Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So lis 22, 2025 6:31

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 1354 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 91  Następna strona
 Współżycie przed ślubem 
Autor Wiadomość

Ponad to kobieta pisze o naturalnych sposbach antykoncepcji ale sklonna jest uzywac prezerwatywe?
Czegos nie rouzmiem.

No właśnie pisałem, że najwyraźniej nie zrozumiałaś.
Kobieta się pyta czy stosowanie naturalnych metod z pomocą prezerwatywy w świetle nauki Kościoła jest grzechem.

Wt kwi 24, 2007 16:46
Te dinozaury potrafią kochać jak człowiek, nie jak zwierzę.
Stąd też i zwierzęce oblicze dzisiejszego świata, TO się staje normą...
Jak jeszcze bardziej może nas szatan upodlić, sprawiając że kochamy sie jak psy a nie jak ludzie...

kolejny mądry co to będzie mnie szufladkował.
Rozumiem, że dla ciebie "kochanie się jak psy" jest wtedy gdy nie ma małżeństwa KK? :-D

Wt kwi 24, 2007 16:47

W Twoim przypadku oczywiście znacie się już dość długo - a czy jesteście gotowi na przyjęcie "ewentualnego" dziecka? - jak tak to nie rozumiem dlaczego nie weźmiecie ślubu, nie zaprosicie Boga do Waszego życia.

Hmm, no to nie jest tak.
Jesli bede miala dziecko to oczywiscie je urodze, wychowam i bede szczesliwa mama, ale nie chcialabym miec go teraz. I dlatego nie biore slubu.. Chce skonczyc studia, urzadzic sie, miec dobra prace itd.
Nie biore go z powodow fnansowych- chcialabym byc samodzielna.
Sadze,ze dziecko sposowodwalo by ,ze musialabym rzucic szkole, nie pracowac...i dazec do celu w nieco wolniejszym tepie.
No i napewno nie wzielabym slubu z powodu dziecka.
Wezme go z milosci do swojego narzeczonego.

Wt kwi 24, 2007 16:48
No nie jestes dojrzaly.

Nie napisałem tego ogólnie. Napisałem jedynie, że nie jestem dojrzały w kwestii związków. Na obecną chwilę nie szukam ich. I dobrze mi z tym. Nie cierpię z tego powodu, a wręcz przeciwnie. Jak przyjdzie czas na związki to będą związki. Teraz nie ma tego czasu :) I nie oznacza to, że mam nie korzystać z życia z tego powodu :P

Karo la napisał(a):
NIe jestes dojrzaly zeby uprawiac seks

buhahahaha
Złotko, ty nie jesteś dojrzała do dokonywania tego typu ocen. I raz, że nie masz ku temu informacji ani żadnych podstaw. Dajesz temu wyraz właśnie przez to że wyrokujesz i piszesz takie badziewa. Każdy normalny człowiek się z tego śmieje.

Karo la napisał(a):
i nie jestes dojrzaly aby pisac na tym forum.

Jeszcze lepsza ocena "dojrzałej" karoli ;)

Karo la napisał(a):
Ja rozumiem- mozna miec inne zdanie nt. seksu ale ,zeby pisac na takim poziomie?

a coś ci nie pasi? :)

Karo la napisał(a):
Przemo.. Kultura jakas powinna byc.

No i jest.
Może jeszcze zaczniesz rozstawiać wszystkich po kątach i dyrygować jaką kulturę mają prezentować, oczywiście zgodnie z twoim jakże obiektywnym postrzeganiem i oceną ;)

Wt kwi 24, 2007 16:54

HEhe, Zlotko wybrales takie elemanty , ktore Cie dotkly.
Dlaczego nie wybrales cytatkow, ktore mialy do Ciebie dotrzec? Dalam Ci cenne uwagi, ktore wg mnie powinienes przemyslec, a jesli Ciebie cos tu wkurza to po co piszesz??
Piszesz o dojrzalosci?
Wg mnie nie jestes dojrzaly.
Ile masz lat?
Hmm, i na jakim swiecie zyje?
Podejrzewam,ze na tym co Ty :PP Podejrzewam ,ze bawimy sie w tych samych klubach z tymi samymi ludzmi tylko ,ze Ty egzystyjesz w plebs'ie stad moze masz zdanie,ze nie robisz nic zlego.

Wt kwi 24, 2007 17:02

Hmm, no to nie jest tak.
Jesli bede miala dziecko to oczywiscie je urodze, wychowam i bede szczesliwa mama, ale nie chcialabym miec go teraz. I dlatego nie biore slubu..

Spodziewałem się zakończenia: "i dlatego nie podejmuję współżycia"... wydawało mi się to bardziej "cisnące się na usta" :) .[/quote]

Karo la napisał(a):
Chce skonczyc studia, urzadzic sie, miec dobra prace itd.
Nie biore go z powodow fnansowych- chcialabym byc samodzielna.
Sadze,ze dziecko sposowodwalo by ,ze musialabym rzucic szkole, nie pracowac...i dazec do celu w nieco wolniejszym tepie.
No i napewno nie wzielabym slubu z powodu dziecka..

A jakie miejsce zajmuje w tej Twojej projekcji dalszego życia Bóg. Jest dla Ciebie Kimś ważnym.

Karo la napisał(a):
Wezme go z milosci do swojego narzeczonego.

Coś mi się zdaje, że postawiłaś na pierwszym miejscu człowieka a nie Boga. Ale masz do tego prawo - pamiętaj tylko jedno - człowiek jest zawodny (nawet gdy nie wynika to z jego złej woli).

Wt kwi 24, 2007 17:30
HEhe, Zlotko wybrales takie elemanty , ktore Cie dotkly.

Rozśmieszyły :) Nikt nie jest w stanie mnie urazić niczym w necie :-D

Karo la napisał(a):
Dlaczego nie wybrales cytatkow, ktore mialy do Ciebie dotrzec?

Bo uznałem, że są niemądre.

Karo la napisał(a):
Dalam Ci cenne uwagi,

aha... ;)

Karo la napisał(a):
ktore wg mnie powinienes przemyslec, a jesli Ciebie cos tu wkurza to po co piszesz??

bawi mnie :)

Karo la napisał(a):
Piszesz o dojrzalosci?
Wg mnie nie jestes dojrzaly.

ojej... ;)
a wg mnie ty jesteś niemądrą, bo nikt kto ma choć troche rozumu nie dokonuje ocen na podstawie zdawkowych informacji, ani tym bardziej dojrzałość/nie dojrzałość nie ma nic do tego, czy ktoś jest w związku, czy też nie i czy lubi seks z 1 partnerem czy co tydzień z innym. Dokonując na podstawie tego ocen kompromitujesz swoją osobę :-D

Karo la napisał(a):
Ile masz lat?

Po co mam podawać? Żebyś dokonała na podstawie tym razem mojego wieku kolejnej wspaniełej i jakże słusznej oceny? buhahahah sorka, tym razem złotko oszczędzę ci mitomaństwa z twojej strony :-D

Karo la napisał(a):
Hmm, i na jakim swiecie zyje?

Czytając twoje posty - na zupełnie innym niż ja ;)

Karo la napisał(a):
Podejrzewam ,ze bawimy sie w tych samych klubach

wątpię :P

Karo la napisał(a):
z tymi samymi ludzmi tylko ,ze Ty egzystyjesz w plebs'ie stad moze masz zdanie,ze nie robisz nic zlego.

kolejne bajdurzenie wyssane z palca nie mając nic wspólnego z faktami. Twórz dalej złotko, zobaczymy jak bardzo się jeszcze skompromitujesz :D

Wt kwi 24, 2007 17:41

Z przemo nie ma co dyskutować bo jak mu zabraknie argumentów to on napisze coś takiego, że będziesz się czuła jakby wziął kartkę z tym co napisałaś i użył jej w toalecie - naprawdę nie warto. Po prostu inny typ wrażliwości.

Wt kwi 24, 2007 17:48
Nie Persusie. Ze mną da się normalnie pogadać. Do czasu, aż argumenty oponenta w dyskusji będą się sprowadzały do tworzenia i mitomaństwa, wymyślania na mój temat niestworzonych rzeczy i faktów, tak naprawdę nie wiedząc o mnie nic. Wtedy zaczyna mnie to nawet nie irytować, tylko bawić i dlatego odpisuję jak odpisuję :)

Wt kwi 24, 2007 17:58

Perseus masz racje... Najbardziej odpowiednim zdaniem bylo by: "I dlatego nie wsplozyje" ale jak juz pisalam. Ja chce byc ze swoim chlopakiem. Jestem pewna ,ze chce z nim byc, ze mnie nie zostawi, ze bede z nim zyc w cudownym malzenstwie. To nie jest tak,ze nie licze sie z Bogiem.
Wydaje mi sie,ze Bog mnie nie potepi za to,ze spie z kims z milosci..
Ze jestem szczesliwa.
Nie ma dowodow na to,ze Bog uwaza,ze robie cos zlego.
Kilka postow wczesniej forumowicze probowali mnie przekonac ,ze Bog powiedzial,ze wspolzycie przed slubem to cos zlego jednak z Bibli nie mozna interpretowac tego doslownie.. Oni to interpretuja tak jak Kosciol. (nie Bog)
Nie zgadzam sie z tym.
Dlatego tu zaczelam pisac.

Wt kwi 24, 2007 18:21

Jeśli chodzi o rozstrzygnięcie co jest dobre, a co złe (grzech/nie grzech), to nie tyle oczekuję dowodu w postaci słów Jezusa, co po prostu uzasadnienia. Kiedy zrozumiałem, dlaczego współżycie przed ślubem z osobą, którą się kocha jest grzechem, słowa z Bibli w moim przekonaniu to potwierdzają - nawet jeśli nie są jednoznaczne. Mimo wszystko opieram się na uzasadnieniu, a nie na dowodach z Pisma Świętego.

Przykładowe uzasadnienie napisała kilka stron wcześniej Zielona.

Wt kwi 24, 2007 18:48

Jezeli ktos uwaza ,ze seks przed slubem jest zlem to slowa z Pisama Swietego to tylko potwierdzaja. Dlaczego? Bo slowa te interpretujesz na wlasny sposob.
Ja uwazam jednak inaczej dlatego slowa w Bibli interpretuje inaczej..
Nie mniej jednak nie omieszkam jednak stwierdzic iz w Bibli nie ma nawet wzmianki o wspolzyciu przed slubem.
Ponad to piszac w innych postach nie uwaza wspolzycia za cps koniecznego. (Patrz moje posty do Przema, ktorego nie rozumiam/nie pochwalam zachowania, a jakby nie patrzec popelnia taki sam grzech? :/ )

Wt kwi 24, 2007 19:16

Sorry za pogrubienie;/ Chcialam pogrubic jedno slowo "przed" ale cps nie wyszlo!
Czy mozna poprosic o opcje "edycja postow" moderatorow??

Wt kwi 24, 2007 19:17
Ponad to piszac w innych postach nie uwaza wspolzycia za cps koniecznego. (Patrz moje posty do Przema, ktorego nie rozumiam/nie pochwalam zachowania, a jakby nie patrzec popelnia taki sam grzech? :/ )[/b]

O nie, nie porównuj siebie do mnie, gdyż ja popełniam o wiele więcej "grzechów" niż ten wymieniony. Począwszy na tym, że nie jestem katolikiem, poprzez bardzo złe zdanie nt jp2 i obecnego papieża, skończywszy na "mieniu gdzieś" nauk KK i bardzo krytycznym stosunku do tej organizacji, którą uważam za sektę dokonującą psychomanipulacji.
To co piszesz o biblii jest prawdą w takim sensie, że jest to stek chaotycznych tesktów poskładanych tak jak się żywnie KK podobało (a wyrzucił to co się nie pdoobało) i zinterpretowanych tak jak się KK podobało. Z biblii nie wynika absolutnie żadne potępienie seksu przedmałżeńskiego. Zresztą zdaje się, że keidyś w ogóle nie było małżeństw i związki kochających się ludzi i tak były "błogosławione" przez sam fakt, że ludzie są ze sobą, bez żadnych ceremoniii ślubnych, bez żadnych małżeństw.

Wt kwi 24, 2007 19:27

Bo slowa te interpretujesz na wlasny sposob.

Dodatkowo mam ten komfort, że moja interpretacja pokrywa się z interpretacją Kościoła, więc nie muszę się zbytnio martwić, iż mogłbym się mylić ;)

A Przemo nie popełnia takiego samego grzechu jak Ty ;)
Zresztą... Bóg osądzi mnie, Ciebie, Przema i wszystkich innych, a nie będzie nas porównywał przecież.

Wt kwi 24, 2007 19:33
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 1354 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1 ... 48, 49, 50, 51, 52, 53, 54 ... 91  Następna strona