Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest Śr paź 01, 2025 23:00

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona
 Wzrastające zagrożenia 
Autor Wiadomość
Post Wzrastające zagrożenia
Ważny dokument zamieszcza strona:
http://www.polonica.net/Okultyzm_jako_n ... ntalna.htm
Polecam do przeanalizowania i zastanowienia ...

Cz kwi 26, 2007 19:21

Jak zawsze pierwsza w ujawnianiu wszelakich spisków i zagrożeń w rodzaju :
http://www.polonica.net/czy_Polacy_rozu ... ozenia.htm
ale to problem nie tylko polski ale całego świata :
http://www.polonica.net/Lista_swiatowego_zydostwa.htm
coś widze, że polską wersje już usunęli a szkoda bo była ciekawsza w każdym razie za kolegą ddv163 polecam do przeanalizowania i zastanowienia...

Cz kwi 26, 2007 20:10

http://www.polonica.net/czy_Polacy_rozumieja_zagrozenia.htm
http://www.polonica.net/Lista_swiatowego_zydostwa.htm

:o

Cytuj:
Wielu z was potraktuje tę listę z "przymrużeniem oka" albo nawet z oburzeniem ...widelec wam w oko, ...poprzednie głupawe pokolenia w ten sam sposób traktowały fakty i prawdę...

Cytuj:
dotyczy wszystkich krajów gdzie żydzi obfitują, gnieżdżą się i mnożą...

Cytuj:
lista jest uzupełniana o nowe nazwiska, oraz opisy 'dokonań' animatorów rewolucji, wojen, judzenia i zażydzania...

co trzeba mieć nie tak z psychiką, żeby używać takiego języka i robić takie, diabli wiedzą czemu służące listy?? bardziej niż spiskujący żydomasońscy cykliści przerażają mnie tacy nawiedzeni ludzie

Cz kwi 26, 2007 20:45

Dość ciekawy mnateriał na podany przez mnie temat podaje również "Opoka"
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/V/VS/magia_01.html

Cz kwi 26, 2007 22:46

Dość ciekawy mnateriał na podany przez mnie temat podaje również "Opoka"
http://www.opoka.org.pl/biblioteka/V/VS/magia_01.html

Całkiem ciekawe...
Artykuł uświadomił/przypomniał mi, że sporo chrześcijan traktuje swoją religię instrumentalnie, jako rodzaj magii. Jest "magiczny obrzęd" (eucharystia, małżeństwo, chrzest, etc.), który ma określone, "magiczne" i realne skutki... Jak zjem opłatek - Jezus "zagnieździ się" w moim sercu, po małżeństwie mój związek będzie lepszy niż bez niego, jak sie pokropi dziecko wodą święconą to ono pójdzie do raju jak umrze...
Dosyć to smutne...

Pt kwi 27, 2007 6:41
Wiara w Boga nie ma nic wspólnego z magią.
Wiara w Boga to oddanie się i poświecenie Bogu a nie siłom przeciwnym dobru człowieka.
Mnie zaś zastanawia jak często osoby wierzące że Boga nie ma (okreslający się jako "racjonaliści" bo przeceż w Boga nie wierzą, lecz wierzą "w naukę") jak często takie osoby odrzucają zdrowy rozsądek i czysto naukowe podejście do życia wierząc w działanie magii...

Pt kwi 27, 2007 16:01

Wiara w Boga nie ma nic wspólnego z magią.
Wiara w Boga to oddanie się i poświecenie Bogu a nie siłom przeciwnym dobru człowieka.

No, ja przecież mówię o takich chrześcijanach, którzy nie oddają się Bogu, tylko żyją wedle swojego widzimisię i traktują sakramenty jako "automat" - jak się przyjmie, to się coś zyska. Łaska boża gwarantowana, albo zwrot pieniędzy.
Albo naciski na ateistów: "Co ci szkodzi, ochrzci dziecko"... Czysta magia i magiczne myślenie - nie liczy się wiara rodziców, liczy się obrzęd. A wszelki obrzęd od którego cokolwiek się oczekuje, a odprawi się go bez wiary (lub wręcz wbrew niej) - jest magią.

ddv163 napisał(a):
Mnie zaś zastanawia jak często osoby wierzące że Boga nie ma (okreslający się jako "racjonaliści" bo przeceż w Boga nie wierzą, lecz wierzą "w naukę") jak często takie osoby odrzucają zdrowy rozsądek i czysto naukowe podejście do życia wierząc w działanie magii...

Bo traktują magię jako nieodkrytą/niezbadaną siłę natury. Działa? Znaczy się, jest jakaś zasada w fizyce/chemii/przyrodzie, która sprawia że to coś działa. Przecież nie odkryliśmy i nie zbadaliśmy jeszcze wszystkiego.

Pt kwi 27, 2007 16:29
Ależ - Wiara chrześcijańska jest po częsci takim "układem" w którym sam Bóg oferuje za podjęty dobrowolnie przez człowieka trud i wyrzeczenia cały szereg "bonusów" (łask) w życiu doczesnym jak i po śmierci ..
I coś nieracjonalnie byłoby te Boże "premie" odrzucać z własnej woli - coś mi się wydaje .. :roll:

Pt kwi 27, 2007 16:34

W takim razie nie mówisz o Bogu, tylko o jakimś zjawisku fizycznym, albo o czarach. Żadne sakramenty nie są gwarantem czegokolwiek. Jeśli wierzysz, że sakrament = automatyczna łaska, to wierzysz w czary i magię - że za pomocą obrzędu zmuszasz Boga/boga/bożka/siłę natury/bioprądy/ufoludki do posłuszeństwa.
Oczywiście są ludzie, którzy mają właściwe podejście do sakramentów i je przeżywają jako coś prawdziwego. Niestety reszta jest albo niewierząca, albo wierzy w "chrześcijańską magię" -> "Jak przeprowadzę magiczny obrzęd o którym czytałem w magicznej księdze, to na mocy układu z Bogiem zyskam określone "enchantmenty", np. +1 do świętości, +2 do obrony przeciwko Szatanowi, czy -2 do kłopotów małżeńskich. W końcu jest zawarty układ, no nie? Odprawiam obrzęd i wymagam wyników..."

Pt kwi 27, 2007 17:05
Boga do niczego nie można "zmusić" - Bóg po prostu daje.
Tym więcej daje im więcej człowiek sam wysiłku podejmie by do Boga się zbliżyć.
Daje bardzo często w sposób niekoniecznie taki jaki byśmy chcieli - bardzo często daje również o wiele więcej niż byśmy się spodziewali - choć nie zawsze w taki sposób jakbyśmy tego oczekiwali ..
Paranie się magią daje pozornie "łatwy" cel, zaś zasady i sposoby stosowania magii sprzeczne są z nakazami Bożymi.

Boga nie można sobie "podporządkować" - Boga można jedynie prosić...
Kolejna sprawa - modliwtwa post i jałmużna to filary Wiary chrześcijańskiej. A jak za dużo gier sobie używasz to lepiej przestań .. w małóg można wpaść i głupoity na forach powypisywać ...

Pt maja 04, 2007 20:44

Boga nie można sobie "podporządkować" - Boga można jedynie prosić...
Ja to wszystko wiem, dlatego mam prośbę.
Wytłumacz proszę, na jakiej zasadzie niemowlak może o coś prosić w czasie chrztu o który nie może poprosić, bo nie jest świadom nawet własnego istnienia?

Pt maja 04, 2007 20:52
zdanie:
Cytuj:
niemowlak (...) bo nie jest świadom nawet własnego istnienia?

Jest zwykłym absurdem - zupełnie niezgodnym z wiedzą i nauką ...

Pt maja 04, 2007 21:03
A reszty tego co napisał nie zauważyłeś czy nie zrozumiałeś?

So maja 05, 2007 2:36
Przy takim błędzie cała jego retoryka nadaje się do d....
O czym zakomunikowałem w poprzednich wiadomościach ...
A to co zacytowałem to tylko by było wszystko jasno pokazane ...

So maja 05, 2007 6:50
Wystarczy słowa"bo nie jest świadom [...]" zastąpić słowami "bo nie umie mówić".

So maja 05, 2007 8:44
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 16 ]  Przejdź na stronę 1, 2  Następna strona