Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest N lis 16, 2025 23:33

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 obyczaje chińskie 
Autor Wiadomość
Post obyczaje chińskie
chyba znalazłam raj na ziemi... :)

cytaty z Dużego Formatu 25.09.2006 "Dziewica dla miliardera"

"W tradycyjnym chińskim małżeństwie chodzi o dziecko (...) Po trzech, czterech latach, spłodziwszy je małżonkowie przestają ze sobą sypiać.Chińskim żonom ani w głowie kupować koronkowe desusy i kusić mężów powrotem do gniazdka."

(...)seks wydaje im się brudny, nie uznają też seksualności kobiet i są przekonani, ze seks to obsesja ludzie Zachodu"

"Tradycyjne małżeństwo chińskie to raczej praktyczny układ życiowy, co naturalnie nie wyklucza miłości, ale raczej wyklucza namiętność"

" 22-letni Lin, gadatliwy absolwent wydziału handlu zagranicznego, zwierza mi się, ze nie spał jeszcze z dziewczyną. Zapewnia, ze wcale się nie spieszy-W zyciu sa ciekawsze sprawy choćby taniec(...)

"W chinach nie istnieje pojęcie seksu jako zabawy, flirtu, przelotnego romansu. Wszystko jest na serio(...)
...

Wspaniałe !!! Czy Chińczycy nie wyprzedzają nas w drodze do Królestwa Niebieskiego? :-)

Pn kwi 23, 2007 19:45

W chinach jedza psy i koty :PP

Pn kwi 23, 2007 19:49

To wszystko przez Konfucjusza i jego pomysły na idealne społeczeństwo...
Ale za to taki taoizm z jego otwarciem się na wszelkie odmiany seksu (włącznie z homoseksualizmem) to już zupełnie inna bajka. Przy tym co taoiści wymyślili w dziedzinie seksu to kamasutra się chowa :P

Pn kwi 23, 2007 20:00

Teresse znalazla raj na ziemi bo przeczytalam 2 dobre dla niej zdania.
Szkoda,ze nie zapoznala sie z kultura tego kraju. Lepiej poczytac o Chinach i ich zwyczajach :PP

Pn kwi 23, 2007 20:11

Raj na ziemi- napisałam raczej żartobliwie...

Choć konserwatyzm obyczajowy cenię zawsze i wszędzie...

Poza tym gdyby chcieć pisać o Chinach całościowo to moznaby wydac
8 - tomową serię książkową...

Pn kwi 23, 2007 20:17

Heh, no to sie zgadza:) Przepraszam,ze nie zrozumialam "zartu" :)
Oczywiscie,ze mozna by duzo pisac o Chinach jednakze nie wiem czemu rozpoczelas taki temat. Zgadzasz sie z tym? "Potepiasz"? Jaki cel jest Twojego posta skoro, zatrujesz??

Pn kwi 23, 2007 20:40
W sumie chciałam rozpoczac dyskusję czy u nas w kraju katolickim nie przykłada się zbyt wielkiej wagi do seksu, traktując go jako nieodzowny element "szczęścia" w małżeństwie

Przykro się robi, ze w Chinach ludzie są cnotliwsi, mimo, iz nie identyfikują się z naukami Jezusa Chrystusa...

W sumie to podoba mi się idea małżeństwa jako pewnego układu wypranego z namiętności, ale nie z miłości... 8)

Gdyby ludzie po spłodzeniu n dzieci zaprzestawali współżycia mieliby spokój z NPR-em i wszystkim co się z tym wiąże... 8)

Pn kwi 23, 2007 20:46

Po 1. Bo w Chinach nie mozna miec wiecej niz dwoje dzieci. (Jesli sie myle to mnie poprawcie).. Tak wiec nie wiem komu robia wieksza szkoda. (No i ta kara smierci :/ )

Po 2 maja inna religie. Nie wiem dlaczego wybralas kraj komunistyczny i tak odlegly kulturalnie od nas.

Pn kwi 23, 2007 21:19

Ps. Chcialabys zeby Twoj maz poczal z Toba dziecko ,a pozniej sie do Ciebie nie zblizal niejako ze seks jest brudny?

Pn kwi 23, 2007 21:20

Nie bylam pewna co do ilosci dzieci w rodzinie.
Jednak sie pomylilam. tzn mozna miec 1 dziecko ale...
W Chinach dochodzi do procederu regulowania populacji, ktory zezwala małżenstwu wychowywać jedynie jedno dziecko, a posiadanie większej ilości dzieci prowadzi do restrykcji ze strony wład.Tradycyjna chińska kultura przyjmuje, że im więcej ma się dzieci, tym więcej szczęścia i dostatku spływa na człowieka i jego rodzinę. Milionerzy wierzą, że duża ilość potomstwa pomoże im także pomnożyć dobra doczesne dlatego restrykcja nie stanwi dla nich problemu bo ich po prostu na to stac jednakze problem pojawia sie w rodzinach biednych. Rodziny ubozsze ze zwgledu na klopoty finansowe decydowaly sie wiec na aborcje ( w wiekszosci przypadkach) bo nie stac ich na grzywne. Tak wiec nie wiem dlaczego wybralas akurat Chiny ??:o

Pn kwi 23, 2007 21:49

...czy u nas w kraju katolickim nie przykłada się zbyt wielkiej wagi do seksu, traktując go jako nieodzowny element "szczęścia" w małżeństwie
Przykro się robi, ze w Chinach ludzie są cnotliwsi, mimo, iz nie identyfikują się z naukami Jezusa Chrystusa...
W sumie to podoba mi się idea małżeństwa jako pewnego układu wypranego z namiętności...

No to już nie wiem, czy pisząc uprzednio o raju na ziemi żartowałaś, czy pisałaś poważnie. Chociaż biorąc pod uwagę to co napisałaś (powyżej) - raczej nie żartujesz.

Wt kwi 24, 2007 6:50

Ok, kultura tam jest.

To w sumie brzmi - dzieci jakby z obowiązku (byle nie za dużo), seks tylko do pewnego wieku, a potem w sumie bardziej związek nastawiony na wspólne jakby bycie ze sobą, ale bez żadnych "ochów" i "achów", jakby sama tylko przyjaźń, przyzwyczajenie...

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt kwi 24, 2007 8:15
Zobacz profil WWW

Post Re: obyczaje chińskie
Teresse napisał(a):
chyba znalazłam raj na ziemi... :)

Jak to jest raj, to ja chcę do piekła ;-)

Wt kwi 24, 2007 9:34

chyba znalazłam raj na ziemi.. (...)

W tradycyjnym chińskim małżeństwie chodzi o dziecko (...) Po trzech, czterech latach, spłodziwszy je małżonkowie przestają ze sobą sypiać.Chińskim żonom ani w głowie kupować koronkowe desusy i kusić mężów powrotem do gniazdka."

(...)seks wydaje im się brudny, nie uznają też seksualności kobiet i są przekonani, ze seks to obsesja ludzie Zachodu"

"Tradycyjne małżeństwo chińskie to raczej praktyczny układ życiowy, co naturalnie nie wyklucza miłości, ale raczej wyklucza namiętność"

Cytuj:
Raj na ziemi- napisałam raczej żartobliwie...

Choć konserwatyzm obyczajowy cenię zawsze i wszędzie...

Konserwatyzm - bez seksu, płodzenia dzieci, przyjemności małżeńskiej w łóżku :?:

Specyficzne rozumienie tego pojęcia... :o O sformułowaniu raj w ogóle nie wspomnę...

Było, więc jest... zawsze w Bożych rękach - blog | www

Wt kwi 24, 2007 12:24
Zobacz profil WWW

Teresse - uważasz zatem seks za coś złego z samej swojej natury?

Wt kwi 24, 2007 12:51
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 23 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona