|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
Gdzie przebywają Bóg i Szatan ?
| Autor |
Wiadomość |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Gdzie przebywają Bóg i Szatan ?
Mam ciekawe pytanie:
Gdzie aktualnie przebywają (mogą przebywać) Bóg i Szatan. Oraz gdzie będą przebywać po sądzie ostatecznym ?
Jak rozumiem zarówno Bóg, jak i Szatan mogą ingerować w losy człowieka. Czyli kusić go, objawiać się mu, pomagać itp. Znaczy to, że mogą bez problemu obejmować swoim zasięgiem obszar całej naszej planety.
Oznacza to, że przebywają w tej samej przestrzeni/czasoprzestrzeni. Czyli Bóg z Szatanem, żyją obok siebie, jak dobrzy sąsiedzi ? Muszą się zapewne codziennie widywać, może nawet rozmawiają, (jeżeli faktycznie jesteśmy ich podobieństwem)
Ciekawi mnie też fakt, czy wchodzą sobie w drogę, czy nie ?.
Jeżeli np bóg widzi, że szatan zajął się na dobre jakimś grzesznikiem, czy próbuje pokrzyżować mu plany, czy raczej nie wchodzi mu w drogę - wystawiając na próbę wolną wolę owego grzesznika.
Taki luźny, ale myślę, że i ciekawy temat do dyskusji....
|
| Śr maja 02, 2007 8:02 |
|
|
|
 |
|
snafu
|
Hm... pytanie dość dziwne, biorąc pod uwagę, że słowo "gdzieś" wiąże się z naszą materialną przestrzenią a nie sądzę aby Bóg i Szatan byli istotami materialnymi...
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
| Śr maja 02, 2007 8:58 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Gdzie przebywają Bóg i Szatan ?
Jeżeli bóg i szatan nie są istotami materialnymi. To można powiedzieć, że są w naszym rozumieniu wszędzie. I przenikają się nawzajem.
Szatan zawiera się w bogu a bóg w szatanie ? Można chyba tak powiedzieć, z punktu nieistnienia materii ?
|
| Śr maja 02, 2007 10:38 |
|
|
|
 |
|
Black
|
Cytuj: Jak rozumiem zarówno Bóg, jak i Szatan mogą ingerować w losy człowieka. Czyli kusić go, objawiać się mu, pomagać itp. uściślijmy - Bóg nie kusi  Cytuj: może nawet rozmawiają w Księdze Hioba mamy przykład rozmowy szatana z Bogiem, jednak już Apokalipsa mówi o tym, że szatan został wyrzucony z nieba, więc wg mnie nie ma tam już wstępu. Poza tym mam wrażenie, że często rozmawiamy o szatanie, jako kimś niemal równym Bogu, z tym, że to Bóg stoi po stronie dobra, a szatan po stronie zła - a ja pragnę przypomnieć, że jakby nie było szatan jest tylko stworzeniem Boga. Cytuj: Jeżeli np bóg widzi, że szatan zajął się na dobre jakimś grzesznikiem, czy próbuje pokrzyżować mu plany, czy raczej nie wchodzi mu w drogę - wystawiając na próbę wolną wolę owego grzesznika.
Myśle, że samo krzyżowanie planów szatanowi nie jest rozrywką Pana Boga, na pewno robi wiele, by nam pomóc przezwycieżyć pokusy (nie ingeruje jednak w naszą wolną wolę). Bóg daje łaskę byśmy mogli oprzeć się złu i na pewno otacza swoją opieką. Dopuszcza jednak ataki szatana, pozwala na nie być może ze wzgledu na wieksze uświecenie danej osoby, przykładem jest - poza biblijnym Hiobem - np. św. Ojciec Pio atakowany przez szatana w sposób nie tylko duchowy, ale i fizyczny.
| Śr maja 02, 2007 11:29 |
|
 |
|
Jonathan Sarkos
|
Jak zwykle dobre pytanie.
Nawiazujac do wypowiedzi snafu. Jesli nie sa materialnymi, to jakimi ?
I - co mnie zawsze nurtuje - skoro nie sa materialni, to dlaczego Pan Bog, jest "Panem" Bogiem, nie zas np. Panią ?
|
| Śr maja 02, 2007 11:35 |
|
|
|
 |
|
snafu
|
Jonathan Sarkos napisał(a): Nawiazujac do wypowiedzi snafu. Jesli nie sa materialnymi, to jakimi ? Niematerialnymi. Jonathan Sarkos napisał(a): I - co mnie zawsze nurtuje - skoro nie sa materialni, to dlaczego Pan Bog, jest "Panem" Bogiem, nie zas np. Panią ?
Bóg, to Bóg, nie ma zdefiniowanej płci. Pan, ponieważ tak był właśnie nazywany w Piśmie Świętym chociaż ostatnio pojawił się przekład gdzie uwzględniono Twoje zastrzeżenie i zawsze koło męskiego określenia występuje określenie żeńskie.
_________________ "Czuwajcie więc, bo nie znacie dnia ani godziny." (Mt 25,13)
|
| Śr maja 02, 2007 12:13 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nauka zwykła nazywać takie postacie "obojniakami".
|
| Śr maja 02, 2007 13:24 |
|
 |
|
Kamyk
|
Aztec napisał(a): Nauka zwykła nazywać takie postacie "obojniakami".
Mniemam że masz na myśli biologię. Ale biologia nie zajmuje się bytami niematerialnymi
|
| Śr maja 02, 2007 13:43 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Nie mozna w tym temacie nie wspomniec o Wyslanniku Boga, o Aniele Strozu, ktorego ma kazdy czlowiek juz od urodzenia. To On pomaga czlowiekowi zwalczac ataki zlego.
|
| Śr maja 02, 2007 15:55 |
|
 |
|
Orion
|
Szatan to nie kto inny jak Jaszczury.Pewnie ten post zostanie wyciety.
Jaszczury{szatan} sa odpowiedzialne za opetania i nie tylko. Nie nawidza one ludzi bo wktotce przejdziemy do 4 gestosci i bedziemy rowni im.
|
| Śr maja 02, 2007 22:08 |
|
 |
|
Anonim (konto usunięte)
|
Słuchaj Orion, sam jestem new age'wy ale to co Ty wygadujesz to już jest parada absurdu 
|
| Cz maja 03, 2007 22:09 |
|
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 11 ] |
|
|