 
Autor Wiadomość

A skąd wyciągnęłaś taki wniosek? Czy ktokolwiek tutaj cokolwiek wspomniał na ten temat? Poruszono kwestię FASZYZMU, który z religią nie ma nic wspólnego.

Sama opanuj się nieco.

Pt kwi 20, 2007 20:46
Zobacz profil WWW

A gdzie ja napisałem, że mi się nie podoba, że katolik? Zwróciłem tylko uwagę na ten fragment tekstu: "Do gabinetu politycznego trafił Marcin Martynowski, politolog z wykształcenia, niegdyś aktywista neopogańskiego stowarzyszenia "Niklot" i redaktor faszyzującego pisma "Odala"." Jak dla mnie wierzyć może nawet w Wielkiego Różowego Króliczka czy Latającego Potwora Spaghetti (zresztą katolików we władzach mamy aż nadto ;) ), ale ciągoty do faszyzmu już są dla mnie problemem.

Pt kwi 20, 2007 20:47

Brak edycji się kłania... miało być "A gdzie ja napisałem, że mi się nie podoba, że NIE katolik?"... Trzy razy czytałem posta przed wysłaniem a i tak błąd zauważyłem w momencie przyciśnięcia "Wyślij" :(

Pt kwi 20, 2007 20:49

Jasne, wierzyć można w co się chce. Ale jeśli tej wierze towarzyszą postawy zajadłe i szczujące... dobra, facet "niegdyś" był redaktorem faszyzującego pisma "Odala". Ale samo to już daje asumpt do myślenia, że gość ma ciągoty do skrajnych postaw.

I samo to już wyjaśnia jego stowarzyszenie się z PISem a PISu z nim, nie oszukujmy się, nasza władza kochana uwielbia skrajne postawy. Że religia się nie zgadza? Co to szkodzi, jeśli piesek będzie szczekał tak jak chcemy? A przy okazji pokrętnie dowiedzie się tego, że państwo WCALE nie jest wyznaniowe :/

J. de la Rochefoucauld

Pt kwi 20, 2007 21:16

a czy którekolwiek z Was miało chociażby w rękach pismo "Odala", aby stwierdzić, czy zawiera ona jakiekolwiek treści faszystowskie?

Pt kwi 20, 2007 21:25

A czy ty rozumiesz, co się do ciebie pisze?

Pt kwi 20, 2007 21:30
Zobacz profil WWW

doskonale...;) ale widać Ty nie bardzo z reszta nie mam zamiaru wdawać się w jakieś sprzeczki

Pt kwi 20, 2007 21:55

Dobrze, przynajmniej ja nie miałam w ręku ani jednego numeru "Odali". Ale, nawet jeśli przyjąć sieć za niewiarygodne źródło, jednak mimo wszystko, urywki w niej znalezione mówią same za siebie.

Odnośnik google do nieistniejącej już strony pisma, zapewne zredagowany przez jego autorów:

Cytuj:
OFICJALNA STRONA PISMA ODALA
Ideologia indoaryjska.
come.to/odala - 1k - Kopia - Podobne strony - Zanotuj
Taraka: Ruch Neopogański (78)

Odnośnik z pracy Marka Raua (nie neopoganina) na temat ruchu neopogańskiego w Polsce, z 1999 r. (Rau dotarł z pewnością do tekstów i redakcji, do źródeł. W pracy magisterskiej nie pisze się rzeczy niepotwierdzonych):

Cytuj:
"Odala" 98jest to pismo o charakterze nacjonalistycznym i etnocentrycznym wydawane przez szczecińskich skinheadów, propaguje ono neopogaństwo słowiańskie, krytykuje globalizm, kosmopolityzm, i judeo-chrześcijaństwo (do 1999 roku ukazały się 4 numery).

Można uznać, że to cytaty stronnicze. Ale jedyne wyrzucane przez google. Linków nie podaję, bo pewnie zostałyby zmoderowane.

J. de la Rochefoucauld

Pt kwi 20, 2007 22:35

kawałek z Taraką wkleił się niechcący. Brak możliwości edycji jest męczący :/

J. de la Rochefoucauld

Pt kwi 20, 2007 22:43

Nie kradnie, nie zabija, przestrzega dekalogu. Kto to taki? Rodzimowierca oczywiście.

Grube, gładkie buki, prawie białe na tle krwistego zachodu słońca. Przebijające grunt ostre skały i urwiste zbocza.

Niewielka płaska półka, a na niej wybrukowany kamieniami krąg. Posadzka z motywem krzyża słońca.

W myślach niemal automatycznie wyświetlają się obrazki z Stonehenge. Tyle że zamiast monstrualnych kamieni, na obwodzie wielkiego koła stoją 3 rzeźby zwrócone do siebie twarzami.

Cały artykuł pt. "Czwarta twarz Boga" można przeczytać tutaj. Miłej lektury.

Śr kwi 25, 2007 20:37
Wiodzę pełna adaptację Dekalogu i Biblii na potrzeby "neopogan" :?: :P :D

Śr kwi 25, 2007 22:23

No bo to tacy neopoganie z tych rodzimowierców... :/ Zmienili posążki, wewnątrz wciąć pozostając mentalnymi chrześcijanami.

Cz kwi 26, 2007 10:54
Zobacz profil WWW
Mają jeszcze szansę ...

Cz kwi 26, 2007 15:45

Wiodzę pełna adaptację Dekalogu i Biblii na potrzeby "neopogan"

Chciałbyś, co ? :) Ale muszę Cię rozczarować - z tym "przestrzeganiem dekalogu" wcale nie chodziło o jego adaptację na potrzeby rodzimej wiary... Jak jesteś inteligentny to się domyślisz.

Cz kwi 26, 2007 22:20

Stratovirus napisał(a):
ciekawe, że w większości politeistycznych wierzeń wśród całego panteonu bogów istnieje jeden najsilniejszy/najważniejszy... tak jakby szef bogów :D

Nie we wszystkich kulturach i religiach przedchrześcijańskich tak jest 8) W Naszej akurat - nie.

Mylisz sie Blizborze. Przeczytaj relację Prokopiusza z Cezarei.

A ty Czeski ("C.") jak widzę dalej próbujesz oczerniać rodzimowierców. Ale czy można winić biednego Słowianina, któremu wydaje się, że jest Druidem?

Cz kwi 26, 2007 22:45
Zobacz profil WWW
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 686 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 30, 31, 32, 33, 34, 35, 36 ... 46  Następna strona