ile naukowcow jest wierzacych?
Autor |
Wiadomość |
Jaa
|
moim zdaniem naukowiec to ktoś ze stopniem doktora lub tez profesora. Zajmuje się jedną, konkretną dziedziną. Pracuje w instytucie badawczym. Jest zakręcony. Wygląd: zwykle okulary, nieuczesany, byle-jak ubrany...dzien i noc mysli o swojej pracy.
No i czy taki człowiek ma czas (w sensie fizycznym) i czas (w sensie zaprzatania sobie glowy) na cokolwiek innego niz jego dziedzina? Wiec chyba logicznym jest ze rzdko starcz mu czasu na spanie i jedzenie a napewno nie ma go na wiarę w kogokolwiek czy cokolwiek procz siebie?
_________________ "Dzieci zaczynają w końcu myśleć, że Bóg jest kręgowcem w gazowym stanie skupienia." Albert Einstein
|
Pt maja 04, 2007 22:30 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
 Re: Stereotypy
andrzej przedworski napisał(a): Ja osobiscie sie ciesze , ze ten pseudointeligencki motloch w stylu "wyksztalciucha Gazety Wyborczej" nie odwiedza naszych kosciolow. Naprawde oddycha sie lepiej bez nich.
Panie Andrzeju, a gdzie miłość bliźniego swego ?
Gdzie u Pana chęć nawrócenia tych zabłąkanych duszyczek ?
|
Pt maja 04, 2007 23:31 |
|
 |
fotschek
|
W 1998 roku w czasopśmie Nature opublikowano badanie pod znamiennym tytułem : Leading Scientists Still Reject God .
Jednym z wazniejszych elementow tego artykulu jest ponizsza tabelka
BELIEF IN PERSONAL GOD 1998 Personal belief -------- 7.0% Personal disbelief -------- 72.2% Doubt or agnosticism -------- 20.8%
Widać więc ze TOP/leading naukowcow deklarujacych sie jako wierzący jest 7%
Dla ciekawych oto link do artykułu:
http://www.lhup.edu/~dsimanek/sci_relig.htm
_________________ Mędrca Szkiełko i Oko silniej mówi do mnie
niż czucie i wiara.
|
Pn maja 14, 2007 21:50 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
fotschek napisał(a): Widać więc ze TOP/leading naukowcow deklarujacych sie jako wierzący jest 7%
Katolików - i innych teistów - nie zastanawia fakt, że im większa wiedza o otaczającym świecie, tym mniejszy odsetek ludzi religijnych?
|
Wt maja 15, 2007 0:01 |
|
 |
SweetChild
|
LAF napisał(a): Katolików - i innych teistów - nie zastanawia fakt, że im większa wiedza o otaczającym świecie, tym mniejszy odsetek ludzi religijnych?
Mnie zastanawia 
|
Wt maja 15, 2007 10:06 |
|
|
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
po co więc zabawa w naukę
skoro KK zna odpowiedz na wszystkie pytania
|
So maja 19, 2007 23:36 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Nie zastanawia - nauka stała się dla wielu rodzajem wiary.
"Wiedzieć, że się wie, co się wie i wiedzieć, że się nie wie, czego się nie wie - oto prawdziwa wiedza", Konfucjusz.
Nauka nie wie czy Bóg istnieje, nie potrafi udowodnieć, że Go nie ma - więc nauka nie jest żadnym argumentem tezy, że Boga nie ma.
|
N maja 20, 2007 9:30 |
|
 |
dobry_dziekan
|
Alus a udowodnij mi, że nie ma niewidzialnych skrzatów które za nami cały czas łażą i od czasu do czasu pomagają, ale tylko wtedy kiedy im się zechce.
_________________ "Mówią, że niepełna wiedza jest rzeczą niebezpieczną, ale jednak nie tak złą, jak całkowita ignorancja." T. Pratchett
|
N maja 20, 2007 11:44 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
Alus napisał(a): Nauka nie wie czy Bóg istnieje, nie potrafi udowodnieć, że Go nie ma - więc nauka nie jest żadnym argumentem tezy, że Boga nie ma.
Nauka nie zajmuję się istotami, rzeczami urojonymi, tak samo jak nie zajmuje się istotą elfów, skrzatów i hobbitów.
|
N maja 20, 2007 13:49 |
|
 |
Kamyk
|
A ja przypominam, że temat brzmi "Ile naukowców jest wierzących"
|
N maja 20, 2007 15:46 |
|
 |
Nestor_Wutang
|
ja uwazam ze wierzacych naukowcow jest ilosc niska.. a liczba??? Mysle ze na swiecie sposrod milionow naukowców , wierzacych jest niecały tysiąc.
|
N maja 20, 2007 17:49 |
|
 |
_Big_Mac_
|
Nestor_Wutang napisał(a): ja uwazam ze wierzacych naukowcow jest ilosc niska.. a liczba??? Mysle ze na swiecie sposrod milionow naukowców , wierzacych jest niecały tysiąc.
Statystyki mówią o proporcji znacznie większej, niż 1 promil. Przeczytaj temat.
N maja 20, 2007 20:59 |
|
 |
Annuszka
|
Jaa napisał(a): moim zdaniem naukowiec to ktoś ze stopniem doktora lub tez profesora. Zajmuje się jedną, konkretną dziedziną. Pracuje w instytucie badawczym. Jest zakręcony. Wygląd: zwykle okulary, nieuczesany, byle-jak ubrany...dzien i noc mysli o swojej pracy.
O matko, naprawdę wierzycie w takie stereotypy? Zgroza...
Moim zdaniem nauka wcale nie wyklucza wiary i religii. Jest to tylko kwestią dobrego "zorganizowania" i uporządkowania sobie pewnych wartości i prawd. Znam wielu ludzi nauki, którzy przyznają się do swojej religijności i wiary, nie tylko katolickiej.
|
Śr maja 23, 2007 5:54 |
|
 |
Anonim (konto usunięte)
|
wierzących naukowców nie ma
albo nauka albo wiara
jesli naukowiec kieruje sie wiarą czy to w Boga czy to w jakies prawo przyrody to juz nie jest naukowcem tylko wierzącycm
|
Pn cze 25, 2007 22:17 |
|
 |
Mark Zubek
|
W CO WIERZĄ NAUKOWCY?
W sukces ale też w wielorakie wiary i zabobony. Coraz więcej w USA
naukowców ze wschodu. Z Indii i Pakistanu, wielu z Azji.
Kiedy zapoznaję się z argumentacją Hindusa lub Azjaty, widzę że
to co robimy ( ochrona życia płodowego) to walka z wiatrakami.
Ci ludzie chociaż wkuli swoje doktoraty do ostatniej kropki, nie rozumieją
i nie czują przywiązania do godności swojej poprzez godność innego człowieka.
Żyją w skrajnościach. Nowoczesność, nauka i postęp pojmowana jest równolegle z zabobonem, strachem i ciemną nikczemnością.
Europejczycy i amerykanie natomiast, to zepsute snoby, pewne swojej doskonałości i zagubione w nihilistycznych prądach filozoficznych.
Każdy znich jak bezmyślny drwal, wycina wszystko co wpadnie pod
siekierę i piłę.
Wierzą że po wycięciu lasu, ich droga znacznie się poszerzy choć
nie wiedzą dokąd ich zaprowadzi.
|
Wt cze 26, 2007 3:48 |
|
|
|