Quantcast
Wątki bez odpowiedzi | Aktywne wątki Teraz jest So sie 16, 2025 7:30

Odpowiedz w wątku  [ Posty: 5 ] 
 kto kusi diabłai kto pilnuje boga ? 
Autor Wiadomość

Post kto kusi diabłai kto pilnuje boga ?
kto waszym zdaniem kusi diabla do czynienia zla ? kto pilnuje by bog nie grzeszyl ? w koncu nad nim nikt nie panuje, jest alfą i omegą ;)

te pytania skierowane sa do tych mnie inteligentych wierzących dla ktorych moralnosc i religijnosc to jedno i to samo. jestem ciekaw waszych przemyslen.

Śr maja 02, 2007 18:21

"te pytania skierowane sa do tych mnie inteligentych wierzących dla ktorych moralnosc i religijnosc to jedno i to samo. jestem ciekaw waszych przemyslen"

Ja jestem ciekaw o co chodzi w tym zdaniu?

Śr maja 02, 2007 23:25

Ja też bym wolał żeby twórca tematu nie mówił a priori, że zakłada go dla ludzi, w jego mniemaniu, mniej inteligentnych. :|

Co do samego pytania to zdaje się, że wynika ono z niezrozumienia pojęcia Boga funkcjonującego w judeochrześcijańskiej filozofii i teologii.

Otóż wg Żydów i Chrześcijan Bóg jest istotą w pełni doskonałą, a w związku z tym nie może być kogoś kto by Go pilnował i nie może istnieć potrzeba by Go pilnować bo to by świadczyło o jego niedoskonałości. Gdyby Bóg mógł ulegać złu i potrzebował kogoś nad sobą to nie byłby doskonały, a więc nie byłby Bogiem. Dlatego twierdzenie, że Bóg (w rozumieniu chrześcijańskim) może wymagać zewnętrznej kontroli jest wewnętrznie sprzeczne bo zaprzecza samej definicji Boga.

Co do szatana to nie ma oczywiście logicznych przesłanek żeby nie miał ktoś jego kusić. Wtedy to ten kusiciel byłby nazywany szatanem jako źródło zła. Tylko, że zło nie rodzi się tylko z pokus ale również z źle wykorzystanej wolności.

Cz maja 03, 2007 8:41

Ja przychyliłbym się raczej do tego że mistrzowi kurzenia i buntu nikt nie dorówna, bo kto mółby to być? Inny upadły anioł? Szatan jest tym który zapoczątkował bunt, zatem pytanie postawnione przez deista jeśli chodzi o zdanie Katolika jest błędne.
Co do Boga to zgadzam się z Tobą Paschalis, pojęcie Boga samo w sobie broni się przed czymś takim co zawiera pytanie deisty. Skoro jest Bogiem to logiczne że jest tym który nie potrzebuje nikogo nad sobą. Jego Boska natura, esensja dobra sama w sobie się podtrzymuje.

Cz maja 03, 2007 21:52

Post Re: kto kusi diabłai kto pilnuje boga ?
deista napisał(a):
kto waszym zdaniem kusi diabla do czynienia zla ? kto pilnuje by bog nie grzeszyl ? w koncu nad nim nikt nie panuje, jest alfą i omegą ;)

te pytania skierowane sa do tych mnie inteligentych wierzących dla ktorych moralnosc i religijnosc to jedno i to samo. jestem ciekaw waszych przemyslen.

diabel jest ojcem klamstwa - poprostu jest zly - nikt nie musi go kusic bo ma zla wole i czyni zlo

PAN BÓG zaś Jest Doskonały -MOże Wszystko - i Czyni Wszystko co Jest Zgodne z Jego Najśw. Wolą .

zreszta grzech jest przekroczenie Św Przykazania Ustanowionego przez Boga . a Bóg sam Święty nie ma nad Sobą Nikogo . On Sam Jest Królem i Ojcem

N maja 06, 2007 16:12
Odpowiedz w wątku   [ Posty: 5 ]